pantat
pantat (üye)
Ankara / Amatör

Sensör Boyutu-alan Derinliği

Merhaba arkadaşlar.

Sensör boyutunun fotoğrafa olan etkileri üzerine biraz araştırma yaptım. Sonuçta sensör boyutu büyüdükçe objektif üzerine düşen ışığın daha verimli kullanılarak hem daha yüksek kontrastlı hem de daha geniş açılı fotoğraflar elde edildiğini öğrendim. Yalnız kafama yeni bir soru takıldı. Sensör boyutundaki büyüme aynı diyafram ayarlarıyla olmak kaydıyla alan derinliği üzerinde herhangi bir etki yapar mı? Yaparsa alan derinliği üzerindeki etkisi genişleme ya da daralma şeklinde mi olur?
Bu güne kadar yalnızca analog slr kullandım ve bu konu üzerinde düşünmem gerekmemişti. yalnız yakın zamanda dslr ye geçme planları yaptığım için konuyu merak ettim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.



#pantat' tarafından 13.01.2007 23:48:11 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Ocak 2007, 23:45 - İp: 144.***.**0.80
chilbir
chilbir (üye)
Ankara / Amatör

sensör boyutu ile alan derinliği arasında bir ilişki mevcut, şimdi kompakt makine yapan bir firma normal 35 mm makinelerdeki genişlikte bir açı yakalamak için odak uzunluğunu kısa tutmak zorunda kalıyor, yani mesela bendeki a530 5.8 mm odak uzunluğuna sahip bunun 35 mm karşılığı 38 mm falan yapıyor.odak uzunluğu da alan derinliğini direk etkileyen bir unsur olduğundan küçük sensörlü makinelerde alan derinliği çok daha fazla olur, benim bildiklerim bunlar, umarım yardımcı olmuşumdur

 

Tarih: 15 Ocak 2007, 16:18 - İp: 213.***.**1.18
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Benim bildiğim kadarıyla alan derinliğini 3 faktör etkiliyor:

Konuya olan uzaklık

Konu uzaklaştıkça net alan derinliği artar.

Zoom değeri

Objektifinizin zoom değeri arttıkça net alan derinliği azalır.

Diyafram Değeri

Diyafram genişliği arttıkca (F22==>F1.4) net alan derinliği azalır.


DSLR makinelerin FF makinelerle karşılaştırıldığında 1.5X, 1.6X gibi crop faktörleri vardır fakat bu durumun mantık olarak alan derinliğine etkisi yoktur. Net olan alanı optik olarak yukarıdaki 3 faktör belirler FF makinenin sensörü daha fazla yüzey kapladığı için sadece crop faktörlü sensörün kapsamadığı alandaki extra ışığı da aynı kare içine alır.

Kompakt makinelerde alan derinliğinin yüksek oluşunun nedeni sensör boyutundan ziyade optiktir yani mekanik kısıtlar dolayısıyla lensin odak uzaklığının kısa tutulmak zorunda kalınmasıdır. Ayrıca bu tarz makineler genel olarak manzara ya da hatıra fotoğrafı çekmek için kullanıldığı için üretici firmalar auto modunda diyafram değerini kısarak maksimum alan derinliği elde edecek şekilde ayarlar.

 

Tarih: 16 Ocak 2007, 02:32 - İp: 85.***.**0.11
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

aslında doğrudan bir etkisi yok.

ama şöyle de bir örnek verilebilir.

normal slr'deki 28mm bakış açısı ile fotoğraf çekmek istiyorsunuz diyelim. bunun için crop faktörlü dijital makinede 18mm objektifle bu fotoğrafı çekersiniz.

diyafların da aynı olduğunu varsayarsak dijital ile çektiğiniz fotoğraftaki alan derinliği üstündeki 18mm'nin alan derinliği olacaktır.

kompakt makinelerin fokal uzunlukları 7-8mm lerden başlayabilir. sensörleri çok küçüktür. crop faktörü çok yüksek makineler olarak düşünebilirsiniz. bunlardaki çok geniş ne alan derinliklerinin sebebi bu çok kısa odak uzunluklardaki lensleridir.

 

Tarih: 16 Ocak 2007, 23:24 - İp: 85.***.**2.168
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Biz hep 2 boyutta dusunuyoruz ama aslinda filmin veya sensorun uzerine dusen goruntu 3 boyutlu. Tabiiki sensor(veya film) 2 boyutlu bir plaka oldugu icin bu 3 boyutlu imajin sadece bir yerinden kesit alabiliyor, diger boyutlar "odak disi" olarak goruluyor.

Bu uc boyutlu goruntunun derinligini sadece birsey belirliyor:

Odak mesafesi

Burada 35mm muadilinden, crop faktorunden falan bahsetmiyoruz, bilfiil mercegin odak uzunlugundan bahsediyoruz. 7mm ise 7mm, 50mm ise 50mm. Buyuk sensorlu(veya filmli) makinalar daha buyuk odak mesafeli mercekler ile calistiklari icin odak goruntunun derinligi de fazla oluyor.

Uzaktaki cisimlerin, sensor tarafindaki goruntusunde katmanlar birbirine daha yakin oldugu icin, uzaklarin resmedilmesinde alan derinligi artiyor.

Diaframin uc boyutli goruntunun derinligine bir etkisi yok, ama kisilinca, odak disi bolgenin dagilma konisini daralttigi icin alan derinligini arttiriyormus izlenimi veriyor. Diaframi cok daratirsaniz, isigin dalgaboyuna bagli olarak sacilim olayi yasaniyor. Odak mesafesi ne kadar uzunsa, sacinim o kadar gec olusuyor, dolayisi ile buyuk sensorlu (filmli) makinalar digerlerinden daha avantajli oluyor.

DSLR sahipleri F8-F11 degerlerini asmamalilar. Daha kucuk makinalarda zaten sacinim sebebiyle ureticiler F8'in otesinde diafram degerine musaade etmezler. Buyuk format makinalar icin en iyi diafram degerinin hesaplanmasi ile ilgili bir makale iste burada:


tiklayiniz: Selecting the sharpest aperature

Ayrica sacilimla ilgili makale :

tiklayiniz: Diffraction

 

Tarih: 18 Ocak 2007, 02:02 - İp: 85.***.**7.31
  • 1