lennycole
lennycole (üye)
İstanbul / Meraklı

D80 Ve D90 Karşılaştırma..

Öncelikle Selamun Aleyküm Arkadaşlar, Ben Sitenize Yeni Üye Oldum ve Fotoğraf Makinesi Almak İstiyorum. Uzun Süredir Takip Ediyorum. Daha Önce Fotoğrafcı Yanında Çalıştım Ama Getir Götür Yaptım . O Zamanlardan Hep Bir Makine Alıp Profesyonel Olarak İlgilenmek İstiyordum..Şimdi National Georapich Dergisi Cdlerini Almayı Düsünüyorum ve En Yakın Zamanda Kursada Katılacagım Fakat Şuanda İşlerim Çok Yoğun Olduğu için Bir Yere Kıpırdayamıyorum..Yani Önce Fotoğraf Makinesini Alıp İnternet , Dergi ve CDlerden Biraz Bakıcam Ve Kış Dönemi Bir Kursa Yazılacam..Ve Tam Olarak Profesyonel Olmayı Düsünüyorum Neyse, Biraz Araştırma Yaptım ve Nikon D80 ve D90 Arasında Gerçekten Güzel Duyumlar Aldım.. En Başta Canon Almayı Düsünüyordum Fakat, Lens Olarak 18-55 ilk aşamada Olacagı icin Özellikle Nikonların 18-135 Lensleri Nedeniyle Nikon Düsünüyorum . Daha Önce Biraz Alt Seviye Bir Makineyle Başlamayıda Düsündüm Fakat Ben Çok Fazla Ve Sürekli Makineye Para Yatırmak İstemiyorum.. Yani Şimdi 400 Bir Makineye Ver Daha Sonra onu Yok Pahasına Sat Yada Satama Aynı Fiyat Çıkar Gibime Geliyor Yine.. NEyse Alacagım Makine Hiç Bir Gereksinim Duymadan Beni 3-4 Yıl İdare Edebilmeli Yani Profesyonel Oldum Dedigime Kadar..Ve Makineye Deil Lenslere vs. Aksesuarlara Para Vermek Daha Mantıklı Geliyor ve Gelecekte Bu Aksesuarlarda Problem Yaşamayacagımı Düsünüyorum Nikonlarla..Neyse, Nikon D80 Ve D90 Araştırma Yaptım, Nikon D80 18-135Kit Slr Makine Teknosada 2.000 TL Civarı.. D90 ise 3.000 TL Civarında.. Şimdi Şu Konuda Biraz Tereddute Düstüm. Açıkcası Hangi Makine Tam Olarak Paranın Karşılıgı ve Tadmin Etme Bakımından Daha İyidir..Her Ne Kadar D90 , D80in Üst Modelide Olsa D80inde Çok Güzel Özellikleri Var Ve Söyle Bir Seçeneğimde Var İngilterede Yaşayan Bir Arkadaşımız Vasıtasıyla Oradanda Getirtebiliriz.. Yurtdışı Fiyatları Başta Olmak Üzere Siz Hangisini Tavsiye Edersiniz.. Yani Şu Kriterler Altında, Öncelik Hangisi Olmalı ? Daha Sonra Nereden Alınmalı ( Türkiye / İngiltere ) , Hangisi Verilen Parayı Tam Anlamıyla Hak Eden Makine, Ayrıca Bu Makinelerden Birini Aldıktan Sonra Hangisi Ban, Kelimenin Tam Anlamıyla '' Tadmin Edebilir ''..
Arkadaşlar Forumu Gezdim Ve Bir Çok Arkadaşımız Parayı Sokaktamı Buluyorsunuz Vb. Şeyler Söylemiş, Yani İlk Aşamada Bu Kadar büyük Meblalar Verilirmi Gibi, Kesinlikle Katılıyorum. Kesinlikle Haklılar Türkiye Şartlarında Bir Kerede 2.000 ila 3.000 TL Vermek Kolay Deildir . Fakat Ben Şöyle Düsünüyorum, Bu Kadar Mebla Eğer Beni Tadmin Edecek Bir işe Yararsa ve Ben Bu Paranın Karşılığını Bir Şekilde Çıkartabileceksem O Parayı Veririm.. Nelere Vermiyoruzki??
Değerli Görüş ve Fikirleriniz Benim İçin Değerli Arkadaşlar . Yorumlarınızı En Kısa Sürede Bekliyorum Teşekkürler..

