smaler
smaler (üye)
Konya / Reklam Fotoğrafçısı

Dslr Güzel Fotoğraf Çekmez!

Dün bir teknoloji markette gezerken, bir müşterinin Canon 650D ile üzerindeki kit lensle 2cm yakınlıktan makro çekmeye çalıştığına ve defalarca denemesine rağmen başarılı olamadığı için kızmaya başladığına şahit oldum. Dayanamayıp olaya müdahale etme gereği duydum. Müşterinin ne yapmaya çalıştığını sordum. Bana dedi ki '' Arkadaş fujinin bir modelini almış ve 0cm den makro çekimi yapıyor. Bende araştırdım ve bu makine daha iyi dediler. Makine almak içinde 2500TL bütçe ayırdım ama almak istediğim makine istediğim fotoğrafı çekmiyor.'' )
Şimdi bu duruma gülelim mi ağlayalım mı bilemedim.
Arkadaşa durumu elimden geldiğince izah ettim ancak forumlarda kafası o kadar karışmış ki, anladığına emin değilim.

Olayın birde şu boyutu var. Geçenlerde yine bir tanıdığımın düğünü vardı. Benden gözüm gibi baktığım D90 ımı ve ekipmanımı istedi. Sebebi ise şu: Fotoğrafçılık bilgisi sıfır olan bir arkadaşımız benim D90 ı kullandığını ve düğünü olan kişinin benden makinemi isterse düğün fotoğraflarını profesyonel makine ile pek güzel çekebileceğini söylemiş. Benim D90 kullanmam ona pek havalı geliyor olsa gerek.

Sayın fotoğraf meraklıları:
-Fotoğrafı ilk önce insan çeker
-Sonra Lens çeker
-Sonra makine çeker
Çekilecek konu güzel değilse yada yeterli ve düzgün aydınlanmamış ise bu üç maddeyi de çöpe atın gitsin.

Tavsiyem, fotoğraf makinesi alırken kendinize kesinlikle şu soruları sorun.
-Bu merakım ne kadar uzun sürecek?
-Gerçekten fotoğraf meraklısımıyım yoksa sırf hava olsun diye mi istiyorum?
-Kompakt yada DSLR like bir makine alsam dahamı akıllılık etmiş olurum yoksa ihtiyacım gerçekten DSLR mı?
-Ne tür konular çekmeyi istiyorum?
-Hangi markalara sempatim var?
-Çekmek istediğim konu için hangi ekipmanlara ihtiyacım var?
-Bütçem ne kadar ve bu bütçeyle tüm ekipmanı alabilirmiyim?
-Bu kadar yatırım yapıyorum ama değermi?
-Çektiğim fotoğrafları nerede kullanacağım ve nerede saklayacağım?
-Megapiksel nedir ve benim kaç MP e ihtiyacım var?

Kısacası bir makineye çok para verdiniz diye, makine iyi fotoğraf çekmez. Çünkü makineler düşünebilen varlıklar değillerdir. Ve unutmayalım ki ne kadra çok para harcarsak bizim üzerimize o kadar çok yük olurlar.

Not: İlle DSLR alacaksanız son olarak birde micro 4/3 makinelere göz atın derim. Çünkü evde duran bir D800 v.s. den yanınızdaki Olympus Ep1 v.s. kesinlikle daha iyidir.
Selamlar.

Tarih: 1 Ekim 2012, 13:52 - İp: 95.***.**7.142
sezginmutluyum
sezginmutluyum (üye)
Manisa / Amatör

Yüreğinize sağlık..

 

Tarih: 1 Ekim 2012, 15:32 - İp: 46.***.**3.179
sabuncu
sabuncu (üye)
İstanbul / Meraklı

en iyi makine yanınızdaki makinedir

 

Tarih: 1 Ekim 2012, 16:58 - İp: 83.***.**7.179
theyapici
theyapici (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

son kısmına katılmıyorum d800 kaç kişide var şu forumda d800 olmasını kaç kişi istemez sizin tekno marketteki müşteri bilmiyor olabilir zaten eline dslr alıp otoda çeken bir sürü adam var. ama işin komik tarafı satış elemanlarının çoğunun daha dslr hatta bırak dslr i kompakt makinelerden bile doğru dürüst haberi yok..tek amaç var satış.

#theyapici' tarafından 01.10.2012 22:50:56 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Ekim 2012, 22:49 - İp: 78.***.**2.60
kadir039
kadir039 (üye)
İstanbul / Amatör

dslr makinanın havası başkadır. Kalabalık bir ortamda Makina elinizde iken herkes size bakar. Hele lens te birazda şekilli ise.
Ama bu zamanda fotodan ve fotoğrafciliktan anlayan kişi az. Böyle makina kullanan kişilere baktıgımda genelde dslr ile otomatik modda resim çekiyorlar. Yani parayı bastırıp makinanın pahalısını alan kendini fotoğrafcı sanıyor. Makinaya ne kadar cok para verirse o kadar kaliteli resim cekeceğini sanıyor

 

Tarih: 1 Ekim 2012, 23:02 - İp: 82.***.**1.76
m.levent
m.levent (üye)
İzmir / Meraklı

theyapici kardeşim, Arkadaşımız D800 modelini misal olarak vermiş bu başka model bi DSLR'de olabilir. Bencede kullanmayı öğrenemeyen veya öğrenmeye azmetmeyen biri için micro 4/3 makineler, sonuca ulaşma açısından en iyi DSLR'den daha iyi bir tercihtir.

