bilaxos
bilaxos (üye)
İzmir / Amatör

Raw Fotoğrafların Çok Yer Kaplaması

Arkadaşlar raw fotoğraflar bilgisayarımda çok yer kaplıyor onları jpeg e dönüştürünce kaliteleri bozulur mu ?
Yani raw dan jpeg e dönüştürüp jpeg olarak saklasam raw ları silsem kaybediceğim neler olur ?

Tarih: 3 Temmuz 2011, 11:22 - İp: 78.***.**9.226
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Filim ile çekilen fotoğrafları kağıda bastırdıktan sonra, negatiflerini çöpe atmak ile aynı şey. Bu yöntem tercih edilecekse, JPG çekmek daha mantıklı olur.

 

Tarih: 3 Temmuz 2011, 14:12 - İp: 95.***.**5.206
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ocaklilara katılıyorum. madem oyle hiç raw cekmeye gerek yok direk jpeg cekin.

 

Tarih: 3 Temmuz 2011, 21:52 - İp: 88.***.**8.140
senolyilmaz
senolyilmaz (üye)
İstanbul / Amatör

Çöpe atmak pek mantıklı gelmez, eğer raw formatlı fotoğafın ne işe yaradığnı bilmiyorsanız sizin için bir anlam teşkil etmez zaten biliyorsanız saklamanızda fayda vardır demektir...

 

Tarih: 3 Temmuz 2011, 23:00 - İp: 176.***.**9.41
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

amatörseniz zaten her fotoğrafı raw olarak çekmeyin ve raw olarak saklamayın. rawın önemini anladıktan sonra bazı fotolar raw olarak çekilmeli ve yine duruma göre yeterli sayıda fotoğraf raw olarak saklanmalı.

 

Tarih: 16 Temmuz 2011, 03:42 - İp: 78.***.**0.150
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Zor cekim kosullarinda,yani isik dengesinin karistigi,aydinlik-karanlik farkinin bol oldugu ve resim kalitesin onemli oldugu ozel cekimlerde raw kullanmanizda fayda var.Ama gelisiguzel yapilan normal cekimler ve isik dengesinin iyi oldugu ortamlarda genelde raw a ihtiyac duyulmaz.

Ben rawsiz cekim yapmam.Makinama atarim,onemsiz olanlari silerim,onemlileride eger Jpeg olarak tatmin etmiyorlarsa islerim ve raw olanida sonra siler gecerim cok yer kapladiklari icin.

Raw bir nevi cektiginiz fotograftan daha cok kombinasyonlar yaratmak icin saglama alma dosyasidir.RAW makina cekimi yapan bir makinayi aldiktan sonra raw ile ugrasmamak biraz israfdir benim gozumde.Neden elinizde olan bir avantaji kullanmak istemezsinizki...

RAW dan Jpeg e donusturunce tabiki hamuru ekmek yapmaniz gibi bi durum ortaya cikar.Ki ekmegi tekrar hamura cevirmek ve tekrar ekmek yapmak olamaz...

 

Tarih: 17 Temmuz 2011, 16:54 - İp: 221.***.**3.132
byesta
byesta (üye)
İstanbul / Amatör

jpeg formatı sıkıştırılmış bir formattır resimde rahat rahat ışıkla renkle oynayamazsınız bir süre sonra bozulur ama raw formatı ham formattır siz istediklerinizi işlersiniz işledikten sonrada tekrar yer kaplamasın diye sıkıştırırsınız lazım olmıyıcaksa işledikten sonra silin derim

 

Tarih: 18 Temmuz 2011, 23:25 - İp: 78.***.**5.41
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Raw ingilizcedeki kelime anlamı ile Ham demektir. Yani Raw çektiğiniz fotoğraflar makine tarafından hiç bir işleme tabi tutulmamış ve Sensörünüzün o karede algılayabildiği tüm dataları aynen ve eksiksiz şekilde içeren bir dosya çeşididir bu yüzden de büyüktür. Günümüzün basit kompakt dijital makineleri bu formatı otomatik olarak makine üzerinde yüklü bazı parametreler çerçevesinde sıkıştırıp küçülterek (ve bazı dataları da kaybederek elbette) daha küçük jpeg dosyaları halinde kaydeder. Raw çekebilen makineler ise bu formatta kayıt yaparak tüm datayı sakladıkları için sonradan işleme konusunda size Ham bir bir fotoğraf karesi yaratırlar. Neden gerekli derseniz bütün data sıkıştırılmamış makine işlemcisi tarafından yorumlanmamış halde elinizde olunca üzerinde önemli değişiklikler yapmanız mümkün. Bir bakıma makinenin bu bilgileri Jpeg e çevirirken yaptığı otomatik ayarlamaları siz manuel yapabilirsiniz. Pozlama değerini, beyaz ayarını, renk sıcaklıklarını ve başka bir faktörü Jpeg bir dosya üzerinde yapamayacağınız ölçüde değiştirmeniz yeniden yorumlamanız mümkün olur.

Ben şöyle yapıyorum. özel bir anı bir mekanı bir durum fotoğraflayacak isem yani sonradan üzerinde uğraşmak farklı sonuçlar elde etmek niyetim olacaksa RAW da çekiyorum. Eve geldiğimde bu kare üzerinde çalışıyorum. Hedeflediğim görüntüye ulaştığımda ise nihai kareyi Jpeg e çevirip saklıyor, Raw olanı siliyorum (dediğiniz fazla yer kaplaması nedeniyle) yok tatmin olmadıysam daha sonra üzerinde çalışmak için tekrar saklıyorum. Ama alelade çektiğiniz gibi saklayacağınız bir kare ise ya da çektiğiniz sonuçlar beklentilerinize çok uygun ve sonradan fazlaca müdahale etmeyeceğinizi düşünüyorsanız Jpeg olarak çekmeniz daha kolay yol olabilir.

Son olarak da güncel DSLR makinelerin büyük bölümünde makine üzerinde (kısıtlı da olsalar) Raw işleme ve Jpeg dönüştürme fonksiyonları var. Makine üzerinde yapacağınız Postprocessing size yeterli görünüyorsa Jpeg'e çevirip Raw olanı direk makine üzerinde de silebilirsiniz. Bu durumda daha bilgisayara atmadan bile Raw dan beklediğiniz sonuçları almış olabilirsiniz.

Sonuç olarak üzerinde uğraşmayacaksınız birşeyleri değiştirmek kendi yorumunuzu katmak gibi bir ihtiyacınız yoksa, yani Raw dosyaları da olduğu gibi saklıyorsanız Raw çerkmenize ve saklamanıza gerek yoktur.

 

Tarih: 21 Temmuz 2011, 11:29 - İp: 62.***.**2.1
nagel
nagel (üye)
İstanbul / Amatör

Öncelikle şunu söyliyeyim raw çektiğin bir fotoğrafı PS kullanarak biraz oyna ve ne kadar güzel şeyler ortaya çıkardığını gör.

Ben RAW + Jpeg basic kullanıyorum yani makinem her fotoğrafı iki şekilde kaydediyor. Jpeglerden resimlere bakıp başarısız olanların raw halini siliyorum. Jpeg leri her zaman saklarım bana eski arşivlerime bakarken yaptığım hataları hatırlatırlar.

Çok yer kaplıyor demişssin fotoğrafçılığın bazı fedakarlıkları vardır. Kendine fazladan 1TB lik bir taşinabilir disk alabilirsin vede fazladan bir 8GB lık stick kart da alabilirsin sorun ortadan kalkar

 

Tarih: 24 Temmuz 2011, 15:54 - İp: 46.***.**1.204
  • 1