aybar
aybar (üye)
Tekirdağ / Meraklı

Digital Slr Secimi

Oncelikle herkese merhaba,

Fotografcilik konusunda hicbir bilgim yok, ancak cok guzel bir ugras oldugunu dusunuyorum ve bu yuzden dijital slr bir makine almak istiyorum. Canon EOS 20 D, EOS 350d, Nikon D70S veya D100'den hangisi sizce uygun bir secim olur, ayrica bu makinelerde kullanilan bircok lens var, lens seciminde neye dikkat edilmeli ve lenslerin uzerinde ki rakamsal degerlerin anlamlari nelerdir ? Bana bu konularda yardimci olursaniz memnun olurum. Herkese iyi gunler dilerim.

Tarih: 14 Eylül 2005, 12:09 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam aybar..
foruma hosgeldin..
bahsettigin makineler arasinda en iyisi -bana gore- eos 20d..
lens seciminde hangi focal degerlerinde, hangi sartlarda, ne turde fotograf cekecegine bagli kalarak karar verirsin..
eger ne tur fotograflar cekecegini belirtirsen lens konusunda yardimci olmaya calisirim.
lenslerin uzerindeki rakamlari soyle aciklayayim;
mesela canon 17-85mm f/4-5.6 IS USM
birsey daha belirteyim; rakamlarin yanindaki semboller cok cesitli olabiliyor.. ama hepsini de bilmen gerekmez.. ogrenmek istedigin olunca sorarsan aciklarim anlamlarini..
yukaridaki lens icin;
17mm'den baslayip 85mm'ye kadar uzayan bir focal araliga sahip.. 85mm'yi 17mm'ye bolunce, cevap 5 olacagindan; bu lens icin 5x optik zoom yapar deriz.. sonraki f degeri ise diyafram degeridir.. eger diyafram degeri olarak tek bir rakam verilmisse, o lens butun focal degerlerinde ayni diyafram degerinde cekim yapabilir oldugunu anlarsin.. ama eger ki bir aralik verilmisse; o halde, ilk rakam (ki bu ornekte 4) en genis acidayken saglayacagi diyafram degeridir..(ki bu ornekte 17mm.. yani 17mm'de f/4 olabiliyor anlamina gelir..) ikinci diyafram degeri de focal degeri maximumdayken gecerlidir.. bu ornekte 85mm'de yani..
..sonraki USM'in manasi ultra sonic motor.. IS ise image stabilizer.. neyse o ayrintilara su an icin girmeye gerek yok.. ama surasini bil ki; usm'li ve IS'li lenslerin fiyatlari biraz daha yuksek olur..
..........................
son olarak birsey sormak isterim.. neden bir dslr almak istiyorsun? dslr yerine (yani o kadar cok harcamanin yerine) alabilecegin cok guzel compact makineler arv.. lensleri sabit.. video da kaydedebiliyorlar.. (dslr ile video kaydedemezsin).ve artik fotograf kaliteleri cok ustun..
dslr alirsan bircok objektif de almak zorunda kalacaksin.. her bir objektifin fiyati dunya para.. ayrica tasima, temizleme problemleri de cabasi..
cok guzel ust sinif compact makineler var piyasada.. istersen sana tavsiyede bulunabilirim.. (ayrica diger arkadaslar da fikirlerini soylerler tabii..)
..gorusmek uzere.

 

Tarih: 14 Eylül 2005, 14:46 - İp: yok
dpalut
dpalut (üye)
İstanbul / Amatör


ARAMIZA HOŞ GELDİN...
benim naçizane tavsiyemde madem ki bu işe gönül verdin uğraşmak istiyorsun başlangıç için manuel ayarları olan compakt veya slr-like makinalar var onlardan uygun olanını seçmen olur.Başlangıç için DSLR makina fiyat olarak biraz pahalıya mal olur.
CANON S SERİSİ,KONİCA-MİNOLTA Z SERİSİ... FULL MANUEL AYARLARIDA OLAN MODELLER.DADANAGAST ARKADAŞIMIN DEDEĞİ GİBİ VİDEO ÇEKİMLERİDE MEVCUT. AMA YİNEDE İYİ BİRŞEYLE BAŞLAMAK İSTİYORUM DERSEN SON KARAR SENİN.

