aikineyzen
aikineyzen (üye)
Ankara / Amatör

Panasonic Fz7- Noise

Merhaba bir kaç gündür bu forumu ayrıntılı olarak inceledim.Ama kafa karışıklığından başka hiç birşey yaratmadı. Ortaya atılan kanıtsız kişisel görüşler fotoğraf makinesi alacaklara yardımcı olacağı yerde bilinç bulanıklığı yaratıyor"35mm" ye olan duygusal bbağımdan dolayı da bu zamana kadar dijital fotoğraf makinelerinden uzak durdum. Fakatbu zamanlar bütçemi göz önünde bulundurarak Panasonic Fz7 marka makineyi almayı planlıyordum ki noise ile ilgili tartışmalara tanık oldum.
Bu konuyu burda tekrar açmamın nedeni bu konudaki iddaaların analitik cewaplarının malesef verilmemiş olmasıdır.Lütfen herhangi bir cevap verecekseniz kişisel deneyimlerinizi gerek fotoğfaf gerekse bilimsel bazı açıklamalarla temellendirin.Anladığım kadarıyla noise sadece bu markanın sorunu değil bir çok makinede olan bir durum. Noise problemine karşıdiğer firmalar tarafından geliştirilen çözümlerin fotoğraf kalitesine etkisi yokmudur acaba.bu forumda yine Panasonic Fz7- ile canon s3 ün karşılaştırmasını yaptıkları bir noise karşılaştırmasında Panasonic Fz7 nin görüntüleri canona göre çok daha temizdi.Ortamdaki ışık ve kullanılan diyafram ve enstantaneye göre noise farklı şekilde ortaya çıkıyor olabilir. Fotoğraf makinesini eline alıp az ışıklı bir ortamda noise li bir sonuç almak genel geçer bir şey değildir.Sanımca fotoğraf makinesi tanıdıkça bu probleme karşı bazı reflexler geliştirilebilir diye düşünüyorum.
(birde yine bu forumda canon a80 ve ona yakın modellerin Panasonic Fz lerden çok daha kaliteli görüntü verdiğine dair bir iddaa ile karşılaştım. gerek yapı olarak gerek fiyat olarak farklı olan bu makinelerin arasında böyle bir kalite farkından söz edilebilirmi?) cevapar ve ilginiz içinşimdiden teşekkür ederim

Tarih: 15 Mayıs 2006, 15:25 - İp: 81.***.**8.213
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Daha once irdelenmis bir konu, dilim dondugunce sizin istediginiz gibi "analitik" bir sekilde anlatmaya calismistim, nacizane.

http://forum.netfotograf.com/dijital_kompakt.asp?msg_id=9704

http://forum.netfotograf.com/dslr_slrlike_reviews.asp?msg_id=9750

 

Tarih: 15 Mayıs 2006, 21:44 - İp: 88.***.**4.197
aikineyzen
aikineyzen (üye)
Ankara / Amatör

antika cevabın için teşekkür ederim senin açıklamalarını okudum.fotoğraf makineleri genelinde tatmin edici ve yararlı açıklamalar. ama ben Panasonic Fz7 modeli üzerine bizzat bu makineyi kullanan birilerinin daha tatmin edici açıklaamlarını bekliyordum.mesela Panasonic Fz7 modelinin sensörlerinin büyüklüğünün kendi kulvarındaki rakiplerine oranla küçük olup olmadığı,yahut aynı ışık ortamlarında isoyu yükseltmeden Stabilize özelliğini kullanarak noise yi ne kadar engelleyebiliyorlar gibi.ve bu karşılaştırmaları ayı mekanda çekilmiş fotoğraflarla desteklenmesini arzuluyorum

 

Tarih: 15 Mayıs 2006, 23:16 - İp: 85.***.**8.64
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Benim anlatmak istedigim, sorunun o kadar dramatik olmadigiydi,cevap gayet basit:

Noise = MP / (SensorAlani * IsikMiktari)

Bu denkleme koydugumuzda S3 ile FZ7nin sensorleri ayni buyuklukte ve MP ayni olduguna gore, aradaki fark noise'den cok makinanin baska ozelliklerinden kaynaklaniyor olabilir, mesela FZ7nin Leica lensinin ustunlugu gibi.

