aliinceogl
aliinceogl (üye)
İzmir / Meraklı

Canon Eos350d Kit Mi Nikon D70s Mi?

Arkadaşlar ben henüz üye olmuş durumdayım daha acemi bile sayılmam çünkü makinem bile yok!Sizden ve bu makineleri bilenlerden yardım istiyorum lütfen.Yaklaşık 3 aydır araştırıyorum ama henüz karar veremedim.Hangisi canon eos 350d mi yoksa nikon d70s mi?Bu ikisi arasında olmalı diye düşünüyorum çünkü nekadar eşelersem okadar karar vermek zorlaşıyor.Yardımcı olursanız çok sevinirin teşekkürler!

Tarih: 28 Mayıs 2006, 16:08 - İp: 85.***.**0.26
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

kobra haklisin, sonucta pixellerin yerlestirilme bicimleri, aralarindaki uzaklik, yapilari ve herseyden onemlisin kullanilan teknoloji cok cok onemli..
mesela nikon d70'in pixel buyuklugu 7.9 micron ama canon 20d'ninki 6.4 microns.. fakat yuksek iso'da canon daha iyi sonuc veriyor..

aslinda bu ccd-cmos'larin noise konusu cok karmasik.. ama benim anladigim kadariyla, daha buyuk pixel olmasi ile birlikte signal to noise ratio'su da yukseliyor.. cunku S/N degeri toplamda kac tane electron'un her bir pixele ulasmasiyla hesaplaniyor.. S/N icin toplam electron sayisinin karakoku aliniyor..
simdi mesela antika'nin verdigi sitede; 1dMII, 52000 tane photon topluyor her bir pixel.. ve dolayisiyla 228 gibi bir rakam oluyor S/N degeri.. iso yukseldikce de toplanan photon sayisi yariya dusuyor herbir seferinde.. dolayisiyla S/N degeri de dusuyor.. iso 1600 degerinde yaklasik 3250 tane photon topluyormus 1DMII'nun sensorundeki her bir pixel.. dolayisiyla S/N degeri 57'ye kadar dusuyormus..
S/N degerinin yuksek olmasi daha iyi cunku daha fazla photon pixellere dusebiliyor.. ve noise orani aslinda dusmus oluyor..

kobra sen bu durumu bize aciklayabilir misin?

....
cuneyt, asil olarak d50'nin iso performansi daha iyi d200'e gore.. d200'un eksikliklerinden biri de yuksek iso'da cok fazla noise uretmesi..

bu durum o kadar karisik ki, anlam vermek cok da kolay degil.. ayrica kullanilan lensin de onemi cok yuksek, kullanilan teknoloji kadar..

mesela canon 10d ile canon 20d'nin karsilastirildigi http://www.astrosurf.org/buil/20d/20dvs10d.htm adresindeki sonuca bir bak.. canon 10d'nin pixelleri daha buyuk, ama canon 20d daha az noise uretiyor..

ayrica http://www.clarkvision.com/imagedetail/digital.signal.to.noise/ sayfasina da bir bak..

 

Tarih: 15 Haziran 2006, 18:36 - İp: 62.***.**2.10
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

ISO meselesinin basit tarifi:

Dijital makinalarda, ISO degeri denen meret, sensorden gelen analog sinyalin ADC'ye (AnalogDigitalConverter) girisinden once belli bir katsayi ile yukseltilmesiyle (amplification) ayarlaniyor. Kucuk ISOlu cekimlerde sensorun sinyali daha az yukseltiliyor, yuksek ISOda ise daha fazla. Yukseltme islemi sadece sinyali yukseltmiyor, maalesef gurultuyu de yukseltiyor, dolayisi ile orjinal sinyalin ne kadar az yukseltilmeye ihtiyaci varsa o kadar az gurultu oluyor.

Gurultuyu olusturan 2 sebep var:

1. Son 5-6 mesajdan beri tartistimiz fotonlarin kucuk piksellere homojen dagilmamasi. Bu konuda yapacak birsey yok, fizik kanunlariyla sinirliyiz, piksellerin boyunu belli bir degerin uzerinde tutmamiz gerekiyor.

2. Az once tarif ettigim yukseltme isleminin kalitesi, yani elektronik devrelerin kendi baslarina gurultuye sebep olmamasi.

Dadanagast, iste o makina karsilastirmalarinda 6MPlik makinalarin 8MPlik Canon'a gore birazcik zayifligi varsa sebebi 2.maddedir. Ama artik orada butun makinalar belli bir olgunluga ulastilar, D70 ve 10D eski makinalar, devreleri o kadar iyi degil demekki. Yeni cikan CCD ve CMOSlarin bundan sonraki butun derdi 1.maddeyle ilgili olacak.


#antika' tarafyndan 15.06.2006 19:19:23 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 15 Haziran 2006, 19:18 - İp: 85.***.**8.30
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Dadanagast o konuda söyleyebileceğim isonun foton dolayısıyla elektron sayısını düşürdüğü değil foton sayısının azlığından isonun yükseltilip eldeki az sayıdaki fotonun değerlendirilebilir hale getirildiği, çünkü normalde yüksek iso ışığın az olduğu zamanlarda tercih ediliyor. Tabi şöyle bir soru sorulabilir normalde iso 100 ile çekilebilecek bir fotoğrafta iso 1600 le çekilemez mi? Elbette çekilebilir, çekiliyorda ancak sende bilirsin çok ışıklı ortamlarla az ışıklı ortamlarda yapılan yüksek isolu çekimlerde sensörün tepkimeleri farklı oluyor, dolayısıyla ışığın yani fotonun yoğun olduğu durumlarda sinyal-gürültü oranı nispeten sinyal lehine oluyor.

 

Tarih: 15 Haziran 2006, 20:47 - İp: 85.***.**3.208
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

sagolun antika ve kobra..

 

Tarih: 16 Haziran 2006, 14:16 - İp: 62.***.**2.10