onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

39mp Vs. K10d *doktor Bune*

Verdiği detay ile birçok makine ile karşılaştırılan cihaz olan fokus motor markasına kadar didiklediğimiz K10D baskı boyutu aşılmayacaksa H3D nin verdiği kararlılığı vermekte bize.

Moda 'da katolog çekimlerinde bilerek neden tercih yaptığı aşikar.

Dpreview forumundan alıntı.

I decided to do another comparison, this time applying a gausian blur of 0.3 pixels to the downsized H3D image to replicate the AA filter. For those who didn't see my previous thread, I wanted to compare a 39mp image against a 10mp image to see how much difference there would be in quality.

Since I only have one original 39mp image from the Hassleblad H3D, I had to use that image for both examples. To simulate the K10D resolution, I down-sampled the 39mp image to roughly match the 10mp of the K10D. After others commented I realised that down sizing actually increases sharpness, effectively removing the effect of an AA filter from the K10D image. To simulate the AA filter, as noted above, I added a gaussian blur of 0.3 pixels. This was more than adequate enough to replicate the presence of an AA filter IMO, especially since the K10D has a weak AA filter. I then up-sampled the K10D image again to reach the 39mp of the Hassy, followed by carefully selected sharpening methods (the best I could get it).

Unfortunately up-sampling has several compromises, and it usually involves sharpening artifacts (halos) vs softness/blurriness. Here are the results.
Hassleblad - Top image, K10D - Bottom image

Hassel



K10D



Hassel



k10d




Hassel



K10d



Again, I printed them out using a conventional printer, and while the difference is greater this time, it still isn't significant. For a 24" x 16" print, the differences become almost indistinguishable at about 70cm viewing distance. However, for this test to be more accurate I'd need to have the two cameras available, process from the RAW files and print using a professional grade printer. In saying that though, I doubt that the results would be all that much different.

For pixel peepers who like to look at images with a microscope, yes the Hassy image has noticeably finer lines with better definition; however most people spend the majority of time viewing large prints from an equally large distance. The quality at 24" x 16" inches from the K10D is certainly not good enough for fine art galleries, but I would still rate the print quality at this size as excellent; good enough for about 90% of people (at a guess).

So in my conclusion I would suggest that 10mp is sufficient enough for prints up to 24" x 16" in size; however I wouldn't go above that. The final print is completely dependent on the initial image though, and if you're after quality then only blow up your keepers to this size. A high quality zoom lens or a prime is really needed for images this size, and I'd also suggest that a well exposed 800 ISO shot would be the limit as well. As for the Hassy, in my opinion it's definitely not worth the money for the extra quality unless you print really large, and even then the majority of photographers would be much better off with a film based medium format system and a high end film scanner.
Feel free to ask any questions.


Valla bizi solladı bu yabancılar boyne hodri meydan :D.Daha iyi lensler bana gelse bende düello diyecem :D



#onixon' tarafından 02.07.2007 01:42:11 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 2 Temmuz 2007, 01:37 - İp: 88.***.**5.228
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma


Simdi de hassel ile mi kiyaslanmis K10D, stres atmak icin birebir oldu bu site Ne makinaymis bu K10D

 

Tarih: 3 Temmuz 2007, 01:08 - İp: 88.***.**7.153
ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Netlik bariz şekilde düşük k10d de normal olarak. Ama renkler aynı. Asıl nokta bu bence bu testte.

 

Tarih: 3 Temmuz 2007, 13:39 - İp: 88.***.**7.127
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

ya şimdi biri çıkıp bize bu hassel almayın k10 mu alın diyo.. yanı aradakı fiyat farkına gidin tatil yapına raba alın falan gibi sesler gelıyo benım anladığım kadarıya...

ya şimdiye kadar sitenın en eski forum izleyicilerindne olarka bu kadar suyunun çıktığı pek vuku bulmamıştı...

yanı baskıda oyle olur boyle olur gibi teranelere girmek istemıyorum... ama cidden forumları açtığımda pentaks yazısı görmekten 500 küsürlük sayfa rakamlarının 600 küsürlere yaklaşmasını manidar ve itici bulmaya başladım...

yanı sınırlarımzı zorlayacak ihtimalleri biz bu makınada gördük

hassel ve k10 un buyuk baskıalrda aslında okadarda farkı yokmuş...

evet süper bi tesbit hemen ıkı tane sipariş edelim abri...

 

Tarih: 3 Temmuz 2007, 13:56 - İp: 81.***.**4.155
drk_m
drk_m (üye)
Rize / Amatör

Huzun_seli hiçte fena yapmazsın 2 tane sipariş verirsen .
Acaba pentax topiğinin 600 kusur sayfalara doğru gitmesi neden rahatsız etti seni?
Yada pentax k10d neden üst sınıf makinelerle karşılaştırılınca
sorun oluyorda alt sınıflarla karşılaştırılınca kimsenin sesi soluğu çıkmıyor.
Ne o pentaxın böyle özelliklerle donatılmış foto kalitesi özellikle raw çekimde yüksek bir makina yapmasınımı hazmedemiyonuz anlamıyorum ki?
Şimdi burda d200 karşılaştırılsaydı eminim bir çok forum üyesi hadi yaa, olur tabi nede olsa nikon yapar abi, felan gibi cevap vermiş olurdu kanımca.
O zaman bende diyorum ki son söz olarak; Pentax abi yapar tabi,sıkıyosa öbürleride yapsın da görelim!!!

