mertozdemir
mertozdemir (üye)
Ankara / Amatör

Raw Hakkında

Canon kullandığım için buradan örnek vericem. Kalite ayarlarında Raw + L modda çekim yaptığımda hem jpeg hemde cr2 dosyası olarak hafıza kartına takılıyor ancak raw formatını jpege dönüştürdüğümde aralarında parlaklık ve tonlama farkı olduğunu görüyorum raw formatı daha koyu renklerde çıkıyor ama gerçeğe yakın oluyor tamda değil yani bu rawla jpeg arasındaki parlaklık, tonlama farkı normalmi ? başka deneyen varmı ?

Tarih: 28 Mart 2010, 18:00 - İp: 78.***.**2.54
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

JPEG'de çekince makinanızın kendi yazılımı RAW dosyayı "kendince" en ideal şekilde JPEG'e çeviriyor . Belki doygunluk,belki kontrast,keskinlik katıyor - renkleri kuvvetlendiriyor . Artık default yazılım veya (Nikonlarda) tercihleriniz ne ise .

RAW dosyayı PC'de JPEG 'e çevirdiğinizde yukarıdaki ilavelerin hiç biri olmuyor , dosya RAW'daki görüntüsüne yakın halde kalıyor .

 

Tarih: 28 Mart 2010, 19:06 - İp: 96.***.**4.180
hysteric
hysteric (üye)
İstanbul / Amatör

Bu farkı anlatmam için biraz uzatmam gerekiyor konuyu umarım sıkılmazsınız çünkü bu farkı anlatmanın başka bir yolu yok. Raw formatı ham veridir. Bir görüntü dosyası değildir jpeg gibi. Şöyle anlatayım, makinenin deklanşörüne basınca verilen enstantane boyunca sensör pozlanıyor, perde kapanınca bu veriler makinenin işlemcisine gönderiliyor önce burada bu veriler sıralanıyor ve ön belleğe atılıyor işte bu önbelleğe atılan veri evrensel RAW formatıdır, tabi makineler geliştikçe vede markadan markaya görede değişiyor ama %90 aynıdır hepsinin içeriği neyse konumuza geri dönersek raw çekildiği zaman bu önbelleğe atılan veri makine tarafından hiç işlenmeden sadece exif bilgileri ve birkaç veri dosyaya eklenerek raw dosyasını oluşturuyor. Ama eğer raw yerine jpeg veya tiff seçerseniz bu sefer makinenin işlemcisi bu görüntüyü daha önce makineye verdiğiniz saturation, contrast vb. ayarlara göre işliyor ve imaj dosyası haline getirip öyle kaydediyor. Şimdi gelelim görüntünün raw da daha canlı çıkmasına. Bunun temel nedeni (tahminen photoshop kullandığınızı düşünüyorum) raw un makinenin saliseler içersinde yaptığı gibi (ki makinelere koyulan işlemciler de çok kuvvetli değil eos 1ds iii ve ya eos 5d ii olsa bile normal bir bilgisayarın işlemcisiyle ve photoshopla karşılaştırılamaz) işlemek değilde photoshop gibi profesyonel bir programda işlemenizden kaynaklanıyor. Photoshop'un Camera Raw plug-in i her geçen gün geliştiriyor ve profesyonelleştiriliyor. Yani bu görüntü farkının oluşmasının asıl nedeni raw un işlenmesini makineye bırakmak yerine, photoshop üzerinden profesyonelce işlenmesinden kaynaklanır ki her profesyonel fotoğrafçının yapması gereken de her zaman RAW çekmektir.

 

Tarih: 28 Mart 2010, 23:29 - İp: 85.***.**9.239
mertozdemir
mertozdemir (üye)
Ankara / Amatör

kullandığım program photo scape çünkü canonun orijinal cdsinden çıkan program raw fotoları açmıyor bunuda çözebilmiş değilim anlatımınız gerçekten aydınlattı teşekkür ederim. önerebiliceğiniz program varsa onuda yazarsanız sevinirim

 

Tarih: 29 Mart 2010, 01:41 - İp: 78.***.**6.79
hysteric
hysteric (üye)
İstanbul / Amatör

program olarak, hele hele raw işleme olarak kesinlikle photoshoptan başka bir program düşünmeyin. Ama eğer olduda photoshop'unuz eskidir, güncel değildir açmıyorsa bu sebeplerden raw'u adobe'un dng converter diye bir programı var. Bu da raw benzeri bir format oda tıpkı raw gibi kayıpsız ve sıkıştırmasız. Aşağıdaki linkten windows veya mac versiyonunu indirebilirsiniz. Ama bana sorarsanız hiç boşu boşuna bunlarla uğraşmayın, photoshop'unuz güncel değilse güncelleyin, yoksa da photoshop kullanın.

http://www.adobe.com/products/dng/

 

Tarih: 30 Mart 2010, 16:28 - İp: 88.***.**1.58
  • 1