 

Tarih: 14 Eylül 2005, 15:25 - İp: yok
aybar
aybar (üye)
Tekirdağ / Meraklı

Oncelikle ilginize ve aciklamaniza tesekkur ederim. Aslinda tamamen haklisin insanin hic bir bilgisinin olmadigi konuda yaklasik 1,500 - 2,000.-$ makina almak istemesi normal degil. Ama sanirim buda benim kotu huyum. Zira bu isi hoby olarak da yapacak olsam gonlumde dslr bir makina yatiyor. Ben daha ziyade doga fotograflari ve gunluk hayatta karsilastigim ve ilgimi cekebilecek seylerin fotograflarini cekmek istiyorum. Sonrasina allah kerim. Fotograf makinesi ve lens icin su an verebilecegim miktar 2,000.-$ civarinda. 18 - 55 lensler bircogunun uzerinde standart olarak geliyor. ikinci olarak 70 - 300 uygun olur mu ? Ozellikle uzakta ki nesnelerin fotograflanmasi icin ???

Tekrar tsk ederim

 

Tarih: 14 Eylül 2005, 17:07 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

aybar madem iyisinden alip bir kerede isi bitireyim istiyorsan; sana tavsiyem canon 20D ile 17-85 IS lensini al.. 18-55 lensine para verip alma, cunku iyi bir lens degil.. kaliteli sonuclar istiyorsan L sinifi lens kullanmalisin.. 17-85 lensi L sinifinda degil ama L sinifinda kullanilan elementler kullanilmis yapisinda.. cok da guzel sonuclar veriyor.. 5X zoom yapabiliyor.. genis acidan baslayip, ki genis aci sana doga fotografciliginda gerekli olacak birsey; telephoto'da bitiyor..
ama 17-85'den de kaliteli olsun dersen canon 17-40 f/4 L alabilirsin..
tabii bir de fiyatlari canon kadar olmayan tamron ve sigma objektifler var.. hatta bazilarinin kaliteleri canon objektifler kadar yuksek..
yine doga fotografciligi icin konusacak olursak, sigma 18-50 f/2.8 (ki diyafram degerinin 2.8 olmasi cok buyuk bir avantaj..) gibi bir lens almayi da dusunebilirsin..
..
www.dpreview.com adresine gidip 20d icin yazilmis forum sayfalarina ve degerlendirme raporunu bir incele..
benim de aklimda olan makineydi ama o kadar parayi veremedim ve 350D aldim.. ama ben yapamadim sen yaparsin insallah..
gorusmek uzere..

 

Tarih: 14 Eylül 2005, 20:06 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

aybar sana öncelikli tavsiyem dslr almak istiyorsan bol bol fotoğrafçılık dergisi kitabı al. fotoğrafla uğraşan arkadaşlarınla takıl, git fotoğrafçılarla konuş. yani olayı iyice çöz. dslr kullanmayı öğren daha sonra keyifle dslr ile fotoğraf çekmeye başla. Ama bence asla dslr'yi çözmeden fotoğrafı az da olsa çözmeden dslr alma. moralin bozulur.
sevgiler...

 

Tarih: 14 Eylül 2005, 20:31 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

gercekten de haklisin ceko..
ben o kadar cok ilgilenmeme ve ugrasmama ragmen, halen daha dslr ile fotograf cekerken zorlaniyorum dogrusu..
fotograflarin cogu net cikmiyor.. (belki de benim istedigim netlikte cikmadiklarindan ben net bulmuyorum, bilemiyorum..)
..
ama zaten teknik olarak da kendini gelistirmis olman gerekiyor dslr ile dogru duzgun fotograf cekebilmek icin..
bunlari ben alirken dusunmemistim.. ama simdi goruyorum..
..tabii istek duygusuna kimse karsi koyamaz.. sen bir dslr almak istiyorsun.. ama iste ceko'nun dedigi gibi moralini bozmamalisin kotu sonuclar aldiginda ve kendini surekli gelistirmeye calismalisin..