#drk_m' tarafından 03.07.2007 14:33:06 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Temmuz 2007, 14:27 - İp: 81.***.**9.137
petronius
petronius (üye)
İstanbul / Amatör

huzun_seli
yani burdan anlamakta garip.
adam işte saçmalamış.
eheh bu makineyi alan adam tatilede çıkar arabada alır. sana bana satılmıyor bu alet.

burda imkanı olan çocuk çıkmış denemiş. saçma aspan bir karşılaştırma. artık bu karşılaştırmalar baydı

baskıya ihtiyacın varsa 39 mp lik alet alıyorsan zaten parasını 10 20 işte çıkarırsın. kimse o konumda 39 mplik orta format bir makine yerine k10d almaz.

sadece bence elimizdeki makineden keyif alalım. bence bizim için ideal bir baskı boyutunu veriyor k10d. ben gördüm beyendim baskısını

ama birşey sölicem yani ne yazmasınlar mı ? 600 sayfa oldu çocuklar site açalım mı olsun. bence o sölediğinde saçma birşey. adamlar ne güzel paylaşım ortamı kurmuşlar. 600 de olur 1000de.

eski oldugunu sölüyorsun . yani 600 sayfalık post olmaz gibi bir iddan mı var. artk ayırdılarda işte istemeyen bakmaz ve itici bulmaz.

 

Tarih: 3 Temmuz 2007, 14:29 - İp: 85.***.**3.14
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili "drk_m" ben pentaksı yenı tanıyan biri değilim.. 10 d siteye düşmedne onceleride daha ciddi meclislerde özelllikle renk aralığını takdir etmiş iyi bir çıkış yapmalarındna dolayıda sevinmiştik...

üst model makınalarla kıyaslanmasından rahatsızlık duyduğumu soylemedim fakat gerek olmayan işi geyık boyutuna taşıyan.. forumu inceleyen diğer acemi arkadaşalrın teknık olarak hiç bir fayda edinmeyım kanatimce kafalarının karışacağı bir durum aldı....

petronius arkadaşımızn dediğine gelirsek 600 sayfa olması beni rahatsız etmez ama 600 sayfa boyunca içeriğinin dolu dolu tartışıldığı mevzula değil bir çoğu geyık hukmunde...

zira orumdna yararlanmak isteyen arkadaşlar aralarına geyık sıkışmış bu yuzlerce sayfalık forumu takıp edemeyecekler..

ben sadece daha duyarlı forum takıbının yapılmasındna yanayız...

birzamanalr kobralar.. pitpire ler meliha biler...
ocaklılar... şimdilerde sıkılmış olsada fatih demir han abi... hepimize ışık tutacak teknık bilgileriyle gerçek bir forum takıpcileriydiler... sanırım çok daha keyfli zamnalrdı...

 

Tarih: 3 Temmuz 2007, 15:10 - İp: 81.***.**4.155
hisli
hisli (üye)
Yurtdışı / Amatör

@Huzun_seli,

k10d sahibi as demiski:
Bence bu iki makina arasında yapılabilecek tek karşılaştırma makinaların algıladıkları renk tonları.

Topic sahibi demis ki:
Doktor bu ne Tabiki karşılaştırılmaz

gaijin demis ki:
buarada buffalo evet haklısın bu makıneler ı karsılastırmak abes duruyor..nede olsa 39 a 10..kullanım maclarıda farklı..

siz demissiniz ki:
ya şimdi biri çıkıp bize bu hassel almayın k10 mu alın diyo..

ya bu biri kim ben merak ettim?

 

Tarih: 3 Temmuz 2007, 16:30 - İp: 195.***.**8.198
winnerboy
winnerboy (üye)
Ankara / Amatör


zaten as'ın da dediği gibi bence renk tonlamasına bakmak gerekli özellikle moda cekimlerinde tercih edilen haselin renk tonlaması ile k10 d nin tonlamasının tıpa tıp aynı cıkması önemli....

 

Tarih: 3 Temmuz 2007, 20:02 - İp: 85.***.**1.158
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

evet zaten fotograflara blur falanda yapılmıs,ama yinede buna ragmen hasselblad resmen tokatlamış k10d yı..
git bakiyim abilerin işine karışma der gibi..

boyle bir tokadıda k10d mahallenin havalı delikanlısına atmıstı vakti zamanında..

k10d topici suanda sitenin en cok fotograf paylasılan ve en yararlı topici bana gore..
baska markaların topiclerinde gecen "e canon abi kalite", "e nıkon abı ustune yok" gibi bilimsel acıklamalardan daha gercekci ve işe yarar seyler konusuluyor..laf yetiştirmeye calısanlar ısrarla fotograf yukleyemıyor ustune bu 600 kusur sayfalık topicede bakmaya cesaret edemiyor,ama hala pentaxa saldırıyorlar vs.vs.

huzun_seli kimse demiyorki
pentax vs. hasselblad dişe diş kana kan..
adamın biri yapmış hangi akla hizmet bilinmez.haa nikonla yapanlarda var ama onlara alkış tutuluyor nedense..

 

Tarih: 3 Temmuz 2007, 20:58 - İp: 88.***.**0.169
drk_m
drk_m (üye)
Rize / Amatör

E işte bende onu diyorumya gaijin.Nikon Canon la yapılsa bu karşılaştırma kimsenin gücüne gitmez kimseyede itici gelmez niye? onlar Nikonla Canon çünkü.
Pentax milleti rahatsız ediyo ama neden?
hmmmm buldum galiba bende bi dslr gövdesine 3000ytl civarı para versem, daha sonra gövdesi 1600ytl (yarı yarıya desek yanlış olmaz ) olan başka bir makina çıksa benim makinayı hemen her alanda dövse benimde gücüme giderdi be.Adamın içine oturur be yaw

 

Tarih: 3 Temmuz 2007, 22:15 - İp: 88.***.**6.100