morpurple
morpurple (üye)
Ankara / Amatör

Analog Zenitten Sony A300 E =)

Merhaba arkadaşlar..Zenit 12xp marka analog makinemle amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum bi süredir..Ama artık maliyeti çok fazla gelmeye başladı sadece bi film alıp banyo ettirmek 10 tl ve sadece 30 35 tane foto elde edebiliosnz onlarnda yarısı istediiniz gibi çıkmıo..durum bu oluncada istediğim gibi basamıyorum denklanşöre..Artık dslr ye gecmenin vakti geldiğini düşünüyorum fakat daha önce hiç dslr makine kullanmadım..Zenitimde tele lenslerim flnda war baya meraklıyım aslında ama dslr kullanmak nasip olmadı..Bana 1000 1500 tl civarında makine tavsiye etmenizi rica ediyorum..Baya bakındım foruma ve bana 450d ve a300 yakın geldi fakat giriş seviyesi dslr dienler war ne demek o yani bunu merak ettim bide?? şimdiden çok teşekkürler yardımlarınız için..

#morpurple' tarafından 03.07.2009 17:59:13 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Haziran 2009, 00:11 - İp: 78.***.**1.227
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Haaaaa, arkadaş sen baştan söylesene 2 metre boyunda hentbolcü olduğunu ve ellerinin kocaman olduğunu, ona göre dikkatli yazardık dimi ama

Aşağıda Canon 450D, Sony A350 (A300 ile aynı gövdeye sahip) ve Pentax K20D makinelerin yanyana foroğrafları var. İkisinin de boyutları aynı diyebiliriz.

 

Tarih: 23 Haziran 2009, 16:23 - İp: 78.***.**5.148
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

benım yazdıklarımdan okuyan ve okudugunu anlayan biri cok sey cıkarır zaten,burada kimseyi kucumsemıyorum..kimseye atarda yapmıyorum,designwish gaijin gergin dedi diye oyle dusunuyosan oda senın yanlısın.

"daha önce dslr kullanmadm diorm nerden bilebilirim ne kadar iyi çekeceğini yada çekmeyeceğini..ELİMDEKİ MAKİNEDEN NEKADAR İYİ OLUP OLMADIGINI"

"emin değilim işte onlardaTATMİN EDERMİ ETMEZMİ die daha fazlasınada maddi gücüm yetmio"

bunlar senın cumlelerin..
demekki neymiş?? bu makineler zenıtten iyimi diye sorguluyormussun..
yanı benım sordugum soru dogruymus
************************************************************

eskiden bu tip slrler-dslr ler dunyanın parasına satılıyordu, en basıt slryı dslryı alan havalara ucuyordu,cıkıp dısarı fotograf cekmenın zevkiyle ugrasıyordu,bir ust seviye modele gecmeye yada 3200iso kalitesini olcup bundan mutlu olmaya degil..
cunku şimdi butun dslrlerdeki sensorler hemen hemen nasıl aynıysa slr zamanında o makinelere takılan filmlerde aynıydı..yanı makinenın fotografa ekstra etkisi yoktu..
en safı bile biliyorduki onemli olan lenstir fark yaratmak istiyorsan.

ne olduysa bu makinelerin fiyatlarının dusmesıyle oldu..
bizim cok tuketmeyı seven ve eline makineyı aldıgı anda fotografcı olacagını sanan milletimiz onceden vitrin onunde salya akıta akıta izledigi makineler alabilecegi kadar ucuzlayınca o makinelere bakmayı bile bıraktı..
e hayallere ulasılabiliyorsa hayallerın kucuk demektir degilmi..biz hayalleri bile buyuk bir millet olmalıyız.(şimdide milletini küçük goruyorsun falan demeyin)

ne oldu peki?
e bunlar benım alabilecegim kadar ucuzsa demekki bunlar dandik makineler diye dusunmeye basladı benım dogustan profesyonel fotografcı milletim.cunku ekonomi bilgileride fotografcılık bilgileri gibi zayıftı..oyle berberde takside sallamakla olmuyor bu işler nede olsa.
ama o makineyı eline alıp adam gibi fotograf cekebildimiler? hayır.
cekemeyınce ne dediler?
e bu makine dandık 3000 lira daha verip sunu alırsan ıste ozaman cekersin fotografı..
3000 lira verebilipte o makineyıde alabilenler gorduki ilkinden hiçbir farkı yok cektikleri "berbat" fotografların..
nıye?
cunku o bir makineydi.
zaten fotografı makine cekecekse, biz niye vardık?
zaten cok para vermek iyi fotograf cekmenın ilk kosulu olsa rahmi koç dunya capında fotografcı olurdu..


