salıncak
salıncak (üye)
İstanbul / Amatör

Raw Kalitesi, Jpeg Kalitesi..

Arkadaşlar eos 450d ile raw formatta çekim yapıp bunu Photoshop veya Canon Photo Professional'de açtığımızda, en iyi kalitede çekilmiş jpeg fotodan daha mı net ve keskin, doygun renkler görürüz. Yalnız burada belirtmek istediğim fotoğrafa hiçbir işlem yapmaksızın bir karşılaştırma yaparsak.
Çünkü makine raw formatta kayıt yapınca 14 bit olarak kayıt yapıyor; jpeg'de ise 8 bit bildiğim kadarıyla. Yani mantık olarak raw daha kaliteli görünüyor. Ama duyduğum kadarıyla raw'da çekip herhangi bir işlem yapmayınca jpeg daha canlı görünüyormuş. Bahsettiğim yazılımlarla fotoğrafı çevirtirsek bu sefer raw mı daha üstün gelir? Ne yazık ki bunu deneyecek fırsatım olmadı.

Bu aralar 450d almayı planlıyorum.
Hepinize teşekkür eder yeni yılınızı kutlarım.

Tarih: 1 Ocak 2010, 12:49 - İp: 78.***.**5.10
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Bilgisayar ekranında ve çıplak gözle bakarsan elzem bir fark olmayacaktır yada olmaması gerekir. Eğer üzerinde hiçbir işlem yapmayacak isen jpeg çekmek daha mantıklı. Ben hep jpeg çekerim çünkü:
1) Bir sürü fotoğraf çekerim bunlarla tek tek uğraşacak vaktim yok.
2) Bir sürü fotoğraf bir sürü yer kaplar birde raw olduğunu düşünüren 3 kat yer kaplar. Hard diskimin kapasitesi sınırlı.
3) Nette paylaşırken hem küçülten hemde jpeg'e dönüştürmen gerekir. Gene uğraşmak gerekir.
4) Raw formattaki fotoğrafları yukarıda bahsettiğinin programlar dışında ve işte picasa ve ACDSee gibi programlar dışında tüm programlar tanımaz ve görüntüleyemez.

Dez avantajları neler jpeg çekmenin:
1) Fotoğrafı çekerken tüm ayarları doğru yapmış olan gerekir. Çünkü sonradan fazla oynayamazsın fotoğraf üzerinde. Eğer manuel çekiyorsan bu bir sürü ayar ile uğraşman anlamına gelir ki buda çok zor. (O yüzden ben günlük işlerde hazır çekim modlarını ve AWB yi kullanırım. )
2) Hatalı çektiğin fotoğrafların çoğunu silmen ve yeniden çekmen gerekir. Eğer yeniden çekme imkanın yoksa o kareyi kaçırdın demektir. O yüzden tek sefer çekme şansın olan şeylerde raw kullanmak daha iyidir. Sonuç kötü bile olsa netlik doğru ise sonradan birşeyler yapıp düzeltebilirsin.
3) Büyük boy baskı işine girdin mi (A4 ve daha üstü) raw daima daha kalitelidir.
4) Jpeg de fotoğraf üzerinde işte biraz kontrast, ışık, renk, doygunluk, keskinlik vb. düzenlemeler yapabilirsiniz ama çok fazla kaçırdım mı fotoğraf bozulur. Raw da bunları fotoğrafı bozmadan çok daha geniş bir aralıkta müdahale edbilirsinzi. bu yüzden raw çekerken beyaz ayarı, pozlama miktarı gibi etmenler doğru yapılmış olmasa bile sonradan düzeltilebilir.

 

Tarih: 1 Ocak 2010, 15:01 - İp: 85.***.**6.119
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

eos 450d ile raw formatta çekim yapıp bunu Photoshop veya Canon Photo Professional'de açtığımızda, en iyi kalitede çekilmiş jpeg fotodan daha mı net ve keskin, doygun renkler görürüz.

hayır. aksine soft görürsünüz.


duyduğum kadarıyla raw'da çekip herhangi bir işlem yapmayınca jpeg daha canlı görünüyormuş.

yanlış


bit konusuna çok takılmamalısınız.

 

Tarih: 1 Ocak 2010, 19:26 - İp: 88.***.**8.47
salıncak
salıncak (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkür ederim arkadaşlar verdiğiniz değerli bilgiler için.

 

Tarih: 1 Ocak 2010, 22:46 - İp: 78.***.**5.10
  • 1