sementit
sementit (üye)
Kocaeli / Amatör

Dslr Dünyasına Yeni Gireceklere..

Geçenlerde uzunca bir rüyanın ardından, ilk DSLR Makinam olan, Olympus E-510 Double Kit aldım.

DSLR Makinalarının fiyatları büyük bir düşüş içerisinde iken, biraz fotoğraf çekmeye meraklı arkadaşların, DSLR Makinalara yönelmemeleri için neden kalmadı diye düşünüyorum. ileride DSLR kullananların sayısı iyice artacak.

Giriş seviyesi birçok DSLR Model var. Şüphesiz en yaygın makinalar Canon ve Nikon'a ait. Eskiden; Doğan ve Şahin araba da ne ise, DSLR'de de, Nikon ve Canon o galiba. Ama eğer benim gibi; ilk defa DSLR alacaksanız ve Alan Derinliğinin ne olduğunu dahi yeni öğrendiyseniz, fotografçılık konusunda çok yol almanız gerekecek. Çok fazla para ödemeden alınabilecek iki makina var diye düşünüyorum. Bu makinalardan birinde pişip, Canon ve Nikon'un üst modellerini yıllar sonra düşünmek gerek.

1. Makina : NIKON D40 6 MP . Yeni alınan bir makinada ilk sorulan şey "makinan kaç piksel"dir. Yıllardır, MP ile Kalite arasında doğru orantı varmış gibi algılanır. Ama bunun doğru olmadığını, ustalar daha iyi açıklayablir. Bu makinanın 6 Megapiksel olması problem yaratmıyor. Hatta Ağabeyi 10Mp lik D40X e göre daha kaliteli görüntüye sahip olduğu söyleniyor. Görüntü kalitesi, Fiyat/Performans oranı çok yüksek. (dpreview ve letsgodigital siteleri şiddetle tavsiye ediyorlar.) Fiyatı şu sıralar 800 YTL civarlarında. Flaşla kullanmak isterseniz, Sb-400 Flaşı çok pahalı değil.

2. Olympus E-510 Double Kit : Şu an Fotozeynep sitesinde 1.145 YTL . Ve bu makinada yok yok. Muadillerinden çok daha fazla özelliği çok daha ucuza sunuyor. Live view var,titreşim engelleme,toz temizleme var. Hatta Türkçe Menüsü bile var. 55 Dakikalık E-510'un özelliklerini anlatan DVD formatında Türkçe videosu ve Türkçe kullanım klavuzu da benim çok işime yaradı. Yani Olympus Türk Pazarında tutunmak için de elinden geleni fazlasıyla yapmış. Olympus E-510 yerine ; Nikon D60,D80 ,Canon EOS400D,450D den birini alırsanız, belki görüntü kalitesi açısından daha karlı olacaksınız, fakat tek lensli fiyatları bile Olympus'tan daha fazla olacaktır. Ayrıca o görüntü kalite farkını, biz yeni başlayanların gerçekten farketmeye başlaması ne zaman olacaktır? Unutulmamalıdır ki;Elektronik ve bilgisayar dünyası çok çabuk kendini yeniliyor. 3-4 sene sonra, Canon 450D, giriş seviyesi için bile yetersiz denebilir.

Kişisel görüşüm; fotografçılığa yeni başlıyor iseniz; fazla para vermek yerine ya Nikon D40 alın, ya da çift lensli E 510.

Tarih: 4 Ağustos 2008, 17:26 - İp: 81.***.**5.2
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

canon veya nikondan şaşmayınız.

 

Tarih: 5 Ağustos 2008, 19:23 - İp: 88.***.**6.26
last hope
last hope (Objektif)
Amasya / Meraklı

sen niye şaştın pazar amca konttan sonra bi de erkayalar topiği ile uğraşamayız

 

Tarih: 5 Ağustos 2008, 19:56 - İp: 78.***.**6.35
hasabursa
hasabursa (üye)
Bursa / Amatör

işin içine diyafram, enstantane girdiğine göre üzerinden değil 3-5 20 sene de geçse, elektronik dünyası kendini çok çabuk yenilese de sonuç çok fazla değişmeyecektir. önemli olan fotoğrafçının aklında olanı kağıda (ya da monitöre) aktarabilmesi. bazı eksiklikler programlarla, ufak tefek rötüşlerle de halledilebilir. bence slr olması yeterli. 30-40 senelik makinalarla da günümüzde ortaya çıkartılan fotoğraflarla eşdeğer fotoğraflar çıkartılabiliyor. bilgisayarınıza 10 çekirdekli 5 ghz işlemci alabilirsiniz ama anakartınız desteklemiyorsa çok fazla bi işe yaramayacaktır. fotoğrafçılığı öğrenmek için milyarları heba etmeden evvel bir kaç kere düşünmek lazım. analog 100 liralık slr makinalar da var. o bile yeterli olabilir. bazı şeyleri özellikle fotoğrafçılıkta çok fazla para harcayarak elde edemeyebilirsiniz. fotoğrafı değerli kılan en önemli etken fotoğrafçının sanatçılık becerisidir. fotoğraf bir sanattır.önce işin püf noktalarını halletmek gerek diye düşünüyorum. a markası b markası çok önemli değil bence.

 

Tarih: 5 Ağustos 2008, 20:10 - İp: 88.***.**5.19
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

hasabursaya katılıyorum..

1)Pikseller büyük olsun (ucuz lensle daha iyi iş , büyük piksellerden dolayı renklerin daha güzel olması ve bu sayede sinyalin yükseltilmeye ihtiyacı olmaması )

(tercihen 3mp/cm^2 den düşük yoğunluk yani 1.5-1.6 croplu makinelerde 10mp en fazla şu an için)

2)Bol enstantene-diyafram-iso(zaten var) seçenekleri

3) Raw kayıt imkanı

Bu 3ü fotoğrafı kaliteli (1.şık) ve tasarlama imkanına elveren özellikler..

Hızı,sağlamlığı ve pazometrenin güvenilirliğini (telafi edilir) işin içine katmazsak temel işlevlerle herşey yapılır..

Gerisi fotoğrafçıya kalmış..

 

Tarih: 5 Ağustos 2008, 23:22 - İp: 85.***.**1.191
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

hata etmişim. bir ring flaş bile bulamadım. makro objektif buluncaya kadar göbeğim zıngıldadı.

 

Tarih: 5 Ağustos 2008, 23:58 - İp: 88.***.**6.26
ocanic
ocanic (üye)
İstanbul / Meraklı

Pentax K200d sanal mağzalarda ortalama olarak kit lens ile birlikte 950 YTL civarı

 

Tarih: 15 Eylül 2008, 09:51 - İp: 78.***.**6.243