tasmania
tasmania (üye)
İstanbul / Amatör

Dslr Seçiminde Zorlanıyorum

Selamlar,

Yurtdışından bir DSLR alacağım. Açıkçası Pentax ist DS, ist DL, Nikon D70s, Canon EOS 350D ve 20D seçeneklerim arasında. Fiyat olarak pek birbirleriyle örtüşmeyen modeller fakat yurtdışından her istediğimde makine alamadığım için bütşeyi olabiliğince zorlayacağız. Bu makineleri kulananların yorumları benim için çok öenmli. Bunlar dışında kafama takılan iki soru var. 1-) Pentaprism ve Penta-Mirror vizörlerden hangisini tercih etmeliyiz, arasındaki farkı pek anlayamadım. Vizör büyütme oranı nedir ? (Misal D70s için x0.75 iken ist DS'de x0.95) 2-) Bu makinelerin tümünde siyah beyaz çekim yapabiliyormuyuz ? Pentax'larda olduğunu biliyorumda diğerleri ile ilgili bir bilgi bulamadım. Kafa şişirdik biraz, kusura bakmayın.

Tarih: 24 Nisan 2006, 02:09 - İp: yok
mehmetklyr
mehmetklyr (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili tasmania
1) pentaprism objektife gelen görüntüyü bir prizma ile vizöre ulaştırırken penta mirror ayna sistemi kullanır... Tabiki prismayı tercih etmelisin.. diğer markaların en iyi makineleri de prizma sistemini kullanır... Vizör büyütme oranı ise vizörden gördüğün görününtünün büyüklüğü gibi bişey... pentax bu konuda son derece iddaalı bir alettir...
2)Sanırsam hepsi yapıyor.. (ben öle biliyorum)
bide ben bi soru sorayım sana...
pentax'ı tercih etme sebebin nedir...? bende bu pentax'ı cişddi c iddi düşündüm bi ara... hala daha düşünüyorum ancak daha önceki adaylarım var...

 

Tarih: 24 Nisan 2006, 02:31 - İp: 81.***.**0.235
cannibal
cannibal (üye)
İzmir / Firma

mrb tasmania
ben D70 den cok memnunum ama eminmisin visor buyutme oraninin x0.75 oldugundan.Herseyden onemlisi butcen ne kadar bilmiyorum ama bahsettigin makinalarin icinde kanimca en iyisi 20D.Nikon D70(s) ile siyah beyaz cekim yapamassin.
basarilar

 

Tarih: 24 Nisan 2006, 02:35 - İp: 195.***.**2.37
tasmania
tasmania (üye)
İstanbul / Amatör

Pentax'ın iki modelinin de fiyatı diğer makinalara göre çok uygun. Çekilen fotoğrafların keskinliğinin herkesi tatmin etmemesi dışında pek bir problemi bulunmuyor. ist DS'nin resimlerini inceledim de ISO 800'de bile gayet başarılı, IS0 3200 bile kabul edilebilir. Pentaprism kullanıyor. Alanderinliği önizleme özelliği mevcut...

Pentaprism ve Penta-mirror hakkında hala aydınlanamadım açıkçası, anlattıklarını kısmen bende biliyordum. Benim merak ettiğim bir makineyi alırken burada kullandığı yapı alım kararında anahtar rol oynarmı? Bir arkadaşım bana Penta-mirror'ın Pentaprism'e göre daa karanlık olduğunu söylemişti, açıkçası hiç karşılaştırma şansım olmadı .

 

Tarih: 24 Nisan 2006, 02:45 - İp: 212.***.**5.30
tasmania
tasmania (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon D70s için buradaki spec sheet'inde 0.75x yazıyor.

 

Tarih: 24 Nisan 2006, 02:52 - İp: 212.***.**5.30
murgur
murgur (üye)
İstanbul / Amatör

Siyah beyaz konusuna gelince, birçok ustaya sordum, siyah beyaz fotoları makinanın s/b modunu kullanarak değil, renkli olarak çekiyorlar. sonra photoshopta siyah beyaza çeviriyorlar. bu, onlara istedikleri tonları elde etme olanağı veriyor, sephia'nın bin türlü tonunu elde etmek mümkün. dolayısıyla makinanın s/b modunun olmaması hiç sorun değil, zaten kullanılması tavsiye edilmiyor.

