hypnoz
hypnoz (üye)
Çorum / Amatör

Fuji S9500--panasonic Fz30

arkadaslar fuji için siparişimi vermiştim fakat bir arkadaşım panasonicte bulunan MEGA Optical Image Stabilizer ve lens açısının farkını dikkate almam gerektiğini fujide zoomlu çekımde sıkıntı yasayacağımı soyledı..sizce durum nedir.tşk.bu gece itibariyle siparişimi değiştirme şansım var.

Tarih: 7 Aralık 2005, 17:51 - İp: yok
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

merhabalar sn. arkadaşlar. Hepinizn son derece fotoğraf, optik, ve makine bilgileriniz var. Çok güzel. Ancak, Geniş açı mı yoksa tele mi tartışması yersiz diye düşünüyorum. Bazen 8 mm objektife de ihtiyacınız olur"ah be olsaydı!" dersiniz, bazen de 800 mm tele objektife de ihtiyacınız olur. Şu titremeyi önleme işinde başarıyı sadece üç üretici yakaldı. Canon, Nikon, Minolta. Aslında bu sisteme razı değilim ben. Çünkü kendim titretmemeyi başarmalıyım, hatta hep manuel ayar kullanarak çekim tekniklerine hakim olmalıyım. Profesyönel arkadaşlar bilirler. Mamiya RZ67 varken hep RB serisini tercih etmişlerdir.Konuyu dağıtmadan söyeleyeyim. Her üreticinin ön plana çıkardığı bir özellik var. Mükemmeli arama yerine bize uygun olanı almalıyız. selam ve sevgiler.....

 

Tarih: 29 Aralık 2005, 18:40 - İp: 195.***.**2.86
positif
positif (üye)
İstanbul / Firma

Ben şahsen IS özelliğini 2 yıl sonra makinelerde konuşulmayacağını düşünüyorum. afrikalının dediği gibi ve kendi deneyimlerimede dayanarak söyleyebilirimki: Önemli olan fotografik kurallara zaman içinde hakim olabilmek. Ben hala ana kural olarak "Tele değeri = Enstantane" formülünü uyguluyorum (yani 250mm Tele ayarı = 1/250 sn. Enst. hızı)ve IS özelliğine ihtiyaç duymuyorum. IS özelliğinden bir usta fotoğrafçıya bahsetseniz - Size "Ne o yeni moda bişeymi?" diye dalga geçer. Makinenizin hangi marka olursa olsun en önemlisi ele iyi oturmasıdır. Sağ elinizle makineyi kavrayın ve sol elinizle objektifi alt taraftan desteklerseniz 1/30 sn. enstantane hızınla bile 300-400mm Tele ile bile çok net fotoğraflar çekersiniz. Ama elbette elleriniz çok fazla titriyor ve makineyi tutmasını bilmiyorsanız o zaman IS değil fotoğrafı bırakmak lazım. Bir şeyi lütfen unutmayın: Makineye ne kadar para verirseniz verin - fotoğraf kurallarına bir nebze olsun hakim değilseniz, pahalı makinenin yapacağı bir şey de yoktur. Makinelerin önemsiz detaylarına o kadar fazla yoğunlaşmayın bence. Eldeki para kısıtlıysa bir model daha düşük bir makine tercih edin AMA mutlaka bir fotoğraf kursuna para vererek ve biraz zaman harcayarak katılın. HATTA makine seçiminizi yapmadan bir fotoğraf kursuna katılın. Sevgiler ve İYİ SENELER.

 

Tarih: 29 Aralık 2005, 22:55 - İp: 85.***.**6.111
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Merhabalar Sayın afrikalı ve pozitif, ne yazıkki IS konusunda size katılamayacağım. Amaç her şeyi zorlaştırmak, bazı şeyleri, bazı kişilerin tekeline bırakmaksa o zaman, üreticiler keşke bu makinalara, en basitinden AF, AEL, değiştirilebilir beyaz denge ayarı (ki biz bunu objektif önüne takılan filtrelerle halletsek mesela) vs. gibi teknolojik özellikleri de koymasalar. Herşey 1950'lerdeki gibi olsa....
IS, tabii ki olmazsa olmaz bir özellik değil, ama olması çok işe yarayan bir özellik. Bazen hayatınızda sadece bir kere yakalama şansınızın olduğu bir fotoğrafı size net olarak yakalama şansını verebilen bir özellik...İster auto, ister manuel modda çekin, çekimde size sadece bir kaç mili saniye kazandıran bir özellik...Yani sizin teorik ve pratik altyapınıza, kompozisyonunuza vs. hiç karışmayan bir özellik... Bunlar da benim düşüncelerim.
Kısaca ben, arabamda da ABS isteyen biriyim, ama "ben arabamda ABS istemem, ben onun yerine freni pompalayarak aynı işi yaparım" diyene de saygım sonsuz....
Saygılarımla...

