hypnoz
hypnoz (üye)
Çorum / Amatör

Fuji S9500--panasonic Fz30

arkadaslar fuji için siparişimi vermiştim fakat bir arkadaşım panasonicte bulunan MEGA Optical Image Stabilizer ve lens açısının farkını dikkate almam gerektiğini fujide zoomlu çekımde sıkıntı yasayacağımı soyledı..sizce durum nedir.tşk.bu gece itibariyle siparişimi değiştirme şansım var.

Tarih: 7 Aralık 2005, 17:51 - İp: yok
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Cevap hakkımı kullanayım bari: ilki, Image satblizer sistemi üretileli kaç yıl olduğuna bakarsak, Paning tekniğini kullananların daha eski olduğunu göreceksiniz. Ben hep eski çekilmiş fotoğraflardan söz ediyorum. Bu gün son teknolojiyi hepsi kullanıyor elbette. Ayrıca detaylı verdiğin bilgiler için de teşekkür ederiz. Ancak IS objektiflerin diğerlerine göre dayanıklılık testlerine de bakmalısınız derim. Hiç bir marka savunucusu değilim. Alışkanlığıma gelince evimde 2 adet sony makine bile var, yani sadece Nikon kullanmıyorum. Burada bir kez daha yazayım; Ersin ALOK'un bir fotoğraf için bir hafta beklediğini biliyorum. Şimdi olsa teknolojiden elbette faydalanacaktı, ama böyle bir anısı olmayacaktı. Serbest kürsü altında çok uzun bir yazı yazmıştım. "Ben hangi makinyi alayım" diyene , ne çekeceksin diye sormak gerekir demiştim. Burada hem fikiriz.IS kullanımında da hemfikiriz. Geriye kalan ise sanırım benim alışkanlığımı ima eden arkadaşlarımız var (ben mi alındım). Tiryakilik değil ki bu iş, doğru olanı buldun mu alacaksın. Bu kadar üretici Arge için boşuna yatırım yapmıyor elbette. Daha iyisini, daha güzelini sunmak istiyorlar. Ama biz bir geniş açı objektifin önemini vurgulamak isterken, faydalı bir tartışmanın içinde bulduk kendimizi. Sevgili pozitif kursu bana mı önerdi acaba merak ettim. "Bana bir harf öğretene kırk yıl köle olurum". Hiç terddüt etmeden öğreneceğim şey varsa giderim de bundan gocunmam. Öğrenmenin yaşı yoktur. Birkaç kez gittik de genç iken elbette... kalın sağlıcakla....

 

Tarih: 30 Aralık 2005, 19:06 - İp: 195.***.**2.86
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Afrikali uzerinize alinacak bir sey yazmadim ben kendi adima, sadece cok buyuk genellemeler yapmaniz konusunda elestiri getirdim.

Bence ustalarin eskiden yaptiklarini simdi bizim yapmamiz bizim usta olmamiza yardim etmez. Onlar teknolojiyi kullaniyorsa biz de kullanmaliyiz. Ersin ALOK sansliymis, beklemek icin bir haftasi varmis. Ben de Artvin Murgul'da bir "Dag Horozu" fotografi cekmek icin uc gun boyunca yaylalarda sabah 4 te kalkip dolastim. Sonucta ortaya bir tane guzel fotograf cikti. Ama bu ancak yilda bir firsat bulunacak bir sey. Profesyonel olup hayatimi bu isten kazansam farkli dusunur ve yazardim ama sonucta amator olarak hobi mahiyetinde yapiyoruz bu isi. Bize zaman kazandiracak ne varsa onun uzerine gitmeye calismaliyiz.

Marka konusunda sizi ima etmemistim. Aslinda sadece benim cevap verdigim mesajinizi biliyorum bu forumda, baska mesajlarinizi okumadim. O yuzden mesajimdaki benzetmelerin ve elestirilerin hemen hemen tamami baska (benim bile kimliklerini hatirlamadigim) kullanicilarin yazdiklarina ithafen yazilmisti. Yani alinacak bir durum yok

 

Tarih: 30 Aralık 2005, 21:13 - İp: 81.***.**7.84
positif
positif (üye)
İstanbul / Firma

