kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

Spot . Metering

Elimizdeki fotograf makianlarının ölçüm modları var ama ben işin aslı nerde hangisinin kullanılmasının faydalı olacagını kestiremedim henuz. Mesela bir spot ölçüm nerede kullanılır. Matrix metering vs. Diğer ölçüm modlarıda var ama şu anda aklıma gelmiyor. BU konu bazı topiclerde gecti ama cokda ayrıntılı ele alnımadı . Bilgi sahibi olanların yorumlarını bekliyorumm

Tarih: 8 Temmuz 2006, 09:45 - İp: 85.***.**7.210
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Merhaba,
Spot ölçüm, belli bir noktadaki ışığın ölçümü ve ayarların ona göre olmasıdır. Örnek: Pencere perdesi önünde sırtından güneş ışığı alan bir kişiyi çekerken makina matrix(çok noktadan ölçüm) de ışığa aldanır, kişinin yüzü karanlık çıkar. Spot ölçümle kişinin yüzünde odaklanırsanız (Exposure ayrı ile oynamış gibi) yüzü net görünür, perde çok aydınlık kalır. Flaş kullanmadan çekimde, Photoshop'ta işlemeye gerek kalmayacak kadar iyi sonuç alınıyor, yararlı bir özellik. Sağlıklı günler dilerim.

 

Tarih: 8 Temmuz 2006, 10:44 - İp: 85.***.**8.165
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

hımm demek bu işe yarıyor. Yani pozlama yapmak icin referasn alan belirlemek. Peki sadece pozlama icinmi yoksa o an icin auto olarak belirledigimiz WB -TONE COMPOSİTİON vs gibi ayarlar icinde etkili oluyor mu?

 

Tarih: 8 Temmuz 2006, 10:56 - İp: 85.***.**7.210
zyilmaz
zyilmaz (üye)
İstanbul / Amatör

kontrast merhaba.
Spot için Başka bir örnek de Ay çekerken
Ölçüm modu spot yapılır...

 

Tarih: 8 Temmuz 2006, 11:26 - İp: 85.***.**3.248
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

huseyin hocam merhaba
spot olcum sadece pozlandırmayla alakalıdır, wb ve diger parametreleri etkilemez.
Mesela los bir yerde gelin fotografı cektigini dusun genel olcum yaparsan vizorun cogu karanlık oldugu icin daha uzun pozlama yapar ve bizim gelinin gelinligi patlar ama spot olcumle gelinlige gore pozlama yaparsak gelinlik duzgun cıkar diger yerler karanlık ama zaten bizim istedigimizde gelini cekmek.
Mesela gelin degil ama antalya muzesinden afrodit heykeli spot olcum sayesinde arka plandaki tum duvarlar iptal oldu

 

Tarih: 8 Temmuz 2006, 12:15 - İp: 88.***.**7.231
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

acaba studyoda gelin fotografı cekerken yada gelin damat spot olcum mu mantıkıldır ? Biri siyah biri beyaz?

 

Tarih: 8 Temmuz 2006, 12:44 - İp: 85.***.**7.210
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

valla ona studyo fotografcıları daha iyi cevap verir herhalde ama sanırım genel olcum daha ideal olur geline gore yapsan damat karanlık olur damada gore yapsan gelin patlar

 

Tarih: 8 Temmuz 2006, 14:17 - İp: 88.***.**7.231
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Kontrast merhaba.
Ölçüm modları ile ilgili çok az stüdyo deneyimeme dayanarak bir kaç yararlı bilgi eklemek istiyorum.
Aslında sen daha gelin damat çekerken ölçüm modu ne olmalıdır diye sorduğunda çekim yaptığında yaşadığın sorunları anlar gibiyim.
Ama stüdyo fotograf çekerken ölçüm modu hiç bir işe yaramaz ölçümü yapan sensindir çünkü, Manuel çekim modunda 1/125sn enstantene ile paraflaşının gücüne göre diyafram değerini sen belirlersin buda ölçümü senin yaptığını gösterir.
Stüdyoda paraflaş ile Program öncelikli modda çekim yapman zaten mümkün değil.
Sanırım yaşadığın en büyük problem de şu olsa gerek:fotograf çekerken damadın kıyafetinegöre pozlama yaptığın zaman Damadın kıyafeti siyah yada lacivert olduğu bir iki stop yüksek pozlaman gerekiyor ki buda yanındaki gelinin gelinliğinin patlamasına sebep oluyor,tam tersi durumda ise gelinliğe göre ölçüm yapıp çekersen bu sefer damadın kıyafeti koyu renk olduğu için gömülüyor.
iki ucu ... değnek boşluğa ne geldiğini düşünebiliyorsundur.
Ama kendi deneyimlerime ve bilgime dayanarak şunu söyleyebilirim ki stüdyo fotograflarında Canon fotograf makinaları böyle pozlama değerleri birbiri ile farklı olan durumlar da daha iyi sonuç veriyor.
Çünkü kullandığı CMOS sensör CCD ye göre daha soft görüntüler verir. CCD ışığa CMOS tan daha duyarlıdır ve aslında amatör makinalar kesinlikle CCD olmalıdır (amatör kullanıcı Işıktan anlamaz) ve Profosyonelde Canon Zaten yıllardır CMOS kullanıyor ve Rakipleri de yavaş yavaş CMOS sensöre geçiyor.Tavsiyem bir EOS 30D yönünde olacaktır.
Katıldığın bir yazışmada Nikon ten rengini Canon'a göre daha iyi verir diye bir yazını okumuştum.yazışmanın tarihi çok önceki bir zaman olduğu için cevap vermemiştim.Ama bir yanlışı düzeltmek istiyorum ki Canon renk konusunda Nikondan daha iyidir.
Stüdyosu ve stüdyosunda D100 kullanan bir çok arkadaşıma Canon makina verdim ve çok memnunlar.
saygılarımla.

