salihbaba
salihbaba (üye)
Erzurum / Amatör

5d Ve 1ds Mark Iı’de Af Nokta Sayıs

Merhabalar arkadaşlar. Şu an kullanmakta olduğum Canon EOS 5D makinamı 1Ds Serisi bir makinayla değiştirmek niyetindeyim. Ancak bunu yapmadan önce siz tecrübeli arkadaşlardan fikir almak istiyorum. 5D'ye ek özellik olarak sağlam ve büyük gövdesi, 16.7 MP olması, 45 netlik noktasına sahip olması ve esnek ayarlar yapmaya imkan tanıması açısından 1Ds mark II düşünüyorum. Bu bağlamda aşağıdaki sorularıma cevap verme zahmetine katlanan arkadaşlara sonsuz teşekkürlerimle...

1. Acaba 5D'nin üzerine 1500 YTL verip 1Ds Mark II ile (1 Ds sıfır body) takasa girmek mantıklı olur mu?

2. 1Ds Mark II'de bulunan 45 tane netlik noktasından kastedilen yardımcı AF noktaları dahil 45 netlik noktası mı? Yoksa hepsi aktif olan netlik noktaları mıdır bunlar? Zira EOS 5D'de 9 netlik noktasına ek olarak görülmeyen yardımcı AF noktaları da var? Eğer 45 netlik noktası içerisinde görülmeyen yardımcı noktalar dahil ise bu 5D'ye benzer özelliktir demektir?

3. ISO performansı açısından 5D mi, yoksa 1Ds Mark II mi daha başarılıdır?

4. Fiyat olarak dahah alınabilir olması bakımından 1Ds Mark II düşünüyorum. Acaba 1 Ds Markı III ile takas yapmak daha mı mantıklı olur? Ancak 1Ds Mark III için 4000 YTL fark vermem gerekir ki bu da iyi bir para benim için.

5. Daha çok dış mekan, makro ve manzara fotoğrafları çeken biriyim. Dolayısıyla sağlam gövdesi ve uzun süre dayanan pili bu noktada 1Ds sersinin benim işime yaramasını sağlıyor. Bütün bu anlatılanlar çerçevesinde 1Ds serisine geçmek şu an için mantıklı mı yoksa biraz daha beklemem mi gerekir?

Saygılarımla....

Tarih: 13 Aralık 2008, 19:58 - İp: 85.***.**9.148
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Ben 5D kullanırken aynı şekilde satıp 1Ds mark II ye geçmiş birisi olarak ve bir Canon teknik danışmanı olarak size en doğru cevabı verebilirim.

Geçtiğim zaman en çok aradığım şey 5D nin kesinlikle ve kesinlikle ISO performansı olmuştu.1Ds mark II ye göre kesinlikle daha başarılı bir ISO performansı var.

1ds mark II tarafından bakınca ilk önce prestij, reklam işi yaptığım için müşterilerimizin mekanına gittiğimiz de yada bir araya gelindiği durumlarda, yaptığımız iş fotograf sanatı ile bağdaştığı için insanların merakını çekiyor profosyonel makinalar.

1Ds mark II bu konuda çok ilgi görüyor o ne be oluyor insanlar.

1Ds mark II nin 16,7MP çözünürlükte olması, manzaralarda detayı .ok artırırken, stüdyoda fotograflar çektiğim için diyebilirim ki boy fotograflarında 5D ye göre çok daha başarılı.

45AF noktası kesinlikle çok güzel bir özellik neden derseniz alan derinliği kontrolü açısından, kullanacağınız diyaframa ve seçeceğiniz netlik noktasına göre alan derinliğiniz değişecektir.Bu yüzden 45 AF noktasının olması size istediğiniz bir çok yerden ölçğm yapabilme yada netlik alabilme imkanı sunuyor.

Ayrıca 1Ds mark II nin 800ISO ya kadar daha keskin fotograflar verdiğinide belirtmeliyim, bunun etkisinin Kullandığı sensör kaplaması ve yüksek çözünürlükten kaynaklı olduğunuda belirteyim.

Tabiki sizinde ihtiyacınızın olduğu uzun pil süresi.Bir gün çekime çıkıpta pilimin bittiğini yada yedek pilimi kullandığımı bilmem.

5D nin sizinde bildiğiniz gibi weatherprof özelliği yoktur.1Ds mark II weatherprof özelliğine sahiptir.Kısacası soğuk hava koşullarına ve yağmura kara karşı dayanıklı.Bizzat denedim yoğun kar altında Lütfü kırdar kongre merkezinin ön trafında reklam çalışması yapmış bir firmanın fotogtaflarını çekmiştim 30dk kadar, hiç bir şekilde objektifimde buğulanma yada makinamın su geçirmesi gibi bir durum olmadı.Tabi objektifin de weatherprof olması gerekiyor.

Kesinlikle çok dayanıklı bir body.

Takasa girme olayı mantıklı olurmu ona şöyle bir cevap vereyim, ben zamanında 5D yi satıp 1Ds mark II aldım 1 sene kadar da kullandım, yakın bir zamanda da sattım.

Neden derseniz şimdi 5D mark II gibi bir makina çıkıyor onu bekleyip göreceğim.Olmazsa Nikon D10 var.Olmadı 1Ds mark III var.Yani biz işimiz gereği elimizdeki ni değerini çok yitirmeden uğgrade etmek durumundayız.

Yani ben 5D mark II den memnun kalırsam, 1Ds mark II ye nazaran 45Af noktasını ve vizörünün %100 oluşunu özleyeceğim.Çünkü bunlar istediğim ama 5D mark II de olmayan özellikler benim açımdan. Amabu sebepten dolayıda ülkede bu kriz dalaveresinin ortasındayken 1Ds mark III çok akıllıca gelmiyor.


 

Tarih: 13 Aralık 2008, 23:29 - İp: 92.***.**8.147
  • 1