*****************************************


demekki neymiş?
giriş seviyesi dedigimiz modeller, su dunya uzerındeki en iyi fotografcının bile ihtiyacını gorecek modellermiş..
dunya uzerındeki en iyi fotografcımıyız?
ben degilim,senı bilmiyorum.
ozaman amacım fotograf cekmekse, makinenın etiketinde ne yazdıgı benım için cokda onemli degil demekki..

haa yok fetişsel yaklasırsan,elimdeki makine agır olsun,plastıgı cok kaliteli olsun,govdei(ki hiç gormeyecegim halde) magnezyum olsun(magnezyum nedır desen bilmez kimse) govdesi oyle buyuk olsunki ellerime sıgmasın iso 6400e cıksın (analog zamanında 400 asa film kullanmazdık grenli diye şimdi 1600 isoyu begenmiyoruz yuh artık...) sanıyede 10 fotograf ceksin falan diyebilirsin..
fotograf kalitesini zerre kadar etkilermi?
hayır etkilemez.
ama elinde normal ebatlarda bir makineyle iyi/kotu fotograf cekecegine elinde iri bir makineyle iyi/kotu fotograf cekersin..
cebindede fazladan 1000-2000 liralık bir bosluk olur.
-------------------------------------------------
gelelim neden "atar" yaptıgıma..
15-16 yasımdan berı fotograf cekiyorum, analogdada dijitaldede hatırı sayılır sayıda makineyı ınceledım kullandım,teknik olarak cogunun ozelliklerine vakıfım.
fotografcılık hakkında daha ogrenecek,gozumu korkutacak kadar cok seyım var, burada benden kat kat bilgili onlarca insan var, bi cumle soylesede bişey daha ogrensem diyecegim cok insan var..

ama hayatında eline makine almamış, hayatında bir fotograf cekmemiş, yada diyelimki bunları yapmıs ama fotograf cekmenın zevkıyle mutluluguyla degilde makinesinin ozellikleriyle tatmın olan, ordan buradan duydugu yalan yanlıs seyleri sanki kendi engin tecrubeleri gibi anlatan gerizekalıların anlattıklarının, yanlıs oldugunu ısrarla ve yuzlerce kere anlatıyoruz yıllardır..cunku burası fotografcılık forumu,dogru bılgı ancak ve ancak buradan cıkar..

hala daha bilerek yada bilmeden bu gerizekalıların laflarıyla hareket edip, surada adam akıllı bişey anlatan insanların soylediklerini deli sacması gibi gorenler olması sinirimi bozuyor.
eger dedigin gibi bir arastırma yapmıs olsaydın bu forumda, her baslık altında bu soyledıklerımı okurdun zaten..
designwishede bunları defalarca yazdım soyledim mesela,ama kendisi hala daha pahalı makine iyi fotograf ceker diyebiliyorsa boşa konusmusum demektir.
kimbilir hangi gerizekalının kafasından sallamaya bile gerek duymayıp baska bir gerizekalıdan duydugu sacmalıkları kıstas alıp secim yapıyorsunuz..
ve sunuda bilin,ne alırsanız alın,bir gerizekalının dedikleri yuzunden boşa para harcıyor olacaksınız.
cunku hıckımse sizin harcadıgınız parayı dusunmez,hiçkimse sizin maddi durumunuzu dusunmez,hiçkimse size hangi makinehın daha uygun oldugunuda dusunmez, hiçkimse sizin seviyenızı gozonune almaz,hiçkimse ihtiyaclarınızı gozonune almaz, duydugu bildigi yada kullandıgı bir bilemedin iki makine vardır,bunları onerir..
ne fiyat performansa bakar,ne gerekliliklere bakar ne baska bişeye,cunku bunları degerlendirecek bilgiside yoktur..
hal boyleyken bu adamları dinlersiniz, aldıgınız makinnin ne oldugu onemli degil,

mesela bir kodak makine alırsınız,berbattır genelde kodaklar, ama daha ıyısını bilmediginiz için onu cok iyi sanırsaınız,ve sizde sizden oncekinin referansına sıgınıp kodak onerirsiniz.