 

Tarih: 24 Nisan 2006, 11:45 - İp: 85.***.**0.110
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar tasmania..

mehmet'in soylediklerine ilave olarak, arkadasinin soyledigi de dogru.. penta-prizm'ler daha aydinlik gorunurler..
bence ozelliklerini ve yapilarini o kadar da kafana takma.. onemli olan, penta-mirror kullanilinca makinenin daha hafif olabilmesi.. 350d ve d50 gibi dslr'larda da penta mirror var..
vizor buyutme oranlari konusunda ise ufak bir yanlislik var.. d70s ile %95 oraninda, fotografin son halini viewfinder'dan gorebilirsin.. ama %75 oraninda buyultme saglar..
ayni sekilde canon 1Ds Mark II'da, %100 oraninda fotografin son halini viewfinder'dan gorebilirken, ancak %70 oraninda buyultme saglar..

tabii ki her iki rakamin da buyuk olmasi cok onemli.. ama asil onemli rakam, fotografin son halini ne kadar gorebildigindir.. %95 orani, butun dslr'larda bir standart gibi.. %100 isteyince de 2-3 misli fazla odemek gerekiyor..
dipnot: benim bildigim kadariyla, eger ki %100 oraninda fotografin son halini gorebiliyorsan %70 buyultme kotu degil..
pentaxin'ki ise %95 oraninda kapsiyor fotografin son halini ve %85 oraninda buyultuyor..

eger ki daha aydinlik ve daha buyuk goruntu istiyorsan; kesinlikle canon 20d al.. cunku hem buyultme faktoru hem de fotografin kapsadigi alan, %90'in uzerinde..
ve buna ilaveten, 20d, diger saydigin butun makinelerden cok cok daha iyi kanimca..

..............
siyah beyaz cekim olup olmadigini da o kadar dert etme.. cunku siyah beyazi, bilgisayarinda kolaylikla elde edebilirsin.. ama siyah beyaz cekip de renkli yapayim diyemezsin..
bu tur makineleri alanlar, zaten bilgisayarda isleme isini de bir anlamda ustlenmis oluyorlar.. cunku dslr almanin anlami, bence doyasiya raw cekebilmektir.. sonra da bilgisayarda istedigin gibi oynayabilmek..

............................
benim tercihim, oncelikle 20d olurdu.. hatta 30d ile aralarinda cok da fiyat farki olmadigindan 30d..
sonraki tercihim ise 350d veya d70s..
tabii ki sen bilirsin..

 

Tarih: 24 Nisan 2006, 16:48 - İp: 62.***.**2.10
tasmania
tasmania (üye)
İstanbul / Amatör

Saol dadanagast,

Pentax ist DS'nin hem büyütme hemde vizör görüş alanı teknik dökümanda 0.95x olarak verilmiş. Bilgileri oradan almıştım. Fakat ben hana bu büyütme oranının ne anlama geldiğini anlayamadım. Yani vizör görüntü alanı tamam, son fotoğrafın ne kadarını görebildiğini gösteren bir değer fakat vizör büyütmesi neyin nesi? Gerçekte gözünle gördüğün görüntünün ne kadar küçülmüş olduğu gibi bir izlenim bırakıyor bende...

Makineler hakkındaki yorumların için teşekkürler. Sonuç olarak ya tüm imkanları zorlayıp bir D20 alacağım, yada bir Pentax KİT alıp mutlu mesut yaşayacağım.

Lens olarak Sigma düşünüyorum, hem fiyatları uygun hemde kaliteli ürünler. 70-300mm APO DG Macro güzel bir lensmiş. Yanına birde 17-70mm DC iyi gider diye düşünüyorum.

Sonuçta DSLR işinde yeni olduğum için Penta'ta alsam Canon'da alsam ilk başta bana yeteceğini düşünüyorum.

İlgilenenlere teşekkürler.

 

Tarih: 24 Nisan 2006, 22:48 - İp: 212.***.**5.30
  • 1