gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Canon Powershot Sx-20 İncelemesi@gaijin

CANON POWERSHOT SX-20

Canon Powershot sx-20, canonun super zoom serisinden powershot sx10' un hd video cekebilen abisi.
ilk olarak govde kalitesini ve rengi oldukca iyi. Hareketli ve katlanabilir Lcd ekran buyuk kolaylık



GÖVDE TUŞ YERLEŞİMİ:



Govdede üst kısımda solda flaş tuşu, sagda mod kadranı ve en sağda on-off tuşu var. sağ-üst önde deklanşör ve zoom in-zoom out halkası var.
Gövdede arkada solda Lcd üzerinde transfer dügmesi, sag lcd üstünde Hızlı video çekim tuşu sag ustte asagı dogru, preview- AV- delete tuşları var. delete tusu aynı zamanda cekim esnasında secilebilir focus noktasını ayarlamada kullanılıyor. Bunların altında Lcd ekranın hemen yanında ayar halkası ve altında DİSP (display) ve Menu tuşları var.

LCD EKRAN:



Makine üzerinde 2.5 inch 230.000 piksel "pure color" hareketli bir lcd ekran var. Bu hareketli ekran makro cekimlerde, zor acılarda ve otoportrelerde oldukca faydalı olabiliyor.
Bütün bilgileri bu ekrandan takip edebiliyorsunuz. Lcd ekran kapalı oldugu durumlarda vizor devreye giriyor, yada istege baglı olarak sag altta menu tusu yanındaki display tusuna basarak vizore geciş yapılabiliyor.
Lcd ekran üzerinde;
* Üstte sırasıyla, fotograf kalite ve boyutunu gosteren simge, video boyutunu gosteren bir simge ve cekilebilecek video suresini bildiren bir sayac var.
* Ekranın altında soldan sağa; Enstantane degerini belirten simge, yanında diyafram degerini belirten simge ve en sagda ISO degerini belirten simge var.
* Sagda yukarıdan asagıya; hangi cekim modunda oldugunuzu gosterir simge, Flaşın acık yada kapalı oldugunu gosteren simge ve altında pozlama degerini gosteren dikey cubuk var.
* Lcd ekranda altın nokta ve ufuk cizgisini ayarlayabilmenizede olanak saglayacak sekilde bir Grid var. Aynı zamanda sol üst kısımda 5 bölümlü histogram gorulebiliyor.

LENS:



Makinede ilk göze çarpan, image stabilizer (titreşim önleme) özellikli 5-100mm (28-560) f:2.8-5.7 USM sabit lensi.
Bu lens 20x optik zoom yapabiliyor, aynı zamanda USM motoru sayesinde neredeyse hiç denilebilecek seviyede sessiz ve hızlı odaklama yapıyor.
Makine acıldıgında lens bir miktar (2,5cm) ileri dogru uzuyor. Tam zoomda bu uzunluk 5,5 cm' ye kadar cıkıyor.
Lens benim amator olcumlerime gore 2-2,5 saniye arasında 28mm'den 560mm'ye cıkabiliyor. Gayet iyi bir deger.
f:2.8 den baslayan diyafram degeri az ısıklı ortamlar için buyuk artı. ancak f:5.7 biraz sıkıntı yaratabilecek bir deger.
Özellikle yuksek zoomda enstantane degerini oldukca dusurecektir. IS özelligine ragmen tripod kullanmayı tavsiye ediyorum.



Tam degerler olmamakla birlikte, Makine;
28mmde f:2.8' e
35mm civarlarında f:3.2' ye
50mm civarlarında f:3.5' e
85mm civarlarında f:4.0' a
135mm civarlarında f:4.5' e
200mm civarlarında f:5' e
500mm civarlarındada son degeri olan f:5.7 ye cıkıyor.

Önceden kullandıgım sony h1'de lens kapagı kapalıyken makine acılsa bile lens kapagının kapalı olduguna dair bir uyarı cıkıyor, lens dısa dogru uzamıyordu.
Powershot sx-20' de lens kapagı govdeyle bagımsız,lensin üzerine takılıyor. canta içinde yanlıslıkla acılması durumunda lens carklarını zorlayabilecek bir durum.
Lens üzerine 52mm filtre takılabiliyor,aynı zamanda paketten Hood default olarak beraberinde geliyor.
Fotograf cekimine makro modları hariç odak uzaklıgı minimum 30 cm. buda oldukca iyi bir deger.

