wtasarim
wtasarim (üye)
Samsun / Amatör

Canon Eos 550d / Sony Nex5n

Arkadaşlar selamlar. aranıza yeni katılmış bulunmaktayım.
meslek olarak bir firmada video montaj / kurgu işleri yapıyorum. uzun zamandır üzerinde çalıştıgım hava çekim aracını hali hazırda bitirmiş bulunmaktayım. uzaktan kumandalı ve gps sistemi ile gökyüzüne gönderdigim modele baglayacak bir kamera araştırması içerisindeyim.
forumlardan araştırdıgım kadarıyla sony nex5'in çok iyi video çektigini gördüm. nedense tip olarak çok itici geldi bana. evet tipine değil çekim kalitesine bakmak lazım ama yinede içime tam olarak sinmedi bir türlü.
alternatif bir makine bakayım diye araştırırken fiyat ve kalite olarak canon 550D gözüme kestirdim.
iyi tamam bu makine benim işimi görür dedim fakat bu seferde makinenin AF yapmadıgını okudum. ben kamerayı kaydı başlatıp yukarı gönderecegim için focus yapabilmek gibi bir şansım olmayacak. tam olarak af yapabilecek bir lensde henüz görmüş değilim. bu iki makineden hangisini veya farklı önerebileceginiz bir makine varmıdır. ?

bu arada bir foto makinesi ile neden video çekiyorsun gibip bir kamera al demeyin. aynı zamanda yüksek kalitede foto olayıda gerekecek.

Tarih: 21 Nisan 2012, 22:38 - İp: 88.***.**4.96
kaganataseven
kaganataseven (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Selam. Güzel araştırma projeleri içindesiniz. Bu sebeple öncelikle tebriğimi kabul edin. Bende üniversitede asistanım ve bu tip yeni çekim teknikleri bulmaya çalışırım hep.

Bu konuda size sadece şunu söylemek isterim. 550d'yi unutun gitsin. Eğer o klasmanda alacaksanız 600d alın. Video çekimi süper ve üstelik LCD ekranı hareketli, her yere çevrilebiliyor. Yani makine tam da video çekimleri için yapılmış. Ben kullanıyor, kısa metraj filmler çekiyorum. Çok memnunum.

Bu sebeple:
550d out
600d in

derim

#kaganataseven' tarafından 21.04.2012 23:35:33 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Nisan 2012, 23:34 - İp: 78.***.**1.140
wtasarim
wtasarim (üye)
Samsun / Amatör

cevap için teşekkür ederim. aslında bu bir proje değil. radio kontrollü hava araçlarıyla modelcilik yapıyorum uzun yıllardır. sonrasında modelciligi işimle bütünleştirerek hava çekim olaylarına girdim. önce gopro ile birkaç deneme yaptım. iyi hoş alet ama 170 derece balık gözü çekim yapıyor. her ne kadar full hd olsada istedigim görüntü kalitesini tam olarak elde edemedim. 600d ye hiç bakmamıştım araştırmasına gireyim. peki bu af olayı nasıl 600d de ? otomatik focus yapıyormu ?

 

Tarih: 21 Nisan 2012, 23:42 - İp: 88.***.**4.96
kaganataseven
kaganataseven (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Canon'un gövdelerinde AF motoru olmuyor. Ama o motorlar lenste var. Otomatik focus tabi ki yapıyor yani. Hiç problem olmaz.

 

Tarih: 21 Nisan 2012, 23:49 - İp: 78.***.**1.140
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Sistemin mühendislik isterlerin sanırım biraz eksik aktardınız.

Mesela şu soruların cevapları nedir :

1. Ağırlık bir sorun mu ?

2. Enerji bir sorun mu ? (veya Uçuş süresi pilin dayanma süresinden uzun mu ?)

3. Ortamda vibrasyon (sarsıntı) bir sorun mu ? ( veya stabilizasyona ihtiyaç var mı ? )

4. Makinayı ve lensi uzaktan (bilgisayar vs. aracılığıyla) kumanda etmek aranan bir özellik mi ? Zoom in zoom out özelliğini kullanmak istiyor musunuz ? (Yoksa makinayı kumanda etmek için mekanik robot kol mu tasarlayacaksınız)

5. Hava aracınızı buradan alacağınız görüntüyle kumanda edecekseniz "latency" denen illetle nasıl başa çıkacaksınız ?

6. Yüksek çözünürlüklü video görüntüsünü yer istasyonuna aktaracaksanız "bandwidth" sıkıntı olur mu ? ( Kastım sadece yayın yapacağınız frekans değil, her türlü donanım yazılım, CPU vs. )

7. Fotografik ekipmanda kullanılan "teleskopik" olmayan her türlü lensin 10 metreden sonra herşeyi "sonsuz" uzaklıkta değerlendirdiğini, bu durumda AF'ye zerrece ihtiyacınız olmayacağını, çünkü lensin hep "sonsuz"a ayarlı olacağını hiç değerlendirmeye almadınız mı ?

8. Optik vizörün insan gözüne uygun bir araç olduğunu, insansız bir araç üzerinde tamamen anlamsız olduğunu değerlendirmeye aldınız mı ? Optik vizörün hareketli mekanik bir ayna tertibatı olduğu, dolayısıyla darbelere daha dayanıksız olduğunu değerlendirdiniz mi ?


