serbes
serbes (üye)
Bursa / Meraklı

D40 Yada K100d Tercih Nasıl Olmalı?

Arkadaşlar,

Yeni bir topik açıp belki de topik kirliliği oluşturduğum için öncelikle kusuruma bakmayın.

Forumda K100D modeli için ziyadesiyle yorum, değerlendirme bulunmakta.

Ancak D40 için sadece pahalı olduğu ve AF lenslere gereksinim duyduğu bilgisi dışında çok somut bir bilgi bulunmamakta.Yada en azından ben bulamadım.

D40 kullanan yada D40 öneren arkadaşlar, bu tercihlerini hangi somut artılara göre yaptıklarını bizlerle paylaşırlarsa çok memnun olurum.

Her iki modelinde fiyatı yaklaşık aynı ve ikisi de acemilere hitap eden ürünler olarak öne çıkıyor.

Marka tutkunu olmadan nesnel gözde bakıldığında kısıtlı bütçeler için iki model arasında yapılacak tercih hangi nedenlerden dolayı ne yönde olmalıdır?

İlgilenen arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Tarih: 9 Ocak 2007, 14:40 - İp: 85.***.**9.29
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Musaadenizle, konuya donelim.

Serbes,

Simdiye kadar "somut" olabilecek 2 sey ileri suruluyor D40 lehine:

1. Daha test goruntusunde daha iyi moire (yani cizgiler silasinca gorulen renk bozulmalari)

2. Daha iyi AWB

Gercekten kafa karistirici degil mi?

Bence her ikisi de onemsiz ayrintilar:

1. Cozunurlulugu dibine kadar test edebilecegin sekilleri cekmeyeceksin gercek hayatta. Pentax'in ornek gercek hayat fotograflarinda (yine bu grup uyeleri tarafindan cekilen) sozkonusu bozulmanin esamesi okunmuyor. Dahasi eline bir mercek alip tam cozunurlukle kontrol de etmeyeceksin.

2. Mukemmel AWB diye birsey yoktur. Ozellikle yapay isikta butun makinalar bir insanin (yani fotografcinin) gozetimi altinda tutulmalidir.

 

Tarih: 9 Ocak 2007, 21:04 - İp: 85.***.**4.79
kemaleren
kemaleren (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili Soner25,
Osmanlı nickli arkadaşın söylediği gibi durum yani alınacak birşey yok, mesleğimi tabi ki memleketimde yani Türkiyede yapıyorum, ülkemle de gurur duyuyorum, milletimle de. Ama bu ülkemi devletimi milletimi seviyorum diyede böyle davranan vatandaşınıda seveceğim diye birşey yok, kendine ve ülkesine saygı duyan kimsenin ne böyle diyen başbakanı (malum anınganlık gösterilen konu ordan başladı) ne de iki lafı bir araya getirip kendi yurtdaşı ile bile gönülden severek konuşamayan vatandaşı(forumdaki birtakım zihniyet) hak ettiğini sanmıyorum. Ülkeyi sevmeninde bu olduğuna inanıyorum(bu konuyu lütfen burda tartışmayalım)

Sayın Serbes
Benim D40 ve K100D karşılaştırması konusunda size yardımcı olabileceğim şey, "laboratuar verileri ve mükemmel şartlardaki maksimum kalite konusunda D40 a güvenebilirsiniz" demekten ibaret ki bunu da ilk yazımda canı gönülden demeye gayret gösterdim. Gerçek hayatta D40 lens fiyatı ve yetersizliği sizi mutsuz mu eder, SR özelliği sebebi ile k100d ile harikalar mı yaratırsınız onu da başka bir arkadaşımız yorumlasın çünkü benim bilgi ve deneyimim bu konuda konuşmama yetmez. Ama şunu söyleyebilirim, resim doğruluğun (yani her pixelin gerçek görüntüdeki keskinliği koruması) nekadar fazla ise (özellikle raw formatında) resmin üstünde okadar çok oynama şansın olur. Özellikle RAW formatı için resmin mükemmelliği önemlidir, renkleri ve diğer detayları bilgisayarda sonradan düzenleme şansın var, ancak baştan resim doğru değil ise yapabileceğin fazla bir şey yok demektir. Dijital çektiğini unutmamakta fayda var, beyaz dengen doğru değilse, rnekler yanlışsa sonradan düzeltebilirsin ama pixeller doğru değilse ona birşey yapamazsın.

Osmanlı nickli arkadaşımızın foruma koyduğu güzel tepkiden şevk alarak bu mesajı eklemek istedim, soner arkadaşımıza da testchart meselesinden değil beni "taraflı" saymasından içerledim o kadar, daha fazla ortam gerilmeden ben forumdan uzaklaşsam iyi olacak, herkese kavgasız bilgi paylaşımı dolu günler.




