fingolfin
fingolfin (üye)
İstanbul / Amatör

Canon - Pentax Arasında Kaldım

amerikadan getirtmeye çalıştığım
pentax k-x 18-55 kit lens + tamron 70-300 makro lens ile 770$

canon rebel t1(500D) + tamron 28-80 +sigma 70 -210
800$

kararsız kaldım görüşlerinizle yardımcı olabilir misiniz?

Tarih: 12 Aralık 2009, 21:04 - İp: 88.***.**9.107
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

(mesela 50mm titreşim önlemeli Canon prime lens yok, ya da 100mm titreşim önlemeli makro lens).

100mm IS USM Lens Canonda var...

linkten bakınız..

http://www.dpreview.com/news/0911/09111103canon100macroreview.asp

Üstelik kit lensi de K20D nin kit lensi olan AL II versiyonu ile aynı optik formüle sahip olduğundan çok çok iyi bir kit lenstir.

aynı optik formule sahip olsa onun gibi sonuçlar verirdi.. Sonuçlar çok kötü lütfen abartmayalım durumu... k-x AL L modeli lens kullanır. Bayonetleri plastiktir.. AL II ile karşılaştırılamaz bile.. AL II her durumda üstün bir lenstir.. Pentax maliyeti düşürmek için L model lens veriyor..

Canon kit lensini artık tartışmıcam örnekleriyle ne kadar keskin bir lens olduğunu burda göstermiştim.. Netten MTF değerlerini bulup ona göre çekim yapıcaksınız..


 

Tarih: 15 Aralık 2009, 21:32 - İp: 78.***.**2.243
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

100mm IS USM Lens Canonda var..
Bir de fiyat bilgisini alabilirmiyiz? Pentax ta makineyte ne takarsanız takın titreşim önlemelidir, 28mm prime da öyledir, 100mm makro da

aynı optik formule sahip olsa onun gibi sonuçlar verirdi.

Pentax DA 18-55 AL II optik yapısı : 11 elements, 8 groups, 6 blades link

Pentax DA L 18-55 optik yapısı : 11 elements, 8 groups, 6 blades link

Lütfen lensler hakkında bilgi verirken, dayanaksız ve temelsiz ezbere dayalı bilgiler vermeyelim. Her iki lensin de optik yapısı farklıdır. AL II versiyonu ile DA L arasındaki farklar, DA L versiyonunda bayonet Canon kit lensinde olduğu gibi plastik bayonet yapılmıştır. Ayrıca Pentax kit lenslerinde manuel override denen, makine AF ye ayarlıyken bile, herhangi bir düğmeye basmadan direkt lens üzerinden manuel odaklamaya müsaade etme özelliği varken, DA L versiyonunda bu özelliği de kırpmışlar. Bu sayede ucuzlamış ve hafiflemiş bir lens.

 

Tarih: 16 Aralık 2009, 07:57 - İp: 64.***.**0.21
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

Direk böyle bir lens yok dediğin için bilgi olarak verdim.. Tabi fiyat bilgisini de hemen yazayım

EF 100mm f/2.8L Macro IS USM Lens $1,049.00 çok yeni bir lens olduğu için TR fiyatını bulamadım..

Diğeri; EF 100mm f/2.8 USM Macro TR fiyatı 1,000 l.

Birde artık Canon bütün lenslerini IS li üretiyor örn: Yeni çıkan 15-85 IS USM 18-135 IS 55-250 IS gibi lensler hep IS li ve fiyatları oldukça uygun..

Lensten ayrı olarak K-x'in jpeg performansı oldukça kötü bu artık heryerde konuşulan bir olay.. Sadece Raw çekimlerinde güzel sonuçlar veriyor.. İşte birşeylerden kırpmışlar sonuçta.. AL II lensi bende çok beğenirim..

