serac
serac (üye)
İstanbul / Amatör

D90 Yerıne Hangı Makına Önerirsiniz

Merhaba,

D90 almayı düsünüyordum. Ama okadar para vermemeye karar verdim. Onun yerine 1 tane fazladan lens alırım diye düşünüyorum.

Sizce D90 kalıtesıne yakın aldıgımda D90 nı cok fazla aratmayacak onerebılecegınız makına varmı.
D80 nasıl. Veya Canon 500D.

Tarih: 8 Ağustos 2010, 14:47 - İp: 94.***.**3.51
serac
serac (üye)
İstanbul / Amatör

tecrubesiz biri olarak şunu iyi biliyorum makınanın çagın gerısınde olması hıc onemlı degıl kampanya dısı kalmıs antıka bıle olmus olabılır. Önemli olan sizin çağın gerısınde kalmamıs olmanız. Fotografı ceken ınsan. Birbirini çekemeyenlerde insan :D

 

Tarih: 8 Ağustos 2010, 23:21 - İp: 94.***.**3.51
okiii
okiii (üye)
İstanbul / Meraklı

Makinelerin yıl farkı en önemli etken değil bence, örneğin canon 5D kötü makine mi? veyahut d90 d3000 den kötü mü? pentax k10 k7 ye bile tercih edilmiyor mu? yıl farkı nedense görüntü kalitesine etki etsede çook az ediyor ancak yan özellikler artıyor panoromik çekim vb bir sürü şey...mesela d80 ile çekim yap birde d90 ile yap bence d80 in görüntüsü göze daha hoş gelecektir ancak biraz karanlık ortamlarda çekim yaptığın vakit işler değişiyor...Bence ilk makineni alacaksan ve de zengin değilsen gajinin dediği gibi ucuz olan bir şeyler almanı tavsiye ederim artık önemli olanın lens olduğunu biliyoruz ve fotoğrafı küçültürsen kompakt bile çok net görünmekte....son olarak aşırı detaya girerek kafanıda karıştırma derim önemli olan fotoğraf çemekse fazla zaman kaybetmemek gerek dostum..

 

Tarih: 9 Ağustos 2010, 00:46 - İp: 78.***.**0.9
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

soyle bir sey var.
oncelikle d80 i bu ucu içinde hesaba bile katmam.
bu listede d200u onermemin tek nedeni govdesi ve ayar tekerlekleridir.
onun dısındaki hiçbir etken için d200 onermem acıkcası.
e bunlar d90 da da var ozaman eski bir makineye 10 lira verecegime yeni ve ekstra ozellikleri olan bir makineye 10 lira veririm.

fotograf kalitesi olarak bakarsanızda d90da 500d de d200den "bence" bir adım onundedir.





Uploaded with ImageShack.us

sadece su ornegi gosterecegim. ustteki d90 alttaki d200.

bu yuzden karsılastırmanın s200ve 500d yerine d90 ve 500d arasında olmasını tavsiye ederim.
govde kalitesi olarak canon nikonun iki makinesiylede karsılastırılamaz.
ozellikle d90 daki extra tuslar ve ustteki bilgi ekranı tercih için baslı basına birer sebep.
ancak fiyat performans olarak 500d bence nikondan daha basarılı bir makine.
aradaki fiyat farkı iyi bir lense yatırılabilir.

onceliklerinizi belirleyerek buna gore alısveriş yapın.

***********

fotografı fotografcı cekiyor makine degil, 10 yıl 20 yıl oncede cok iyi fotograflar cekiliyordu evet, ama bugun makine alacaksam neden aynı paraya 5 yıl oncenın makinesini alayım ki?
suandakiler daha iyi olmasına ragmen hemde?
hangisini alırsanız alın kullanmayı bilikten sonra iyi cekimler yapacagınız aşikar, ama neden daha "iyi" ve yeni yerine eski olanı alasınız?


#gaijin' tarafından 09.08.2010 01:15:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Ağustos 2010, 01:07 - İp: 92.***.**3.238
okiii
okiii (üye)
İstanbul / Meraklı

Gajin haklısın tabi k,i gene cevabı vermiş ve bütün savunma yollarını kesmişsin yani tatmin olmamak elde değil..sadece şöyle bir öneri olabilir mesela bazı makineler çok pahalı, aradaki farka değmeyecek kadar fiyat farkı varsa o zaman eski olan makine tercih edilebilir, yoksa fiyat farkı az ise veya fiyat farkı çok ancak değer ise o zaman yeni olan tercih sebebi olabilir...saygılar..

