celaler
celaler (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Fotoğrafa Nasıl Bir Makine İle Başlanır

Aşağıdaki yazıyı dilerseniz görselleri ile beraber:
http://www.celalerdogdu.com/blog/?p=849
linkinden de okuyabilirsiniz

Fotoğrafa Başlayacağım Nasıl Bir Makine Tavsiye Edersiniz?

"uzun zamandır filmli makine kullanıyordum ama dijitale geçmeyi düşünüyorum ne önerirsin"

"ben öğrenciyim ucuz yollu bir makine almak istiyorum sence nasıl bir makine alsam"

"yeni başlamayı düşünüyorum ama zevk alıp almayacağımı bilmediğim için çok para vermek istemiyorum ne önerirsin"

"makinemi değiştirmeyi düşünüyorum, artık bu makine bana yetersiz geliyor ne önerirsin"

"yanımda taşıyabileceğim küçük birşey istiyorum ama çok para da vermek istemiyorum ne almalıyım"

Evet sorular böyle uzayıp gidiyor. Tabi ki kimseyi kırmak istemediğim için bu sorulara efendi gibi cevap vermeye gayret ediyorum ama bazen gerçekten bu pek mümkün olamıyor. Bu sebeple bu yazıyı bir defa yazıp artık herkese linkini göndermeyi düşünüyorum.
Öncelikle fotoğraf çekmek kanımca, araştırma yapmayı fazlasıyla gerektiren sanat dallarından birisi çünkü işin bir tarafında sanatsal bakış ve diğer tarafında yetenekle birleşen bilgi yatıyor. Araştırmacı birisi değilseniz bu işi yapmak zaten ileriki zamanda zor olacaktır, tabi kimse sizin elinizden makinenizi almayacaktır ancak çok da başarılı olmayan fotoğraflar ve mutsuz bir üretim süreci başlayacaktır.
O halde, araştırma yapmak zorunluluğu var ve bunun ilk testini bence kendi kendinize en uygun makineyi seçerek geçebilirsiniz diyerek bu yazıyı sonlandırmayı düşünmüyorum tabi ki.
Canon mu Nikon mu sorusu yerine daha evveline gitmek gerekiyor. Fotoğrafa ne kadar bir bütçe ayırabiliyorsun ve ne kadar zaman ayırabileceksin? Bütçenin üst sınırı yok elbette ancak alt sınırı maalesef bulunuyor. Bütçenin üst sınırı yok diye bütün paranızı ekipmana ayırmanızı da tavsiye etmiyorum elbette.

Ürün karşılaştırması yapılması mutlaka gerekiyor bunun detaylarına daha sonra gireceğiz.
Birinci soru şu olmalı, ben ne ağırlıkta bir cihazı taşıyabilirim? Bütün gün yanınızda olacağını varsaymanızda fayda var. İkinci soru şu olmalı, ben neyin fotoğrafını çekmekten zevk alacağım? Bu sorunların cevabı elbette bir anda verilemiyor ancak yine de başlamak için bu kararları başta birkez olsun vermek zorundasınız. Elbette ileride bu kararları gözden geçirebilir ve hatta değişiklikler yapabilirsiniz tıpkı benim ve birçok fotoğraf severin de yaptığı gibi.
Bu noktada üç seçimle karşı karşıyasınız
Compact makine sınıfına giren enstantane ve diyafram ayarı yapabileceğiniz makineler
Compact makine sınıfına giren enstantane ve diyafram ayarı yapabileceğiniz ebat olarak D-SLR makinelere benzeyen makineler
Compact makine gibi gözüken DSLR makineler
ve D-SLR makineler
Tabi bu arada ben analog makinelere ve fotoğrafçılığa dair herhangi bir konuya girmiyorum. Ben kendi adıma o dönemi kapattım.
Biliyorum yukarıdaki dörtlü ayrım pek kolay ve anlaşılır olmadı ancak detaylandırarak size seçenekleri ile sunmaya çalışacağım. Artı olarak ben herhangi bir ayar yapamayacağınız compact makineleri değerlendirmiyorum onları herhangi bir elektronik markette bir ay önce işe başlamış yupilerden öğrenebilirsiniz!
İşe birinci başlıkla başlıyoruz:
1. Compact makine sınıfına giren enstantane ve diyafram ayarı yapabileceğiniz makineler
Bu cihazlardan birini önceki yazılarımda incelemiştim. Dilerseniz bir cihaza has bu incelemeyi de okuyabilirsiniz.
ARTILARI:
Hafiftir.
Karmaşık değildir.
Fazla ekipman ihtiyacı yoktur.
Kolay ayarlanır.
Ucuzdur. (diğerlerine göre)
Aaa bak fotoğrafçı muamelesi görmezsiniz.
EKSİLERİ:
Ayar imkanı kısıtlıdır.
ISO kalitesi düşüktür (diğerlerine göre)
Perdeli olmadığı için fotoğraf çekme hissini almak zordur.
Örnek olarak vermek gerekirse: Canon G12 Nikon P7000 en iyi örneklerdir.