 

Tarih: 30 Aralık 2005, 10:26 - İp: 81.***.**5.252
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Saniyorum IS konusunda bu yorumlari yapan arkadaslar hayatlarinda hic 400 mm objektifle 1/125 hizinda pan yaparak cekim yapmak zorunda kalmamislar. "tele degeri=enstantane" ancak ortamda isik coksa gecerli. Ben doga fotografcisiyim, soyle bir sahne farzedin, makina elimde dere tepe geziyorum, cok nadir bir kus goruyorum, gel gelelim kus bir agacin golgesinde. Bakiyorum vizorden 400mm de 1/50 veriyor. Ne yapacagim "hay allah bak tripodum da yok, tele degeri de enstantaneye esit degil, o zaman cekmeyeyim bu fotografi" mi diyecegim?.. Iste orada ISi olan objektifle olmayan objektif ne demek cok iyi goruyorsunuz. Cunku o anda belki tek bir kare cekebileceksiniz, sonra kus sizi farkedecek ve kaybolacak. Oyle bir durumda makinanin elinize oturmasi hic bir anlam ifade etmez, cunku herseyden once kalbiniz atiyor. Makinayi 400mm ye getirin, nefesinizi tutun ve vizorden bakin bakalim, nasil sallaniyor kalbiniz attikca. 1/50 le 400'de cekim yapsaniz 10 fotografinizdan 9 unun bulanik cikma ihtimali cok yuksek. Ben fotograflarima 'netliklerini sansa birakmayacak' kadar cok deger veriyorum.

O yuzden kendi tecrubelerinizi butun fotografciliga genellemeyin. Studyoda portre cekiyorsaniz ya da sokaga cikip pencereden bakan yasli teyze, sehir manzaralari vs cekiyorsaniz IS'e ihtiyaciniz olmayabilir. Ama kullanicinin aliskanliklarina gore ihtiyaclar cok cesitlilik gostereilir.. Internetten 'usta' bildiginiz fotografcilari bulup ekipmanlarina bakin, bakalim kac tane IS objektifleri var.

Eger size "IS yeni moda mi" diye soran bir usta olursa ona sorun, su anda piyasada satilan filmleri mi kullaniyor yoksa eskiler gibi cam negatife mi cekiyor? Teknolojik gelismeleri hangi yildan itibaren takip etmek gerekliymis, otofokus kullanabilir miyiz, ya da otomatik isik olcumu?

Fotografin kalitesini artiracak her turlu gelisme fotografcinin isini kolaylastirip onun bir takim detaylari birakip cekecegi fotografa konsantre olmasina yardimci olur. O yuzden IS bir makina'da onemli bir katma deger bence.

#juggler' tarafyndan 30.12.2005 11:55:34 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Aralık 2005, 11:49 - İp: 213.***.**3.82
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Arkadaşlar, ben IS sistemine karşı değilim. Yeni başlayan arkadaşların makine tutma hakimiyetini kazanmaları gerek. "nasıl olsa titreşim var" düşüncesi ile özensiz çalışma yapacaklardır.Teknolojiye karşı hiç değilim. Ama, National Georafic dergisine fotoğraf çekenler IS objektif ile çekmediler. Yani olmaz ise olmaz değildir. Panning tekniğini kullanan ustaların hiç birisinde Is objektif yok. Aksiyon fotoğrafları çekecekseniz kullanmanıza kimse karşı da değil. Yararlı bir gelişme ama temel olarak buradan başlamamlı yeniler. Sn. Juggler, ben kırkdokuz yaşındayım ve 9 yaşımda fotoğraf makinesi ile tanıştım. Yüzlerce semniner ve gösteri izledim. Bir amatörüm... Her tekniği de denedim ve bilirim. Ben, objektif gerekliliğini vurgulamak isterken, titreme ön plana çıkması gereksiz oldu. Doğada yabani hayvan fotoğrafı çekmek için bence IS objektif değil sabır, bol zaman ve uğraşa gerek var. "Vakit nakittir" diye fotoğraf çekmek kayıptır. "En iyi ustaların mükemmel 50 fotoğrafı yoktur. eğer bu elli fotoğrafı çekmek istersek bol çekim değil, sabır ile en iyiyi az fotoğrafla yakalamk" diye bir öğretim görevlisinin yazısını okumuştum. Katılırmısınız bilmem . Hepinize en iyi fotoğraf çekmeler dilerim.