 

Tarih: 16 Aralık 2009, 12:15 - İp: 78.***.**4.143
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Direk böyle bir lens yok dediğin için bilgi olarak verdim.. Tabi fiyat bilgisini de hemen yazayım

Teşekkür ederim, yeni çıkan Canon lenslerden haberim yoktu, bence güzel de yapmış Canon böyle lens çıkararak zira makro lenslerde is çok kullanışlı oluyor, ben yıllardır Pentax ta bunun rahatlığını eski manuel makro lensimde (250 USD) yaşıyorum. Bakalım 50mm, 28mm prime lenslerde ne zaman çıkaracak. Yalnız fiyat uçukmuş ABD fiyatı 1049 USD çok pahalı. Mesela Pentax 100mm f2.8 makro 650 USD dir, ya da Tamron 90mm makro (ki çok iyi lenstir) 450 USD dir ve hepsi de Pentax ta "is" li oluyor.

Lensten ayrı olarak K-x'in jpeg performansı oldukça kötü bu artık heryerde konuşulan bir olay.. Sadece Raw çekimlerinde güzel sonuçlar veriyor.. İşte birşeylerden kırpmışlar sonuçta.. AL II lensi bende çok beğenirim..

Bak burada bir noktada yanılıyorsun. Lens kötü olsa RAW da da JPEG te de kötü sonuç verirdi oysa kendin diyorsun RAW çekimleri güzel diye. Demekki neymiş, lensle alakası yok dediğinin, DA L lenslerin optik dizaynı AL II versiyonla aynıdır ve aynı optik sonucu verir. Pentax resmi açıklamasında da farkın sadece plastik bayonet ve manuel fokus override özelliğinin kaldırılması olduğunu belirtti

link

It offers the latest optical design featuring high-performance aspherical lens elements and super-low dispersion glass elements for effective compensation of various aberrations.

Bir de JPEG performansı konusunda da yanıldığını düşünüyorum. Nedenini de şöyle açıklayayım, Aşağıda Nikon D300S inceleme linkini veriyorum

D300S inceleme linki

Bu linkte karşılaştırmalara bakınca Pentax ve Nikon un JPEG işlemede aynı yaklaşımı yaptığını belirtmektedir (sensörleri birbirinden farklıdır) yani Canon a göre default olarak daha soft sonuç verir.

The Pentax takes a very similar approach to that of the Nikon, and with the exception of very subtle artefacts and harsh clipping on the K-7's paperclip crop, we'd defy anyone to tell the two apart in a blind test.

Bu daha keskin sonuç veremediğinden değil RAW da gayet keskin sonuç verebildiğine göre sensör gayet keskin sonuç verebiliyor), yoksa makineyi istediğin keskinliğe ayarlarsın. Fotoğraf sadece keskinlik demek değildir aslında makro fotoğrafları dışında genelde keskinlik çok ta aranmaz. Portrelerde ve manzaralarda aşırı keskinlik kötü görüntü verir, gözü yorar ve tercih edilmez. Sözgelimi Canon da yıllardır soluk renk verir denir ancak bu da tamamen yaklaşım meselesidir makineyi istediğin gibi ayarlarsın.

 

Tarih: 16 Aralık 2009, 12:42 - İp: 212.***.**5.188
levobjk
levobjk (üye)
İzmir / Meraklı

bende aynı ikilemde kaldım.

k-x + kit lens seçtim. Pek çok sitede incelemeleri okudum. 500D'de güzel makine pektabii ama k-x giriş seviyesini biraz aşmış sonuçlar veriyor. Iso başarımı olsun, renkler olsun, hız olsun pek çok yönden üstün canon ve nikon giriş seviyesi makinelerden. Gövdeden IS de cabası.

Canon&Nikon'da daha kolay lens bulunduğu doğru ama maliyete de bakmak gerek. Günümüzde internetin olduğu biryerde lens bulamamak diye birşey sözkonusu değil. Pentax'da bulduğunuz lensler eşleniği olan nikon&canon lenslere göre nerdeyse yarı yarıya çoğu zaman.