Tarih: 22 Temmuz 2009, 23:37 - İp: 88.***.**5.41
lennycole
lennycole (üye)
İstanbul / Meraklı

68 Kişi Konuya Bakmış Ama Kimse Birşey Yazmamış Kimsenin Bilgisi yada Fikri Yokmu ??

 

Tarih: 23 Temmuz 2009, 19:38 - İp: 88.***.**5.41
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Fotografcılık konusunda sıfır bilginiz var ama profosyonel fotografçı ( bu meslekten para kazanan ) olacağım diyorsunuz .

Ya size gore değilse , ya sevmezseniz veya hevesinizi kaybederseniz ?? Küçük ihtimal ama ya hiç kabiliyetiniz , sizde hiç "göz" yoksa

Büyük ihtmalle size başlangıç seviyesi DSLR veya DSLR-like tavsiye edenler çıkacaktır . Ben farklı bir şey diyeyim ....

Gidin 100 YTL verin ,15-20 yaşında kullanılmış bir SLR alın - Nikon , Canon , Minolta,Pentax ....Biraz okuyup kuralları öğrenin , 1-2 ay içinde 10-20 tane film çekin - manuel ayarları kullanmaya çalışın . Yanlış çekerseniz filmin boşa gidiceğini bilerek dogru ayarlara konstantre olacaksınız mecburen ... Hem sevip sevmediğinizi anlarsınız , hem de tembel işi digital fotografçılıkta 1 yılda ogreneceginizi 1 ayda öğrenirsiniz ...

Profosyonel fotografçılık olayı sizi sarmazsa 2900 YTL cebinize kalır . Sararsa , o zaman D80 mi D90 mı diye sorma hakkınız olur ....

 

Tarih: 23 Temmuz 2009, 23:03 - İp: 96.***.**9.175
dıgıdık
dıgıdık (üye)
İstanbul / Amatör

Şimdi polemik olacak ama...söylemeden edemeyeceğim. "Dijital fotoğrafçılıkla 1 yılda öğreneceğinizi, analog fotoğrafçılıkla 1 ayda öğrenirsiniz" mantığı bana pek mantıklı gelmedi :D Zira dijital hep "hızlı öğretmesi" ile meşhurdur. Çünkü sonuçlar hemen görülür vs vs...neyse...

Sevgili lennycole...öyle bir soru sormuşsun ve paperman'in dediği gibi fotoğrafçılıkla ilgili o kadar az bilgin var ki. Ben de soruyu okuyup kalakaldım. Yazacak birşey yok...

Cevap basit aslında...D90, D80'i döver. Ama pahalıdır. İkisi de verdiğin parayı hakeder. Kek misali TeknoSA'dan alma. Eminönü'nde D80'ler 1500 TL. Ama garantisiz. Ama bozulursa tamir olur, ölmezsin. Ayrıca TeknoSA gibi büyük firmalar seni prosedürleriyle ezebilir. Eminönü'nde çay içip sohbet edersin. Tercih senin...

Bunlar benim şahsi görüşlerimdir... başarılar dilerim...

 

Tarih: 24 Temmuz 2009, 11:27 - İp: 85.***.**7.61
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Teknoloji olarak farklı makineler esasında. Hem işlemci, hem sensör hemde yeni teknolojik farklar var.

Açıkçası fiyatlar hele hele D80 için çok fazla.. Bu bütçe işi sonuçta. İkisi arasında kaldım diyorsan ve bütçeni belirlediysen ona göre yorum yapmak lazım. Ama bu mağazalardan önce sahibinden.com, gittigidiyor.com gibi sitelerde fiyatları bir araştır. Bu aralar Fotokritikte 2-3 tane az kullanılmış D80 var. İkisini incelemek içinde hem buradaki yorum ve testler hemde özellikle letsgodigital deki incelemeler sana yol gösterebilir.