Hayır sn. afrikalı sizi kastetmedim. Ben genel olarak kendini aşırı teknik ile deli eden tecrübesiz amatörü kastettim. Ben seneler öncesi yurtdışında çocuklara ve Türkiyede de bir süre gençlere fotoğraf eğitim kursları verdim. bu kurslarda fotoğrafı özellikle Zenith makinelerde öğretmeyi tercih ediyordum, çünkü bir Zenith asla ve asla hatayı affetmiyor. Benim tecrübeme göre (şahsi görüşümdür) amatörler ilk fotoğraf çekimine aşırı derece otomatik yüklü makinelerle başladıkları zaman "tembelleşiyorlar" yani fotoğrafın en önemli teknik dinamikleri olan diyafram ve perde hızına hakim olamıyorlar. Bence fotoğrafın tüm gizem ve sihiri tartışmasız fotoğrafın icadından günümüze dek bu ikilide gizli. Bu ikilini "sihirini" kavrayan amatör bir ruh harikalar yaratabiliyor. Modern teknolojiyi elbette reddetmiyorum - aksine fotoğraf dünyasının büyük bir markasında dijital ürün müdürü olarak görev yapıyor ve tüm markaların teknolojik gelişmelerini işimin gereği dünya fuarlarında piyasaya sürülmeden seneler önce tanıma fırsatı buluyorum. Yeni teknolojilere devasa yatırımlar yapılıyor ve bu alanda fotoğraf sektörde en büyük devrim elbette kimyasaldan elektronik algıcıya geçiş oldu. Daha önce ilk AF fonksiyonu ile çalışan objektifler büyük bir devrimdi vs. Bu tür "gerçek" teknolojik devrimlerin yanında bana "IS" veya Fujinin "Anti Blur" detayları son derece önemsiz geliyor. Beğenen veya olmazsa olmaz diyen varsa ne mutlu biz üreticilere - ama gerçek anlamda fonksiyonelliği son derece tartışılır. Benim bu konuda üretici markaların amatörün bilgisizliğini pazarlama taktiklerinde bilinçli olarak kullanmasına dayanarak "IS teknolojisini 2-3 yıl sonra kimse konuşmayacak" diyorum.

 

Tarih: 31 Aralık 2005, 00:52 - İp: 85.***.**3.97
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Cok buyuk ihtimalle IS teknolojisi artik fotograf makinalarinin govdesinde olacagi icin objektifler icin tartisilmayacagina katiliyorum.

 

Tarih: 31 Aralık 2005, 01:40 - İp: 81.***.**7.84
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

herkese selamlar..

IS'in, ben de, hayati bir ozellik olmadigini dusunsem de, IS ozelligi olan makinelerle veya lenslerle yapilacak cekimlerde, buyuk bir artinin olusacagi tartismasiz dogru olan birsey..
benim bildigim kadariyla; sarsinti olusmamasi icin, ki luminous-landscape sitesinde de oyle soyleniyor;
enstantane=1/2xodak uzunlugu denklemi dogrusudur.. yani hicbir sarsinti olmamasi icin, eger ki 500mm lens kullaniliyorsa, 1/1000 sn kullanilmalidir ki sarsinti olusmasin..ama iste IS sayesinde (ki nikon'un yeni VR II teknolojisi 4 stop'a kadar sarsintiyi onluyormus..) 1/125 saniye yeterli olabilmektedir..
demek ki, IS gereksiz denemez.. cunku isiksiz bir ortamda 1/1000 de cekim yapabilmek kolay degildir.. ama 1/125 o kadar da zor degildir..
tabii iso'yu yukseltebilirsiniz.. fakat kac kisi iso 100 varken iso 800 kullanmak isteyecektir?
............................

juggler bir konuda cok hakli.. artik IS'siz bir makine almamak gerekir dedi.. evet, artik dslr'lar ile dslr-like'lar arasindaki fiyat farklari bu kadar azalmisken, bence IS ozelligi kesinlikle aranmalidir..

her iki makinenin de artilari eksileri var hypnoz.. ben sana yeni bir oneri getirecegim.. minolta a200..
neden? cunku IS ozelligi var.. neden? cunku 28mm'den basliyor lensi.. neden? cunku harika bir makine..

son karar senin..

