yeni_amator
yeni_amator (üye)
İstanbul / Amatör

Canon 600d Nikon D5100 Kullanıcılarına!

Arkadaşlar,
bugün bu iki makinayı elime alıp baktım. dış çekim canon daha iyi diyorlar. Nikon daha çok iç çekime tavsiye edildi. canonun bu modeli nikonun o modeline göre tasarımca iyi gibi. teknik açıdan size danışmak isterim. nette yazıyo oradan oku falan demek olmuyor sadece bu makineleri kullanan arkadaşların yorumunu okumak daha faydalıdır. amatör olarak başlıyacağım. bilgilerinize teşekkürler

Tarih: 2 Nisan 2012, 21:10 - İp: 78.***.**6.111
najdorf
najdorf (üye)
Ankara / Meraklı

Görüntü kalitesi çok az daha iyi diye d5100 ve 600d gibi modelleri d90 a tercih etmek doğru mu tartışılır. Ayrıca d90 eski teknoloji falan değil. Örnek 550d... Hala çok satan bir model. 2 sene öncesine kadar 550d ile kafaya giden piyasayı sallayan d90 değil miydi? Üretimi durdurulunca mı kötü oldu? Kaldı ki 600d, 550d nin kopyası olup 500d ile birlikte canonun çıkardığı en gereksiz 2 modelden biri.

Şu an piyasada d90 a tercih edilebilecek makineler 60d, d7000 ve k5. Arkadaşın da onlara bütçesi yetmediğine göre d90 ı göz önünde bulundurmasında yarar var.

 

Tarih: 3 Nisan 2012, 12:19 - İp: 144.***.**6.130
kamera54
kamera54 (üye)
Yurtdışı / Amatör

E pes doğrusu. Kendim D3 kullanıyorum ama senin gibi bugün almadım ben bu makinayı, 2008 de satın aldım ve işim gereği bu tür gövde kullanmak zorundayım. Sen ise bugün yeni makina satın alacak birine D90 tavsiye ediyorsun, bunun benim şu an kullandığım makina ile ne alakası var?

E eline her DSLR alan kendini bu konuda usta zannettiği Türkiye'de ancak böyle cevaplar alırım, bu da çok normal.

D3100 ile D5100 ü aynı kategoride sanan birinin fotoğrafçılık üzerine bilgisi olabilir ama elektronik konusundaki bilgisi tartışılır.

Burada size illa yok profesyonel fotoğrafçıyım, yok mühendisim, yok elektronikçiyim, yok Arge çalışanıyım diye insanların kendini tanıtması mı gerekiyor? Aksi takdirde onların yazdıklarına inanmıyor musunuz? Bilimsel hiçbir dayanağı olmadan yazılan yazıların bu konuda tecrübesi olmayanları yanlış yönlendireceğini bilmiyor musunuz?

Bir önceki mesajımda da yazdım, bu sanayi + esnaf dili olduğu sürece bilimsel veriler maalesef gözardı edilir ve insanlar yanlış yönlendirilir.

 

Tarih: 3 Nisan 2012, 12:44 - İp: 46.***.**3.230
najdorf
najdorf (üye)
Ankara / Meraklı

Tamam önceki arkadaşa cevabını verdiniz. Benim yazdıklarım için de mantıklı argümanlar göstermenizi(mümkünse bilimsel veriler kullanarak) bekliyorum.

 

Tarih: 3 Nisan 2012, 12:50 - İp: 144.***.**6.130
kamera54
kamera54 (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bilimsel verileri anlayabilecek bilginiz/tahsiliniz olsayda zaten şu anda D90'ı D5100 modeline tercih etmezdiniz. Kaldı kı kullandığınız makina büyük ihtimalle D90'la sınırlı. Bunları yazan bir kullanıcının ne kadar farklı segment ve model kullandığını ve bu konuda ne kadar teknik bilgisi olduğunu herkes anlayabiliyor.

2007-2008 yıllarının teknolojisiyle üretilmiş bir sensör ve arkasındaki işlemciyi, 2011 yılının teknolojisinden, sensör ve işlemcisinden daha üstün tutmak abesle iştigaldir. Kaldı ki D5100 üzerindeki sensör D7000 ile aynı sensördür ve bilinçli kullanıcı her iki makinada da RAW çekip "Capture NX2" ile işleyerek her iki makinadan aynı performansı alabilmektedir. D7000'deki 39 nokta gibi, jpg işleme gibi artılar sadece amatör kullanıcılar için olup profesyoneller bu bariyeri her zaman raw ve Capture NX2 ile atlamışlardır. Kaldı ki Nikon rawlarını inatla Adobe Camera Raw ile açmaya devam eden bizim insanımız bu yazılımın Canon'da performansının iyi oludğunu ama Nikon için aynı şeyin geçerli olmadığını bilmez.