Daha evvelde yazmıştım 1-2 başlıkta : nikon&canon reklama yaptığı harcamayı fiyatay ansıtmak zorunda. Pentax bilinirliği daha az olduğu için daha ucuz satmak durumunda zaten. Kanımca giriş seviyesinde şu an k-x rakipsizdir. Hem sunduğu özelliklerle hemde fiyatıyla...

 

Tarih: 16 Aralık 2009, 13:37 - İp: 212.***.**3.146
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

bence yeni canon 100mm L serisi makroyu bu konuya karıştırmamak ,karşılaştırmamak lazım.
çok özel bir kalitede lens..fiyatı da oldukça yüksek..

pentax ta yeniliyor haberleri vardı 100 mm yi,o da çıtayı ve fiyatı yükseltecektir sanırım..

tireşim olayını şöyle söylemek lazım.
eski manuel lensleri kullanabilme avantajı açısından body den titreşim önlemem büyük avantaj.
ama lensten titreşim önleme daha faydalı çalışan bir sistem bana göre..

aslında hiç ihtiyacım olmadı şimdiye kadar..

 

Tarih: 16 Aralık 2009, 13:41 - İp: 85.***.**9.67
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

Birşey değil.. Şimdi aslında anlatmak istediğimi tam olarak anlatamadım..

AL L lens apayrı bir üretim.. Plastik bayonet ve dediğin olaylarda düşüşe geçmiş.. Kit Lens kavramlarını dünyada değiştiren bir firma.. Bu yüzden Pentax'ın niye böyle stratejiye geçtiğine anlam veremedim.. Lensin optik eleman benzerlikleri olabilir ama (Yeni) bir üretim.. Dolayısıyla cam yapısı da farklı.. Okuduğum yeri şuan bulamıyorum.. Bulursam linkini vericem mutlaka..

Burda ben Jpeg çekimlere göre rawlar iyi demek istedim.. Makinenin jpeg algoritmasında bir sorun olduğundan heryerde bahsediliyor.. Bir makinede aranacak en önemli olay bence Jpeg çekim performansıdır.. Raw çekim bir tercih meselesi olduğu için Pentax burda seçilebilirliğini kaybediyor..

50mm Is de çıkarsa güzel olur.. Gerçi ben el çekimlerinde netlikte herhangibir sorun yaşamıyorum.. Hızlı bir lens olduğu için olsada olur olmasada..

IS biliyorsun Tele lenslerde ışık geçirgenliği zayıf lenslerde daha çok aranan bir özellik..

 

Tarih: 16 Aralık 2009, 13:45 - İp: 78.***.**4.143
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

pentax-canon tartışmasına girmek istemiyorum.
nede olsa 2 sene pentax kullandım ve çok sevdiğim bir markadır..

ama piyasamızda şu yanılgıya dikkat çekmek lazım..

pentax lensleri artık hiç de yarıyarıya değil..ve eskisi gibi fiyat olarak çok cazip değil..

birincisi bizim ilk aldığımız zaman manuel lensler 30-50 tl gibi fiyatlardı.şimdi manuel 50 mm 1,7 bile 200 tl ye yaklaştı.oysa canon AF 50 1,8 120-130 tl ye rahat alınıyor..

3 ncü parti lensler için daha ilginç..
tamron 17-50 canon için II.el 500 tl civarı.
pentax için bulmak zor,bulursan II.el 600-700 civarı ,alırsan satmaya kalktığında alan bulamıyorsun.
ben ekipman satarken zorlandım.alırkende zorlandım..

bir de aradığın lens bulunuyor,bulunmuyor değil ama II.el almak istediğin zaman istediğin fiyata bulamıyorsun..

ilginç bir piyasa,boşuna kendinizi tartışarak üzmeyin..
sevdiğimiz pentax markası kendisi bu hale getirdi .
mesela lens bulmak zor diyoruz,satmaya kalktığın zaman alan kişiyi bulamıyorsun..

o yüzden eski efsaneleri bir kenara koyalım.
benim kendi açımdan yorumum bu..