 

Tarih: 9 Temmuz 2006, 12:01 - İp: 85.***.**3.100
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Arkadaslarima bir cevap yazma geregi hissetim."canon renk konusunda Nikon'dan ustundur"! Bir kere bu yanlisi duzeltmenizi rica ediyorum. "amatorler isiktan anlamaz"! Bunu kendime iftira sayiyorum. Ben bir amatorum. Sunu bilirim ki amatorler isigi Profesyoneller kadar iyi bilirler ve aradaki fark sadece hobi olarak fotografa gonul vermeleridir. practical photorapher dergisinde odul alan amatorlerin cektigi fotograflara bakmanizi tavsiye ederim.Hemen eklemek isterim ki alayli studyo fotografcilarinin bir cogu sinus cosinus hesabi yapmadan isiklandirmalarini deneme yanilma yoluyla yaparlar ve hic cekinmeden soyluyorum studyolarin yarisi sinifta kalirlar bu konuda. Sunu da ekliyorum amatorun cektigi her kare bana gore cok deger ifade eder. Cunku hic bir ticari kaygisi olmadan cebinden para harcayarak emek harcayarak alin teri ile bir yapit ortaya koyuyorlar. Alinlarindan opuyorum hepsini. Hepinizi de gozlerinizde operim. kalin saglikla...

 

Tarih: 14 Temmuz 2006, 12:36 - İp: 82.***.**7.67
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Sevgili Afrikalı.
Yanlış anlaşılamadan dolayı özürdilerim. amatör ışıktan anlamaz derken şunu kastetmiştim,kompakt makinalar genelde CCD sensör kullanır benim fikrimce sebebi ışığa Cmos sensöre göre daha duyarlı olmasıdır.
ayrıca Bende kendimi amatör belki iyi bir amatör olarak nitelendiriyorum.Yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdim ama arkasında yazdıklarımla niyetim belli olmuştur die düşünmüştüm.
Renk konusunuda şöyle söyleyeyim genelde Nikon soft doğal rengi vermek yerine biraz contrast basar doygunluğu yüksektir gözümüzle gördüğümüzden daha farklı bir renk çıkar fotografta. Daha canlı ve çekici olduğu için ilgi çeker ama çektiğiniz objenin renkleriyle karşılaştıdığınızda doğal ve soft değildir.
Daha doygundur.
Ben soft doğal renklerden yana olduğum için Canon'u seçtim bir çok markanın fotograf makinalarını kullandıktan sonra.
Canon Nikon tartışması isterseniz ben her yönüyle varım.

 

Tarih: 14 Temmuz 2006, 12:55 - İp: 85.***.**3.100
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sevgili e0s, aciklaman icin tesekkur edrim. tartismaya gelince: ben, Nikon temsilcisi degilim sadece uzun yillar Nikon kullanicisiyim. Bir ara heveslendim ve canon f1, t9o ve eos 620 makinalari cantama doldurdum. Fakat Nikon performansini alamadim. F1 Nikon f3 muadili olmasina ragmen ne o zerafet, ne cekim kolayligi ne de diger ozellikleri ayni seviyede degildi. Eos 1 ile baslayan ve ultrasonic lenslerle atak yapan canon action fotografcilarinin gozdesi oldu. Ben su anda 50 derce sicaklikta bir ulkedeyim. Cekim yapmak icin disari ciktigimda 10 dakika sonra gercek degerde fotograf cekecek bir makina var mi bilmiyorum ama analoglarda Nikon vardi.Diger bazi markalar da var ama... Nikon F5 inanilmaz bir teknoloji idi. dayaniklilik konusunda Nikon govdeler kendini isbat etmistir. Teknolojide ise Minolta Dynax 9 denilen bir makinem vardi muhtesemdi.Canon hizli olabilir ancak bunca fotografci yanilmis olamazlar. Ara Guler "Dunyanin en iyi daktilosu bende olsa en iyi yazar ben mi olurum?" mealinde bir soz soylemisti. Amator kullanici arkadaslarima sozum:makine pahali olmakla en iyisi olamaz. En iyisi size cevap verecek en uygun fiyata aldiginiz makinedir derim. Bu yazilanlara bakip ta pahali makinelere ozenmenizi istemem. Oyle fotograflar var ki cekilen makineye gore degerlendirseniz bakmazsiniz bile.. kalin saglikla....

 

Tarih: 14 Temmuz 2006, 14:18 - İp: 82.***.**7.67