 

Tarih: 2 Ekim 2012, 08:46 - İp: 85.***.**0.64
smaler
smaler (üye)
Konya / Reklam Fotoğrafçısı

Sayın theyapici, Sayın tasviran ın da belirttiği üzere bizim D800 e bir lafımız olmadığı gibi, sahip olmayı arzuladığımız bir makine olduğu bir kesindir.

Ancak demem o ki micro 4/3 ler hem fiyat cazibiyeti ile ön planda olup (örn: ep1 in yurtdışı fiyatı 500-600TL civarlarında şu an) Fotoğraf kalitesi de fiyatını sonuna kadar hak edecek seviyelerdedir. Mesela benim şahsen kullanmakta olduğum 2. makinem Panasonic Lumix GF2 İso başarımı haricinde diğer makinem olan D90 ı aratmıyor pek. Tabiki eksileri var, ancak bunu yanında taşınabilir olması da en büyük artısı.

D90 ve aksesuarları için ayrıca bir sırt çantası taşımam gerekirken GF2 yi notebook çantamın bir gözüne koyup yanımda gezdirebiliyorum. Böylece keşke makinem yanımda olsaydı demekten kurtarıyor beni.
Bu yüzden mesela Sayın Yalçın Aydın (bkz: http://www.yalcinaydin.com/ ) 5Dmark2 sini ve ekipmanını satıp küçük makineler kullanmaya başlamış durumda.

Profesyonel çekimlere tam ve iyi ekipmanla gitmek lazım tabiki. Ama amatör bir kullanıcının makine lens ve çantası haricinde ekipmanla pek işi olmuyor. Hatta bu gibi durumlarda kompakt v.b. makinelerde kolay auto modlar acemi kullanıcılara kolaylık bile sağlıyor.

Kullanılmayan yada kullanılamayan bir şeye gereksiz yere yatırım yapmayı israf olarak gören birisi olduğum için, ve söz konusu olan, bilinçsiz alışverişi doğru bulmadığım için bu konuyu açtım.

Onun haricinde bilinçsiz birilerinin yüksek fiyatlı cihazları satın alması en çok üreticisinin ondan sonra satıcısının ondan sonrada cihazların 2. el temiz ve ucuz fiyatla alabilen bizlerin işimize gelir aslında.

 

Tarih: 2 Ekim 2012, 13:06 - İp: 95.***.**7.142
turnusol
turnusol (üye)
Ordu / Amatör

m4/3 tabi ki çok güzel. Ama Birkaç iyi lens ve iyi bir body yine de çok fazla tutuyor.

Bir OM-D E-M5 ve 12-50

9-18mm
12mm 2.0
75mm 1.8
45mm 1.8
60mm 2.8 Macro

Olursa bir de 70-300 mm kim istemez.

 

Tarih: 2 Ekim 2012, 17:41 - İp: 88.***.**4.92
pika
pika (üye)
Yurtdışı / Amatör

Otomatik modda cekmenin nesi kötü?

 

Tarih: 2 Ekim 2012, 23:11 - İp: 79.***.**9.68
justinn
justinn (üye)
Edirne / Amatör

dslr makinanın havası başkadır. Kalabalık bir ortamda Makina elinizde iken herkes size bakar. Hele lens te birazda şekilli ise. Ama bu zamanda fotodan ve fotoğrafciliktan anlayan kişi az. Böyle makina kullanan kişilere baktıgımda genelde dslr ile otomatik modda resim çekiyorlar. Yani parayı bastırıp makinanın pahalısını alan kendini fotoğrafcı sanıyor. Makinaya ne kadar cok para verirse o kadar kaliteli resim cekeceğini sanıyor

ilk cümle zaten ofsayt. resim çekmek falan denmiş oralara hiç girmiyorum bile. haklısın otomatik mod diye bişey sen insanlara salak gözüyle bakasın diye var. bu cümlelerden sonra bu zamanda fotoğrafçılıktan anlayan az insanlardan olduğunu iddia etmiceksin heralde?

@pika katılıyorum. Tekrardan, @kadir; Dslr makinesi olan her insanın iddiası olcak yada kendini fotoğrafçı zannetcek olgusundan kurtul bence. dijital makine yerine kaliteli fotoğraflar için alınmış bir makinenin sahibi gayette güzel otomatik modda çekimler yapabilir. zaten otomatik mod bu insanlar için konulmuştur.

#justinn' tarafından 03.10.2012 00:11:44 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Ekim 2012, 00:10 - İp: 88.***.**3.61
monaro
monaro (üye)
Yurtdışı / Amatör

merhabalar pek fazla forum ve yazilara cevap yazmam, sebebi yeterince bilgim olmamasindandir... sadece sunu solemek istiyorum laf olsun diye yazan, okudugunu anlamayan cook. saygilar...

 

Tarih: 3 Ekim 2012, 00:44 - İp: 121.***.**2.216