2. Compact makine sınıfına giren enstantane ve diyafram ayarı yapabileceğiniz ebat olarak D-SLR makinelere benzeyen makineler
Açıkçası 1nci sınıf icad olduktan sonra çok gerekli olduklarına inanmıyorum. Ben bu sınıfı artık tamamen pas geçiyorum ki sanırım imalatcılar da bu sınıfa ait cihaz üretmeyi pek düşünmüyor gibi görünüyorlar.
Yine de bu alanda iyi olduğunu düşündüğüm makinelere örnek olara Fujifilm Finepix ve Nikon CoolPix serilerinden bahsetmek gerekir.

3. Compact makine gibi gözüken DSLR makineler
Evet işte size son zamanların en beğenilen ve favori olan makinelerin bulunduğu küme elemanlarından bahsedeceğim. Bu makineler bizim gibi uzun zaman DSLR kullanıp da yorulanlara birebir geldi.
ARTILARI:
Hafifler
Mercek kalitesi yüksek
Gizlenmeye müsait (konser vb)
Objektif değiştirme imkanı var
Geliştirilebilir yapı (flaş vs)
EKSİLERİ:
Hala bir DSLR değiller
Sesleri tatminkar değil
Fiyatları yüksek
Bu savaşı Olympus başlattı ve gerçekten iyi iş çıkardı. Bu etabı giriş seviyesindekiler pek tavsiye etmiyorum eğer DSLR seviyesinde mutlu olur ve yorulursanız sizin için iyi bir seçenek olabilir. Bu alanda ben en çok Olympus Pen serisi ile Panasonic GF serisini beğeniyorum

