myspor
myspor (üye)
İstanbul / Amatör

Slr’ye Geçmek İstiyorum Ama

SLR dijital fotoğraf makinesi kullanan arkadaşlar
lütfen yardım edermisiniz?

Epey zamandır kompak dijital makineleri kullanmdım
halen kullanmaktayım artık slr'ye geçmek istiyorum.
Kompak makineler ile fotoğraf çekerken odaklanma ve çekim esnasında fazla gecikmeler canımı sıkar oldu.
Bir fotoğraf çekip kaydedene kadar konular akıp geçiyor. Benim aradığım özelliklere sahip fuji 6500fd'yi önerenler çok bana ama ben tercih edemiyorum
nede olsa kompak sınıfında. Gerçi ele yatkınlığı tutuşu duruşu güzel ama ısınamadım.

En uygun fiyatta bir slr makine almayı düşünüyorumda
yalnız şu bakımdan tereddütlerim var.
Diyelimki elimdebir Nikon d50, pentax k100d var.
Yolda veya her hangi bir yerde bir konuya rasladım
ani fotoğraf çekmem lazım. Makineyi hemen çantadan çıkarmamla birlikte açma kapama düğmesini açınca hemen fotoğraf çekebilirmiyim.
Birde bu makineler gövde olarak satılıyor.
Lensler ayrı alınıyor. Mesela maçtayız tribünlerde maç seyrediyoruz. Karşıki tribünlerde tanıdık insanlar var
onları zoom yaparak kaliteli bir şekilde fotoğraf çekebilmek için ne tür lens gerekir.
ZOOM tabiri lenslerde optik birimi olarak nasıl açıklanıyor. Mesela yüksek bir ağaçta görünür yerde değişik bir kuş türü gördük fotoğrafını çekeceğiz hangi tür lens yeterli.
Diyelim ki 18*135 ölçülerinde bir lens tavsiye ettiniz
bu ölçülerdeki lensler de açı ne ölçüdedir acaba?
Sormak istediğimi belkide iyi anlatamadım ama uzman arkadaşların gayet ne demek istediğimi anlayacaklarını tahmin ediyorum.
Üşenmeden okuduğunuz, yardım ve emekleriniz için çok teşekkür ederim.


Tarih: 11 Mart 2007, 18:29 - İp: 85.***.**0.251
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

merhaba myspor bu sorularının cevabını almadan kesinlikle dslr makina almamalısın bana sorarsan.şimdi sorularına cevap vermeye calısayım...

oncelikle dslrleri actıgın anda,bazılarında bir ıkı sanıyelik beklemeyle oabiliyor fotograf cekebilirsin,tabi acar acmaz kadrajını ayarlaman,diyaframı enstantaneyı ayarlaman gerekli...
bu makinalar evet govde olaraks atılıyor ama kit lensleriyle beraberde satılıyor...
karsıkı trubunde mac seyreden kişiyi cekmen için 300 mm uzeri bir lense ihtiyac duyacaksındır..kullanım amacına gore lens alman bu bakımdan onemli..genel kullanım ıcın 17-70 gibi bir lens yeterliyken mesela kus fotografları ıcın 300 400 mm lik lensler edinmen gerekecektir...

ZOOM tabirine gelirsek yine senin belirttigin olcuyu alalım...18x135 mm lik bir lens 135/18= 7,5 optik zooma denk gelir...

18 135 lik bir lens aldıgın dslrnın fokal carpanına gore deger alacaktır..fokal carpan genelde 1.5 degerinde oluyorki buda lensin uzerinde yazan acıyı 1.5 ile carpman gerektigi anlamına geliyor.. yani 18x135 lik lensin aslında 27x202,5 mm degerlerine denk geliyor...


ultra zoom kompakt makinalar kullandıktan sonra dslr kullanmak bıraz zor gelebilir cunku hem geniş acı hemde dar acıyı aynı anda istiyorsunuz..bu tip bir kullanım için pratık olması acısından 18-200 mm lik lens kullanabılırsınız ama oda goruntu kalitesinden cok sey goturuyor..zoom aralıgı buyudukce bu kalite dususu kacınılmaz..yada mesela 17-70 ve 70-300 gibi iki lensle cekim yapabilirsiniz..

nekadar acıklayabıldım bilmiyorum ama benim soyleyebileceklerim bukadar..iyi aksamlar..

 

Tarih: 11 Mart 2007, 19:31 - İp: 88.***.**7.120
myspor
myspor (üye)
İstanbul / Amatör

gaijin
Ne kadar işime yarayacak güzel bilgiler verdiniz ki
ellerinize sağlık.
Vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

 

Tarih: 11 Mart 2007, 19:36 - İp: 85.***.**0.251
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

rica ederim insallah yardımcı olabilmişimdir..baska bir sorunuz olursa isterseniz ozelden mesajda atabılırsınız..iyi aksamlar..saygılarımla

 

Tarih: 11 Mart 2007, 19:40 - İp: 88.***.**7.120
myspor
myspor (üye)
İstanbul / Amatör

Buradan şunu anladım ki
SLR makineler tam bir teferruat ile maşaggatlı.
Bu şekilde zor görünüyor.
Zoomlama ihtiyacında ayrı lens, geniş açı için ayrı lens macro için ayrı lens valla şimdiden yoruldum

Bu durumda biraz daha kalite için
FZ50,FUJİ650FD. CANON G7 veya CANON IXSUS 850
gibi modellere yöneleceğim. Aslında elimdeki makine de birçok makineden çok çok iyi. Şaşırmış durumdayım ama
biraz daha sabretmeliyim ve araştırmalıyım.

