antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Dslr. Asp'de Kıl Olduğum Başlıklar


1. "Lütfen acil yardım !.."

Yorum yok


2. Fotograf makinası alacağım, video da çeksin istiyorum.

Yok mu bunların gideceği http://forum.netvideo.com/video.asp diye bir adres.


3. Eşşek yükü para verdim DSLR aldım, LCD hiçbirşey göstermiyor.

DSLR almanın bütün olayı buydu zaten, optik vizörden bilfiil kendi gözünle dış dünyayı kadrajlamak. ( bu cümleyi anlamakta güçlük çekenler "vizör" ve "kadraj" kelimelerinin anlamını bu siteden öğrenebilirler http://www.tdk.gov.tr)


4. DSLR aldım, nasıl video çekim moduna nasıl geçireceğimi bulamadım

Malumunuz DSLR olayı moduler birşeydir, sadece makinayı almakla iş bitmez. Zamanla genis açı lensi, telefoto lensi, makro lensi, flaşı falan bilimum aksesuarı da edinmeniz gerekir. Zamanla ihtiyaçlarınız doğrultusunda "Sony Handycam" isimli aksesuarı da edindiğinizde video çekim moduna geçmekte bir sıkıntınız kalmayacak.


5. 1000 küsür YTLye DSLR-like'ı almayı düşünüyorum. Sizce hangisinin ISO performansı en iyisidir?

Al kardeşim, en pahalı DSLR-like'ı al. Babalar gibi DSLRların 1000 YTLden ucuza gittiği bir ortamda onca parayı bayılki, ISO perfomasnsının sefilliğini bilfiil kendin tecrübe edince aklın başına gelsin. Bize de buradan kendi köşemizden kısss kısss gülüp "ohh olsun" demek düşsün.

Tarih: 17 Ekim 2007, 23:33 - İp: 85.***.**5.247
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma


Ozzybaba,

Bence Antikanin demek istedigi baska,bu bilgi seviyesinde bu paralari gommeyin yazik olur diye burada bir cok defa konusuldu.

Ilk once yeterli bilgileri edinmek gerekir yoksa dunya parasi verip alacagimiz en iyi makinayi bile kullanamaz ,ondan soguruz.

"Ne bicim makina bu D200, berbat fotograflar cekiyor" diye yorumlarda okuduk bu sitede,sanki makina cekiyor fotograflari .

DSLR-Like konusunda yapma gozunu seveyim,para tuzagi bu sistem.

 

Tarih: 18 Ekim 2007, 10:51 - İp: 78.***.**5.154
canmahmut
canmahmut (üye)
Ankara / Amatör

"Dslr-Like para tuzağı" sözüne çok katılamıyorum.

Ya kompakt ya DSLR mi? yok mu bunun arası?.

Bu gün birsürü insan Slr-like sayesinde fotografı sevdi.
Fotografa ilgi duyan ama çok para ayıramayan, ağır ekipmanlarla dolu kocaman çantaları taşımak istemeyen insanlar için çok büyük kolaylık ve imkan sağlıyor DSlr-like'lar.

Fotografı ögrendikçe artık daha gelişmiş makina ihtiyacı duyanlar DSLR'ye geçiyor. Ancak bu sınıftan mutlu olup Dslr-Like ile devam eden bir hayli de insan var.


"Ilk once yeterli bilgileri edinmek gerekir yoksa dunya parasi verip alacagimiz en iyi makinayi bile kullanamaz ,ondan soguruz. " Çok doğru bir söz.

İşte burada Slr-like çok iyi iş görüyor. Buradaki deneyimlerle 3 yoldan birisini seçiyor kullanıcı.

-ya o sınıfta devam ediyor,
-veya nasıl bir makinaya, lense ihtiyacı olduğunu daha iyi görüp ilk defa başlayacaklara göre daha bilinçli olarak DSLR'ye geçiş yapıyor.
-bir grup insan da DSLR ve lenslere dünyanın parasını ödemeden fotografın kendileri için geçici bir heves olduğunu erkenden görmüş oluyor.

#canmahmut' tarafından 18.10.2007 12:01:15 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Ekim 2007, 11:55 - İp: 212.***.**7.181
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma


Canmahmut,

Tamam haklisin arkadasim ama senin hakliligin bundan iki uc sene onceydi.

Nikon D40(x) makinasi DSLR-Like lardan daha kucuk,eger sorun buysa,Olympuslar ona keza.

Biraz daha bekleyelim piyasada 300,400 dolar fiyatlarda objektif ile birlikte DSLR bulmak mumkun olacak.

Ama ben DSLR-Like kullanmak istiyorum diyen birisine de karsi cikmak buyuk sacmaliktir,herkesin zevki ayridir, sonucta amac fotograf cekmek.

 

Tarih: 18 Ekim 2007, 12:11 - İp: 78.***.**5.154
canmahmut
canmahmut (üye)
Ankara / Amatör

Cancaner 500 doların altı DSLR olayı güzel olacak ve çok uzakta da görünmüyor.
Sony D40x'e rakip olacak bir makina çıkaracakmış 2008'de. Diğerleri de bu yolu izleyecektir.