Size en basit haliyle bir karşılaştırma gönderiyorum, büyük ihtimalle bu siteden olayı idrak edebilirsiniz:

http://snapsort.com/compare/Nikon-D5100-vs-Nikon_D90

 

Tarih: 3 Nisan 2012, 13:24 - İp: 46.***.**3.230
yeni_amator
yeni_amator (üye)
İstanbul / Amatör

kamera54 arkadaşım, yazdıklarını okudum. kolağa hoş geliyor. açıkçası aklada. diğer arkadaşımız fotoğraf çekecek arkadaşın video ile ne işi var demiş. aslında haklı. ama ben video ihtiyacımı da görmek istiyorum. Diğer arkadaşımız çok samimi bir halde D90 dan yana. olabilir kullandığı bir makine. Bu zamana kadar neredeyse bir çok insan D5100 de AF yok D90 da var diye söylüyorlardı. Dün mağazaları gezdiğim de artık AF'siz objektif bulmak zor gibi.

Benim D5100 ile 600D arasında gidip gelmemin sebebi 600D nin kamera çekimi.

yani af buyurun gerçekten yeni başlayacağım. sadece kısa bir süreliğine tamamen amatörce D5000 kullanmıştım.

şimdi kendi makinemi almak istiyorum. ama bilmiyorum D5100 ile nerelerde çekim yapabilirim.



 

Tarih: 3 Nisan 2012, 13:33 - İp: 78.***.**6.111
kamera54
kamera54 (üye)
Yurtdışı / Amatör

Video özelliğini DSLR gövdeye ilk yerleştiren Nikon'dur. Sonrasında Canon özellikle 5D mark modelinde bu konuda epey bir yol almış ve halen (özellikel Türk tv kanallarında) pek çok klip ve kısa filmler bu makina ile çekilmiştir: Aynı performansı alabileceğiniz bir kamera sistemi için lenser vesaire derken cebinizden 20-30 bin TL çıkarken bu işi çok daha düşük fiyatlara bir DSLR ile halledebiliyorsunuz.

Şimdilerde Nikon D800 modeliyle bu konuya yeni bir boyut getirmiş, broadcast kalitesinde sunduğu HD video kontenti ile bütün kuralları bozmuştur.

Dinazorlar başta bu video özelliğine mesafeli yaklaşmış, sonrasında tonlarca para verip aldıkları D3S'ler, D4'ler gibi amiral gemilerinde de bu video özelliğini görünce sesleri kesilmiştir. Kullanıp kullanmamak tercih meselesidir; ancak o paranın içinde o özellik de varsa neden itiraz edilsin?

Dikkat ederseniz ben size marka bazında hiçbir etkite bulunmadım, kendim bir Nikon kullanıcısıyım, bunun için de bilimsel argumanlarım var, yaptığım iş itibariyle Nikon daha uygun, en azından kuş ya da futbol fotoğrafçılığı yapmıyorum; herşeyden önce maliyet problemim yok, lensleri ve diğer ekipmanları daha ucuz diye diğer markayı tercih etme zorunluluğum yok, tek endişem kalite ve güvenirlilik, yolda bırakmayan bir ekipman lazım. Mesleğim elektronik, iştigalim bir şirketin argesinde kalite kontrol mühendisliği, takdir edersiniz ki bu cihazların elektronik verilerinde pek yabancı değilim, işin fotoğrafçılık boyutu ise bambaşka, ustalara saygım var o noktada.

Size ne Nikon ne de Canon alın dedim, hatta sorduğunuz her iki modelin de birbirlerine farklı noktalarda burun farkıyla üstünlük sağlayabileceklerini söyledim. Benim için Canon'un giriş seviyesindeki (inatla, belkide maliyeti düşük tutmak için) kullandığı ABS (bi tür plastik) en zayıf noktasıdır. Ama bundan başka gerek sensörü gerekse görüntü kalitesi kabul edilmiş bir modeldir Canon. 600D için video çekimi asnasında sürekli AF var mı yok mu diye de sordum, kendim kullanmadığım için bilmiyorum. Burda insanlar bu saatte hala gövdedeki fokus motorunu konuşuyorlar, giriş seviyesindeki birinin bu noktaya gelip manuel fokuslu lens veya motorsuz ama AF'li lensi kullanıncaya kadar bu makinayı eskiteceklerinden eminim, o halde neden bu kitleleri illa gövdeden fokus motorlu bir alet almaya zorluyor bizim kahve muhabbetimiz hala anlamış değilim.

