thedays
thedays (üye)
İstanbul / Amatör

Uzun Pozlama Hakkında Yardıma İhtiyaç

Merhaba sayın netfotograf üyeleri, öncelikle hepinize merhaba ve gösterdiğiniz ilgi için teşekkürler.

Konu başlığında da belirtmiş olduğum üzere, uzun pozlama hakkında bilgisizim. Şimdiye kadar çekim teknikleri ile ilgili yazılmış hayli uzun yazılar okumuş olsam da hala tam olarak anlayamadığım şeyler var. Bunları sizlere sormak isterim. Sabrınız ve bilgi paylaşım şevkiniz eşliğinde kafamdaki soruların gideceğine inanıyorum.

Gördüğüm uzun pozlama örneklerini kaba tasvir anlatıcağım ve bunlar üzerinden soracağım çok fazla terimsel konuşmam malesef mümkün değil.

1) Konu gayet net, fluluk yok ama içtiği sigarayı pozlama sırasında hareket ettirmiş ve közünün çıkardığı kırmızı ışık fotoğrafda belirgin bir biçimde mevcut.

2) Konu ayakta durmakta ve gene net ama etrafında yürüyen insanlar flulaşmışlar

3) Konu sanki hayaletmişcesine, karede bir noktada saydamlık barındırarak bulunuyor. Aynı karede net bir biçimde 2. defa konumuzu görmek mümkün.

Bu fotoğrafların pozlaması hangi ayarlar da yapılmış olabilir ?

Hepinize teşekkürler, ışığınız bol olsun

Tarih: 18 Şubat 2012, 22:31 - İp: 78.***.**5.220
r.oncul
r.oncul (üye)
Nevşehir / Amatör

S modunda(enstantene öncelikli mod), bu modda belirli bir saniye ,enstantene, vermiştir. fotoğrafı görmeden bişey diyemem.
ancak bu modda çekim yaparken makinenizi sabitlemeniz lazım tripod kullanmanız lazım... obülatör uzun süre açık kaldığı için makinenin titremesi: silik, flu bir görüntü çıkmasına neden olacaktır.

bu modda diyafram ise en kısık seviyededir. o nedenle foto net çıkar. umarım yardımcı olabilmişimdir...

 

Tarih: 19 Şubat 2012, 00:38 - İp: 78.***.**6.210
aykutturkay
aykutturkay (üye)
İstanbul / Amatör

kolayından başlayayım
-2.için; örneğin 2sn pozlanmış olsun konu olabildiğince hareketsiz kalır ve diğer objeler hareket ederse bahsettiğin şeyi yakalayabilirsin şahsen ben öyle çalışmalar yaptım. M ya da S modunda sana yeterli gelecek pozlama süresini ayarlaman gerekir.

-3.için; hayalet serisi yapalım dedik ve bahsettiğine benzer bişey de yapmıştım. kendi yaptığımı anlatayım sen ona göre işine yarayıp yaramadığına bakarsın. gece loş ışıklı denebilecek bi yerde 8-10sn pozlama yaptım hayalet(konu) pozlamanın sadece 4-5sn'lik kısmında kadraja girer ve kadrajdan çıkar.böylece hem var hem yok gibidir

bunlar kendi tecrübelerim başka fikri olan da illa ki vardır

 

Tarih: 19 Şubat 2012, 01:00 - İp: 46.***.**9.142
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

1. enstantane oncelikli mod kullanın. tripod kullanın. konu sabit dursun. pozlama suresini 1 sanıye falan yapın. sigara hareket ettiginde sigaranın butun hareketini fotografta gorebilirsiniz. istediginiz gibi olmadıysa sureyi uzatıp kısaltın.
belli bir deger verilemez. uzun pozlama yapacagınız için iso en dusukte olsun

2. odel sabit dursun, yine +/-1 saniye civarında bir pozlama yapın. etrafında yuruyen insanlar hareket nedeniyle pozlama suresince katettikleri mesafe oranında bulanık cıkar. sabit duran adam sabit cıkar.

3. 10 saniye gibi bir pozlama yaparsınız, flaş patlar ilk goruntu olusur. model yer degiştirir ve sabit durur ikinci goruntu olusur.

 

Tarih: 19 Şubat 2012, 01:00 - İp: 217.***.**7.155
thedays
thedays (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar öncelikle hepinizin değerli yorumları için teşekkür ederim.

Şuanda bahsettiğim fotoğrafları tekrar bulamadığım için sizlere sadece tarif ederek soru yöneltme durumunda kaldım benzerlerini, yada kendilerini bulabildiğim taktirde fotoğrafları da göstermek istiyorum

 

Tarih: 19 Şubat 2012, 23:06 - İp: 78.***.**7.158
ltfsen
ltfsen (üye)
Konya / Amatör

öncelikle belirttiğin fotoğrafın exif bilgilerini kestirmk(tam olarak ) zor.lakin bu teknik hakkında arkadaşların dediği gibi öncelikle tripot kullanmalısın ikincisi S modu yada M manuel modu kullanman gerekir.pozlamanın süresini kafanda kurdğn fotoğrafa göre ayarla yada bulb modu kullan istediğin yerde bırak.saygılar..

 

Tarih: 24 Şubat 2012, 17:10 - İp: 159.***.**4.238
bersar95
bersar95 (üye)
İzmir / Amatör

Resmi koysan fikirde bulunmamız daha kolay olur aslında

 

Tarih: 25 Şubat 2012, 14:38 - İp: 195.***.**3.55
  • 1