Dslr-Like'ı DSLR'ye tercih edenlerin bir kaç sebebi var. En önemlilerini sıralarsak:
-Fiyatı daha hesaplı
-Daha küçük ve hafif
-Kullanımı (menüleri) daha basit
-Çok geniş Optik Zoom imkanı vermesi.

Burada belkide onlar için en önemli özellik 12X, 15X gibi lenslere sahip olmak arzusu. Bir Canon s5 sahibi 400 Dolara 36-420 aralıklı lens sahibi olabiliyor. DSLR'ler ne kadar ucuzlarsa ucuzlasın hem böyle uzun aralıklı lensleri yok, hem de olsa bile 1000-2000 dolara patlar.

Asıl işin özü de burada zaten.
Gerçek bir DSLR kullanıcısı kaliteye önem verir ve asla böyle uzun aralıklı bir zoom lens almaz...






 

Tarih: 18 Ekim 2007, 12:44 - İp: 212.***.**7.181
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı


"Hem iyi ISO performansı olsun, hem de DSLR-like olsun."

Sizce bu cümlede bir gariplik, afedersiniz ama biraz idrak zorluğundan kaynaklanan bir çelişki yok mu? Eğer yok, gayet doğal bir istek bu diyorsanız, size söyleyecek lafım yok, bildiğiniz gibi yapın.

Gidin bir mağazaya bulun bildiğiniz en baba DSLR-like makinayı elinize bir inceleyin alıp bir inceleyin, sonra da en ucuz DSLRı bulup elinize alıp inceleyin, sonra yorum yapın. İyi bakın hangisi daha döküntü gözüküyor bakalım.

Haa bu arada DSLR-like makinanızın o süper zoom objektifi ıle zoomlayarak uçan kuşların fotografını çekmeyi denediniz mi? Crop kabulüm değildir, full kadraj olacak, croplayacak olsam DSLRın üzerinde gelen kit lensle de çekip croplardım.

 

Tarih: 18 Ekim 2007, 13:14 - İp: 81.***.**5.159
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma


Canmahmut

Ilk zamanlarda o araliklarda ki zoom seni rahatsiz etmeyecek ama aradan bir kac sene gecip,fotograf konusunda daha iyi isler yapmaya baslaninca ne olacak.

Sadece aile arasi veya tatillerde fotograf cekiyorsa bir kisi,iyi derecede olan bir kompak makina isini bir hayli gorur.Ben bu ugras icinde kendimi gelistirmek istiyorum diyen birisine ben DSLR-Like tavsiye etmem,kotu oldugundan degil verilecek o paraya cok daha iyi secenekler yaratilabilir bu yuzden.

Su genis aci olayina kafani bu kadar takma,ilk zamanlar cektigin genis aci sayisi bir hayli cokdur,iki uc sene sonra bu sayi bir iki fotografa iner.Fotografta gelistikce daha fazla detay ve kalite arar insanlar.

 

Tarih: 18 Ekim 2007, 13:29 - İp: 78.***.**5.154
abidinas
abidinas (üye)
İstanbul / Amatör

Şimdi DSLR makineler video çekemiyolar mı yani??

Şaka bir yana çevremden DSLR makinemi aldığımda öle şeyler duymuştum ki bir kaçını paylaşmak istiyorum. İlk şok live view olmamasınaydı "aman tanrım bu parayı ver ve ekranı göstermesin", ikinci mağlumunuz video çekimi "cep telefonları bile çekiyor sen milyarlar veriyosun video çekemiyor", zaten fiyatını duyunca insanların yüzlerinin değişimi ayrı bir olay. Kısaca fotoğrafla sadece doğumgünlerinde anı kaydetmek olarak ilgilenen insanlar için DSLR makineler anlamsız şeyler. Aynen 15watt çıkış gücüne sahip ampüllü amfilerin 70000USD'e kadar çıkan fiyatlarının, piyasada 1000watt gücünde diye sunulan müzik setlerini tercih edenler tarafından anlaşılamaması gibi..

Asıl bahsetmek istediğim konu ise DSLR-like sınıfı. Ben de DSLR-like makine kullandım ve hala Sony F717 evde durur. Her ne kadar bir yıldır ara sıra deneme çekimi yapmaktan öte elime almasam da ilk göz ağrısı. Kuzenim yazın amerikaya gitti ve bana mail attı "DSLR almayı düşünüyorum ne alayım". Benim cevabım şöyleydi, eğer kısıtlı bir bütçen varsa ve dağda bayırda evde sokakta işimi görsün diyorsan ve sürekli bir bütçe ayırmayacaksan DSLR-like bir makine al ve ilerde çalışmaya başlayana kadar onla iyice öğren. Çünkü DSLR işine girince tahminlerinin çok üstüne çıkıyor harcaman. Örneğin F717 de rahatça kullandığım tripotum benim giriş seviyesi DSLR makinenin ağırlığında yamulup kalıyor, kaliteli bir şey almak istiyorum haliyle ama para para para.. DSLR tabiki çok büyük avantajları, çok fazla esnekliği, katbe kat üstün kalitesi, hızı, kısaca her şeyiyle üstün ama en önemli üstünlüğü ayırman gereken bütçe. Ben çalışmıyorken yani öğrenciyken, yıllarca biriktirdiğim paramla ancak F717 alabilmiştim. Ve Gerek üstündeki zeiss lensi, gerekse sunduğu esnekliği bir DSLR makinede almak istesem mümkünü yoktu ki hala da örneğin 16-80 zeiss'ı alamıyorum.

