emreergin
emreergin (üye)
İstanbul / Meraklı

Fujifilm S5700 - Sony Dsc-h3

Öncelikle herkese iyi günler... SLR-Like tarzı bir makine almak istiyorum, fakat iki model arasında kaldım. Bunlar Fujifilm S5700 ile Sony DSC-H3. Bütçe aralığımıda az çok tahmin etmişsinizdir.
Fujifilm'i uzun süredir inceliyordum tam almaya karar vermiştim ki, Sony özellikleriyle aklımı karıştırdı! Fakat yinede bir amatör olduğum için şüphesizki bu konuda bilgisi olanlara sorma ihtiyacı hissettim. Sizce hangisini seçmeliyim!

Not: "Bu arada ipucu vereyim, şu an için sony daha yakın görünüyor, fakat tek eksiği var RAW formatını desteklememesi! Sizce bu önemli bi eksiklik mi?"

Tarih: 5 Nisan 2008, 00:59 - İp: 85.***.**0.125
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

RAW çekmemesi eksiklik değildir. Hele hele bahsini ettiğiniz mercimek tanesi kadar küçücük sensörlü kompakt/DSLRlike makinalarda zerrece önemli değildir.

2 sene öncesine kadar ben de sizin gibi RAW olayına önem veriyordum, sonra şu makaleyi okudum, sonra da hiç RAW çekmedim :

http://www.kenrockwell.com/tech/raw.htm

Özetlersek:

1. RAW ile JPG arasında bir fark var ama çok az, %100 görüntülenirse belki gözlemlenebilir.

2. RAW çok yer işgal ediyor, makinayı yavaşlatıyor, bilgisayara aktarımı uzun sürüyor.

3. RAW dosyaları sonradan bilgisayarda tek tek işlemek gerekiyor. Bir seansta onlarca, yüzlerce fotograf çekenlerin yapacağı iş değil bu, bu sebeple profesyoneller pek RAW kullanmaz.

4. Yanlış renk ayarlı veya yanlış pozlanmış bir RAW sonradan kurtarılmaya daha müsait, ama bir yere kadar. Öncelikli amaç resmi çekerken doğru çekmek olmalı, sonradan yapılan müdahaleler çok sağlıklı olmuyor, dolayısı ile çekim anında mümkün olduğunca çok poz alın, yanlış olanlarını hemen imha edin, kalan düzgünler, az sayıda çekeceğiniz RAWlardan daha iyi olacaktır.

5. RAWun dinamik aralığının daha geniş olduğu doğru değildir, 8-bitlik JPG aynı renk ve ton kalitesini sağlar.

6. Bütün baskı makinaları öncelikle rsmleri JPG olarak alıyorlar, JPG değilse, JPG'ye dönüştürüyorlar. Dolayısı ile baskıda RAWun hiçbir faydası yok.

7. RAW o makinanın donanımına bağlı bir format, her makina için farklı, bir standardı yok. Gelecekte, 15-20 yıl sonra, bugün çektiğiniz RAW dosyalarını açmak için fellik fellik eski yazılım peşinde koşmak gerekebilir.

 

Tarih: 5 Nisan 2008, 03:58 - İp: 82.***.**0.194
emreergin
emreergin (üye)
İstanbul / Meraklı

Cevap için teşekkürler, doğrusunu söylemek gerekirse RAW konusunda yazdığınız 5. madde - "RAWun dinamik aralığının daha geniş olduğu doğru değildir, 8-bitlik JPG aynı renk ve ton kalitesini sağlar." - tamda benim aklımdaki soru işaretini oluşturuyordu. Fakat hangi makineyi seçmem gerektiği konusunda bir yorum yapmamışsınız! Bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim... Tabi başka önerileri olan arkadaşlarında yorumlarını bekliyorum! İyi günler..!

 

Tarih: 5 Nisan 2008, 23:01 - İp: 85.***.**0.125
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

En azından farklı tasarımları sizi seçim yapmaya teşvik edemiyor mu ?

 

Tarih: 5 Nisan 2008, 23:10 - İp: 144.***.**0.145
emreergin
emreergin (üye)
İstanbul / Meraklı

Doğrusunu söylemek gerekirse söz konusu elektronik bir ürün olunca tasarımdan çok fiyat/performans ilişkisine bakarım...

 

Tarih: 6 Nisan 2008, 00:01 - İp: 85.***.**0.125
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Ben de tecrübelerime dayanarak,tasarım da önemlidir diyorum eğer ilk kez dijital fotorğaf makinesi almıyorsanız.

Almayın makineyi elinize alıp incelemeden.

 

Tarih: 6 Nisan 2008, 00:04 - İp: 144.***.**0.145
emreergin
emreergin (üye)
İstanbul / Meraklı

Fikriniz için teşekkürler, ama iki makineyide defalarca inceledim, hatta çekim bile yaptım! İkisininde tasarımı güzel, yani en azından benim için! Yalnız itiraf edeyim Sony'nin Lcd ekranı biraz daha kötü

 

Tarih: 6 Nisan 2008, 00:20 - İp: 85.***.**0.125
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Şunu alın veya bunu tercih edin demedim çünkü

1. Her iki makinayı da bilmiyorum, kullanmadım.
2. Ben, her ikisini de tercih etmezdim, aslını ararsanız artık hiçbir DSLR-like makinayı tercih etmem. Ya kompakt bir makina tercih ederdim, cebime sığsın fakat cebimi delmesin, yada DSLR.

Kafanıza takılan sorulara bakılırsa ( RAW, dynamic range vs.), siz benim 3 sene önce yola çıktığım yerdesiniz. Ben bu yolun sonunu olmasa bile 1 sene sonrasını biliyorum : Paranızı boşuboşuna DSLR-like makinaya gömmeyin, akacak kan damarda durmaz, biraz daha para biriktirin en ucuz DSLR'ı alın, son 2-3 senedir piyasaya kötü DSLR çıkmadı, Canon, Nikon, Sony, Olympus, Pentax, hiçbiri kötü makina çıkarmadı piyasaya son zamanlarda, gidin onlardan alın. Temizini bulabiliyorsanız 2.el alın.



not: Pazarbey'e ayıp olmasın diye belirtmem gerek, Samsung, Pentax'ın aynısıdır.

 

Tarih: 6 Nisan 2008, 01:26 - İp: 82.***.**0.194
  • 1