 

Tarih: 9 Ağustos 2010, 01:25 - İp: 78.***.**0.9
drvolki
drvolki (üye)
Ankara / Meraklı

Mesele fotoğraf çekmekse D40 ile çekilen resimlere bakın, satışı o kadar iyiydi ki Nikon üretimini daha bu yıl başında durdurdu.
D80 almak niye kötü bir tercih olsun.
İlla Nikon almak istiyorsanız D5000, D3000'de alınabilir.
Full frame almıyorsanız bana göre çok fazla düşünmeye gerek yok. Cüzdana uysun yeter.

 

Tarih: 9 Ağustos 2010, 04:07 - İp: 67.***.**2.173
smaler
smaler (üye)
Konya / Reklam Fotoğrafçısı

Arkadaşlar sanırım sizi yanlış anlamış yada anlamamış gibi görünüyor. Sizin alacağınız makine şu anki değerleme içerisinde D3100 dür. Gövde özellikleri bakımından forumda sözü geçen 550D ye çok benzemesine rağmen video çekimi konusunda 550D den artı ve eksileri vardır. Ayrıca MP yoğunluğu 550D den daha düşüktür. Fotoğraf kalitesi ise D90 ve 550D ile çok yakındır. Çıplak gözle ayırt etmeniz neredeyse imkansız. Tek önemli dezavantajı şudur. Dahili af motoru yok. Bu da sadece 50mmf1,8D lens kullanımında af çalışmamasına sebep oluyor. Ama şu var ki Nikon bu knuda atılım yaparak 50mm f1,8 dahili af içeren bir lens üretti. Piyasaya çıkmak üzere ve fiyatı çok yüksek değil. Yani kısacası D3100 alıp kullanmaya başlayın. Yanındada 18-105 ve 50mm lensler özellikle tavsiyemdir. Uzun süre işinizi göreceğine inanıyorum. İleridede D3100 ü satıp D7000 falan alırsınız. Buda size şu an çoğu makineden daha özellikli olan pro bir gövde sahibi olmanızı sağlar. Pro gövdenin avantajları ise şunlardır genel olarak.
1- 2. lcd ekran
2- Çift ayar tekerleği (enstantane-diyafram v.s. için)
3- Daha çok af netleme noktası
4- Daha ağır ve dayanıklı bir gövde (Üzerine çıkıp yürüyebilecek kadar)
5- Daha iyi fotoğraf kalitesi ve iso başarımı
6- Başlıbaşına madde olabilecek birçok ekstra özellik. (%100 Pentaprizma vizör v.s.v.s.)

Bir sonraki mesaja cevaben
Sayın gaijin
Evet arkadaş makineyi almış olabilir 1 yıl içinde. Fakat ne yazık ki bu forumda üzerinden çok uzun süre geçen konular bile kapanmıyor nedense. Ve uzun süre kaynaklık etmeye devam ediyor. Bu nedenle bizde bazen gereksizde olsa cevap verip duruyoruz. Arada bir kızıp bir süreliğine terk ediyorum forumu. Ama döndüğümde sanırım aynı konularla karşılaşıyorum. Açıkçası bende bıktım ama daha iyi bir sitede bulamıyorum.

#smaler' tarafından 02.09.2011 17:21:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Haziran 2011, 10:04 - İp: 88.***.**6.234
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

smaler arkadas bir yıl içinde bir makine almıştır sanırım?

 

Tarih: 3 Haziran 2011, 13:31 - İp: 88.***.**8.140
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Dostum D90 al kesinlikle ama neden?

1-Kesinlikle 2 ayar tekerleği olmalı. Yarın işi ilerletip sürekli M modunu kullandığında Diyafram ve enstantane hızlarını aynı anda ayarlayabiliyor olman gerekecek. Tek ayar tekerli makinelerde (550d, d3100, d5000 vs) Bir ayarı tekerden yaparken diğer için bir tuşa daha basarak yapman gerekecek. D90 daki iki teker tam birbirlerinin arkasında ve önünde. Böyle olunca makineyi tuttuğun pozisyonda işaret parmağınla birini baş parmağınla diğerini aynı anda ayarlayabiliyorsun. Şuanda çok şart görünmeyebilir ama inan önemli bir ayrıntı.

2-İkinci LCD ekran çok önemli. Çünkü her seferinde makinenin ana ekranında bakmadan bir çok ayar ve değişikliği bu ekranda görebiliyorsun. Çok faydalı ve bence kesinlikle gerekli.

