antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Default Ayarlar

Kacmaz bu sahne dedigim bir an.

Hemen makinayi alelacele cantadan cekip cikariyorum, dogrultuyorum hedefe, basiyorum denklansore, ccikkk, fokuslamiyor.

Hemen aklima bir onceki gece makinayla yaptigim deneysel isler geliyor, neyse, MFden AF'ye aliyorum, bir daha, o da ne flashli cekimde 15 saniyelik uzun pozlama yapiyoruz, Manual pozamada kalmis dun aksamdan, 15 saniye bekle isin yoksa, neyse, makinayi P moduna aliyorum, agzim yandi ya, ISOyu ve WByi de kontrol ediyorum bir sonraki denemeden once, flash dogru modda mi ondan de emin oluyorum, artik cani sikilmis olan modelimin sirf beni kirmamak icin sabit tuttugu pozisyonunu resimliyorum. Tabii hic dogal degil artik.

Bu durum sadece dun olmadi, evvelki aksam da oldu, ondan once de pekcok kereler tekrarlandi, %90 ihtimalle makinayi cantamdan cikarip cektigim ilk poz cuvalliyor.

Tuvaletlere yazarlar: "Nasil bulduysaniz oyle birakin"

Bu soz DSLR/DSLRlike makinalar icin de gecerli.

Peki bir makinayi cantadan cikardigimizda nasil bulmamiz gerekiyor ? Yani makinanin default ayarlarlari ne olmali?

Bir de insan kendisine her kullanim sonrasi makinayi default ayarlarda birakma aliskanligini nasil kazandirir ? (bir nevii tuavalet terbiyesi gibi)

Mesela bir profesyonelin yaptigi:



Dugmelere kurdan parcasi sikistirip ustunu bantlamis.

yazinin orjinali :
http://www.kenrockwell.com/canon/lenses/70-200mm-f28-is.htm

Sizin oneriniz neler ?


#antika' tarafından 27.12.2006 13:52:45 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 27 Aralık 2006, 13:49 - İp: 85.***.**8.10
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Ben de, çekimlerden sonra makineyle vedalaşmadan önce, nasıl bulduysa öyle bırakanlardan biriyimdir. Alışkanlık olmuş herhalde, kendimi çok zorlamam çünkü.

Minolta Dynax7 makinemde 3 adet kullanıcı hafızası vardır. Çekim türlerime göre kendimce bazı ayarlar atamışımdır, hızlı ulaşım kolaylığı bir yana, o pozisyonda, ayarlarda yapılan değişiklikler, siz istemedikçe kayıt edilmez, böylecene hangisi seçilirse tekrar sizin kayıt ettiğiniz ayarlara dönülür.

Şu an kullandığım dijitalde bu özellik yok, onun yerine SCENE modları var. Aslında bunlar da fena değil hani. "Kaçmaz bu sahne" durumunlarında o sahneye göre biri seçildiğinde çoğu ayarı bir kerede hızlıca değiştirme imkanı tanıdığından bayağı kolaylık sağlıyor. Bir önceki çekimden sonra, makineyi, default (varsayılan) ayarlara getirmemiş olsanız bile.

 

Tarih: 27 Aralık 2006, 14:51 - İp: 85.***.**5.234
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Evet bu durumda en fazla dikkat etmemiz gereken husus AF, MF olayı. Kaçmaz bu sahne durumunlarında ya makineyi açar açmaz sn. Ocaklılar'ın yaptığı gibi SCENE moduna ya da "P" moduna alma alışkanlığı edinerek halletmek mantıklı gözüküyor. Fakat SCENE modları da biraz zaman alıcı bir işlem olduğu için Kaçar bu sahne gibime geliyor. Bir de şu SR olayına tam alışamadım. Bazen tripodda çekim yapmam gerekiyor ama SR'yi "off" yapmayı unutuyorum. Bazen de "off" yapıyorum ama bu sefer de tripoddan söktükten sonra "on" yapmayı unutuyorum.

 

Tarih: 27 Aralık 2006, 15:34 - İp: 213.***.**5.242
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Tripod ile çekim yapıldığında, titreşim önlemeyi kapatın tavsiyesi var ama bu tavsiyeye uyulmadığında da pek bir olumsuzluk görmedim ben sonuçlarda. Her durumda ON olması, ON olması gerektiğinde OFF olmasından iyidir.

 

Tarih: 27 Aralık 2006, 15:41 - İp: 85.***.**5.234
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Bana hafif bir netsizlik oldu gibi geldi. Belki de psikolojiktir.

 

Tarih: 27 Aralık 2006, 16:06 - İp: 213.***.**5.242
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Aslında yapacaklardı tripod yuvasına küçücük bir pim düzeneği, oraya bir şey vidalandığında SR otomatikman OFF olacaktı. Nasıl fikir ama?

 

Tarih: 27 Aralık 2006, 16:21 - İp: 85.***.**5.234
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Fikir guzel de bu soyguncular o pimi tripodun standart parcasi olarak degilde, ekstra aksesuar olarak satarlar, olan yine bize olur

 

Tarih: 27 Aralık 2006, 16:33 - İp: 85.***.**8.10
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Benim hayal ettiğim düzenek, tripod tarafında değil, makinenin altında, tripodun vida yuvasının içinde küçük bir pim olacak, tripodu oraya vidaladığınızda erkek dişli vida o pimi itecek ve SR off olacak. gibi bir şey.

 

Tarih: 27 Aralık 2006, 16:44 - İp: 85.***.**5.234
  • 1