 

Tarih: 30 Aralık 2005, 12:31 - İp: 195.***.**2.86
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Pardon, bir eklenti daha: Bilge arkadaşlarım, bilgilerini yarıştırma gibi bir uslup tonu kullanıyor gibi geliyor bana. Oysa ben, samimiyetle soru soran arkadaşlar için bildiğimiz kadarını öğretici olma taraftarıyım. Son cevap yazdığım arkadaşları tenzih ederim. Bu tür uslüp kullananlaradır sözüm. Kendimi de çırak olarak addediyorum, enaniyetten sakınırım.selam ve sevgiler hepinize...

 

Tarih: 30 Aralık 2005, 12:54 - İp: 195.***.**2.86
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Sanırım mesele ıs , arti bluur arasında tercihten ıs gerekli gereksiz tartışmasına doğru gidiyor. Amatörler için ıs iyi bir özelliktir.Fakat olmazsa olmaz değildir.Ben bir sene konicaminolta z2 ile çektim.380 mm idi .Ve full zoomda titreşimsiz fotolar çekebiliyordum. Bunu daha önce defalarcada yazdım. Fakat fazla malda göz çıkarmaz.Olsa iyi olur.Dslr si olanlar için zatenproblem değil ıs.Çünkü 3200 asada bile kompakların 100-200 gbi netice veriyor. Bu bakımdan ısoyu yükseltip zaten titreşimsiz fotolar alabiliyorlar.Fakat dediğim gibi amatörler için ya ıs yada antibluur (ısoyu yükseltmek) gerekli denilebilir.Fakat olmazsa olmaz değil.
Ayrıca tecrübesi olan ve bizi aydınlatan büyüklerimizin kırılmaması gerektiğini düşünüyorum.Çünkü onlar sadece tahmin veya okudukları ile değil gördükleri ve bildikleri ile yazıyorlar.Hepsine teşekkür ederim kendi adıma.

 

Tarih: 30 Aralık 2005, 13:03 - İp: 81.***.**4.4
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

IS teknolojisinin yanlis anlasildigini soylemistim hala da ayni seyi soyluyorum. Kimse zannetmesin ki "IS var, titresim yok"... Boyle bir sey yok. Makinayi yanlis tutarsaniz ister IS kullanin hatta ister tripod kullanin yine titrer. IS objektif kullanan birisi zaten bunu hemen gorecektir fotograflarina baktigi zaman. Sonucta kisitli bir miktar titresimi engelleyebiliyor, mucizeler yaratamiyor. Ozensiz davranislari hemen cezalandirir... Acemi fotografci tutmayi IS li makinada da layiki ile ogrenir, ISsiz makinada da.

Ayrica otomatik vites araba varken ne diye kendimi yokuslarda sikintiya sokayim ki 'aman debriyaji iyi ayarlayayim, kaymayayim' diye.. Otomatik vites pahalidir, performansi dusuktur, o bir tercihtir. Ama "ustalar duz vites araba kullanir, otomatik kullanirsan yokusta kaymamayi ogrenemezsin" gibi bir arguman benim secimlerimde etkili olmaz. Benim ihtiyacim neyi gerektiriyorsa onu alirim. Artik IS pahali bir ozellik olmaktan cikti (en azindan dslr-benzeri makinalarda).. Herhalde otomatik netleme ciktiginda da ayni tartismalar yasanmistir "ustalar otomatik netleme kullanmaz" diye. Belki hala kullanmiyorlardir. Onlara kolay gelsin diyorum.

