nikkor
nikkor (üye)
İstanbul / Amatör

Split-image Focusing Screen Nedir?

Merhabalar,

Nikon D40'ı AF 50 mm 1.8 lens ile kullanmak için forumlardan birinde split-image focusing screen ile kullanılmasını tavsiye etmişler. Manual kullanımın mümkün olacağı bu lenste bu edevatın ne işe yaradığını anlatabilir misiniz?

Teşekkürler

Tarih: 30 Aralık 2009, 16:22 - İp: 85.***.**6.166
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Yapısı gereği, vizörün tam ortasındaki bölgede, netlik yapılmadığı zaman görüntü kırpık (nasıl bir tabir olduysa bu) görünüyor, tam ortadaki alanda ise görüntüdeki düz alanlar birbirinden ayrılmış olarak görünüyor. Elle netlik yaptığınızda bu bölgedeki görüntü kusursuz bir şekile dönüşüyor ve siz tam olarak net yaptığınıza emin olabiliyorsunuz.

 

Tarih: 30 Aralık 2009, 16:47 - İp: 88.***.**3.75
nikkor
nikkor (üye)
İstanbul / Amatör

Bakalım doğru anlamış mıyım? Elle odaklama yaparken zorlandığımızda vizörün tam ortasındaki noktayı netleştirip netleştiremediğimizin ayırdına varmamızı sağlayan bir aparat. Öyle ki netleyememişsek, normalde görüneceğinden daha fazla fluluk gösteriyor, netleştirebilmişsek de düzgün görünüyor. Bu durumda alınası bir şey mi bu edevat?

Soru üstüne soru oldu ama, bu fotoğrafçılık hadisesinde de ekipmanın sonu ve öğrenebileceklerin sonu yok gibi...

 

Tarih: 30 Aralık 2009, 16:57 - İp: 85.***.**6.166
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Doğru anlamışsınız. Bu screen'i aldığınızda makinenizin üzerindekini çıkartıp (daha doğrusu, işin ehli biri servise çıkarttırıp) bunu takmanız gerekiyor, yani eski scrren yerine bu geçiyor.

Şöyle bir şey:





#ocaklilar' tarafından 30.12.2009 17:04:47 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Aralık 2009, 17:03 - İp: 88.***.**3.75
nikkor
nikkor (üye)
İstanbul / Amatör

Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için... Son bir doğrulama : Anladığım kadarıyla vizör camını çıkartıp bunu takmak gerekiyor sanırım....Bir de AF-S lenslerle kullanırken sıkıntı olur mu? Zira tak çıkar, baş olmaz bu işle.....

Saygılar,

 

Tarih: 30 Aralık 2009, 17:08 - İp: 85.***.**6.166
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Makine üzerindeki camı çıkarıp bunu takıyorsunuz, (vizör camı olarak düşünmeyin makine içindeki aynanın üst tarafında kalan parça) AF lenslerde sorun olmaz, yani çıkarmanız gerekmez. Ama, dediğim gibi bu işi (eskisini çıkartıp bunu takmayı) işin ehli bir servise yaptırmakta fayda var, çünkü başta kolay gibi görünse de dikkatsiz vaya beceriksiz davranıldığında gerek kendisine gerekse makineye zarer verme olasılığı az değil.

#ocaklilar' tarafından 30.12.2009 17:23:57 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Aralık 2009, 17:22 - İp: 88.***.**3.75
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Merhaba;
Split image focusing screen benim uzun süredir, birçok makinemde kullandığım bir aksesuar. Bir sürü manuel lensim olduğu için bu aksesuar benim için vazgeçilmez oldu diyebilirim.

Bu focusing screen in, AF mekanizmasına bir etkisi olmaz yani bir kere takınca bir daha değiştirmeye gerek kalmaz (zaten öyle de yapmayın, zarar veirsiniz makineye, riskli) ancak pozlamada etkisi olabiliyor ama o da spot pozlamada oluyor zira orta bölgedeki split kısmından ölçüm etkileniyor diye biliyorum. Dolayısıyla bu netleme ekranını taktığınızda mümkünse spot pozlama kullanmayın.

Netleme ekranının takılması aslında çok zor bir olay değil ben kendim takıyorum ama çok dikkatli olmak gerekiyor. Tecrübe yoksa bir servise yaptırmak en iyisi. Kendiniz yapacaksanız da netleme ekranını taktığınız ortamda toz filan olmasın direkt cama yapışır ve çıkaramazsınız (ayrıca mekanda hava akımı da olmasın), uğraştıkça beter olur :-) Öyle alkolle kolonyayla filan temizlemeye sakın kalkmayın, fena zarar verirsiniz sadece hava üfleyin. Netleme ekranı değiştirirken lastik eldiven kullanımı ve plastik cımbız (metal olanları özel amaçlı yapılmamışsa zedeliyor) kullanımı faydalı oluyor.

 

Tarih: 30 Aralık 2009, 17:28 - İp: 78.***.**5.44
nikkor
nikkor (üye)
İstanbul / Amatör

Çok teşekkürler....sanırım kendim yapamayacağım kadar hassas bir operasyon...demek ki manual focus yaparken artık daha sağlıklı netleme yapabileceğim.

Teşekkürler

 

Tarih: 30 Aralık 2009, 23:07 - İp: 94.***.**6.179
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

AF sensörler aynı düzenekle değil ama aynı prensiple çalışırlar. Yalnız onalar split işleminin vizör camında değil aynada yapıyorlar. Makinadaki işlemci resmin kırık iki parçasının birbirinden ne kadar kaydığını belirleyip lens içindeki mekanizmayı doğru fokus noktasına sevk eder.

Nikon makinalarda AF sensörü daima çalışabilir durumdadır, üzerinde manuel lens takılı olsa bile, sadece fokus mekanizmasını hareket ettiremezler. Lensin fokus bileziğini siz hareket ettirirseniz makina size doğru fokus noktasında size sinyal verecektir. D40 gibi ucuz Nikon DSLRlar AF-S veya AF*I olmayan lenslerin fokus mekanizmasını süremezler, ama yukarıda anlattığım fonksiyonellik hala geçerlidir.

Bu olaya "Manuel Focus Aid" diyorlar.

Ben olsam split-image taktırmak gibi zahmetli, riskli bir işle uğraşacağıma bunu kullanırdım.


 

Tarih: 30 Aralık 2009, 23:49 - İp: 88.***.**7.114
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Elle netlik yapılsa bile Nikon makinelerin netlik tam yapıldığında (yanılmıyorsam vizör içindeki ışığı yakarak) sinyal verdiğini duymuştum. antika güzel bir noktaya değinmiş, böyle bir imkan varsa bence de bunu kullanmanız daha iyi olur.

 

Tarih: 31 Aralık 2009, 00:23 - İp: 95.***.**7.183
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Antika doğru söylemiş, Pentax ta da manuel netleme yaparken odaklama sinyali hem ışıklı hem de sesli veriliyor. Aslında genelde de tam doğru sinyal veriyor ama bazen tam netleme yapmadan da sinyal verip yanıltabiliyor. Split image focusing screen ile yanılmak imkansız. eğer manuel lens çok kullanılıyorsa, özellikle de eski manuel lensler kullanılıyorsa şiddetle tavsiye ederim.

Hatta şimdi fotoğraftaki gibi değilde ortasında // şeklinde iki tane 45 derece çizgisi olan image screen çıktı, kullanıyorum, çok çok iyi.

 

Tarih: 31 Aralık 2009, 17:23 - İp: 88.***.**5.213