onca80
onca80 (üye)
İstanbul / Amatör

Dslr Mi Kompakt Mı?

Tüm netfotoğrağ üyesi arkadaşlara saygılarımla.
dört yıldır nikon f55 filmli makiana kullanmaktayım. artık dijitale geçmeye karar verdim ama hangi makinayla geçeceğime kara veremedim. öncelikle nikonun dslr makinalarından biriyle dijitale geçmeyi düşündüm. çünkü elimde iki tane objektifim var.
1-nikon 28-80 G
2-nikon 70-300G
ancak bu iki objektifte sınıfının en alt bölümünde yer alıyor ve benim body aldıktan sonra 2-3 yıl başka bir objektife para ayırmam mümkün değil.(ne mokro nede bir üst sınıf)
bu noktada elimdeki yetersiz objektiflrle dslr'ye geçmektense geniş kullanım alanları olan bir kompakt makina almak (makro, geniş açı, zoom vb.)daha mantıklı değil mi?
bu alanda da fz 50,fuji s9500,canon s2 ve samsung pro 815 ilk etapta aklıma gelenler. burada da bir başka sorun var her makinanın bir diğerine göre bariz üstünlükleri ve bariz eksiklikleri var.
bu aşamada dslr bir makina mı yoksa kompakt makina mı?
kompakt makina ise hangisi?
yardımlarınıza şimdiden teşekkür ederim.

Tarih: 30 Aralık 2006, 20:44 - İp: 85.***.**1.99
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

onca80,
Ustalar gibi makina önerisinde bulunamayacağım. Benim yaşadığım şu: Yıllardır NikonFE2 kullanıyorum. Film banyosu bekleyip elime gelene kadar geçen zamanın yarattığı sabırsızlıktan 3,5 yıl kadar önce Nikon coolpix5700 aldım. Memnunum ama SLR kullanmış olmanın verdiği alışkanlıkla şimdi DSLR arayışındayım. Bu güne kadar hiçbir makinemi satmadım çünki kıyamıyorum. SLR den sonra komkt makina yetmiyor, ama digital özellikleri öğretiyor. Bütçeni bir defalık değerlendirmeyi düşünüyorsan tekrar tekrar düşün. Aslında hiçbir makina yetmiyor. Umarım kafanı karıştırmamışımdır, satın aldıktan sonra bu laflar işe yaramayacağı için bu günden bilmende yarar var. Sağlıklı günler dilerim.

 

Tarih: 31 Aralık 2006, 11:26 - İp: 81.***.**8.153
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Onca, R1 in başarılı olmasının en büyük nedenlerinden biride zoom aralığının fazla olmamasından kaynaklanıyor. Objektifde zoom aralığı arttıkça, ister istemez mercek sayısının fazlalığından dolayı kalite ister istemez düşüyor.
Sizin marka ve ya makine seçiminden önce, DSLR mi kompaktmı önce bunun kararını iyi belirlemeniz lazım, yoksa bizlerin bu aşamada size vericeğimiz tavsiyeler çok sağlıklı olmayabilir.

 

Tarih: 31 Aralık 2006, 11:35 - İp: 212.***.**0.50
onca80
onca80 (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili mimarca;
yorum ve önerilerin için teşekkürler. pentax konusu gerçekten aklımı çelmee başladı gibi.
sayın Merson;
Benzer şeyleri düşünmekteyim bende. tek atımlık kurşunum olduğu için gerçekten çok sıkntı çekiyorum seçim aşamasında.
dijitale geçişteki isteğim öncelikle dediğiniz gibi filmin banyo aşamasındaki sıkıntılar. ortaya çıkan sonuç sizin olduğu kadar fotoğrafçınızın da başarısına bağlı ki istediğiniz titizlikte baskı yapan fotoğrafçı bulmak da oldukça zor.
bunun yanında dijitale geçme isteğimin bir nedenide bazı kompakt makinalarla çekilmiş fotolarda gördüğüm renklerin inanılmaz canlılığı ve etkili oluşu. Bu makinaların üstüne daha fazla para ödeyerek alacağım dslr makinadan bu sonuçları alıp alamayacağımı bilemiyorum. (özellikle elimde olan veya alabileceğim fiyatlardaki objektiflerle)
işte bütün sıkıntımda burada düğümleniyor.

 

Tarih: 31 Aralık 2006, 11:39 - İp: 85.***.**1.99
onca80
onca80 (üye)
İstanbul / Amatör

sanırım haklısınız Tolga Bey. onun için zaten topiğin adı dslr mi kompakt mı?
ayırabileceğim bütçe ve beklentilerimi yeterince anlattığımı düşünüyorum.(maksimim 1500-1600 ytl.) bütün bu bilgiler çerçevesinde sizin tavsiyeniz ne olurdu. dslr mi kompakt m?