yada gider ileri seviye bir dslr alırsınız.
ama yarı fıyatına aynı ozellikleri veren bir makineden haberdar bile degilsinizdir,bosu bosuna 2-3 kat para vermiş olursunuz ama bunu bilmediigniz,sanki elinizdeki daha ustunmus sandıgınız için bunu tavsıye edersiniz...
işte atarımda bu yuzden..
*****************************************************************

a300 yada a200 al..
zenıt kullandıgına gore (58mm prime lensle) 18-70 lensın rahatlıgına ınanamayacaksın..
tele ıhtıyacında olmayacaktır.
36lık filmin yarısını yakmak maddi olarak kayıptır belki ama, gun içinde dslr ile cektigin 400 fotografın 350 sini silmek kayıp degildir bu sekilde yaklasırsak.
(genelde boyle olur cunku,filmli makinede degecek bişey ararken dslrde cekeyimde degmezse silerim diye dusunulur.)
-------------------------
ileride tele lense ihtiyac duyarsan 70-300 gibi ekonomik bir lens alırsın..
sony lensler pahalı oluyor,ama zaten bu iki lens dısında bir lense ihtiyac duymazsın..


 

Tarih: 23 Haziran 2009, 16:25 - İp: 78.***.**1.225
morpurple
morpurple (üye)
Ankara / Amatör

"elimdeki makineden NEKADAR iyi olup olmadığını" dedim şimdi kıvırıyosun fln diyebilirsin ama söylemek istediğim tam olarak buydu ne kadar kaliteli olduğuydu..Bu yanlış anlaşılmanın dışında sölediklerine sonuna kadar katılıyorum..Emin ol buna benzer topiclerin altında buna benzer en az 10 tane yazını okumuşumdur..Hele son okuduğumda 1000 tl bütcem war dien bi adama önere önere 50d ye kadar çıkmışlardı..Buna bende karşıyım tabi ama almak istediğim makinelerin israf sayılcak kadar gereksiz olduğunu düşünmüyorum..Makine önerin içinde teşekkür ederim..ayrıca a300le a200 arasında israf sayılcak bi özellik warmı fotoğraf kalitesini etkiliycek bunuda öğrenmek istiyorum..çok saolun..

------------

saol resimler için t_yaman bunlara göre en güzeli k20d gibi gelio tabi ama daha pahalı sanırım dier seçeneklerden a300 alcam gibi..

 

Tarih: 23 Haziran 2009, 16:42 - İp: 78.***.**3.188
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

saol resimler için t_yaman bunlara göre en güzeli k20d gibi gelio tabi ama daha pahalı sanırım dier seçeneklerden a300 alcam gibi..

Adı geçen iki gövdeği karşılaştırabilin diye bu fotoğrafı koydum aslında, yoksa prensip olarak genelde sorulanların dışında model pek önermiyorum (çok yanlış bir yaklaşım yoksa tabi).

Eğer gövde büyüklüğü ciddi bir seçim kriteriyse ki sizin durumunuzda bu çok da yanlış olmaz, giriş seviyesi modeller genelde küçüktür gerçekten de. Aslında bu küçük olma durumu avantajdır da ama büyük eli olanlar için değil tabi. Aslında Ankarada sınız, bir Mediamarkt a filan gidin ya da bu makineleri görebileceğiniz fotoğraf dükkanlarına gidip gövdeyi elinize alın, bakın derim.