4. D-SLR makineler
Evet öteden beri duyduğunuz SLR makineler gün gelip devran dönünce dijitalin D’sini alarak D-SLR haline geldi. D-SLR makineler eğer bütçeniz yeterli ise fotoğrafçılığa hobi olarak başlamak için en doğru karar. Eğer istediğiniz gibi gitmezse de hemen satabilir ve paranızın bir kısmını kurtarabilirsiniz ki bunu yapıp şimdiye kadar ki ekipman masrafını yapmadan bu işten kurtulabilirdim esasında.
Nikon mu Canon mu derken yıllar geldi geçti ve bu alanda da birçok makine oldu. Tabi ki bu alandaki en iyi makineler bu markalar değil. Gerçek profesyonellerin birçoğu bu markalar yerine daha üst düzey makineleri kullanıyorlar ve kullanmak da zorundalar çünkü en üst düzeyde kalite için maalesef en son en yeni ve en pahalı teknolojiye ihtiyaç duyuyorlar. Biz konumuza dönelim. Nikon ve Canon piyasanın en duyulmuş markaları bunlar yanında Pentax Sony Olympus (ki çok severim renkleri doğal ve ucuz bir makinedir) Sigma Samsung da yer alıyor.
Size tavsiyem, eğer bu işe başlayacaksanız zararı en az olacak tarafdan başlamanız. Her zaman yaygın olan makineler 2nci eli olan makinelerdir. Yani dilerseniz hemen satıp çıkabilirsiniz dilerseniz temiz bir 2nci el alarak bu işe ucuz yollu başlayabilirsiniz. Ben herzaman pahalı olmayan ve sizin bu işi denemeniz için en uygun olan makine ile başlamanızı salık veririm. Yaygın olan markalarda ekipmanınızı zenginleştirmek de çok kolaydır ve aynı zamanda fotoğrafçılık başlanıp tamamlanmayan bir hobi olması sebebi ile hayatınızın bir parçası olacak. Bu parçada sizin sürekli danışmanız ve bilgi paylaşmanız gerekecektir, eğer öğrendiğiniz dil en az konuşulan dil ise işiniz zordur. Etrafınızdaki insanlar ile anlaşabilmenin en kolay yolu yaygın olan dili öğrenmekten ister istemez geçiyor.
Tabi ki elinizde yaygın olmayan bir makine de geçmişse bence hiç vakit kaybetmeden çekmeye başlayın yani durduk yerde masraf çıkarmayın. Fotoğraf çekmenin bütçe ile birebir alakası yok yani en pahalı makine en iyi fotoğraf anlamına gelmiyor bunu unutmayın lütfen.
ARTILARI:
Yaygınlık
Esnek ekipman geliştirme
2nci el
Geniş fiyat skalası
Kaliteli mercek
Objektif değiştirebilme imkanı
EKSİLERİ:
Görece diğer türlere göre daha pahalı olması
Ağırlığı
Her zaman her yere izinsiz götürememeniz
Aaaa bak fotoğrafçı gelmiş nidalarına maruz kalmanız
Dikkat çekmesi (ki pek çok fotoğraf severin istemeyeceği bir durumdur)
Bu alanda yaygın olan markaları hepiniz biliyorsunuz Nikon ve Canon

Tabi diğerlerini de unutmamak gerekir Olympus Pentax Sigma Samsung ve Sony…

Eğer tabi işin detayına girip şu makine mi şu objektif mi derseniz bu fotoğraf aleminde önünüze birçok site çıkacakdır. Artık bahtınıza ne çıkarsa demeden önce makineye karar verirseniz o makine ile çekilmiş fotoğrafları incelemek de size fikir verebilir (tabi photoshop dünyasını unutmayın ne hileler yapabiliyor).
Makine ve ekipman incelemek için benim tercihim DPReview ile LetGoDigital’den yana.

Evet artık makineyi aldıysanız sokaklar sizi bekliyor…makineye takılmayın fazla önemli olan sizin bu işi ne kadar severek yapıp yapmayacağınız…

Celal ERDOĞDU
www.celalerdogdu.com/blog
Fotoğrafa Başlayacağım Nasıl Bir Makine Tavsiye Edersiniz?

Tarih: 29 Eylül 2011, 11:58 - İp: 88.***.**4.198
ykslcc
ykslcc (üye)
İstanbul / Amatör

Ellerinize sağlık bence çok güzel ve de faydalı bir yazı olmuş...

 

Tarih: 29 Eylül 2011, 15:40 - İp: 78.***.**4.19
erencakir
erencakir (üye)
İstanbul / Meraklı

Tebrikler , gerçekten çok anlamlı bir yazı kafamdaki birçok sorunun cevabını buldum teşekkürler...
Saygılar

 

Tarih: 3 Ekim 2011, 16:11 - İp: 85.***.**5.63
ademgorgulu
ademgorgulu (üye)
Ankara / Amatör

Teşekkür ederim emeğiniz için.. Fotograf makinası almak isteyenlerin kesinlikle okuması gereken bir yazı.

 

Tarih: 3 Ekim 2011, 17:05 - İp: 195.***.**7.10
  • 1