 

Tarih: 31 Aralık 2005, 16:21 - İp: 62.***.**2.10
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

yahu Dada (yahu Arapçada kardeş demektir), nerdesin? nerdeyse beni "Is kötü" desin diye zorluyorlar... Angaralı Atlas Dergisine kapak fotoğrafı çeken arkadaşımız var ya...Şaka tabii. Ben zaman-zaman hoşuma giden makineleri alır kullanırdım. Minolta Si 700 kullandım ve efekt yapan kartları vardı. Soft portre kartı ile çekerken netlemeyi küçük bir oranda süratle flu yapyordu. Şimdi Anti blur sistemi buna benzeyen bir yöntemle hızla asa değiştiriyor sanırım. Yahu Dada, şu makineler çıldırtacak beni. Hepsi birbirinden güzel de, biraz da fotoğraftan konuşsak ya. Yeni yılınızı tekrar kutluyor esenlikler diliyorum...

 

Tarih: 31 Aralık 2005, 17:08 - İp: 195.***.**2.86
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar afrikali..
siz yanlis anlamissiniz.. juggler, size oyle birsey soylemiyor..sadece IS'in gerekliligini aciklamaya calisiyor.. ki cok da hakli..
ama siz de haklisiniz, merak etmeyin..

.......
oncelikle anti-blur ile IS ayni seyler degil..
anti-blur sistemini sadece iso yukseltme olarak da almamak lazim sanirim.. cunku makine ne kadarlik iso arttiriminin yeterli gelecegini tahmin ediyor.. oysaki eger ki kullanici iso'yu arttiriyor olsaydi, ne kadarlik artisin yeterli gelecegini kesinlikle biliyor olmasi gerekirdi, degil mi?
..
IS, bir yuksek iso gibi de olamaz..(ki juggler onu da aciklamis..)
her ikisine de dusuk isikta ihtiyac olacaktir.. ama IS, hareketi donduramaz.. sadece, elle cekimlerde daha uzun sureli enstantanede cekime izin verir..
.........
fuji'nin su anda, cok buyuk bir farkliligi var.. iso 1600'e kadar cekime izin veriyor ve kalitesi de hic de fena degil..(iso 400'den sonra bozulma basliyor..) diger compact'lar ise iso 200 oldugu anda, goruntu inanilmaz derecede bozuluyor..
simdi eger ki kullanici, tripod kullanacaksa, IS ozelliginin olup olmamasi onemli olmaz.. (tabii tripod kullanimi da biraz sacma oluyor, cunku compact alan, compact sistem olmasini istediginden dolayi compact makine aliyor.. bir de yaninda tripod tasimak istemez..)
ama yuksek iso'da goruntu kalitesinin bozulmamasi cok buyuk bir arti olur..
...
neyse.. sonuc olarak, hem yuksek iso'nun hem de IS'in olmasi gerekir.. bu da ancak, dslr makinelerle mumkun.. en azindan su an icin..
tabii, fuji bir sonraki modelinde (s10000 mesela..) hem IS hem de fuji f10'in yuksek iso basarisi gibi yuksek isosu olan bir makine yaparsa, hepsinden cok satar.. ama yapmiyorlar iste.. bizler de cildiriyoruz burada..
....................

tabii bunun nedeninin de maliyetin artmasi sanirim..

...ama bence, fuji, s9500'e 9 megapixel koyana dek, 7 megapixelli yapsaydi da bir de makineye IS koysaydi.. sonra bu tartismalar da olmasaydi..

ayrica keske, 350D'de de anti-shake, body'de olsaydi.. ama degil iste..
.....................

umarim onumuzdeki sene, ureticiler, bizlerin seslerini duyarlar da ona gore makineler uretirler.. [>:D

 

Tarih: 31 Aralık 2005, 17:42 - İp: 62.***.**2.10
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Uzun lafın kısası, benim tercihim ikisi arasında Panasonic FZ-30 olurdu.

 

Tarih: 31 Aralık 2005, 19:04 - İp: 81.***.**0.121
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Metro market geçen sene elinde kalan ürünlerini boşaltıyor. Canon Eos 300D 999 milyona 18-55 objektifiyle. 3 adet kalmış. Biliyorum 300D biraz eski bir model ama bir DSLR ye sahip olmak isteyenler için de uygun fiyat bence. İlgilenen arkadaşlara duyrulur.

 

Tarih: 1 Ocak 2006, 12:38 - İp: 212.***.**0.50
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Afrikali kardes, bu forumun adi "Dslr/Slr-like satin alma rehberi" oldugu icin fotograf makinalari ve ilgili teknolojilerinden bahsediyoruz tabii.. Konusu fotografcilik olan forumda da fotografcilik konusuruz.

 

Tarih: 2 Ocak 2006, 15:35 - İp: 213.***.**3.82