 

Tarih: 11 Mart 2007, 19:49 - İp: 85.***.**0.251
merhaz
merhaz (üye)
Şırnak / Amatör

sevgili mysspor gaijin arkadaşımız teknik anlamda yaterli bilgilendirmede bulunduğu için benimde size sadece bir önerim olacak..
dslr makina kullanmanın kompaktlara göre oldukça fazla avantajları vardır.daha hızlı ve daha seri olmalarından dolayı dslr makinalar istediğiniz çekim şartları için ideal makinalardır.bunun için size önereceğim markaların başında fiyat ve performans olarak sony a100 olacak.bunun nedeni ise sony nin 18/70 ve 75/300 kit lensleri ile hem ekonomik ve hemde ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir set olmasıdır.18/70 lens günlük kullanımlar için 75/300 lens ise sporsahneleri için çok ideal bir lens.75/300 lens ile futbol maçında bazı çekimler yaptığım için öneriyorum.sizi fazlası ile memnun edecek bir set olacağına inanıyorum..

 

Tarih: 11 Mart 2007, 23:06 - İp: 85.***.**5.216
mavi28
mavi28 (üye)
İstanbul / Meraklı

Sayın merhaz
Bahsetiğiniz makine ile spor müsabakalarından özellikle futbol maçları fotoğrafınız mevcutsa bir kaç tane buraya örnek ekleyebilirmisin. Renkler hangi takım olursa olsun farketmez. Fotoğraf makinesi ve fotoğraf konumuz.
SAYGILAR.

 

Tarih: 12 Mart 2007, 07:56 - İp: 85.***.**8.94
merhaz
merhaz (üye)
Şırnak / Amatör

hay hay mavi28..yalnız şuan işyerindeyim.akşam evde fotografları yükleyecem..

#merhaz' tarafından 12.03.2007 10:58:38 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 12 Mart 2007, 10:57 - İp: 88.***.**6.5
mineee
mineee (üye)
İstanbul / Amatör

ben de uzun süre slr like makinelerde takılmış kalmıştım.bütçe darlığının yanı sıra zorluklarından korktuğum için dslrye cesaret edemiyordum.ancak slr makinelerin fotoğraf kalitesine hiçbir şey ulaşmıyor.bu yüzden ikinci el slr aldım ve inanın ne kadar mutlu oldum.makinemle bir haftamı doldurmadım henüz,ancak şu anda bile tam manuel çekim yapabiliyorum,yani ayarlarını kavramak o kadar zor değil.tabi temel kavramları,kullanım klavuzunu okuyarak ve uygun bir ortamda farkları görebileceğim onlarca deneme çekimi yaparak öğrendim.
lens değiştirme konusuna gelince,işin en zor tarafı o.bence zorluğu sensör kirletme riskinin olması.onun dışında inanın o kadar zaman alan bir işlem değil,el alışınca tak çıkara dönüyor iş.hem tek lens yeterli gelmiyor insana.ben ilk aldığımda elimde sadece 18-55 mm vardı,şimdi de 35-135 ekledim setime ve ikinci lens ilaç gibi geldi.çünkü zoom gerçekten çok gerekli oluyor çoğu zaman.
çabuk fotoğraf çekmeniz gereken durumlardaysa dslrin otomatik modları var.mesela ben iyi bir portre yakalarsam hiç düşünmeden automodda basıyorum deklanşöre.hemen çekiyor.hız konusunda bence compacttan aşağı kalır yanı yok.
son olarak size neden slr önerdiğimi söyleyeceğim.bu işte ilerlemek isteyince insan bir süre sonra görüyor ki olanı çekmek yetmiyor,o ana efekt katmak istiyosunuz.mesela bana iyi ki slr aldım dedirten şey enstantene hızını düşürüp insanları vb. flu gösterme olanağı.kontrölün sizde olması bir süre sonra vazgeçilmez oluyor bence.

 

Tarih: 12 Mart 2007, 20:56 - İp: 88.***.**3.44
myspor
myspor (üye)
İstanbul / Amatör

mineee öncelikle cesaret ve tavsiye öneriniz için teşekkürler, Yalnız hız konusunda sanırım bir yanlışınız var.. Çünkü slr lerde hız kompaklardan çok fazla iyi olması gerekir düşünüyorum. Benim 1. öncelikli sorunum bu. Aynen manuel makineler gibi şık şık fotoğraf çekmem lazım.

 

Tarih: 12 Mart 2007, 21:03 - İp: 88.***.**5.44
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

DSLR makinelerde makineniz kapalı bile olsa 1 sn nin altında fotografınızı çekebilirsiniz.
Bu iş için hızlı bir objektif (hızlı auto-focus), herhangi bir otomatik çekim modu ve biraz el alışkanlığı gerekir.
Hızınızı en çok objektifin auto focus hızı etkiler.
Bazı objetifler çok çok süratli odaklama yapabilirken, bazıları oldukça yavaştır. Makinelerin açılış süresi neredeyse yok gibi, düğmeyi açıtğınız andan itibaren parmağınızı deklanşöre götürene kadar makine çekime hazırdır.
Objektiflerde genellikle ekmek=köfte denklemi doğrudur.

 

Tarih: 12 Mart 2007, 22:03 - İp: 85.***.**1.178