HD VİDEO:



sx-20 1280*720 ebatlarında 30fps oldukca net hd videolar çekebiliyor, ancak az ışıklı ortamlarda ve yuksek zoomda netleme yapmakta biraz zorlanabiliyor.
HD kayıt için lcd ekranın hemen yanına özel bir video kayıt düğmesi koymuslar ki bence buyuk kolaylık.
Makine çekim esnasında optik zoom yapabiliyor, optik zoom bittiginde istege baglı olarak dijital zooma geciyor, makine üzerinde stereo ses kaydı için iki mikrofon bulunuyor,
Örnek videoda IS (titreşim önleme) özelliginin yüksek odak degerlerinde video cekerken nekadar işe yaradıgı gorulebilir. (en yakın zamanda eklenecek)

ÇEKİM MODLARI:



Mod kadranı üzerinden
C ;düzenli kullanılan modları kaydedebildiginiz bir mod, M: manuel, Av: Diyafram öncelikli, Tv- Enstantane öncelikli, P: program, Auto: otomatik,
Portre, Manzara, Gece portre, Spor, Süsleme (canlı renkler), Panaromik cekimleri birleştirmek için yapıştırma modu ve Video
modlarına geçiş yapılabiliyor.
Makine menüsünden Yüz tanıma özelligi acılabiliyor,bunun yanında kapalı gözleri algılayıp uyarı verme özelligide var.

DETAYLAR:
* Gövde 124.0mmx88.3mmx86.9mm ebatlarında
* Makine 1/2,3- inch CCD sensoru ve digix IV işlemcisiyle 12.1 megapiksel (4000*3000) fotograflar üretiyor.
* Makine SD kartları destekliyor, kullandıgım makinede Kingoston 8gb SDHC Class4 hafıza kartı vardı, aynı zamanda Sandisk Ultra II ilede bir kac cekim yaptım. Bu kartta Class4 olmasına ragmen 2 kat daha hızlı yazıyor. Makinenin yanında kaliteli bir kart almanızı tavsiye ederim. işlemci kullanımını kısaltacagından pil omrune olumlu etki edecektir.
* Makinenin dahili flaşı bana göre biraz alcak, ancak oldukca iyi bir aydınlatma saglıyor. Yine makine üzerinde harici flaş kullanmak için hot-shoe flaş yuvası var.




* Makine üzerinde sagda DC IN - AV OUT cıkısları, hemen altında digital HDMI cıkısı ve onunda altında kart slotu yer alıyor.
* Makine 4 adet kalem pille calışıyor. özellikle lensin ileri geri hareketi, lcd ekran ve HD video cekimi yuzunden 4 pil gerekli gorunuyor. kullandıgım makinede gp2700 Mah piller vardı.
* Ayarlar lcd ekranın sağındaki çevirme halkası yardımıyla yapılıyor, oldukca kullanışlı bu halkayla aynı zamanda Manuel Focus,Macro Çekim modu, ISO, ve Timer özelliklerine geçiş yapılabiliyor.
* Makine biraz agır (560 gr), ancak bu saglamlık hissi veriyor. Yinede ayar halkasını kullanmak için ya rahatsız bir tutuş ya da, iki elle birden tutmak gerekiyor, bu ebatlardaki bir makine için normal bir durum.
İki elle tutuldugunda tuş yerleşimi oldukca iyi. Ayrıca Açık konusmak gerekirse canon Eos 1000d den daha saglam bir makine izlenimi verdi bana plastik kalitesiyle.
* Makine 80-100-200-400-800-1600 Iso basamaklarında maksimum 1600 ISO'yu destekliyor.
* Timer modunda 10 saniye gecikmeli çekim, 2 sn. gecikmeli çekim, Ayarlanabilir sürede çekim (0-30 sn arasında bir süre ve bu süre sonunda 1-10 arası fotograf cekimi), ve Yüzden otomatik zamanlama modları var. Bu modda sahneye bir yüz girerse makine bunu algılayıp fotograf cekiyor.
* Makinede Makro ve Super Makro modları var-ki 0cm den makro cekmenize imkan saglıyor.
* Makine minimum 15 sn- maksimum 1/3200 sn hızda cekim yapabiliyor. 30 yada 60 sn gibi daha uzun bir pozlama suresi olmasını beklerdim acıkcası
* Makine Çin'den alınmış olmasına rağmen Türkçe menülü ve oldukça iyi bir menü Çevirisi yapılmış.






ÖRNEK FOTOGRAFLAR EN KISA ZAMANDA EKLENECEKTİR.

(Makineye ait bütün fotograflar benim tarafımdan sony H1 makineyle çekilmiştir)





#gaijin' tarafından 23.11.2009 03:34:12 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Kasım 2009, 03:16 - İp: 78.***.**6.208
sinnux
sinnux (üye)
Bursa / Meraklı

Ben de aldım 1 haftalık oldu. Şimdilik pek bir sorunu yok.

********************

Gaijin abi sen bu sitenin editörü müsün yoksa kaçakçılık mı yapmışlar

>>>Tıklayın<<<

 

Tarih: 15 Haziran 2010, 19:38 - İp: 88.***.**5.4
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

hayır siteyle alakam yok, benden izin almadan kullanmıslar.
emege saygısı olmayan şark kurnazı insanlar boyle seyler yapabiliyor.
hiçbirşey yoksa aile terbiyesi olmasını bekliyorsun bazen ama, araki bulasın

link altında tepkimi belirttim bakalım sonuc ne olacak.

 

Tarih: 6 Eylül 2010, 14:24 - İp: 92.***.**2.60
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Avukatçı geldi avukatçı...

 

Tarih: 6 Eylül 2010, 15:03 - İp: 78.***.**1.149