Doga fotografciligi konusunda haklisiniz, sabir ve bol zaman gerekiyor. Cunku dogada hayvanlar size sizin istediginiz gibi poz vermiyor ve istediginiz zaman gorunmuyor. Ama takdir edersiniz ki biz burada hepimiz amatoruz ve bos zamanlarimizda bu isi yapiyoruz. O yuzden bir NG fotografcisi gibi bir ay ayni hayvanin pesinde kosup onun yuvasinin onune kamp kuracak zaman ve paramiz olmuyor genellikle. O yuzden elimize gecen kisitli firsatlari cok iyi degerlendirmek gerekiyor. bunun icin de sunulan her turlu kolayligi kullanmak gerekli diye dusuunyorum. "Ama o zaman makinayi nasil tutacagini ogrenemez" gibi bir durum soz konusu degil, en yukarida da yazdigim gibi...

Bu arada merakimdan soruyorum, "Panning tekniğini kullanan ustaların HİÇ BİRİSİNDE IS objektif yok" bilgisini nerden aldiniz? Bence bu konuda bu kadar kesin genellemelerden kacinmak en iyisi.

Benim yanlis buldugum bir konu, insanlarin sorduklari sorulara verdigimiz cevaplarda "kendi dogrularimiz"i sanki "mutlak dogrularmis" gibi gostermemiz. Mesajlari "falanca durumda gerekli olabilir, ancak falanca durumda gerekmez" seklinde yazmak cok daha iyi olur karsidaki insanin kafasini karistirmamak icin. Daha karsidaki insanin kafasinda tam oturmadan, bir yenilige ya da bir teknolojiye "ustalar onu kullanmiyor, ustelik kimse de pan yaparken IS kullanmiyor" gibi kesin ifadeler kullanmak insanlarin o konuda yanlis bilgilenmesine neden oluyor. Tabii bir de herkes kendi kullandigi marka ve modeli savunuyor is marka savasina da girebiliyor.

Bu sadece IS'e ozgu degil. "IS olmazsa butun fotograflar titrek cikar" diye bir sey yok. Ama bugun en ucuz makinada bile olan bir ozelligi ben olsam kriterlerim arasinda arti olarak sayarim. Titresim derdi, limitleri zorlayan herkesin basinda olan bir derttir. Normalde 300mm de 1/20 ye kadar titretmeden cekebiliyorsaniz, IS geldiginde bu sefer 1/2 yi zorlarsiniz yine titrer.. Insan bu, oldukca daha fazlasini istiyor.

Eger bu konunun ozune geri donersek, IS'in makina tercihimizle baglantisi sudur: Bir karanlik ortamda makinalar 400 asa'da 1/30 degerini verdiyse IS olan makina daha dusuk asa kullanmamiza yardim eder. Fuji'de 400 asa 1/30 da cekeceginiz fotografi Panasonic'te 1/5 te 100 asa'da cekersiniz. Eger bu siniftaki makinalarin yuksek asadaki gurultu duzeyini dusunurseniz konunun onemi ortaya cikar. Tabii bu arada bu soylenen sey 'duragan' objeler icindir. Karanlik bir ortdamda bir dans gosterisi cekiyorsaniz o zaman IS filan bir ise yaramaz, cunku IS hareketli objeyi durduramiyor malesef. Insallah o teknolji de cikar gunun birinde

Sonucta hic bir ozellik "olmazsa olmaz" degil. Hepsi kullanicinin fotograf cekim aliskanliklarina bagli. Iste yukarida da soyledim. "ben yeni dogan cocugumu cekecegim, kucuk kizim folklor ekibinde onun oyunlarini cekecegim, buyuk oglum basketbol

 

Tarih: 30 Aralık 2005, 16:05 - İp: 213.***.**3.82
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

jugler söylenecek herşeyi söylemiş.

 

Tarih: 30 Aralık 2005, 16:39 - İp: 81.***.**4.4
positif
positif (üye)
İstanbul / Firma

Aslında hepimizin söylediği şey aynı - Ben kısacası makine almadan önce fotoğraf çekmesini bir kursa katılıp öğrenin diyorum. juggler in dediği gibi ALIŞKANLIKLAR önemlidir.

 

Tarih: 30 Aralık 2005, 18:11 - İp: 81.***.**2.84