Ama bu iki makine bilinçli olarak seçmediysen ve arada kalmadıysan biraz geleceği sorgula lütfen. Bütçe, ileride ne kadar para harcayacaksın, bu hobiye ne kadar zaman ve emek harcayacaksın, daha çok fotoğraflamak istediğin konular neler, Bu konuda okuyup araştırakmısın. Yani kısaca bu işi tam teşekküllü ve uzun sürelimi yapacaksın bir hobi olarak. Yoksa belli bir süre fotoğraf çekip o makine pahalı bir oyuncak olarak evde yatacak mı? Sadece özel günlerde ve tatilde mi ortaya çıkacak.

Seçimden önce bu forumda belli konular vardır ustalar tarafından açılmış onlarıda bir oku derim. "Ak Sakallı Dede", "Çok Bilen Bizler" gibi....

Saygılar

 

Tarih: 24 Temmuz 2009, 15:32 - İp: 81.***.**9.145
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

"Şimdi polemik olacak ama...söylemeden edemeyeceğim. "Dijital fotoğrafçılıkla 1 yılda öğreneceğinizi, analog fotoğrafçılıkla 1 ayda öğrenirsiniz" mantığı bana pek mantıklı gelmedi :D Zira dijital hep "hızlı öğretmesi" ile meşhurdur. Çünkü sonuçlar hemen görülür vs vs...neyse... "

----------------

Dıgıdık , yazarken polemik çıkabileceğini bildiğim halde yine de yazdım . Herkesin fikri bu konuda farklı - ben eskilerden kalma biri olarak neden bu tavsiyede bulunduğumu yazayım .

Arkadaş , PROFOSYONEL FOTOGRAFÇI olacagım,demiş ... Film fotografçılığını atlamış birine olsa olsa " Digital profosyonel fotografçı" diyebilirim , "profosyonel fotografçı " değil . Ilerde film fotografçılığının hatırlanmadığı , sadece digital çalışılan donemler olacak ama günümüzdeki koşullardan bahsediyoruz . Meslegi fotografçılık olan ve eline filmli makina verildiğinde filmi makinaya takmayı beceremeyecek birini düşünemiyorum ( şimdilik )

"Digital hızlı ogretmesi ile meşhurdur" sözünü daha önce duymadım ama "deneme-yanılma" sistemini bol imkan vermesinden ve kısa zamanda bol "kilometre" yaptırmasından yararı tartışılmaz . Ne var ki bu sitede 1 yıldır digital fotograf çekip hala diyafram,alan derinliği ,odak uzaklığı sorusu soranlar olduğunu unutmayalım . Insanları tembelliğe ittiği , temelleri ogretmeden tesadüfi başarılar da yarattığı bir gerçek ... Eh , 1000 fotograftan bir tanesi denk geliyor , usta işi çıkıyor ...Diğer 999'undan kimsenin haberi yok .

SLR makinada hatalı çekimin bir bedeli var - kaybedilen zaman ve maddi olarak . Bunun bilincinde olan insan çok daha fazla dikkat edip , emek harcayıp, bu işi ciddiye alıp çok daha kısa zamanda temel bilgileri ogreniyor . 36'da 36 tutturmayı hedefleyen insan , teknik hatasız fotograf çekme kurallarını kısa zamanda kavrıyor .

Benim kastettiğim de bu - zaten sonuçta 2 ay sonra digitale geçip onun ilave kurallarını ögrenmesi gerekecek . Ama bu işe 3000 TL koyarım diyen biri , önceden 100 TL SLR'ye , 50-100 TL de filmlere harcayıp SLR fotografçılığın ilk 50 yılını görme,anlama fırsatı varken , niye bunu kaçırsın ?? ....( Hatırlatayım , arkadaş " profosyonel"olmaktan bahsediyor . Seyahat fotograflari çekeceğim dese burada bunları yazıyor/okuyor olmazdık )









 

Tarih: 24 Temmuz 2009, 21:50 - İp: 96.***.**9.175
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

ben olsam..

her ikisini de o parayı vermem!
vermem de vermem

yahu fotoğraf çekeceğiz, ne bu 3.000 tl ??
tamam güzel bir cihaz ama.. onunla çektiğim fotoğrafı ben 750 tl lik makine ile de çekerim.