 

Tarih: 14 Eylül 2005, 21:29 - İp: yok
aybar
aybar (üye)
Tekirdağ / Meraklı

Her ikinizide aciklamalariniz icin tsk ederim. Bu ise baslarken harcanacak parayi bir kenara birakirsak, kolay olacagini hic dusunmedim. Ancak istekle yapilan seylerin cok cabuk ogrenildigine inanan biriyim. Sizlerden ricam bana fotografcilikla ilgili tavsiye edebileceginiz kaynaklar. yardimlariniz icin simdiden tsk ederim.

 

Tarih: 14 Eylül 2005, 21:47 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

öncelikle fotoğraf ve geniş açı dergilerini sürekli takip et. eski sayılarını bul oldukça faydalı olacaklar. onun dışında büyük kitapçılarda fotoğrafçılıkla ilgili bir çok kitap var. Bunun haricinde internet en geniş kaynak artık aradığın her konuyu her kaynağı bulabilirsin. Bir de fotoğraf sanatının tarihi, usta fotoğrafçıların çalışmalarını incele çok ama çok faydasını göreceksin ve bir o kadar daha sarılacaksın fotoğrafa. ne kadar çok fotoğraf incelersen o kadar çok iyi fotoğraf çekersin.

 

Tarih: 14 Eylül 2005, 23:52 - İp: yok
enginmetin
enginmetin (üye)
Çankırı / Firma

sevgili aybar merhaba aynı bende senin gibi böyle araştırdım yok slr yok compact derken bir sürü tavsiyeden sonra gittim nikon 8800 aldım ve çok memnunum bence çok çok kaliteli fotolar çekiyor ister manuel ister otomatik ben genelde yapmış olduğun iş icabı ürün fotoları çekiyorum ve broşür yapıyorum ve inanılmaz net cam gibi fotolar çıkıyor istersen sana bir kaç örnek gönderiyim kararını sen ver
bence nikon 8800 amatöre değil profesyonellerede hitap eden bir makine bunu kullananlar bana hak verecektir.bir çok tanıdığım reklamcı matbaa var çoğunda bırak nikon 8800 ü adamlar çok daha basit makinelerle iş yapıyorlar bana kalırsa dslr like al derim çünkü lens derdin yok otomatik manuel bütün özellikler var sen genede iyi bir düşün bak ben nikon 8800 le ticari olarak uğraşıyorum bu makine bana çok bile geliyor ama ben almışken bikere alıyım en iyisini alıyım diye bunu tercih ettim ha nikon kalitesinde belki başka markalarda vardır ama ben niyeyse nikona daha çok ısındım herhalde televizyonda maçlarda dikkatimi çekti belki sende görmüşsündür fotoğrafçıların o büyük telezoom lu makineleri hemen hemen hep nikon demek ki kaliteli dedim ve aldım yaklaşık bana makine+1gb kart+tripod+çanta falan kdv dahil 1,600 ytl ye patladı fazla düşündükçe insanın kafası karışıyor ben sana sadece kendi görüşlerimi bildirdim karar senin? saygılarımla Allah'a emanet ol hayırlı günler

 

Tarih: 15 Eylül 2005, 16:34 - İp: yok
aybar
aybar (üye)
Tekirdağ / Meraklı

Tavsiyen icin cok tsk. ederim. Bende senin gibi compact bir makine alip, bu konu hakkinda daha cok bilgi edindikten sonra, dslr'ye yonelicem. Yardimlariniz icin hepinize tsk. ederim.

 

Tarih: 16 Eylül 2005, 09:34 - İp: yok
  • 1