 

Tarih: 31 Aralık 2006, 11:43 - İp: 85.***.**1.99
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Sabırla ve sakinlikle beklemeye yöneldim, siz de "gaza gelmeden" bekleyin diyorum. Fiyatlar düşer yeni hoş ve fiyatı uygun modeller çıkar, rekabet artar vb.
Biraz daha beklemnin hiç zararı olmuyor. Bu arada eş-dosttan değişik modelleri kullanma imkanı olursa seçiminizde yararlı olur. Beklemek bana göre en akıllıca yol olur.

 

Tarih: 31 Aralık 2006, 11:45 - İp: 81.***.**8.153
hisli
hisli (üye)
Yurtdışı / Amatör

pazari oyl bir duruma getirdiler ki hic oyle tek atimlik kursun filan dinlemiyorlar. ne kadar beklerseniz bekleyin hep daha guzelini hep daha iyisini cikartiyorlar. insan kendi kendine ulan su paramin ustune uc bes kurus daha koysam almisken su ozelligide olsun diye dusunurken buluyor, o ozellik belki 100 cekimden birinde isimize yarayacak. bu bir kisir dongu hic bitmiyor. film gunleri gibi degil.

ben o acidan bekleme fikrine katilmiyorum. her seyini ayarladigini evet makina almaliyim dedigin bir zamanda kagidi kalemi eline alip artilari ve eksileri yazmak lazim. sonra o noktalarin gercekte fotografciyi ne kadar etkileyecegini, maliyete degip degmeyecegini dusunmek lazim.

sonucta kolay gelsin, ne karar veirseniz verin mutlu olmaya bakin, kucuk sorunlar icin midenizi bulandirmayin.

 

Tarih: 31 Aralık 2006, 15:12 - İp: 172.***.**7.7
kamuran76
kamuran76 (üye)
Kocaeli / Amatör

sitede su an pentax k100d testi yapıldı ve ornek fotograflar yuklenmeye baslandı.oraya bak bence karar vermende cok ama cok yardımcı olacaktır.cok basarılı bır makıne.
ben tekrar yinelıyorumbu ise slr ile basladısan uygun bir dslr ile devam etmen daha rahat olur .
kolay gelsın...

 

Tarih: 31 Aralık 2006, 15:39 - İp: 85.***.**5.88
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Ben fotoğraf çekmeye Canon AE-1 le başladım. Dijitale de Nikon 5700 le geçtim. Nikon 5700 zamanının kendi sınıfında en iyi makinesi olmasına rağmen. Yinede o filmli SLR makinede buldum havayı yakalayamadım.

Siz ilk kez foto makinesi kullanacak biri değilsiniz. Filmlide olsa SLR makine kullanıyorsunuz. Kompakt makine sizin için doğru bir tercih olmayabilir. Ayırdığınız bütçe ile de DSLR alabilirsiniz. Her DSLR nin kit objektifi kötüdür diye birşey yok. bazıları çok başarılı.

 

Tarih: 31 Aralık 2006, 16:34 - İp: 212.***.**0.50
murat71
murat71 (üye)
İstanbul / Amatör

onca80 kesinlikle dsrl diyecegim nedenine gelince kendimden örnek vereyim bende slr makina kullanıyordum dijitale gecmeye karar verdikten sonra biraz alısıyım diye gidip bir s2 aldım ama bir zaman sonra slr makinanın vermiş olduğu alışkanlıkardan sonra ben pek rahat kullanamadım keşke slr-like makina alacağıma dslr alsaydım diyip durdum zaten makinadan soğudum ve sattım zaten sende slr makina kullanıyorsun kompak makina ile belli bir yere kadar kullana bilecen sonra dslr alsaydım keşke diyeceksin o yüzden 1 kerede gör işini git bir dslr al zaten yazan arkadaşların çogunluguda bu görüşte

 

Tarih: 31 Aralık 2006, 17:07 - İp: 88.***.**7.188
onca80
onca80 (üye)
İstanbul / Amatör

kamuran, xtolga ve murat71 öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim.

genel olarak yorum yapan tüm arkadaşlar dslr konusunda hemfikir gibi. bunun dışında ise illa kompakt olacaksa R1. Sony'nin makinasını fiyat + zoom sıkıntısı yüzünden elersek elimde ikitane ciddi dslr seçeneği kalıyorı.

1-pentax k100d + 2 adet kit objektif veya;

2-nikon d50 + elimdeki 2 G sınıfı objektif + 18-55 G serisi kit objektif

bu iki seçenekte aşağı yukarı aynı fiyatlara mal olamakla beraber. pentax hem daha yeni bir makina hemde genel olarak kit objektifleri daha çok beğeniliyor. bu doğrultuda markaya güvenerek ve 2. el güvencesi daha çok olan nikon mu? daha yeni bir makina olan pentax mı?
yorumlarınızı bekliyorum.

 

Tarih: 31 Aralık 2006, 18:00 - İp: 85.***.**1.99