tolgabey
tolgabey (üye)
İstanbul / Amatör

Dijital Makinaların Ömrü

Selamlar, bende bundan 5-6 gün önce bir FZ30 aldım, sürekli çekim yapıyor ve makinayı keşfetmeye çalışıyorum, ancak makinanın prospektüsünün en arka sayfasında bu "bu ürünün kullanım ömrü 10 yıldır" diye bir ibare var, oldukça canım sıkıldı. Tabiki 10 yıl yaşayacağımızı bilmiyoruz ve 10 yıl sonra teknoloji ne halde olacak kimbilir, ancak benim elimde reflex slr makinalar var, minolta, nikon ve woglander gibi bunları ben 10 yılı aşkındır kullanıyorum, şu an gayet de iyi durumdalar. Bu ibare acaba dijital teknolojinin ömrümüdür (yani demode anlamındamıdır), yoksa hakikaten makinaya biçilen ömürmüdür. Birde merak ettiğim diğer dijital makinalarada böyle biçilmiş ömürler varmıdır? Teşekkürler. (Bu arada Benim adımda Tolga ancak, Formu açan Xtolga ile bir bağlantım yok, onunlada tanışacağız herhalde)

Tarih: 21 Haziran 2006, 14:51 - İp: 88.***.**0.95
tolgabey
tolgabey (üye)
İstanbul / Amatör

Forumda soruma cevap veren arkadaşların tümüne teşekkür ediyorum. Ben bu dijital işlerine yeni giriştim, ancak bu yeni sistemde perde olamaz çünkü değerler 1/2000, 1/4000 civarında,bu hızda bir perdenin çalışacağını düşünemiyorum. Bu itibarla, perde ömründen söz etmek biraz zor gözüküyor.Ancak drtamer, mffot, burki ve akaybeyin söylediklerine katılmamak mümkün değil, sürekli olarak yeni ürün enjekte ediliyor, sanırım sadece fotoğraf makinalarında değil tüm dijital ürünler için geçerli. Yeni gelişmeleri hep birlikte bekleyip görelim.

 

Tarih: 22 Haziran 2006, 17:48 - İp: 88.***.**8.143
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili arkadaşlar,
hepinizin verdiği bilgiler kısmen yada tamamen doğru olmakla birlikte ben panasonic yetkili servisi olarak son noktayı koymak istiyorum. Kullanma kılavuzunda yer alan "10 yıl " ibaresi bir yasal zorunluluk olarak yer almıştır zira sanayi ve ticaret bakanlığının yayımladığı hükümlere göre bir fotograf makinesinin kullanım ömrü on yıldır ve distributör firmalar o sanayi malına (fotograf makinesi) 10 yıl boyunca ellerinde yedek parça bulundurmak zorundadır.Yani siz sahip olduğunuz makinenizi 10. yılda da arızalandığında tamir ettirebilmelisiniz....

 

Tarih: 22 Haziran 2006, 18:11 - İp: 85.***.**9.208
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

burkay son noktayi gercekten de koymus..

ben de birseyler ilave etmek isterim..

arkadaslar, mffoto'nun soyledigi gibi compact makinelerde perde sistemi yok.. bunu istediginiz enstantaneyi secebilme ile karistirmayin ama..

50bin, 100 bin cekimlerden sonra dslr'lar kullanilmaz hale gelmez arkadaslar.. perdesini degistirirsiniz, kullanmaya devam edersiniz..

yoksa insanlarin, hele bir de gunde 1000'e yakin cekim yapanlarin hali ne olurdu degil mi?.. her uc ayda bir makine degistirmek hic de hos olmaz dogrusu..

...............

son olarak, konuyla ilgili olarak, ben burkay'in bahsettigi durumu bilmiyordum.. fakat bir yerde garip geliyor bana bu tur bir cumle koymalari dogrusu..
yerine; yetkili firma 10 sene boyunca yedek parca saglamayi taahhut eder, gibilerinden bir cumle de koyamazlar miydi?

benim bildigim kadariyla, sensorun, kullanim omru (normal sartlarda, gunde 1-2 saat cekim yapilarak ve cok uzun pozlamalari durmadan yapilmazsa) 10 sene civarindadir..
ve bu gercekten de sinir bozucu birsey..

zaten zaman icerisinde, fotograf kalitesi duser.. zamanla hot pixeller olusur falan..

diger yandan, gercekten de oyle bir pazar olusturdular ki, her kamera sahibi, birkac yilda bir makinesini yeniliyor..
su da var ki, 10 sene icerisinde, teknoloji sayesinde mukemmel kameralar yapacaklardir, o zaman da kalkip fz30'yu kullanmaya devam etmek pek dogru olmaz degil mi?..

 

Tarih: 22 Haziran 2006, 19:27 - İp: 62.***.**2.10
diablox
diablox (üye)
İstanbul / Amatör

abi o "bu ürünün kullanım ömrü 10 yıldır" ibaresi bütün elektronik ürünlrde vardır(cep telefonu,televizyon,uydu alıcısı gibi..).Dijital fotoğraf makineside elektronik olduğu için böyle yazması normaldir

 

Tarih: 6 Temmuz 2006, 18:10 - İp: 81.***.**3.129