Ben bu hobiyi iş olarak yapıyorum, burdaki adıyla özel gün fotoğrafçılğı; bu meslekte iyiyim demem, ancak bu ekipmanların iç yapısı hakkında mesleğim gereği fazlasıyla bilgi sahibiyim, bu yüzden D90 ve D5100 ne olduğunu hatta ne olmadığını çok iyi biliyorum. İşimde lens değiştirme zahmeti olmasın diye D3 ve D300 ü aynı anda kullanıyorum. Ama kendim sokakta gezerken D5100'ümü yanıma alıyorum. Hatta bu modeli tercih ederken sadece daha küçük olması değil, aynı zamanda videoda D7000'den daha fazla fps'e sahip olmasını dikkate aldım, 30 fps, bi araştırın bence bu noktayı. Günlük hayatta D5100 hem de TR de kimsenin sevmediği 18-55 VR ile gayet başarılı bir makina. Mesele makinayı kullanabilmekte.

Bugün bu saatte bu bütçeye göre sizin seçiminiz ya D5100 ya da 600D olmalı, asla yeni bir D90 değil. Eğer ikinci el bir D90 cazip fiyata ve düşük shutter'a sahipse o zaman satın alınabilir.

Acı bir gerçek var; TR'de Canon fiyat olarak daha ucuz, beyaz eşyacılar bile satabiliyor. Ama bir Nikon'u atıyorum Burdur'un bir ilçesinde bulamayabilirsiniz

 

Tarih: 3 Nisan 2012, 14:41 - İp: 46.***.**3.230
yeni_amator
yeni_amator (üye)
İstanbul / Amatör

Çok teşekkür ederim. Nikon D90 da sizinle aynı fikirdeyim. D5100 de video çekiminde zoom yaparken videoya ses alıyor mu? bir test videosunda bunu gördüm. başka bir arkadaş da bunu forum da dile getirmişti. siz böyle bir şeyle karşılaştınız mı?

 

Tarih: 3 Nisan 2012, 14:56 - İp: 78.***.**6.111
wermeds
wermeds (üye)
Isparta / Amatör

sevgili kamera54 arkadaşım bu kadar gerilmene gerek yok ayrıca insanlar bir fotoğraf makinesini ne amaçla kullanıcağını söylemeli ki bizde onlara yardımcı olalım ve ayrıca kendimi tabiki usta zannetmiyorum sadece edindiğim tecrübelerle arkadaşlara yardımcı olmak istiyorum ve senin esnaf+sanayi dili dediğin aradaki samimiyeti sıcaklığı içtenliği gösterir ayrıca ömründe sanayi veya çevresinede gittiğini zannetmiyorum konuşmalarından bunları anlıyorum d3100 d5100 konusuna gelince cümlemi yanlış anlamışsınız ben sadece bu makinelerin giriş seviyesi olduğunu hatırlattım yazımdada belirttiğim gibi d90 sizi fotoğrafçılık konusunda tatmin eder hem ergonomisi hemde gerek bazı özellikleriyle ayrıca ben fotoğrafçılık konusunda herzaman pentaprizma vizörleri öneriyorum ve arkadaşım yeni teknoloji ürünlerin bazı özelliklerinin iyi olduğu doğrudur ama bu onları daha iyi fotoğraf çekeceği garantisi vermez bu iş el becerisi ve eğitim gerektirir sen kendi ağzınla söyledin dışarda d5100 çalışmalarımda d3 ve d300 kullanıyorum dedin peki ben yazımda ne dedim sevgili kardeşim eğer gezmek tozmak anı hatıra eğlence ve video için alacaksanız d5100 kendinizi fotoğrafçı hissetmek isterseniz d90 dedim çünkü d90 giriş+orta seviyeye hitap ediyor lütfen rica ediyorum yazıları düzgün okuyup ondan sonra cevaplayınız ve sizin hakkında nacizane görüşlerimi ileteyim kaliteli fotoğraf el becerisi gerektirir bilimsel veri 2.plandadır lütfen bunu dikkate alınız tavırlarınızla amatör olduğunuzu sanıyorum internetten fotoğraf makinlerinin özelliklerine bakmakla olmaz bu işler arkadaşım iyi günler dilerim saygılar.

