ondert
ondert (üye)
İzmir / Amatör

Analog’dan Dijitale Geçme Düşüncesi

Merhaba arkadaşlar,
Fotoğrafçılığa olan ilgim gün geçtikçe artmakta. Zaten son birkaç aydır ailemden bana yadigar kalan yaklaşık 27 senelik bir Canon T50 kullanıyorum. Üzerinde 35-70 mm. lens bulunmakta. Genelde siyah beyaz film alıp çekim yapıyorum. Bunun dışında artık bir de dijital makine alma planım var. Fakat bu konuda size bir iki sorum var;
İlk olarak, en büyük korkum DSLR makine aldıktan sonra şu anki filmli makinemde aldığım hazzı kaybetmek. Çünkü filmli makine ile fotoğraf çekmeden önce iyice düşünüp , gerçekten buna değecek birşey ise fotoğrafını çekiyorum. Fakat diğer yandan dijital makine de pratik olarak daha kullanışlı. Daha önce analog makineden dijitale geçenler tecrübelerini anlatırsa çok sevinirim. Ciddi ciddi bu konu kafamı kurcalıyor, çünkü sırf bu yüzden dijital almayıp şu an kullandığım makineye daha farklı lensler alıp yoluma devam edebilirim.
İkinci soruma gelirsek; başlangıç için hangi dijital makineyi önerirsiniz? Şu an tüm paramı makine alacağım diyerekten biriktiriyorum. Bu arada söylemeyi unuttum, üniversitede öğrenciyim ve okuduğum bölüm ile fotoğrafçılığın bir alakası yok (mühendislik okuyorum), bu sadece bir hobi olacak benim için ve bisiklet hobim kadar ileri gidecek gibi gözükmüyor. (En büyük hobim dağ ve yol bisikletçiliğidir.) Neyse bu kısım çok da önemli değil şu an. Benim şu kısımda harcamayı planladığım en üst miktar 1000 lira.
Tavsiyelerinizi nedenleri ile beraber yazarsanız sevinirim.
Son olarak şunu söylemek istiyorum. Pentax'lara çok daha farklı bakıyorum. Hatta neden insanlarımız sırf Canon üzerinde bu kadar yoğunlaşmış durumda bilmiyorum. Mesela bugün 1000 lira civarında bir Pentax K-x almak varken herkes Canon 1000D veya Nikonlara yöneliyor. Bunun nedenini de bana anlayabileceğim seviyede açıklarsanız çok sevinirim. Neyse, zaten herkes kullanmasın Pentax'ı.

#ondert' tarafından 26.01.2011 03:03:04 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 26 Ocak 2011, 01:17 - İp: 78.***.**6.220
kurbaga_kermit
kurbaga_kermit (üye)
İstanbul / Amatör

ne güzel uzun uzun anlatmissiniz halinizi ama lutfen basliginizi forum kurallarina uygun hale getirinki,yaziniz silinip bosa gitmesin.

ben analog makina kullanmadim pek ama bunun farkli bir hazzi oldugunu dusunuyorum. pentax kullanicisi coktur bu forumda ama her nedense,eninde sonunda nikon yada canona döndü.
k-x guzel ama kucuk bir govdesi var ve acikcasi bu makinaya 1000 lira vermem.
bunun yerine ,(daha bikac gun once konusuldu) sony a500 gibi bir makina ilginizi cekebilir.fiyati sizin butcenize uygun ve manuel lensleri de degerlendirebilirsiniz uygun fiyatlarla.

su an cepten yanitladigim icin daha fazla ayrinti veremedim ama pixel-pepper.com sitesinden cekilmis fotolari inceleyebilirsiniz.

forumu da dolasin tabi;-)
kolay gelsin...

 

Tarih: 26 Ocak 2011, 01:31 - İp: 78.***.**4.12
ondert
ondert (üye)
İzmir / Amatör

Yanıtınız için teşekkürler, başlığı değiştirdim. Umarım böyle daha çok dikkat çeker.
Neden Sony a500'ü önerdiniz diye soracaktım fakat madem forumda tartışması geçmiş arayıp o konuya bakmam daha uygun olacaktır.
Benim anlamadığım nokta şöyle; Pentax K-x'i fiyat olarak diğer modellere göre karşılaştırdığımda hep üstün olarak gördüm. Bu konuda çok bilgim yok ve dijital makine kullanmışlığım da çok kısıtlı fakat kısaca sıralamam gerekirse;
1. K-x'in sunduğu iso değeri diğer muadillerine göre cidden fazla. Sanırım Sony a500 bu konuda eşdeğer.

2. Megapiksel olarak da üstün. Bu konuda yine Sony a500 ile benzer.Fakat dijitalden anlayan abilerim buna pek takılma sonuçta çok büyük kağıtlara basım yapmayacaksın diyorlar. O yüzden burayı geçiyorum.

