merva..
merva.. (üye)
İstanbul / Amatör

Canon 500d Almalı Mıyım?

merhabalar,
fotoğraf konusunda öyle pek profesyonel sayılmam, ama bir yerden başlamak gerektiğini düşünüyorum, bu anlamda incelediğim makineler arasında canon 450D ve 500D ilgimi çekti, ikisi arasında kararsız kaldım, adana'da yaşıyorum, burada 450D fiyatı için en düşük 1150 ve 500D içinse 1500 dediler. bunun yanında nikon D80 hala aklımda ve tabi sony a350X ..
yani kafam epey karışık...bilen birilerinin yazacakları cümleler belki biraz daha net karar vermeme yardımcı olur.
şimdiden teşekkür ederim.

Tarih: 11 Eylül 2009, 14:09 - İp: 88.***.**3.181
facetk
facetk (üye)
İstanbul / Meraklı

bu saydığın makinelerin burada bir karşılaştırma linki var, burdan öncelikle fotoğraf makinelerinin özelliklerini detaylı olarak incelip ne almak istediğine biraz daha kolay karar verebilirsin,
ama ben bu makine konusunda biraz tarafım canon derim sana saydıkların arasında Canon EOS 500D (Rebel T1i - Kiss X3) al derim eğer 450 ile arasındaki fiyat farkı seni çok etkilemezse,


edit: link

#facetk' tarafından 11.09.2009 15:49:11 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Eylül 2009, 15:47 - İp: 79.***.**4.216
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Bahsettiğiniz makinelerin hepsi de ''giriş seviyesi'' modeller ve de yeni başyan birisi için gayet uygun seçenekler..

450D ve 500D arasında video çekimi dışında ciddi hiçbir fark yok..eğer video çekimi sizin için önemliyse tabii ki üzerinde video çekim fonksiyonu olan bir makine düşünülebilir ancak video çekiminin sizin için bir önemi yoksa 500D alıp aradaki fiyat farkını vermeye hiç gerek yok..çünki 450D ile görüntü kaliteleri arasında zerre kadar fark yok..nikon D80'i ise listeden silin..piyasaya çıktığı tarih içinde düşünürsek, o zaman için düşünülebilir bir makine idi ancak günümüzde daha yeni teknolojite sahip güncel makinler varken üç buçuk yıl önce çıkmış bir makineyi almanın bir anlamı yok..Kaldı ki polamada tutarsız ve yüksek ISO'da başarısız bir makine..sony ise marka olarak ilgimi çekmediği için modeleri hakkında araştırma yapmıyorum ve bilgi sahibi değilim.bu nedenle herhangi bir yorumda bulunmam doğru olmaz..

 

Tarih: 11 Eylül 2009, 16:23 - İp: 94.***.**4.34
byjehan
byjehan (üye)
İstanbul / Amatör

itiraf et artık 450d cisin aeron:D

 

Tarih: 11 Eylül 2009, 17:35 - İp: 88.***.**9.166
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Cihan hiçbir makine yada markanın fanatiği değilim diyorumya..

Şu sıralar Pentax kullanmaya başlamak üzereyim..

 

Tarih: 11 Eylül 2009, 17:59 - İp: 94.***.**4.34
byjehan
byjehan (üye)
İstanbul / Amatör

fanatıklık deıl kı bu. önerindir sadece.

 

Tarih: 11 Eylül 2009, 23:10 - İp: 78.***.**6.88
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" nikon D80'i ise listeden silin..........Kaldı ki polamada tutarsız ve yüksek ISO'da başarısız bir makine. "

------------------------

Bastınız yine damarıma

Aeron , allahaşkına bana bir test gönderiver - D80 pozlaması hatalı diyen . Ciddiyim , merak ediyorum var mı yok mu diye ?? Gerçek rakamlar görmek isterim ama - fikir filan değil .

Ben bir tek Ken Rockwell'de okudum . Malum , her makinayı ilk alanın danıştığı kaynak . Alanlar makinanın ve değişik metreleme modlarının yabancısı - K.Rockwell de tam onlara göre yazmış . Millet çekiyor , bakıyor biraz fazla pozlanmış - Ken abi haklıymış diyor .

Açık söyliyeyim , ben de bunun dışında değilim . Çok uzun zaman analog çekmiş olsam da digital başladığında biraz geri kalmıştım - özellikle yeni teknolojilerde . Benim için de başlarda pozlama biraz fazla oldu mu suçlu belli idi - D80 .... Bende kusur olamaz tabi

Aradan aylar geçti , değişik koşullar için değişik metreleme modlarına alıştım ...Pozlama hataları gitgide azaldı , kayboldu .

Zaten Ken Rockwell de D80 kadrajdaki en karanlık yerlere göre pozlama yapıyor demiyor mu ( matrix modu kastediyor olmalı ) . Iyi de matrix mod zaten ortaya tüm kadraja uyacak bi ayar bulmaya çalışıyor . Halbuki , biraz tecrübelenen DSLR sahibi zaten spot pozlamaya yönelmiyor mu?