Bak aslında bana sorarsanız, MP ciddi bir kriter değildir, liveview, sensör tipi, seri çekim hızı, hafıza kart tipi, gibi özelliklerden ziyade, gövdenin kullanıcı ile uyumu daha önemlidir. Baştan beridir yazıldığı gibi, yeni herhangi bir makine işinizi görecektir ama gövdeyi sevmezseniz, içinize sinmezse, elinize oturmazsa, işte o zaman o makine iyi kötüdür. Bu önemli bir kriter işte

 

Tarih: 23 Haziran 2009, 16:53 - İp: 78.***.**5.148
morpurple
morpurple (üye)
Ankara / Amatör

ben o iki makineyi sormadım sadece makine tavsiye etmenizi istedim warsa size göre daha uygun seçenekler nakit 1000 1500 aralığında taksitle 2000 tl ye kadar önerirseniz çok memnun olurum gerçekten

 

Tarih: 23 Haziran 2009, 17:02 - İp: 78.***.**3.188
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Anladım ancak siz zaten çok mantıklı iki modelden bahsediyorsunuz. Bence çok fazla acele etmeden siz yine beni dinleyin ve en yakın mediamarkt a gidip gövdeleri bir inceleyin, sadece bu gövdeleri değil, diğer gövdeleri de gözden geçirin. 2000 TL ye kadar çok fazla seçenek var, birçok orta segment buna dahil (Pentax K20D, Canon 40D, Nikon D80, Nikon D90) ama işte gereksiz para harcama noktası burada başlıyor.

Valla bana makine tavsiyesi sorup da Pentaxçı damarımı kabartmayın Pentax K20D kullanan adama makine tavsiyesi sorulmaz (Adı Pazarbey değilse tabi)

Şaka bir yana, eğer ergonomide sorun olmazsa Sony A300 bence de fena bir seçim olmaz, güzel makine

#t_yaman' tarafından 23.06.2009 17:14:04 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 23 Haziran 2009, 17:13 - İp: 78.***.**5.148
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

a300 a350 arasındaki secimde a350 israftır.
cunku sadece 10 mp yerıne 15 mp sunuyor.
---------------
ama a200 a300 arasında liveivew gibi bir fark varki bu israf degildir bana gore,cunku bazı cekim kosullarında fayda saglayabilecek kullanıslı bir ozellik.liveview için fiyat farkına deger diye dusunuyorum.
ama fotograf kalitesi arasında fark yok.
a300 govdesi okadarda kucuk degil,elinize alıp deneyın..
----
k20d secenegı ebatlar acısından degerlendirilebilir.



 

Tarih: 23 Haziran 2009, 17:13 - İp: 78.***.**1.225
kurbaga_kermit
kurbaga_kermit (üye)
İstanbul / Amatör

valla @gaijin, son yazdığın 2 sayfalık metni okumaya sabredemedim, bana yüklediğin kısmı için birşeyler söyleyeceğim.
senin bu asabi çıkışlarını, özünde iyi niyetli olduğunu bilerek (zannederek yada) seviyorum, ne zaman senin yorumuna denk gelsem, gülümsüyorum amaaa sinirleneyim accık derken, yanlış anlayabiliyorsun bazen. çünkü önyargılı davranıyorsun. neyse, seni yargılamak benim haddim değil. Ancak; "ben pahalı makina iyi foto çeker" demedim, esasen kimse demedi. aksine, "giriş seviyesi diye kötü foto veriyor demek değildir" diye söyleyen de benim.
sadece, müşteri psikolojisidir ki bu, pahalı olan kalitelidir önyargısı vardır, bu da birçok üründe geçerlidir.bunu anlatmaya çalıştım, ben öyleyim demedim.hiçbir zamanda marka tutkunu olmadım.
bütün pc parçalarımı ben alır, toplarım.pahalı ürün iyidir desem, gider markalı bir pc alır, markaya para öder, sonra da, performans alamadım diye, başıma vururdum.
iş foto makinasına gelince durum biraz farklı, çünkü pc gibi, sensörünü sony'den, işlemcisini bilmem nerden toplayamıyorsun. birinin artısı, diğerinin eksisi gibi bir gerçek var ortada. sen Like makina ile mükemmel çıkışlar alabilirsin ama ilk defa SLR kullanacak biri, elbette kötü fotolar alacaktır ve bunu da makinaya bağlayacaktır.
biraz empati kurmaya çalışsak, anlarız aslında; zor değil.
daha fazla uzatmayayım...
*************************************
450D'deki mor saçaklanmaları, zaten kit lens için söyledim ben. (bir süre kit lensle idare edileceği ihtimalini düşünürek ) . sony'nin kit lensi daha başarılı geldi alla allaaa....