3. K-x modeli de diğer Pentax'lar gibi hava şartlarına daha dayanıklı.

4. HD video çekim imkanı sunması. (720 piksel) Burası benim için önemli, arada sanırım video çekim de yapacağım ve diğer muadillerinde video imkanı yok.

5. AF özelliğini Canon vb. markalardaki gibi lensten değil body'nin kendisinden yapması. Bu kısım da bence önemli ve ekstra alacağınız lenslere ödeyeceğiniz para miktarını düşürecektir.

6. Saniyede 4.7 kare sürekli fotoğraf çekebilmesi. Burası da cidden bana komik geliyor çünkü bu konuda Canon 550d'yi bile sollamış 60d'ye yakın bir değer sağlanmış.

7. 4 adet kalem pil ile yaklaşık 1900 fotoğraf çekebileceği vaat ediliyor. Diğer markaları araştırmadım fakat bu bence gayet iyi bir rakam ve makinenin ne kadar verimli, az enerji sarfiyatlı çalıştığını gösterir.

8. El titremesini azaltan bir sistemin mevcut olması. Buna benzer bir sistem Sony'de de mevcut sanırım.

9. Neredeyse 50 sene önceki lensleri bile bugünkü makineleri ile çatır çatır çalışmakta.

Ayrıca Pentax istememin diğer nedenleri de şöyle;
1. Etrafımdaki arkadaşlarımda hep Canon veya Nikon var. Onlara almadan önce araştırırken Pentax'a baktın mı diye sorduğumda neredeyse hiçbirinin bu markayı bilmemesi garibime gitti. Buradan çıkardığım sonuç; demekki bunu bilen adamlar alıyor ve bende böyle birşey alırsam etraftaki diğer maymun iştahlı, hemen bir makine alıp direk fotoğrafçı kimliğine bürünmüş, çat çat önüne geleni çekmeye başlamış ve facebook hesaplarının profil fotoğraflarına makineleriyle birlikte çekilmiş bir foto koyan gençlerden ayrılmış gibi hissederim. (Yani kısaca bendeki bir çeşit farklı görünme isteği olabilir.)

2. Renk seçenekleri; eğer Pentax alırsam cidden bu siyah renk bir makine olmayacaktır.

3. Markaya karşı bir sempatim olması.

4. Kullanıcılarının bana daha özel insanlar gibi gelmesi. Yukarıda da dediğim gibi etrafımdakilerde hep Canon, Nikon vs. var. Bazı arkadaşlarımdan da "Aaa... biliyorum o markayı, benim hocamda var ondan." benzeri laflar duymam ve buna benzer yorumlar okumam beni bu şekilde düşündürmeye sevk ediyor.

Benim araştırmalarım sonucu elde ettiklerim bunlar. Şimdi, bunlar ışığında neden bana K-x almamı veya almamamı açıklarsanız sevinirim. Sanırım çok oldu ama okuyup da yanıtlayacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum.


#ondert' tarafından 26.01.2011 10:21:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Ocak 2011, 03:38 - İp: 78.***.**6.220
g.emre
g.emre (üye)
İstanbul / Amatör

Seri çekim hızı ve video özelliği hoşunuza gitmiş belli ki.
Pentaxlar hakkında sizi aydınlatacak kadar bilgim yok anca Sony A55 modeli ilginizi çekebilir.

 

Tarih: 26 Ocak 2011, 04:36 - İp: 95.***.**0.190
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Illaki Pentax alacaksan tabiki alabilirsin ancak bir makina alirken dikkat edilecek konular vardir.Ne bileyim piyasadaki cesitlilik,fiyat-performans,destek vb.
K-X iyi bir makina ancak kasa yonunden,pil olayindan,fokus noktalarinin vizorde gorulmemesinden ve dusuk ekran kalitesinden dolayi biraz eski kalmis bir makina.Aslinda fiyati dusuk ise fiyat-performans olayinda en iyi makinalardan birisi ancak bazi eksiklikleri ilede insani bir kez daha dusunmeye iten bir cins iste nasil desem bilmiyorum.Sen ,ben farkli olayimin pesinde isen alir gecersin ancak sonra lensleri bulamiyorum,yada pahali ve garip lensleri var diye dert yanarsan,ve ayrica etrafinda cok insan bu makinalari bilmedigi icinde bir sorunla karsilastiginda derman bulamazsan pek sasirma derim...Bazen piyasaya ayak uydurmak en iyisidir.Ogrenci adamsin bide luksunde yok aslinda farkli olmak icin.