Neyse , varsa yollayın şu testi ...

 

Tarih: 12 Eylül 2009, 00:57 - İp: 96.***.**9.175
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Papermancım merhaba

Ken amcanın ne kadar manyak bi Nikon fanatiği olduğunu sen de biliyorsun.. en Rockwell dahi bu makineye pozlamada tutarsız diyorsa, bizim gibi yada enazından kendi adıma konuşacak olursam benim gibi amatörlerin bu söylenene inanması zorunlu hal alıyor..çünki başta phill askey gibi, ken gibi adamların sahip olduğu teknik bilgiler bizimbildiklerimizden çok fazla ve makineyi test etmek için bizlerin hiçbir ışık ve teknik laboratuvarı yok..bu durumda halkın önüne kendisinden daha bilgili insanlardan sunulana da halk inamkaz zorunda kalır prensibi işliyor..ama ken amca'nın dışında ben dijitalfokus.com, fotono1.com ve fotour.com'da da birçok nikon fanatiği D80 kullanıcısından bu pozlama tutarsızlığı şikayetini duymuştum..

Ayrıca 3D matrix metrajlama modunda dediğin gibi mantıklı olarak ortamdaki en ygun ışık koşullarına, farklı ve zor ışık kaynaklarının çokluğunda makine kendisi tespit ettiği en ortalama ışık kelwin değerine göre pozlama yapması gerekirken bak senin de dediğin gibi en karalık noktaya göre pozlama yapıyormuş..

Ama tabii ki tüm bunlar makinenin kötü makine olduğu anlamına gelmiyor asla..her makinenin az çok kendine göre kusuru var..Ancak şunu kesin bir dille söyleyebilirim ki soruyu soran arkadaşın bahsetmiş olduğu 450D, 500D ve Alfa 350 gibi güncel amkineler arasından 3 sene önce çıkmış D80'i asla önermezdim..sen de biliyorsun ki dijital fotoğraf sektörü henüz oturmamış ve üzerinde sürekli ar-ge çalışması yapılan bir sektör..geçen sne çıkmış makinenin halefi, üzerinden daha bir yıl geçmeden çıkan bir sektör..Haa, şurası var; kullanıcı daha yeni çıkan makineyi satın aldığı zaman otomatik olarak daha mı iyi fotoğraf çekecek, yada çektiği fotoğraflara bir kakısı mı olacak yeni makinenin ? Tabii ki de hayır..ancak dediğim gibi teknolojisi sürekli gelişen bir sektörde yeni teknoloji ürünü almakda fayda var..

 

Tarih: 12 Eylül 2009, 15:36 - İp: 94.***.**4.34
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Aeron , e nerede şu test ?? Hadi rakamlardan vazgeçtim , şu tanınmış dpreview filan gibi bir yerde yazar görüşüne razıyım .

Ken Rockwell'e dahi diyen çok ama bir o kadar da " soytarı " diyen var . Ben ilk başlarda çok yararını gördüğüm , makina kontrollarını basitçe onun sitesinden öğrendiğim için severim . Ama biraz sansasyonu sevdiğini de kabul edelim .

Forumlardaki pozlama tutarsızlığı şikayetlerinin çoğunun da sahibi D80'i yeni almış olanlar , DSLR'ye yeni geçmiş olanlar olabilir ( olasılık ) . D80'in 3.5 yıllık , yani DSLR'lerin alınabilir fiyatlara indiği ilk dönemlerden olduğunu düşünürsek , sahiplerinin ilk DSLR'si olması da kuvvetle muhtemel .

Bu arada şikayetlerin tümünün matrix modda olduğu görülüyor . Diğer 2 modda sorun yok . Genelde makinalar matrix modda gökyüzünden yanılır ve az pozlar diye bilirim . Nikon'un ki aslında buna bir çözüm oluyor bir bakıma ... Diğer makinalarla çekilen 100 manzara fotografının - atıyorum - 40'ı az pozlanacakken , Nikon D80 ile çekilen 100 fotografın belki 10'u çok pozlanıyor . Hangisi daha kötü tartışılır .

Herkes gökyüzü sebebiyle makinanın yanılıp az pozlamasına , + mudahele kullanmaya alıştığı için ( 40 yıldır ) , gökyüzüne göre değil gölge objeye göre pozlama yanlış geliyor da olabilir .

Neyse , bunların hepsi benim fikrim tabi ... Herkes alıştığı pozlamanın dışındaki pozlamaya hatalı diyor . Bunun gerçek yolu aynı koşullarda el metresi ile kıyaslamak ve doğru mu değil mi görmek . O yüzden TEST var mı TEST diyip duruyorum . Bazı testlerde "metreleme" de değerlendiriliyor .

