onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

39mp Vs. K10d *doktor Bune*

Verdiği detay ile birçok makine ile karşılaştırılan cihaz olan fokus motor markasına kadar didiklediğimiz K10D baskı boyutu aşılmayacaksa H3D nin verdiği kararlılığı vermekte bize.

Moda 'da katolog çekimlerinde bilerek neden tercih yaptığı aşikar.

Dpreview forumundan alıntı.

I decided to do another comparison, this time applying a gausian blur of 0.3 pixels to the downsized H3D image to replicate the AA filter. For those who didn't see my previous thread, I wanted to compare a 39mp image against a 10mp image to see how much difference there would be in quality.

Since I only have one original 39mp image from the Hassleblad H3D, I had to use that image for both examples. To simulate the K10D resolution, I down-sampled the 39mp image to roughly match the 10mp of the K10D. After others commented I realised that down sizing actually increases sharpness, effectively removing the effect of an AA filter from the K10D image. To simulate the AA filter, as noted above, I added a gaussian blur of 0.3 pixels. This was more than adequate enough to replicate the presence of an AA filter IMO, especially since the K10D has a weak AA filter. I then up-sampled the K10D image again to reach the 39mp of the Hassy, followed by carefully selected sharpening methods (the best I could get it).

Unfortunately up-sampling has several compromises, and it usually involves sharpening artifacts (halos) vs softness/blurriness. Here are the results.
Hassleblad - Top image, K10D - Bottom image

Hassel



K10D



Hassel



k10d




Hassel



K10d



Again, I printed them out using a conventional printer, and while the difference is greater this time, it still isn't significant. For a 24" x 16" print, the differences become almost indistinguishable at about 70cm viewing distance. However, for this test to be more accurate I'd need to have the two cameras available, process from the RAW files and print using a professional grade printer. In saying that though, I doubt that the results would be all that much different.

For pixel peepers who like to look at images with a microscope, yes the Hassy image has noticeably finer lines with better definition; however most people spend the majority of time viewing large prints from an equally large distance. The quality at 24" x 16" inches from the K10D is certainly not good enough for fine art galleries, but I would still rate the print quality at this size as excellent; good enough for about 90% of people (at a guess).

So in my conclusion I would suggest that 10mp is sufficient enough for prints up to 24" x 16" in size; however I wouldn't go above that. The final print is completely dependent on the initial image though, and if you're after quality then only blow up your keepers to this size. A high quality zoom lens or a prime is really needed for images this size, and I'd also suggest that a well exposed 800 ISO shot would be the limit as well. As for the Hassy, in my opinion it's definitely not worth the money for the extra quality unless you print really large, and even then the majority of photographers would be much better off with a film based medium format system and a high end film scanner.
Feel free to ask any questions.


Valla bizi solladı bu yabancılar boyne hodri meydan :D.Daha iyi lensler bana gelse bende düello diyecem :D



#onixon' tarafından 02.07.2007 01:42:11 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 2 Temmuz 2007, 01:37 - İp: 88.***.**5.228
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Ya arkadaşlar gerçekten sıkıcı olmaya başladı bu konular, ''gövdeye 3000 lira vermişim, birisi 1600 liraya daha kaliteli şey almış, önüne geleni dövüyormuş''.
Siz inanıyor kendi söylediğinize?

Photozone k10d incelemesinde makinenin gövdesine övgüler yağdırdıktan sonra '' gövde iyi ama objektif yok, en uzun tele 200 mm de bitiyor, o da kit lens diye makinenin notunu ciddi olarak kırmıştı.
16-45 var, çözünürlük güzel, ama en kötü kit lens bile o kadar CA üretmiyor. 16-50 ciddi manada hayal kırıklığı. Başka ne var sigma 17-70 den hariç?

3000 liraya Nikon alan adamın 200 tane objektif seçeneği var, geniş açıdan en baba telesine kadar ne ararsan belki 20' şer tane objektif seçeneği var. Geçen gün fotokrtikte 105mm nikon micro kelepir fiyata gitti. Tamron, Sigma, Zeiss ne ararsan Nikon için objektif üretiyor.

Ben Sony DSLR kullanıyorum, canım kuş fotoğrafı çekmek istese objektif yok, evet yok. Minolta nın ülkemizde satılmayan meşhur teleleri var. Başka bir şey yok. Onları da bulmak mucize, bulsan da dünyanın parası.