A80nin sensoru buyuk, MPsi kucuk, dolayisi ile az noiseli olmasi hic de sasirtici degil.

Anlayacagin, bir kere para verip makinayi aldiktan sonra noisele basetmek icin ISO degerini dusurup isik miktarini arttirmaktan baska yapabilecegin fazla birsey yok. Bunun anlami daha uzun poz sureleri ve daha kucuk aperatur degerleri kullanma zorunlulugu oluyor.

Bende FZ7 yok ama benzeri FZ5 var. ImageStabilization bariz, gozle gorulur sekilde, ise yariyor, ama ne kadar, o duruma gore degisiyor. (psikoloji, yorgunluk, makinayi tutus pozisyonu vs.) Benim tahminim 2-3 kere daha yavas cekim yapmak mumkun.


 

Tarih: 16 Mayıs 2006, 11:11 - İp: 85.***.**5.122
aikineyzen
aikineyzen (üye)
Ankara / Amatör

tüm yorumların için çok teşekkürkler antika.anladığım kadarıyla sen fz5 teki noise probleminin ışık miktarını pozlama süresini artırarak üstesinden geliyorsun. son bir soru sorup konuyu kapatmak istiyorum.sen fz5 ten ne kadar memnunsun. fotoğraf kalitesi ve özellikle renkler canon vs gibi aynı kulvardaki makinelerle karşılaştırdığında net olarak ne söyleyebilirsin.bi arkadaşın fz5 ile çektiği fotoları gördüm bana biraz soluk gibi geldi yanılıyormuyum acaba?

 

Tarih: 16 Mayıs 2006, 11:49 - İp: 81.***.**8.213
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Elime Canon makina hic gecmedi, kiyaslama yapamiyorum. Ama ilginctir 2 ay once 160 Euro'ya Olympus FE-120 makina satin aldim, hediye etmek uzere. Gecenlerde gun o makinayla benimkini karsilastirma sansini elde ettim, sanki O'nun dokusu daha canli gibime geldi. Sonucta her iki makina da JPG uretiyor, cekim sonrasi uygulanan processing fark yaratiyor olabilir, belki de ben parametreleri adam gibi ayarlayamadim.

Beri taraftan sunu da biliyorumki internette FZ5'le cekilmis acaip guzel fotograflar var, dolayisi ile sorunun FZ5'te degil onu kullananda (yani ben ve senin o arkadasinda) oldugunu dusunuyorum


Makina olayini bu kadar kafaya takiyorsan ve dahi az noise ve Phtoshop ortamin RAW processing yapmak istiyorsan, o zaman biraz paraya kiyip DSLR almaktan baska caren yok.

 

Tarih: 16 Mayıs 2006, 13:33 - İp: 85.***.**5.122
aikineyzen
aikineyzen (üye)
Ankara / Amatör

160 Euro lık bir makinenin performansını fz7 ile kıyaslamak bile şüphelendirdi beni benim canon 520 deneyimimden sonra ; kaldıki sen daha canli gibi diyorsan işimiz zor

 

Tarih: 16 Mayıs 2006, 16:49 - İp: 81.***.**8.213
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Esas mesaji iskaliyorsun. www.steves-digicams.com sitesine girip foto arsivinden FZ5'le cekilmis fotograflara bakarsan anlarsin ne demek istedigimi. (mesela bugunku fz20 ile cekilmis, goruntu kalitesi olarak benimkiyle ozdes, birtek onda manual focus var)

Karsilastirmaya gelince: Olympusu kullanan kisi "full otamatik mod"da cekim yapti, muhtemelen goruntu islemesinde daha efektif bir parametre kullanmistir benim cozemedigim.