----------------

Yeni makinaların teknolojisinin daha iyi olması kaçınılmaz . Ama daha önce de yazdım - 2 yıllık D80'imi , şu an sıfır D5000 ile değişmem . Sebep de tamamen D5000'in tüm başlangıç seviyesi modelleri gibi "minyatür" boyda ve " oyuncakımsı " olması . Canon 450D , Sony A300 serisi sırf bu yönden benim için cazip değil - teknolojileri ne olursa olsun .

---------------------

Bu arada , bizim D80'e bir darbe de başka topikten geldi

" sana tavsiyem,d80 almamandır.çünkü kasa olarak çok zayıf bir makinadır"

Tavsiye edilen "kasa" da D5000 . Daha sağlam olmalı

 

Tarih: 12 Eylül 2009, 19:32 - İp: 96.***.**9.175
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Paperman, sokaktan geçen sıradan bir vatandaşa mercedes nasıl bir otomobil diye sorsan, konforlu, sağlam, pahalı, prestijli...diye özelliklerini sıralamaya başlar..ancak bunları sıralayan o sıradan vatandaş, hayatında bir kez mercedes sahibi olmayı bırak, belki bir kez mercedese binmemiştir bile..yani söylemek istediğim bir takım gerçekleri söylemek için illaki bir şeyleri denemek, test etmek gerekmiyor ki..

Sen sürekli hani nerede test diyorsun ama burda bahsettiğim olayın testlik bir yanı yokki..şimdiye kadar altı yedi farklı forumda onlarca D80 kullanıcısının yazdıklarına dayanarak bu iddiada bulunuyorum.. ama ilk defa bir D80 kullanıcısı olarak sen bu tezi yadsıyorsun..yani makinenin pozlamasının tutarsız olması, o makinenin tümüyle kötü olduğu anlamına gelmiyor zaten..yani neden bu kadar ısrarla savunuyorsun anlayamıyorum..sana göre pozlaması tutrlıdır, başka bir kullanıcıya göre tutarsızdır..

sonra makinenin pozlamasının tutarsız olduğunu idda edenlerin çoğunluğu makineyi yeni almış, DSLR'ye yeni gçmiş insanlar olabilir diyorsun da..DSLR'ye yeni geçmiş bir kullanıcının makinenin pozlaması hakkında yorum yapabilecek bilgisi zaten yoktur.. hatta bırak pozlama hakkında yorumda bulunmayı, pozlamanın ne anlama geldiğini dahi bilmeyen insanlar mı pozlama konusunda eleştiride buluncaklar..neyse...

 

Tarih: 12 Eylül 2009, 20:36 - İp: 94.***.**4.34
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Aeron , yazdıklarımın sadece olasılık / benim görüşüm olduğunu zaten belirtiyorum .
Kendi fikirlerime devam ......

Nikon , bu matrix metreleme sistemi için , o anki ışık durumunu hafızasındaki evvelce programlanmış 30,000 fotograf ile kıyaslıyan ve en optimum sonucu veren bir yazılım kullanmış . Yani ne görürse , sadece onu pozlamıyor . Problemin kaynağı da bu .

Kullanıcıların belki %80 'ı , ( + K.Rockwell ve dediklerini "kutsal kitap doğruluğunda kabul eden büyük çoğunluk ) bu matrix metre sisteminin 2/3 stop kadar fazla pozladığını belirtiyor .

Normal pozometrelerin dış mekan fotograflarda gökyüzünden yanılıp 1 stop kadar az pozladığı ve bunun artık NORMAL sayılması fikri tüm fotografçılar arasında yerleşmiş . Çoğu makinada , fotografçı arka plan gökyüzü ise - deneme çekimi bile yapmadan +1'e alıp öyle başlayabiliyor çekime ... sonrasında düzeltmelere geçiyor .

Şimdi genelde yanılan " o " pozometre / matrix metreleme sistemi doğru sayılıyor da akıllı bir programlama ile gölgeleri hesaba katabilen bir metreleme sistemi niye hatalı sayılıyor ??

Iddia ediyorum , arkada gökyüzü matrix metreleme fotograf çeken DSLR'ler 100 fotograftan en az 80'inde yanılır . Yüzler,objeler karanlık çıkar . 40 yıldır böyledir bu ...

Nedense bu , pozlama hatası olarak değerlendirilmez - çünkü insanlar 40 yıldır o tip fotografta eksik pozlama gormeye , pozometrenin 1-2 stop yanılmasına alışkındır .

Ama D80'in , tum makinaların şaşırdığı durumda doğru pozlaması dikkat çekmez de arasıra 1/3-2/3 stop fazla pozlaması göze batar . Kurtardığı fotograf sayısı ,doğru pozlamayı MUDAHELESIZ tutturma yüzdesi kat kat fazladır belki .

Ben , D80 pozlama modundan şikayeti olmayan belki %20 içinde yer alıyorum . Şikayet etmeme sebebim de yukarıdaki anlatmaya çalıştığım durum .




 

Tarih: 12 Eylül 2009, 23:52 - İp: 96.***.**9.175