3-Kompak makine kullananların tercihlerinin ve düşüncelerinin aksine DLSR makinelerin biraz cüsseli ve ağır olmaları avantaj. Çünkü yeri gelecek bu gövdenin önüne 1 kg belki daha ağır lensler takacaksınız. Bu durumda makine balansı ve dengesi açısından görece ağır ve büyük kasa avantaj oluyor. Sonuçta DSLR olduktan sonra biraz küçülmesi size hiç bir avantaj sağlamıyor. Çantada taşıyacaksınız en nihayet. Ben D3100 ün D90 dan küçük ve hafif olmasının hiç bir espirisini göremedim. Ama D90 ın daha tok daha ağır gövdesi bence muhteşem Handgrip'i ile 3-5 adım önde olduğunu söyleyebilirim.

4-DSLR dünyasında makine modelleri yükseldikçe artan diğer teknik özelliklerinde artan en önemli husus atanmış tuş sayısıdır. Kısaca diyebilirim ki bir DSLR üzerinde ne kadar çok özellik için atanmış müstakil tuş varsa o kadar iyidir. D90 bir çok özellik için atanmış tuşları ve bu ayarları basitçe görebildiğiniz üst LCD ekranı ile açıçası daha üst sınıf makinelerin konforunu taşıyor.

5-Canon makinelerin giriş seviyelerinin bir çoğunda 500d, 550d vs.makine üzerinde postprocessing özellikleri kısıtlıdır. Örneğin bu modellerde RAW işleme özelliği bulunmaz. Ancak D90 da makine üzerinde olabileceği kadar iyi bir RAW işleme dönüştürme özelliği var. Onun haricinde bir çok zengin işleme opsiyonları da var. Bu çok önemli.

6-Esas zurna ve zırt dediği nokta ise Vizör faktörü bence. D3100 kullanırken eğer bir gün içerisinde uzunca süre fotoğraf çekersem yani vizörden çokça bakmam gerekirse sağ gözüm şişiyordu. Bildiğiniz göz kapaklarım büyüyor gözüm kanlanıyordu. Bir ara bu beni çok üzdü çünkü Fotoğrafçılığa öyle hevesle başladım ki bu yüzden bırakmak zorunda kalmaktan korktum. Ama D90 da bir Pentraprisma vizör var. Ben detaya girmeyeyim farkını siz araştırın ancak kesinlikle daha büyük vizör daha aydınlık görüntü ve D90 ile gözüm hiç rahatsız olmadı şuana dek.

7-Canon modellerini ayrı tutarak Nikon un giriş seviyesi modellerinin tamamının lcd ekranları 230k gibi düşük çözünürlüklü ekranlardır. Çektiğiniz fotoğrafları daha gerçekçi izleyebilmek adına kaliteli bir LCD ekran fark yaratıyor. Bu anlamda D90 ekranı harika, hem çözünürlüğü çok yüksek hem de kontrast ve renkleri harika. Çok aydınlık bir gün ortasında bile çektiğiniz fotoğrafları rahatça izleyebiliyorsunuz.

Daha da düşünsem bulurum. Ancak şunu söyleyebilirim bugün itibariyle Nikon D90 ın ne Nikon modelleri içerisinde ne Canon modelleri içinde tam karşılığı yoktur. Evet Nikon un daha iyi makineleri var ama çok daha pahalılar. Canon'un da daha iyi modelleri olduğu aşikar ama onlar da çok daha pahalılar. Sonuçta bu fiyat-performans noktasında rakipsiz bir makine. O yüzden 2008 den beri halen satılıyor üstelik de çok satılıyor, ve bir çok yerde yazan yanlış bilginin aksine Nikon firması D90 ı üretmeye devam ediyor ve en az 1 yıl daha üretecekleri söyleniyor.

 

Tarih: 3 Haziran 2011, 17:49 - İp: 62.***.**2.1
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Hakikaten 1 yıla yakın olmuş ama en azından merak edip forumu sonradan okuyan arkadaşlara bir faydamız olmuş olabilir

 

Tarih: 3 Haziran 2011, 17:54 - İp: 62.***.**2.1
serac
serac (üye)
İstanbul / Amatör

arkadaslar tesekkur ederım guzel ve aydınlatıcı bır konu oldu. baya oldu alalı d90 aldım cok memnunum tek sorunum yeterınce aydınlık olmayan ortamlarda ıstedıgım kadar keskın ve net cekımler yapamamam. trıpodla gayet basarılı sonuclar elde edebılıyorum. ama trıpodsuz cekımlre ıcın fazla ısıga ıhtıyac duyuyorum. kursa gıtmem ve cok calısmam lazım:D

 

Tarih: 4 Haziran 2011, 01:19 - İp: 94.***.**3.151