Sony daha yaygindir Turk piyasasinda diye dusunuyorum ve senin icin daha iyi olabilir.Ben Japonyada oldugum icin Turkiye sartlarini fazla bilemiyorum ancak sen Japonyada olsaydin Pentax konusunda dusunmeden al falan diyebilirdim ki burada pazari olmayan yada destekte zorlanacagin hicbir marka yok gibi...

 

Tarih: 26 Ocak 2011, 05:35 - İp: 221.***.**6.23
ondert
ondert (üye)
İzmir / Amatör

Anladım, işte aradığım cevaplardan birisi de buydu. Yani Pentax çekim kalitesi bakımından diğerlerinden geri kalıyor gibi birşey yok, değil mi? Onun dışında objektifleri çok pahalı olmadığı sürece yurtdışından da sipariş ile getirtebilirim diye düşünüyorum ve video çekme özelliği de beni cezbetti. Peki Canon'un piyasada bol bulunması, satışı ve alışının kolay yapılması dışında, mesela aynı fiyatlarda Canon 1000D var. Bu modelin K-x'e olan üstünlüğü nedir teknik açıdan?

Araştırma yaparken bir alternatif daha buldum. 500 - 550 lira civarlarına 2. el Olympus E-420 makinelerde bulunabiliyor yanında 17,5-45 mm. lens ile beraber. Bunlar hakkında bilgisi olan var mıdır?

 

Tarih: 26 Ocak 2011, 10:27 - İp: 85.***.**8.18
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Ohh, nihayet ne istediğini bilen birisi...

Öncelikle uzun yıllar filmli çekim yapmış, hala daha yapan, bunun yanında yine uzun yıllardır dijital makine de kullanmış ve kullanan birisi olarak yazıyorum.

Baştan söyleyeyim, filmli çekim ile dijital çekimden aynı sonuçları ve keyfi alamayacaksın bunu kabul etmek lazım. Birisi öbürüne göre daha iyi, daha üstün demek değil ama. Farklı sadece. Yani ne bileyim akustik gitar ve elektro gitar çalmak gibi düşünülebilir.

Dijitaller için söylediklerin tamamen doğru. Ama diğer arkadaşların da söyledikleri doğru. Ben 2 sene kadar Pentax K100D kullanmıştım. Sonra onu satıp Canon 40D aldım.

Pentax neden alınır?
Az insan kullansa da sağlam makine üreticisidir. Köklü bir geçmişi vardır. Kaliteli ürün yapar. 40 yıllık lensleri ile bir şekilde uyumludur. Gövde üzeri titreşim önleme bütün bu lensleri aynı şekilde kullanabilmeyi sağlar. Eski lensleri yabancı sitelerde (ebay gibi) 30-40$'a alınabilir. Bu eski lensleri (elbette manuel kullanım ile) günümüzün pek çok 300-500$'lık lensinden kat kat daha iyidir. Ayrıca makine ile birlikte verilen 18-55 kit lensi rakiplerinin kit lenslerinden daha iyidir. pixel-peeper iyi bir adres. Göreceksin ki kit lens performansı en iyi markalardan biridir (diğerleri de kesinlikle kötü değil elbette). Kit lensin üzerine eklenebilecek bir tele zoom (50-200 gibi bir şey) başka bir ihtiyaca bile yer bırakmaz pek çok kullanıcı için. (50-200 lensi ile Formula 1'de çekim yapmıştım, harikaydı)

Pentax neden alınmaz?
Eğer sürekli yeni yeni modern lensler alayım, türlü türlü aksesuar alayım, her aradığımda etrafta bir kullanıcısını bulayım diyorsak alınmaz. O kadar yaygın değil Türkiye'de.

Aslında bütün bu saydıklarım Sony için de geçerli. Sony'lerde benzer şekilde eskinin Minolta lensleri ile uyumlu ve çok da iyi makineler yapıyorlar bildiğim kadarı ile...

Özetle, 1 ya da 2 adet modern lens alırım, sonra da istediğim kadar eski lensle deneme yaparım; öyle aksesuarla falan da çok işim olmaz diyorsak Pentax ya da Sony uygun tercih olacaktır. Ancak bol bol lens alırım, her türlü milyonlarca da aksesuarı olsun hepsini de kullanırım diyorsak da Canon ya da Nikon doğru tercih olur.

Son bir tavsiyem de analog makineyı da bence elden çıkarmayın. Dursun..



Kolay gelsin..

 

Tarih: 26 Ocak 2011, 10:27 - İp: 195.***.**4.85
ondert
ondert (üye)
İzmir / Amatör

Oh be, işte bu yazdığınız cevap beni daha da aydınlattı.
"Pentax neden alınmaz?" kısmında yazdıklarınıza bakarsam;

"Pentax neden alınmaz?
Eğer sürekli yeni yeni modern lensler alayım, türlü türlü aksesuar alayım, her aradığımda etrafta bir kullanıcısını bulayım diyorsak alınmaz. O kadar yaygın değil Türkiye'de."