#kemaleren' tarafından 09.01.2007 23:17:40 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Ocak 2007, 21:54 - İp: 88.***.**7.37
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Böyle iyi niyetli düşüncelerin bu denli yanlış anlaşılması olacak şey değil.
Gerçekten üzülüyorum,konu hakkında başka yorumum yok.

 

Tarih: 9 Ocak 2007, 22:14 - İp: 88.***.**1.158
aremis
aremis (üye)
İstanbul / Amatör

Makineni secerken sadece teknik ozelliklerin icinde kaybolma, ozellikle DSLR alirken cunku burada makinadan cok bir sistem satin aliyorsun...bu yuzden cogu insan bazi artilari olmasina ragmen Nikon'u tercih ediyorlar... Cunku Nikon veya Canon'da sistem icin dikey ve yatay cok hareket edebilirsin... D40 aldin fotografciligi cok sevdin D200 aldin ise biraz daha profesyonel devam ettin... lenin flasin aksesuarlarin hepsi kullanilmaya devam edecek..ancak pentaxta bu farkli oalrak en fazla 6 Mp de 1o Mp ye yine amator bir govdeye gececeksin... lens secenegin dar olacak yan sanayi lensleri kullanmak gerekecek... ikinci el urunun degersiz olacak..vs gibi..

Bu yuzden arkadaslarin cogu nikon'dan canon'dan sasma diyorlar...servis, teknik destek bunlar hepsi buyuk markanin avantajlari...

Bu arada cogu yerde okuyabilecegin gibi Nikon D40'da pentax'dan daha iyi fotograflar cekiyor... bknz. dpreview.com

 

Tarih: 9 Ocak 2007, 23:00 - İp: 85.***.**6.127
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

"Benim D40 ve K100D karşılaştırması konusunda size yardımcı olabileceğim şey, "laboratuar verileri ve mükemmel şartlardaki maksimum kalite konusunda D40 a güvenebilirsiniz" demekten ibaret ki bunu da ilk yazımda canı gönülden demeye gayret gösterdim. Gerçek hayatta D40 lens fiyatı ve yetersizliği sizi mutsuz mu eder, SR özelliği sebebi ile k100d ile harikalar mı yaratırsınız onu da başka bir arkadaşımız yorumlasın çünkü benim bilgi ve deneyimim bu konuda konuşmama yetmez."

Bu son yazınız. Aşağıya da bu forumda yazmış olduğunuz ilk yazıyı koyuyorum. Keşke son yazdıklarınızı ilk yazınızda yazsaydınız da kimseyi tahrik etmeseydiniz.

Herkese selam,
Her nekadar birtakım arkadaşlar "forum" kavramının suyunu çıkarmış olsa da sırf bu başlığı gördüğüm için üye olup yazayım dedim.

Dilaver bey, NIKON D40 almak istiyorsanız haklısınız, Pentax SR özelliğini eklemiş ama kalitedende birhayli ödün vermiş, ayak ile çekim yapmayı düşünüyorsanız veya titreşimden endişe etmiyorsanız aralarındaki fark uçurum kadar büyük, PENTAX k100d de ciddi bir CCD ve işlemci kusuru var gibi görünüyor ve siyahbeyaz hassasiyet sıkalasında mordan maviye her rengi görmek mümkün.



Ancak kit lensi ile kullanacaksanız ve lens maliyetlerinin yüksekliği sizi korkutmuyorsa şu an 400D çıktığı için oldukça ucuzlamış olan CANON 350D'yi almanızı öneririm, zira PENTAX ve NIKON her modelde ayrı işlemci icat ede dursun, CANON DIGIC II işlemcisi hala kalite, seri çekim ve özellikle flaş hatalarını yok etme gibi özellikleri ile başı çekiyor.

Forumda peynirciler ile zeytinciler ile uğraşacağınıza DPreview'de karşılaştırma yaparak çok daha az stres çok daha fazla sonuca ulaşmanız mümkün.

Şu linke bakarak kalite konusunda kararınızı 3-4 dakika içerisinde verebilirsiniz.Benim fikrim böyle renk hataları olan bir makinada değil SR birde üstüne altın kaplama body verseler almamak lazım.
Adres bu:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/page24.asp

Fotoğraf bazında karşılaştırma için sitenin üst kısmındaki seçme kutusundan 20-24 arası "compare to" seçeneklerini kullanabilirsiniz, sonuçlar "CANON hepsi ile dalgasını geçiyor" diyor. Ben demiyorum fotoğraflar diyor

 

Tarih: 9 Ocak 2007, 23:31 - İp: 86.***.**4.119
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

aremis;

Sen öyle düşünüyorsun da Nikon öyle düşünmüyor. D40 alın fokus motorsuz AF lensleriniz elinizde patlasın diyor.