9. Ve tabiiki klasik sorular : Ortam şartları ( Isı, nem, ivme vs.)


Ben olsam bu soruların cevaplarını 4. sorudan başlayarak arardım.
Bir de mümkün olduğunca az mekanik parçası olan aletleri tercih ederdim.

Ve en önemlisi sizin video çeken fotograf makinasına değil fotograf çeken video kameraya ihtiyacınız var. Video kameralar uzaktan kontrol edilmeye daha müsait üretilirler.

Sony'nin Nex serisiyle aynı boyutta (24x16mm) sensörü olan, aynı lensleri (E-mount) kullanan video kamerası var ona bir gözatın isterseniz (NEX VG-10V) Video kameranın fotograf makinasına göre en büyük avantajı "panning defect" sergilememesidir.

 

Tarih: 22 Nisan 2012, 02:29 - İp: 88.***.**8.32
wtasarim
wtasarim (üye)
Samsun / Amatör

"antika" yorum ve önerileriniz için teşekkür ederim.
evet agırlık 1gk dan sonra sorun olmaya başlıyor.
enerji sorunu yoktur. uçan cihazın ortalama uçuş süresi 15/25dk arası
vibrasyon en büyük sıkıntımız. her ne kadar model üzerinde vibrasoyunu minimum seviyeye indirecek donanımlar eklesekde ister istemez vibrasyon söz konusu oluyor.
makineyi uzaktan kontrol gibi birşeye ihtiyacımız yok. zaten vibrasyon sıkıntısı olan bir alette birde zoom yaparak vibrasyonu artırmaya gerek yok. eger bir nesneye yaklaşacaksam zaten modeli oraya götürüyorum.
hava aracını kontrol etmek için modele taktıgım güvenlik kameralarının içindeki mini kameraları kullanıyorum. (ikinci kamera)
görüntüyü aktarıp o şekilde kayıt yapmıyoruz. foto makinesi aşagıda kayıt a girip yukarı çıkıyor. tekrar aşagı inene kadar kayıtta oluyor. ikinci kameranın aktardıgı görüntü gözlüge geliyor gözlük gözümdeyken uçuş gerçekleşiyor. modele bakarak değil FPV dedigimiz şekilde uçuş gerçekleşiyor.
bu nedenle aşagı inen görüntü çok büyük bir kalite ile gelmiyor. gelmeside gerekmiyor
af nin 10 metreden sonra sonsuza geçecegi konusunda bilgim yoktu. benim için iyi bir bilgi oldu teşekkür ederim.
vizör ile hiç işim olmayacak. düşerse sorun çıkartması tabiki muhtemel ama o yükseklikden bir kırım gerçekleşirse birçok şey kırılacaktır zaten. bu anlamda yapabilecek birşey söz konusu değil.
ortam şartları genelde güneşli çok fazla rüzgarın olmadıgı gün ışıgı. aşırı rüzgar ve yagmurlu havalarda çekim imkansız hal alıyor. link verdiginiz kamerayı daha öncede incelemiştim gerçekten çok güzel görünüyor. fakat birtek video anlamında değil kaliteli resimde ihtiyaç oldugu için foto makinesi bakıyorum. video/foto %50 olarak değişecek bir durumdur. aşagıdan kontrol gerekmemektedir. şu an kullandıgım gopro kamera istege baglı olarak havada 2-5-10sn de bir otomatik olarak foto çekebiliyor. 550d nin böyle bir özelligi varmıdır bilmiyorum olsaydı çok iyi olurdu. şayet yoksa bir mini servo ile aşagıdan denklaşöre bastırabiliriz problem yok.

 

Tarih: 22 Nisan 2012, 12:20 - İp: 88.***.**4.96
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Sony/Minolta DSLRlarda 3 pinli uzaktan kumanda girişi vardır (sanırım A57'de sol yanda üstteki kapağın altında). Bu pinler "kısa" devre yapılarak çalışıyor. Biri toprak, diğerleri AF ve denklaşör.

 

Tarih: 22 Nisan 2012, 13:15 - İp: 88.***.**9.20
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Stabilizasyon olayına gelince

Canon, Nikon, Sony Nex modellerde stabilizasyonlu lens kullanmanız gerekir.

Sony Alpha, Pentax modellerde ise stabilizasyon gövdeden, sensör hareketiyle sağlanır.

Maalesef bunların hepsinin stabilizasyonu el titremesine göre yani 7Hz'e göre optimize edilmiştir. Yine de hiç yoktan iyidir.

 

Tarih: 22 Nisan 2012, 14:47 - İp: 88.***.**9.20
wtasarim
wtasarim (üye)
Samsun / Amatör

550d - 600d- nex5 bu modellerin hiçbirinde live out özelligi varmıdır ? aynı anda hem kayıt yapıp hem görüntüyü out yapabilirmi ? şayet yapıyorsa ikincil kamera ihtiyacım kalmayacak

 

Tarih: 22 Nisan 2012, 14:56 - İp: 88.***.**4.96
  • 1