Nikon un efsanevi objektif yelpazesinden faydalanmak istiyorsan Nikon makine alacaksın, 3000 değil 6000 lira olsa yine alacaksın. nokta.
Lecia nın pek çoğumuza anlamsız gelen M8 i, o kadar para verilir mi? Lecia nın eşsiz objektiflerini kullanmak için alacaksın, başka çaren yok.

Yaban hayat fotoğrafı çekeceğim, çok hevesleniyorum süper kuş fotoğraflarına, Afrika da aslanları çekeceğim dersen sigma 70-300 le dolaşırsın Afrika nın bozkırında. 3000 liraya makine alan adam da önüne geleni çeker çantasındaki envai çeşit objektifle.

Sony, Pentax iyidir, çok iyi gövdeleri kelepir fiyata satıyorlar, hemfikiriz. İlk DSLR sini alan amatörler için, bu işle 10000 liralık set kurmak için başlamayanlar için en makul seçeneklerdir pentax ve sony, onda da hemfikiriz. Sony ve Pentax D200 ile benzer çözünürlüğe, benzer resim kalitesine sahiptir hem de yarı fiyata, tamam. Ama objektif; Zaten Sony kullanıyorum bu objektif sıkıntısını göze alarak, zaten ekonomik durumum 10 tane objektif almaya müsait değil, 3 bilemedin 4 objektifle bu işi bitiririm, o nedenle Sony ya da pentax benim için daha mantıklı.

Ama bir yere kadar, abartmanın alemi yok.

Yok efendim Hasselbladla aynı tonu veriyomuş k10d. Nasıl oluyor bu bana izah edin, Hasslebladla k10d nin tek ortak noktası var, ithalatçısı aynı...Başka neyi ortak Allah aşkına? Birinin sensör Kodak, objektif dünyanın en mükemmel objektifleri, bizim dslr mizin önüne taktığımız şeylerle kedi köpek misali oynatacak kalitedeki özel üretim Zeissler.
Her birinin fiyatı 2-3 k10d ye bedel. 40milyon piksel çözünürlüğü kaldıracak objektifin basit bir şey olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Diğerinin sensörü Sony, objektifi kit lenstir eminim...İki fotoya bakarak , hem de çok kötü çekilmiş iki fotoya, nasıl karar verdik k10d ile hasselblad ın aynı renk karakterine sahip olduğuna?
Örneğin nikon D40, o duvarı mavi mi çekerdi?

Ne için tüm bu tantana aylardır anlayamıyorum, iki tane kendini bilmez D200 kullanıcısı milleti tahrik etti diye onlara uymak zorunda değiliz sanırım...''He de geç'' bu kadar basit.


Neyi ispatlamaya çalışıyoruz? Pentax evet, Nikon ve Canon kadar eskidir, zamanında yaptığı makinelere Nikon camiası bile ağzı açık bakmıştır, doğrudur. Objektifleri çok ama çok iyidir. Ama dijitali konuşuyoruz burada. Pentax geç kaldı, çok geç kaldı. Uzun yola erken çıkmak gerekirdi, onlar uzun yola geç çıktı. Bunun acısını çekiyor hala. fotoğraf tarihine altın harflerle yazdırmış olmasına rağmen fotoğrafla yakından ilgilenenler haricinde kimse bilmiyor Pentax ismini.


Pentax çok güzel ve fiyat performans canavarı 2 makineyi peşpeşe çıkardı, fotoğraf camiasında bu sevinçle karşılandı. Ama abartmanın da yeri yok. İşte dpreview testleri ortada. Ha o taraflıysa photozone.de adresindeki testler de ortada, sigma 17-70 gibi genel geçer objektiflerin her marka için testi orada var. MTF yi incelerseniz kimsenin kimseyi dövmediğini, aynı sensörlü makinelerin aynı mtf yi verdiğini zaten

 

Tarih: 3 Temmuz 2007, 23:38 - İp: 85.***.**4.218
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma

Agzina saglik Buffalo

Su makina testleri yerine objektifleri karsilastirsaniz da makina alacak kisiler fikir almaya bu yonden baslasa.Bir defa bir konu acildi objektiflerin sonuclari hakkinda hatta bende fotograf yukledim .Ne var ki 2 sayfa bile yapmadan gerilere dusup kayboldu.Cekim teknikleri forumu bile ilerlemez oldu,bu isin teknik yonlerini ogrenmeden en iyi makinayi alsan ne olur ki .