#designwish' tarafından 23.06.2009 17:17:12 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 23 Haziran 2009, 17:15 - İp: 88.***.**9.147
morpurple
morpurple (üye)
Ankara / Amatör

tamam o halde yarın gidip bakıyorum mediamarkt a Bide balıkçıoğlu pasajında d80 denemiştim sıfır elime oturmştu yani pek rahatsız etmedi peşin 1400 taksitle 1600 dedi ii bi teklifmi sizce? (çok soru sordum sıkmıyorumdur umarım

 

Tarih: 23 Haziran 2009, 17:21 - İp: 78.***.**3.188
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

designwish ben sana daha cok kızcam kurtulusun yok..
----------------

ben zaten empati yaptıgım için bu sekilde konusuyorum..
cunku ben daha like makine kullanamayacakken dslr alıp kafasını duvarlara vuran adamın ruh halini cok daha iyi biliyorum..
ve ben sunu dıyorum, ben bu işi 3 ayda ogrenmiş olabilirim sen 2 ayda ogrenmiş olabilirsin ama bir baskasınında bu sure içinde ogrenebilecegini beklemek saflıktır..
herkesin algı seviyesi farklı..
herkes bu işi sokemeyecegi gibi birisi 10 gundede cozebilir,bunuda zaten tecrubelerimle anlayıp degerlendiriyorum.

ayrıca ben sunuda cok iyi biliyorum, dslr dslr diye yanıp tutusan cogu kullanıcı bir dslr-like hatta kompakt alsa cok daha ıyı sonuclar alacaklar, cok daha ıyı ogrenecekler bu işi, sonrasında kendi ihtiyacını verip kendi kararlarını burada sormadan alabilecek..
ve fazladan lens masrafı cıkarmadıgı içinde farkında olmadan mutlu olacaklar.
cunku bir lense ihtiyacı olupta bir makine parası daha vermek zounda olmak,ustune birde alamamak nasıl bir duygudur onuda kestirebiliyorum..

nedense burada, fotografcılıga yenı baslayan birileri, sanki "master" seviyeye gelecekmiş gibi,gelmeye calısacakmıs gibi davranılıyor, hemen ileri seviye makineler,milyarlık lensler oneriliyor. belki bu adam eşini dostunu balkondaki cicegini cekecek ama kimsenın umurunda degil..
bu yanlıs bir tutum, zaten bu seviyeye gelmeye ugrasacak birinin bizim tavsiyemize falan ihtiyacı olmaz..
biz boyle birine ileri seviye donanım onermemeliyiz,aksine kendi kendine artıyı eksiyi cozecek hale gelmesini saglamalıyız.

yoksa iyi donanımı olan fos bir fotografcıdan baskasını goremeyız,ki ben acıkcası tavsiye verirken bir baskasına para harcattıgım için kendimi sorumlu hissediyorum, birisi bnm yuzumden kuruş "fazla" harcamamalı benım gorusume gore. cunku hiç kullanmayacagını bildigim ozelliklere para harcıyor ve bunu farkında olmadan yapıyor..

birisine işini gorur diyorsun,o sanıyorki işini gorur demek ucu ucuna yeter demek.birine ihtiyacın olmayacak ozelliklere para harcıyorsun dıyorsun, o nereden biliyorsun kullanmayacagımı diyor..ama kullanmayacak..bu forumda bir kişi cıkıp bana amator bir kullanıcı için giriş seviyesi bir modelle ileri seviye bir model arasındaki kullanılabilir farkı acıklayamadı, 2 yıldır soruyorum bu soruyu..
oyuzden sukadar butcem var dıyene direk makine onermiyorum fotografcılık bilgisini sorguluyorum.



son olarak

haklı ama bi bakıma da insan düşünmeden edemiyor; pahalı makina iyi foto çekmeseydi, herkes SLR-like kullanırdı diye

bu senın cumlen,sanırım ben yanlıs bir cıkarım yapmısım? oylemi?

 

Tarih: 23 Haziran 2009, 17:33 - İp: 78.***.**1.225