Kısaca iş ucuz bir gövde ile bitmiyor; lensi, aksesuarı, çantası, şusu busu derken bir de bakmışsın evdeki hesap çarşıya uymamış.

Şöyle bir örnekle de sonlandırayım. Çalıştığımız bir firmanın yetkilisi bir gün ofisimize geldi elinde de D80. Ben de siz fotoğrafla mı ilgileniyorsunuz filan derken sohbet başladı. Bir ara "bu ikinci makinem diğerini 6 ay önce arabadan çaldılar" dedi çalınan makinesi D2Xs miş. Sonra ben kursa gidiyorum lafı geçti, ben de merakımdan sordum ne kursu diye, sıkı durun "temel fotoğrafçılık eğitimi" dedi. Sonra da devam etti "mesela ben eskiden gelişi güzel düğmeye basıyormuşum ama şimdi mesela öndeki insanı net yapıp arkadaki binayı bulanık yapmayı öğrendim". Şimdi bu amca o kıl olunan sorulardan hangisini sorsa bence yeridir..

 

Tarih: 18 Ekim 2007, 13:43 - İp: 85.***.**3.254
canmahmut
canmahmut (üye)
Ankara / Amatör

Sevgili arkadaşlar, Ben daha ne kompakt ne de Slr-like makina almadım hayatımda ve almayı da düşünmüyorum. Analog SLR'lerle başladım, DSLR ile devam ediyorum. Sadece DSLR like'ı tercih edenlerin gözüyle bakmaya çalışıyorum.
Böyle bir grup var ve büyük bir olasılıkla DSLR kullanıcılarından da daha fazla sayıdalar. Bunu yanlış veya yok sayamayız ki.

DSLR nin kalitesini, Slr-like'a olan üstünlüklerini burada sayfalarca yazabilirim. Aksini kimse savunamaz (savunsa da gerçekçi olmaz). Ama otomobil zevkini doyurmak için herkes Ferrari kullanamaz ki. Uno ile serçe ile de bunu giderebenler var..

Fotograf biilgisi olan ve kalite arayan birisi zaten başka şeyle uğraşmaz gider alır kendine uygun DSLR'sini.

Ama Slr-like kalitesi yeterli gelen birisini "illaki DSLR alacaksın" diye zorlamak, en azından özendirmek doğru gelmiyor bana.

Antika'nın başta belirttiği
"Eşşek yükü para verdim DSLR aldım, LCD hiçbirşey göstermiyor"
"DSLR aldım, nasıl video çekim moduna nasıl geçireceğimi bulamadım" gibi soruların sebebi kulaktan dolma bilgilerle "DSLR daha iyi fotoğraf çekiyormuş" diyip alanlardan dolayıdır.

İnsanlara makinasını geliştirmekten daha önce fotoğraf bilgisini geliştirmeyi önermek gerekli.

O zaman herkes kendi bilgi, ilgi ve gelir düzeyine göre kendisi için en doğrusunu seçer. Aksi halde DSLR alıp ne yapacağını şaşıran, "e bu s2'den daha kötü çekiyor" diyen insanlara çokca rastlarız, bu tür soruların da sonu gelmez.

#canmahmut' tarafından 18.10.2007 14:11:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Ekim 2007, 14:06 - İp: 212.***.**7.181
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Niye bu soruları bu kadar dert ediyorsunuz ki insanlarda gıcıklık olsun diye bu soruları sormuyorlar öyle değil mi? bilene göre anlamsız basit makul ve mantıklı olmayan sorularda olsan insanlar bilmedikleri konularda birşeyler öğrenmek yardım almak için soruyorlar bu soruları, beğenmeyen okumaz ve cevap vermez olur biter.

 

Tarih: 18 Ekim 2007, 14:44 - İp: 81.***.**7.11
zadeh
zadeh (üye)
İzmir / Amatör

"insanlar bilmedikleri konularda birşeyler öğrenmek yardım almak için soruyorlar "

O zaman niye bir zahmet edip forumun içeriğini ve verdiği bilgileri okumuyorlar. Hemen hemen her dslr ve dslr like ile ilgili yazı ve fotoğraf forumda varken inatla şu şu şu ha bi de şu olsun dünyaya barış mutluluk getirsin, açlığı engellesin bir de 500 milyon fiyatı olsun diye fotoğraf makinesi soruyorlar. Hani insan okuma bilmeden yazabilse, okuma bilmiyorlar diyeceği geliyor insanın.

 

Tarih: 18 Ekim 2007, 15:50 - İp: 85.***.**7.165