 

Tarih: 16 Aralık 2009, 14:18 - İp: 85.***.**9.67
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

AL L lens apayrı bir üretim.. Plastik bayonet ve dediğin olaylarda düşüşe geçmiş.. Kit Lens kavramlarını dünyada değiştiren bir firma.. Bu yüzden Pentax'ın niye böyle stratejiye geçtiğine anlam veremedim.. Lensin optik eleman benzerlikleri olabilir ama (Yeni) bir üretim.. Dolayısıyla cam yapısı da farklı.. Okuduğum yeri şuan bulamıyorum.. Bulursam linkini vericem mutlaka..

Kesinlikle yanlış biliyorsun, daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi (ve linkini verdim) Pentax kendi tanıtım yazısında lenste sadece plastik bayonet ve manuel override özelliğinin kaldırılması değişikliklerini yaptığını açıkladı. Zaten cam yapısı değişse bunu bir şekilde model isminde belirtirdi. Cam elemanlarda, diyafram sayısında ve dizilimde hiçbir fark yok, bunu birden fazla linkle sana gösterdim. Sen yeni bir üretim dolayısıyla cam da farklı diyorsun ancak bu yanlış bir mantık. Cam sağlayıcısı herzamanki gibi yine HOYA firması. Aksini belirten linki verirsen tekrar bu konuyu tartışırız ancak öyle kullanıcı görüşü filan olmaması lazım, güvenilir bir sitenin incelemesi olabilir.

Burda ben Jpeg çekimlere göre rawlar iyi demek istedim.. Makinenin jpeg algoritmasında bir sorun olduğundan heryerde bahsediliyor.. Bir makinede aranacak en önemli olay bence Jpeg çekim performansıdır.. Raw çekim bir tercih meselesi olduğu için Pentax burda seçilebilirliğini kaybediyor..

Bak açıklamasını yapmama rağmen aynı şeyleri sürekli tekrar ediyorsun, dpreview de benim dediğim şekilde, Nikon ve Pentax ın aynı yaklaşımı gösterdiğinden bahsetmiş. Ayrıca Pentax ta JPEG ayarlarını makineden bir kere ayarlarsan bir daha ayarlamana gerek kalmaz ve istediğin keskinliği alırsın.

is her lenste işe yarar, lensin istediği kadar hızlı olsun, alan derinliğini çok kısmak istemediğin zaman 50mm de de titreşim önleme çok işe yarar. En nihayetinde Pentax ta titreşim önleme istersen vardır istersen yoktur, seçim kullanıcının

 

Tarih: 16 Aralık 2009, 14:21 - İp: 64.***.**0.84
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

pentax için bulmak zor,bulursan II.el 600-700 civarı ,alırsan satmaya kalktığında alan bulamıyorsun. ben ekipman satarken zorlandım.alırkende zorlandım..

Kadir, sen de bilirsin ben 3 tane Pentax ekipman sattım, 6-7 tane de lens satmışımdır (hatta biri de senin kit lens), hiçbirinde de zorlanmadım.

Ayrıca artık her marka için olduğu gibi Pentax için de uzakdoğudan lens getirtmek çok kolay, dolayısıyla aradığın lensi zor bulmak ya da bulamamak gibi birşey söz konusu değil. 2. El şans işidir, bazen ummadığım kadar düşük fiyata da bulursun, saçma fiyatlara da rastlarsın.

Ancak Canon un ikinci el lens bulma kolaylığı elbette tartışılacak bir durum değil.

Benim Canon kötüdür, Pentax iyidir gibi bir iddiam olmadı (genelde öyle algılanıyor ama gösterilemiyor) , sadece Pentax K-x in kit lensi ve çekim kalitesi hakkında kaynak gösteremeden yanlış bilgiler veren bir arkadaşımın yanlışlarını düzelttim. Canon 500D yerine kesinlikle Pentax K-x i tercih ederim derim ancak asla Canon 500D kötü makine demem, o da çok çok iyi bir makine.

 

Tarih: 16 Aralık 2009, 14:42 - İp: 64.***.**0.50