 

Tarih: 3 Temmuz 2007, 23:57 - İp: 88.***.**7.153
drtamer
drtamer (üye)
Malatya / Amatör

"""39mp Vs. K10d *doktor Bune*""""


"Deve"
DrTamer

 

Tarih: 4 Temmuz 2007, 01:18 - İp: 193.***.**2.10
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

buffalonun ağzına sağlık demek istiyorum...

maksat buarada çok afedersiniz "sidik yarıştırmak" değil...
kımse kalkıpta 1ds2 yi hasselle kıyaslamadı
kimse kalkıpta d2x alayınız döver ahada testi demedi...
marka sempatizanı olabiliriz bize hoş gelen tarafları olabilir zaten firmaların müşteri potansiyeli diye bir durumu vardır ve sergileridkleri ürünlerin belli başlı özellikleri ile bır ksım insna daha hoş görünmeye çalışırlar...
bu çok normal ama bunu ayyuka çıkarmamaktan bahsediyoruz sanırım...

sevgili garjin ısrarla fotoğraf yukleyemıyor lafını bana söylediysen ben ve benım gibi düşünen arkadaşalr fotoğraf sitelerine endeksli fotoğrafalr çekmıyoruz va fotoğraf hayatımız bu sitelerle sınırlı değil...

sevgili tuall hakan şahit olmuşturki 6 ay önce çektiğim diayı arşivde durmasına rağmen daha yenı ekledim...
ayrıca pentaksı yer yer takdir ettiğimizi kimseden saklamadık dolayısı ile pentaksa sataşma gibi bir gayemde yok...
markalar benım umurumda değil... benım işimi görecek bana paramı kazandıracak; parasını kazanacak makına hangisi ise yedek parçası sunduğu objektif ve yan ürün secenekelri ıkınci el piyasasının yaşadığım ülkedki sirkilasyonu ve bütçem bu veriler ölçüsünd eneye el veriyorsa o marka modeli alır paramı kazanmaya bakarım...

benım şu forumda şu makına kesin bunu döver bu alır başını gider falan gibi soylemelrimi sanırım hiç kimse duymamıştır...

bence biraz daha sağduyulu olun...
biraz daha gerçekci olun... burada insnalar vakıtlerini ahrcıyorlar bişeler yazıyorlar v birileride buralardan medet umuyor bişeleri burada araştırmaya çalışıyor..

son söz olarak da şunu söylemek isterim ki sanırım yazılabilecek ve izah edilebilecek butun meseleler üzerinde duruldu bu yuzden bu topik altında artık yazmaya devam etmeyeceğim...

 

Tarih: 4 Temmuz 2007, 01:44 - İp: 81.***.**4.155
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

o lafım kesinlikle sana degildi huzunseli..
buarada mesele işin fazla ciddiye alınması,bu konuyuda fazla ciddiye almıssınız..hatta serbest kursude bır bayan fıkra gıbı bırsey gondermiş butun erkekler ayaklanmıs ona benzıyor bırazda...
burada "bakın nasıl makina ama, hasselbladla kapısıyor" demedik biz arkadaslar..
adamın biri yapmıs ama bunu..
bizde dalgamızı geciyoruz olayla..
adam isterse alır bi canon ıxus onla karsılastırma yapar bizde derizki "bak bak ne yapmıslar"..

baslıga dıkkat
39mp Vs. K10d *doktor Bune*
e abes..kimse benim bisikletim 18 vites senin arabanda 5 vites var diye ovunurmu???
bianchiyle mercedesi karsılastırmak gibi birşey.
..alakasız..kimsede demiyor bianchi alın,mercedes almayın o paraya degmez diye...

ama adamın bos zamanı varmıs yapmıs bizde baktık eglendik.cebimizden para vermedik..

sanki bak bak onada giydirmiş helal kocuma demişiz gibi bir rahatsızlık anlamsız..
-------------------------------------

buraya epeyi uzun yazmıstım ama sildim gerek yok
acık konusayım bende d200 lafı duymaktan sıkıldım...
hele hele insanların kullanamadıkları makinaları ovmelerinden gına geldi..
lcd den cekemiyorum,video modu yokmu bunun diyen adamların bir makinayla ustad fotografcı havasına girmeleri,makinaları sırf parası en fazla ona yetti diye en iyi olanlardanda bıktım...(malum kişiden bahsetmiyorum cok var boyle)
sizin pentax isminden bıkmanızıda anlıyorum,ama bu işin esprisi,

bak cocuk bisikletli mercedesle kafa kafaya gidiyor,bizde mercedesi bi b.k bilirdik..