 

Tarih: 9 Ocak 2007, 23:45 - İp: 86.***.**4.119
serbes
serbes (üye)
Bursa / Meraklı

İzniniz olursa bir noktayı daha soracağım.

Amazon.com da D40 559$ K100D ise 551$ yani yaklaşık aynı.

Ülkemizde de satış fiyatları her iki modelde de aşağı yukarı aynı düzeyde 1300 ytl gibi.

Yani eğer Nikon TR distribitörü bize fahiş fiyatla satıyorsa bu Pentax Bükey fotoğrafçılık içinde geçerli değil mi?

 

Tarih: 9 Ocak 2007, 23:48 - İp: 85.***.**9.29
serbes
serbes (üye)
Bursa / Meraklı

Sevgili Kod,

Ne yazık ki herhalde iyice uykusuz kaldığımdan konuyu kavrayamıyorum.

Aşağıdaki fiyatlar ideefixe.com daki fiyatlar.

D40 18-55 li kit : 1.286 YTL.
K100D 18-55 li kit: 1.315 YTL.
K100D 18-55 ve 50-200 çift lensli kit: 1.691 YTL.

Buradaki fiyatlara göre ben çift lens le aldım mı zaten paşa paşa o 50-200 lesin fiyatını ödüyorum 250 dolardan fazla.

Cidden anlamadım. Bir yerde belki yanlış yapıyorum ama nerede belirtirseniz memnun olurum.



 

Tarih: 10 Ocak 2007, 00:23 - İp: 88.***.**2.173
serbes
serbes (üye)
Bursa / Meraklı

Ürün geldiği ilk gün aramıştım Bükey fotoğrafçılığı. Çift lensi peşin 1500 e verebilmişti. Yani iki lensli fiyatı hiç 1250 civarı olmadı diye biliyorum ben.

Sonuçta bu ülkedeki ithalatçılar, Nikonda bizi ne kadar kazıklıyorsa Pentaxda da o kadar kazıklıyorlar.

İşin ilginci D40 sürekli bu forumda kötülenirken merak edip araştırmaya başladım neden kimse d40 hakkında yazmaz diye, yapılan tüm önemli değerlendirme sitelerinde neredeyse herkes çok olumlu şeyler söylüyor. K100d ile kıyaslamalarda ne yazık ki D40 ön planda görünüyor. Hadi reklam geliri için vb. desek bu nikonu kayırmayı, neredeyse sitelerin hepsinde mi bu kayırma geçerli?

Sürekli bu forumda pentax ın hesaplı olduğundan bahsediliyor ama amazon ile ideefixe fiyatları oranı her iki model içinde aynı. Dolayısıyla Pentax ın bu özelliklerine göre fiyatı hesaplı denebilir ama ülkemizde Nikon kazık, pentax hesaplı söylemi ne yazık ki gerçeği yansıtmıyor sanırım.

Ben hala ve hala D40 kullanan bu forumdan arkadaşların izlenimlerini ve resimlerini beklemekteyim.

Not: Kendi adıma hiç bir nikon yada canon yada pentaxın elimde kalan lensim olmadığı için D40 ın eski AF lenslere uyumsuzluğu beni etkilemeyecek. Lakin tüm okuduklarıma rağmen K100D SR özelliğinden dolayı hala çok daha ağır basıyor tercihimde. Ama artık para olayında kazıklanmadığımı, daha doğrusu Nikonda da Pentaxda da kazıklandığımı anladım.


 

Tarih: 10 Ocak 2007, 01:46 - İp: 88.***.**5.67
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

serbes iyi akşamlar.
Araştırdığın iki makinada giriş seviyesi.Fotoğraf kalitesi olarak aralarında pek bir fark da yok.
Bu iki makinayı birbirinden ayıran en büyük fark birisinde titreşim önleme sisteminin olması.

K100D incelememde yaklaşık 3000 kare fotoğraf çektim.Hiç bir çekimimde tripod kullanmadım.
Yine EOS 30D incelememde'de tripod kullanma ihtiyacanı kullandığım lenslerdeki IS özelliği sayesinde hissetmedim.
Ben gövde üzerinde veya lens üzerinde titreşim önleme sistemlerinin çok yararlı olduğunu düşünüyorum.
Tercih edeceğin makinada veya kullanacağın lenslerde bu özellik konusunda seçici davranırsan fotoğrafçılıktan alacağın zevk,fotoğraflarından alacağın kalite artacaktır.

Şuan piyasada bulunan makinaların hiç birine kötü diyemeyiz.Hepsinin özellikleri birbirine çok yakın.
Önemli olan bu bir kaç farklı özellikten işimize en çok yarayanı bulup doğru tercih yapmaktır.

 

Tarih: 10 Ocak 2007, 01:54 - İp: 85.***.**9.169