ahmetdemir
ahmetdemir (üye)
Yozgat / Amatör

Dslr Ve Slr-like

neden bu foto makinası üreticileri slr-like modellerinde slr kalitesini yakalayamıyorlar. çokmu zor. slr kalitesi için illa ki vizördeki görüntünün objektiftenmi gelmesi gerekiyor? yada slr'leri kaliteli kılan vizördeki görüntünün objektiften gelmesimidir? yok değilse niçin slr-like'lar slr kalitesini yakalayamıyor?
objektif kalitesinden diyorsanız slr-like'larada aynı objektiflerden taksalar slr kalitesinde olmazmı? son sorum neden bu slr makinaların slr-like gibi neredeyse cepte taşınabilecek kadar ufaklarını yapamıyorlar?

Tarih: 10 Mart 2006, 22:56 - İp: yok
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Herhangi bir tek kriter alırsanız (mesela 50mm makine, veya macro çekim, veya aklınıza ne gelirse) o kriterde SLR dan daha iyi makine elbette yapılabilir, yapıldıda. Eski rangefinder makineleri örnek verebiliriz. Ama esneklik derseniz (D)SLR'ın eline su dökülmüyor.
Son sorunuz güzel, daha küçük SLR niye yapılmıyor.
Aslında bu yönde bir adım var, olympus 3/4 standardı oturtmaya çalışıyor.
Daha küçükleri yapılabilirmi? optik kalitesi lens büyüküğü ile nasıl alakalı, oturmuş lens endüstrisinde hangi firma daha küçük lens boyutlarına yatırımı, ve başarıyı göze alır, daha küçük makineler daha ergonomik olurmu gibi soruların cevaplarına bakmak lazım.

 

Tarih: 11 Mart 2006, 01:17 - İp: 85.***.**1.156
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Merhaba ahmetdemir, ben de mffoto'nun yazdıklarına naçizane birkaç şey daha eklemek istiyorum:
İş sadece vizör görüntüsüyle bitmiyor ne yazık ki...
-"Sensör boyutu": SLR makinelerin sensör boyutları kompaktların bir çok katı boyutlarda. Sensör büyük olunca, onu besleyecek objektifi de, belli oranlarda büyütmen gerek. Örneğin, şu sıralar pek tartışılan Sony R1, buna iyi bir örnek. SLR ile, "like" makineler arasında bir köprü olarak değerlendirdiğim bu makine, giriş seviyesindeki birçok DSLR'den çok daha ağır.
-"Daha çok mekanik aksam": SLR makineler kompaktlardan çok daha fazla mekanik parça içeriyor. Örneğin deklanşör, örneğin fokus halkası, SLR makinelerde gerçekten mekanik iken (aynı zamanda elektronik de...), like makinelede tamamen elektronik. Bu da yine artı hacim ve ağırlığı beraberinde getiriyor.
-Ve evet, "Optik vizör": Optik gerçek görüntü, objektiften alınarak bir şekilde vizöre taşınmak zorunda. Bu, aynalar ve prismalar yoluyla yapılmak zorunda, dolayısıyla ekstra hacim ve ağırlık demek.
Bunların yanısıra, bir çok fotoğrafçının isteği makinenin belli bir dengeyle ele oturması. Ayrıca tüketicilerin diğer bir talebi de, bir çok ayara, menüden değil, gövde üzerinde atanmış özel tuşlardan, en hızlı şekilde ulaşabilmek. Bütün bunlar ergonomiyle ilişkili olduğu için belli bir boyuttan vazgeçmen pek mümkün görünmüyor.
Son olarak, eklemek istediğim bir konu da, firmaların alt yapı yatırımları. Sonuçta bir çok firmanın stokta ve üretimde, neredeyse sayısız modelde objektif yatırımı var. Şu anda, mevcut üretimlerinin yanısıra, ihtiyaç olarak görmediği bir durum için yeni standartlar yaratarak, yatırım yapması anlamsız olur diye düşünüyorum.
Sözün özü, gelecekte ilerleyen teknolojiyle beraber, daha ufak sesörlerden daha kaliteli neticeler alınması başarılsa bile, sadece ergonomik sebeplerden dolayı daha da küçülmez SLR makineler bence...

 

Tarih: 11 Mart 2006, 17:20 - İp: 195.***.**3.49
  • 1