 

Tarih: 4 Temmuz 2007, 02:43 - İp: 88.***.**8.16
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

yaw biz bu başlığı dpreview 'de gördüğümüzde stüdyoda idik çok gülmüştük :D .Doktor bu ne demiştim,Cem yılmaz misali,

645D N'nin lensleri ile beki girer o segmente ..



zati ilk mesajda dpreview'den alıntı diye yazıyor.Merak ettim tam meali çeviren bir arkadaş çıkar diye yazdım saolsun çevirmiş.

Gerilmeyin bu kadar.Foto paylaşalım =)

 

Tarih: 4 Temmuz 2007, 08:47 - İp: 88.***.**8.170
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Arkadaşlar siz bu karşılaştırmayı bayağı ciddiye almışsınız.
Bende geçenlerde kızımın makinası Optio A20 ile K10D yi karşılaştırmıştım.İyi ki bu konuyla alakalı bir başlık açıp bir şeyler yazmamışım.Yoksa princin taşını ayıklamak için bayağı uğraşacakmışım.

Arkadaşlar elin oğlu dpreview de kafasına esmiş iki makinayla ikişer foto çekmiş.
Niye çekmiş, merak etmiş.
Adamın canı öyle istemiş.
Yok bu makinalar karşılaştırılırmı ,yok böyle şey olurmu demeyin.
Diyeceksenizde bu işi yapana dpreview de deyin.

Hüzün seli belki senin haberin yok ama dpreview de değil bu siteden biri H2D ile D200 arasında fark yok dedi.
Seni o topicte de görmek isteriz.

O vatandaş H2D ile D200 arasında fark yok derse ,hiç bir babayiğit de orada hadi len demezse ,bende H3D ile K10D arasında fark yok ,hatta K10D H3D yi yer derim.
Kel başa şimşir tarak.
(Aynı anlama gelen başka bir deyim daha iyi olacaktı ama genel ahlak kuralları dışına çıkacağı için yazamadım )

Hakan kardeşim objektif sayısının hiç bir önemi yok.Pentax ın bu gün 10.000 tane de objektifi olsa ben yinede Sigma 10-20 yi ,Pentax 16-45 ve 50-200 ü alırdım.Bana bunlar yetiyor.Daha iyisi daha ucuza satılsa idi o zaman onlara bakardım.
Zaten bunların maliyeti bile makinayla beraber 3000ytl. yi geçiyor.
Benim olmayan objektifin bana faydası yok.Millet elindeki makinayı kit lens ile kullanırken halimize şükredelim.

Cancaner kardeşim tek rakimiz British Airways gerisi hikaye.

Arkadaşlar İlker her girdiği topiğe tripod tripod derdi.İyi fotoğraf için tripod'un şart olduğunun belgesi.

(Makinasında SR si olanlar tripoda makineyi değil mankeni sabitliyor)

Mankenlik yapan arkadaşımız siteden osmanlı.








#as' tarafından 04.07.2007 09:57:34 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Temmuz 2007, 09:22 - İp: 88.***.**0.137
mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

buffalo ya bir daha katılacağım başka bir yazı olamaz bundan sonra. [>:D

 

Tarih: 4 Temmuz 2007, 10:04 - İp: 85.***.**3.59
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

iyi makineyi ucuza bulmak güzel =)

#onixon' tarafından 04.07.2007 10:11:14 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Temmuz 2007, 10:08 - İp: 88.***.**8.170
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Adnan, Onixon,Gaijin ben sizin ciddiye almadığınızın farkındayım zaten Ama topic altına yazı yazan bazı arkadaşların az-çok ciddiye aldığını da gördüm Ve onun için yazdım.

Evet, 10000 tane objektif olsa benim için de çok değişmezdi, alacağım objektif 3-4 tane çünkü Ama 3-4 ile yetinmeyecek birileri de olabilir...

Bo son fotoğrafa baya güldüm

 

Tarih: 4 Temmuz 2007, 10:11 - İp: 85.***.**4.218