Fiyat konusunda: FE-120 promosyondaydi. Ayni yerde FZ-5in fiyati ise 350 Euro falandi, simdi daha da dusmustur.

Ama arada ne farklar var: 12 optik zooma karsi 3 , manuel modlar, birsuru ivir zivir, kontroller, daha buyuk pil falan vs. Olympus'u vizoru bile yok. Bunlarin hepsi maliyet dusurucu seyler, ama hicbirinin sensore ve image processing'e etkisi yok, dolayisi ile o sahne icin o minik makinanin fz5den daha iyi sonuc almasi mumkun.

DSLR alip buyuk sensor, safe photoshop ortaminda raw processing'i garanti etmedigin surece boyle seyler seni sasirtmasin.

 

Tarih: 16 Mayıs 2006, 17:09 - İp: 85.***.**5.122
yilmaz47
yilmaz47 (üye)
Batman / Amatör

aynı şeyi bende yaşadım..

hatta konuda açtım ama bulamıyorum..
panasonic in rengi soluk geldi banada ama hiç başka makine ile karşılaştırma fırsatı bulamamıştım.hatta bu foto ları renklerini canlandırmak için adobe photoalbum ile colourfix yapıyordum tüm fotoları ..
şu an canon kullanıyorum ve de renkleri çok canlı memnunum..
sanırım işlemcisi renkleri o şekilde çıkartırıyordu..
panasonicte tüm çekimlerim natural modda idi.vivid i denemedim onuda deneyebilrisiniz veya oda olmazsa beyaz dengesi için açık mavi renk karton koyarsanız renkleri canlı çıkıyormuş...

 

Tarih: 16 Mayıs 2006, 20:51 - İp: 85.***.**4.81
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör

Benim gördüğüm kadarıyla ve forumlardan edindiğim bilğilere göre DSLR almadıkça Noise problemi ile mücadele etmek zorundasın. Anlayacan bir avuç para vereceksin elindeki makina seni tatmin etmeyecek. Yakın zamanda yaşamıs bir olarak hüsrana ugramak istemiyorsan DSLR ye yanlızca şekil olarak benzeyen ama alakası olmayan bu makinalardan uzak dur...
Bende DSLR benzeri bir makina aldım ama şimdi compact bir sınıf ixus 700 e geri döndüm. 5-6 ay sonra Canon OES 350D alacam.
Koaly gelsin...

 

Tarih: 16 Temmuz 2006, 02:15 - İp: 85.***.**4.210
murgur
murgur (üye)
İstanbul / Amatör

Bu konuyu başka bir sitede açmıştım. kullananlar fz-5 ve fz-7'den çok memnun, memnun olmayan duymadım. ama güvenilir birçok insanın da söylediği şu: Canon S2, Sony H1, Pan.fz-7 gibi pekçok mega-zoom makinanın sensörü 1/2.5 inch büyüklüğünde. Sensör büyüklükleri aynı olduğu halde fz-7'de kumlanmanın daha belirgin olmasını, kullanılan noise-reduction (kumlanma giderme) yazılımının yetersizliğine bağlıyorlar.
ben Canon S2 kullanıyorum, ISO200'de dahi kumlanma başlıyor, ISO400'ü kullanmaya hiç kalkışmadım bile.
fz-7'nin S2'ye göre ciddi bir fiyat avantajı var. Flaşlı gece çekimi yaparsanız (3-4 metre) iso zaten sorun değil, onun dışında geceleyin uzak ve hareketli cisimleri çekecekseniz belki gerekebilir. Ama bunun için 300-350 milyon fazla vermeye değer mi? bunu düşünmek lazım. Kaldı ki iso 200'de aralarında bariz bir fark olacağını sanmıyorum (iso 400'ü zaten kimse kullanamaz, sadece reklam için konmuş).

 

Tarih: 16 Temmuz 2006, 10:17 - İp: 85.***.**0.235