 

Tarih: 3 Nisan 2012, 15:48 - İp: 78.***.**5.140
kamera54
kamera54 (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sayın "wermeds"

Siz önce noktalama işaretleri ve gramer konusunda kendinizi eğitin, daha sonra bu derece derin konularda tartışmalara girin. Grameri yeterli olmayanın okuduğunu anlaması da zordur, kaldı ki meramını anlatması hemen hemen imkansız. Elinize bir D90 almakla Nikon dünyasının D90'dan ibaret olduğunu sanıyorsunuz. Otuz yıllık Türkiye yaşantımda o sanayi dediğiniz yerde kendi ticarethanesini 10 yıl süreyle işletip Profilo, Saba, Telefunken, Cine5 gibi markaların bünyesinde bulunduğu Telra Holding'in yıllarca yetkili servisliğini yapmış biriyim ben, sizin hangi ağızla konuştuğunuzu çok çok iyi bilirim merak etmeyin; bilimsel verilere olan anlayabilirliğinizi de. İşte bu mantıktan dolayı Oyak Renault 1970 ile 1996 yılları arasında aynı arabayı sürekli satabilmiştir Türkiye'de. Ne zaman ki Almanya'nın kendini isaptlamış markaları Türkiye'ye girdiler o zaman etekleri tutuştu, hem Tofaş hem Oyak kendine çeki düzen vermek zorunda kaldı. Gerçi hala anlayabilmiş değilim; Symbol denen arabanın EU üyesi ülkelerine girişi neden yasaktır? Neyse, bu kadar yeter, size bundan sonra cevap yazmıyacağım.

"yeni-amator" isimli arkadaşım:

Sözkonusu ses sorunu bütün DSLR'lerde ortaya çıkan bir sorundur, bu sadece bir markaya yada modele ait değildir. Ya da çok daha ileriye gideyim, DSLR kullanıp da video çekiminde lensin autofocus sesini duymayan kaç kişi var? Sonuçta mikrofon veya mikrofonlar kasanın üzerinde bi yerlere yerleştirilmiş, lens fokus yaparken bir miktar ses çıkartıyor (bunun seviyesi lense göre değişir), bunu da kasa üzerinden fazlasıyla iletiyor, yani bu bi tür titreşim iletimi. Mikrofonlar bu sesi doğal olarak hemen kapıyor. Her ne kadar mikrofon hassasiyetini ayarlayabilseniz de bu kez uzaktaki seslerde sorun oluyor. Manuel fokus yaparsanız bu ses yok denecek kadar az. Ama otomatik fokusda duyulabilir, biraz da lensin kalitesiyle ilgili. Örneğin ben bu makinama 70-200 VRII nano takıp video çekiyorum konserlerde, mükemmel sonuç alıyorum. Genelde manuel fokus, ama bu lensin otomatik fokusunda da ses çok az. Kaldı ki ben Nikon'un kendi orjinal harici mikrofonunu kullanıyorum; ME-1. Bu mikrofon yapısı gereği bahsettiğiniz gürültüyü hiç almıyor. Fiyat olarak biraz yüksek olabilir, yan sanayi alternatifleri çin bazlı sitelerde mevcut, yaklaşık 30 dolarlara bulabiliyorsunuz, performansı hakkında tecrübem yok. Canon kullanıcılarına dikkat edin onlar da aynı dertten muzdarip, bütçesi yeten Canon kullanıcıları genelde Sennheiser markasının ürününü kullanıyor. Eğer siz bu seviyede bir video çekimine giriştiyseniz o zaman zaten harici bir mikrofonunuz var demektir.

 

Tarih: 3 Nisan 2012, 16:17 - İp: 46.***.**3.230
hakkicevizci
hakkicevizci (üye)
İzmir / Amatör

Bir sorum var. Bir DSLR fotoğraf makinesinin üretilmemesi kullanıcı için ne gibi bir sorun oluşturur? Zaten bir makinenin normal koşullarda gideceği Shutter sayısı nedir? Bırakın D90'ı D80'i, benim etrafımda bu işi profesyonel olarak yapan D60 kullanan kişiler var. Hemde tertemiz bir D60, ama sorunsuz herhangi birşeye ihtiyaç duyulmadan makine vazifesini ifa ediyor.
Fotoğraf Makine Üreticilerinin amacı yeni ve daha değişik teknik özelliklere sahip makineler üreterek, kullanıcının cebindeki parayı almaktır. Makine almadan önce bir sürü araştırma yaparsınız, makineyi elinize alırsınız, teknik özelliklerine bakarsınız, sonra içinize sineni satın alırsınız. Kullanırsınız, kullandıkça makineye hakim olmayı gün geçtikçe öğrenirsiniz. Ya makine artık ihtiyacınıza cevap vermemeye başlar yada makine ömrünü doldurmuştur, yeni bir makine alırsınız. Bu döngü böyle devam eder gider.

 

Tarih: 3 Nisan 2012, 16:51 - İp: 195.***.**7.150