d80 e geleyim, bu nasıl bir satış stratejisi anlamıyorum.
bu d80 ne ..şaklı makineymiş yahu!
sadece sinir harbi..
makine 2006 da çıktı piyasaya, 3 yıl oldu ama fiyatı düşmek bilmiyor.
altın mı ..çıyor nedir???
bu makineye 2.000 tl veren adamda mantık aramam..

gidin kendinize, maksimum 1.200-1.300 tl arası bir makine alın.. yetecektir.
ama illa parayı harcamak istiyorsanız, kalan para ile de güzel lensler alın..

yani o paralara, makine + lensleriniz olur.

#panctom' tarafından 25.07.2009 03:27:18 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Temmuz 2009, 23:53 - İp: 88.***.**5.117
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Vallahi pancton , D80 sahibi olarak ben de anlamıyorum D80'e olan talebi ama kıs kıs da gülüyorum doğru seçim yapmışım diye . Baska DSLR kullanmadığım için de kıyaslama olasılığım olmadı .

Makina neredeyse bir yıldır üretilmiyor - hala 2000 TL diyorlar . Ben 1.5 yıl önce EUR 850'ye almıştım Avrupa'dan ... Turkiye'de altın gibi prim yapmış ...

Demek ki buradan D300 alsam , D80'imi Turkiye'de satsam bedavadan sınıf atlayacağım .

 

Tarih: 25 Temmuz 2009, 01:35 - İp: 96.***.**9.175
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

 

Tarih: 25 Temmuz 2009, 03:25 - İp: 88.***.**5.117
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

d80 e geleyim, bu nasıl bir satış stratejisi anlamıyorum. bu d80 ne ..şaklı makineymiş yahu! sadece sinir harbi.. makine 2006 da çıktı piyasaya, 3 yıl oldu ama fiyatı düşmek bilmiyor. altın mı ..çıyor nedir??? bu makineye 2.000 tl veren adamda mantık aramam..

kör satıcının kör müşteriside olurmuş

 

Tarih: 25 Temmuz 2009, 08:01 - İp: 88.***.**7.115
nizamoglu
nizamoglu (üye)
Afyonkarahisar / Amatör

ben olsam ...
ilk etapta bir makinaya 2,000-3,000 tl para vermem ...
bu paraya araba veriyorlar memlekette..
anladıgım kadarıyla siz sadece hobby olarak ugraşıyorsunuz. şu an için.
bir hobiye ben ce o kadar para verilmez ...
bence siz şimdilik temiz birikinci el bir fotograf makinası alın. çünkü bu sizin için daha ekomomik olacak.ikinci el olarak 500-1,000 tl arasına çok güzel bir makina + lens alabilirsiniz..
ben daha bir kaç hafta önce ikinci el bir D100 ve sigma 18-125 lens aldım bana 750 lira gibi bir miktara mal oldu...
oturup sadece hafta sonu fotograf çekmek için bile bu kadar para verilirmiydi diye düşündüm de. ondan sonra aldım...
haaaa ben genede sıfır alacagım diyorsanız ve illada nikon olacak diyorsanız.
bence 1300-1500 tl arası bir d40 -d40x -veya d5000 alın bunlar d80-d90 dan daha ucuz makinalar..
ve sizin işinizi fazlasıyla görecek makinalr
birde kit lens kalitesiz diye bir konu yok...
bu link te http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=349760
18-55 lens le çekilmiş mükemel bir macro örnegi var ...
bence sen iyi düşün taşın öyle karar ver..
üç gün sonra bu kadar parayı neden verdim diye pişman olma..
çünkü bu sitede sen gibi çok kişi ....
amanın çok merakım- var çok seviyorum - fotograf aşıgıyım - diyerek 2000-3000 liralık setleri alıp sadece üc gün fotograf çekim ondan sonra bu iş bana göre değil diyerek o setleri öldüm parasına satıp anca zarar etikleriyle kaldılar...
panctom dediği gibi fotografı makina degil sen çekiyorsun...
750 tl makinaylada çok güzel kareler çekiliyor..
sen yeterki iste..

 

Tarih: 25 Temmuz 2009, 09:51 - İp: 88.***.**5.230