fotucu
fotucu (üye)
Düzce / Amatör

Canon- Nikon Lens Hk. Da

Günümüz Canon DSLR makinalarda EOS serisi lenslerin kullanılabildiğini duymuştum. Bu doğrumudur. Aynı şekilde Nikonun eski lensleri de NİKON DSLR modellerinde kullanılabilirmi. Hangi modellerdir. Bilgi verebilirmisiniz.

Tarih: 19 Mart 2010, 00:24 - İp: 78.***.**5.66
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Canon 1986'da ( 1988 de olabilir..tam tarihini bilmiyorum ama bu iki tarihten birisi kesin ) bayonet değiştirdi ve FD kodlu lenslerden EF kodlu lenslere geçiş yaptı..FD kodlu lensleri, günümüz Canon dijital makinelerde uyum sağlayıcı bir adaptçr aracılığıyla kullanabilirsiniz, ancak makine AF yapamaz..

Nikon'da eskiden günümüze değişen bir şey yok..Eski objektiflerini de günümüz nikon dijital makineleriyle kullanabilirsiniz..

 

Tarih: 19 Mart 2010, 01:16 - İp: 94.***.**4.34
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Doğru duymuşsunuz. Tabii film karesi 36x24mm'dir, APSC DSLRın sensörü 24x16mm, dolayısı ile yaklaşık 1.5 kere daha dar görüntü elde eceksiniz. ( bkz. Crop Factor ) Ayrıca küçük sensörlü makinalar için özellikle tasarlanmış modern lensleri filmli makinaya takarsanız, köşeler kararacaktır. Bu tür lenslere Nikon "DX", Pentax "Da", Sony "DT", Canon "EF-S" diyor.


Canon :
Bütün 1987'den beri üretilen bütün Canon EF lensler, bütün makinalara uyar. 2003'den beri üretilen EF-S lensler, filmli ve FullFrame (36x24mm sensörlü) makinalara takılamaz.

Nikon :
Uzun hikaye, şimdi mecalim yok. Kısaca 1977'den beri üretilen bütün Nikon lensler bütün bu tarihten sonra üretilen Nikon gövdelere takılır. Tabii bazı fonksiyonel eksiklerle. bkz.
http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm

Pentax :
1975'te çıkan K-bayonet için üretilen bütün lensler, bütün K-bayonetli makinalara, yani bugünkü Pentax DSLRlara takılabilir, tabii aynen Nikon gibi, uzun bir hikayesi vardır, bazı fonksiyonlar çalışmayabilir.
bkz.
http://kmp.bdimitrov.de/technology/summary/index.html
Ayrıca Pentax'ın sitesinden indirebileceğiniz herhangibir Pentax DSLRın kullanıcı klavuzunun arkalarına doğru bir yerde o makinaya hangi lensleri ne ölçüde uyduğuna dair bir liste bulabilrsiniz. bkz.

http://www.pentaximaging.com/support/manuals-and-literature/

Sony :
Bütün eski Minolta AF (1985'den sonra üretilen) lensler ile uyumludur.

 

Tarih: 19 Mart 2010, 01:33 - İp: 88.***.**1.101
fotucu
fotucu (üye)
Düzce / Amatör

aeron ve antika değerli cevaplarınız için teşekkür ederim. Ben şu an filmli Canon A1 kuulanıyorum. Bildiğiniz gibi bu makine FD bayonet Canon lensleri kullanıyor. Şayet EOS yada EF-S serisi ( arasında fark varmı bilmiyorum ) bir lensim olsaydı ben bu lensleri örneğin bir 450 D dijital Canon da kullanabilecekmiydim. AF' sinin çalışıp - çalışmaması önemli değil.

Aynı şekilde Nikon larda da AF özelliklerini gözardı ederek hangi tür lensler günümüz Nikon Dijital makinelerde kullanılabilir ?

 

Tarih: 19 Mart 2010, 21:45 - İp: 88.***.**1.38
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

'' Şayet EOS yada EF-S serisi ( arasında fark varmı bilmiyorum ) bir lensim olsaydı ben bu lensleri örneğin bir 450 D dijital Canon da kullanabilecekmiydim. AF' sinin çalışıp - çalışmaması önemli değil.''

Sorunuzun yanıtını ilk mesajmda bulabilirsiniz..dönüştürücü bir aparat aracılığıyla kullanabilirsiniz demiştim..bu aparatı da aşta Hayyam pasajı olmak üzere gittigidiyor.com, sahibinden.com gibi sitelerde de bulabilirsiniz..

 

Tarih: 20 Mart 2010, 02:51 - İp: 94.***.**4.34
  • 1