İşte bu yazdığınız beni şu an hiç ama hiç ilgilendirmiyor. Benim ilerisi için düşündüğüm bir lens şu an pek yok. Belki sabit bir 50 mm. olabilir veya fisheye bir lens alabilirim ki fisheye'ların standart objektif üzerine takılabilen aparat şeklinde olanları da var sanırım. Yani benim makineyi aldıktan sonra üzerinde pek oynayacağım birşey yok.

Olympus'un E-420 modeline hiç değinmemişsiniz sanırım. 2. el ama bütçemin yarı fiyatına sahip olabileceğim birşey diye sadece dikkatimi çekti ve eski bir model sayılmaz.

En son konuya gelirsek, elbetteki şu an kullandığım analog makinemi satmayacağım. Onla çekmeye devam edeceğim, hatta şu an infrared renkli film acaba nereden bulabilirim diye bakınmaktayım hatta.

 

Tarih: 26 Ocak 2011, 10:56 - İp: 85.***.**9.109
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Tekrar merhaba,

Olympus'tan yazıların öncesinde adı geçmediği için bahsetmedim. Yoksa benim gözümde farklı değil. Olympus'larda yalnız diğerleri gibi APS-C sensör yerine çok az daha küçük olan 4/3 sensör vardır. Crop çarpanı diğerleri gibi yaklaşık 1.5 değil; 2'dir. Neyi ne kadar etkiler tartışılır. Tele'de avantaj bile olabilir. Neyse. Bir de Olympus'larda titreşim önleme gövde üzerinde var mı emin değilim. Olabilir de..

Özetle, fikrim aynı. Bu devirde "normal" bir kullanım için herhangi bir markanın herhangi bir model DSLR cihazı yeterli olacaktır. Hem de kit lensle. Spesifik kullanımlar içinse bahsedilen detaylar düşünülebilir.

Infrared filmler:

http://photography.shop.ebay.com/i.html?_nkw=infrared&_in_kw=1&_ex_kw=&_sacat=4201&_okw=infrared&_oexkw=&_adv=1&_udlo=&_udhi=&_ftrt=901&_ftrv=1&_sabdlo=&_sabdhi=&_samilow=&_samihi=&_sadis=200&_fpos=Zip+code&_fsct=&LH_SubLocation=1&_sargn=-1%26saslc%3D0&_salic=1&_fsradio2=%26LH_AvailTo%3D1&_saact=204&LH_SALE_CURRENCY=0&_sop=12&_dmd=1&_ipg=50

Kolay gelsin.

 

Tarih: 26 Ocak 2011, 13:23 - İp: 195.***.**4.6
ondert
ondert (üye)
İzmir / Amatör

İnfrared filmler için ben de ilk olarak Ebay'e baktım. Yaklaşık 20 dolar gibi bir rakama ilford 200 iso infrared film alınabiliyor fakat bunlar siyah beyaz. Normalde siyah beyaz film kullanmayı seviyorum fakat infrared olunca renkli olmasını yeğlerim. Sanırım bu filmlerin banyosunu aynı şekilde burada yaptırtabilirim.
Diğer asıl konuya gelince; Olympus özellikleri bakımından fiyatı uygun geldi ve şu an hemen onu alabilecek kadar param birikti birikecek sayılır. Fakat sanırım benim istediğim, K-x için bir bu kadar daha biriktirmek. Benim özel bir kullanım amacım yok, sadece günlük ve hobi amaçlı olarak fotoğraflar çekeceğim. Tahminimce de üzerinde gelen kit lens'in dışında başka bir lens almayacağım, sadece bir tane fisheye lens alabilirim.

 

Tarih: 26 Ocak 2011, 18:58 - İp: 88.***.**9.58
ondert
ondert (üye)
İzmir / Amatör

Bir sorum daha var arkadaşlar, araştırırken denk geldi. Atlamışım bu kısmı;
Pentax K-x'in bataryası yok mu? 4 tane kalem pil ile çalışıyor diye geçiyor ama istenirse de AC adaptör alınabiliyormuş. Şimdi birşeyin içine bu 4 tane pili koyup onu da makineye mi yerleştiriyoruz? Yoksa direk içine 4 tane kalem pil mi koyuyoruz, nasıl oluyor pek anlamadım bu kısmı?

edit: boşuna mesaj kirliliği yaptığım için özür dilerim. İzlediğim videolarda gördüm ki makinenin içine direk pil koyuyormuşuz.

#ondert' tarafından 27.01.2011 01:30:23 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Ocak 2011, 01:16 - İp: 88.***.**5.110
  • 1