karakuzu
karakuzu (üye)
Niğde / Stüdyo Fotoğrafçısı

Nikon Gece Cekimleri

slm arkadaşlar inanın burda kafama takılan soruları burda paylaşıp bilğisi olan arkadaşlardan yardım almak ğüzel ben sorunum gecen ğün makinam nikon d 70 ğece fotoğraf cekmek istedim ve flaş kullanmadan ve makinayıda (a) programında kullandım ve makinanın verdiği degerde cektim ama bu arada tripot kullanmadan çekmiş olduğum resimler tamamen ister istemeden resimlerde kayma oldu manu alde hanği ayarda cekmem ğerek gece fotoraflarını ve diğer konuda beyaz ayarıyla beyaz ayarını autoya aldığımda iyi ama verilen degerleri kullandığım istediğim sonucu alamadım şimdiden tşkler ğüzel fotoğraflı ğünlere

Tarih: 1 Aralık 2005, 09:48 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Bu konudaki sorunuzda makinenin d70 olup olmamasının pek bir önemi yok. Konu gece fotoğrafı. A (Aperture Priority) Diyafram öncelikli program modunda kullanma seçiminiz doğru, doğru da tripod kullanmamanız yanlış olmuş. Ortam karanlık (gece), A moduna alıyorsunuz ki diyaframa siz karar verebilesiniz. Burada seçeceğiniz diyaframa göre, makine bir enstantane (perde hızı) belirleyecek. Ortam karanlık olduğundan, belirleyeceği perde hızı da genellikle yavaş bir perde hızı olacaktır. ISO yükseltilerek, daha hızlı bir perde hızı seçmesi de sağlanabilir ama bu da yeterli olmayabilir. Herşey ışık şartlarına bağlı. Sonuçta, tripod (veya makinenin başka bir yöntemle sabitlenmesi) şart.

Beyaz ayarı konusunda, auto da iyi ama verilen değerleri kullandığımda kötü derken "verilen değerler" den ne anlamalıyım? Örneğin, gün ışığında fotoğraf çekerken, gün ışığından farklı bir beyaz ayarı seçiyor iseniz veya seçilen beyaz ayarının ince ayarları ile oynuyorsanız, sonuç tabi ki iyi olmaz. Beyaz ayarı konusunu tam olarak öğrenene kadar Auto da bırakın.

#ocaklilar' tarafyndan 01.12.2005 11:17:18 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Aralık 2005, 11:12 - İp: 85.***.**5.234
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

hatta daha da iyisi raw (nef) formatinda cekim yap karakuzu..
ama ocaklilarin da dedigi gibi tripod sart..
..............

 

Tarih: 1 Aralık 2005, 22:02 - İp: 62.***.**2.10
mba
mba (üye)
İstanbul / Meraklı

Bir de A modunda genelde enstantaneyi olması gerekenden biraz daha hızlı seçiyor makine. A modunda verdiğiniz diyaframa göre makine hangi enstantaneyi öneriyor bakın. M moduna alıp aynı diyaframı seçin fakat A modunda makinenin verdiği enstantaneden 1-2 stop daha uzun pozlanacak enstantaneyi seçin.
Bir de beyaz ayarını dotografı çektikten sonra nikon capture ile değiştirebilirsiniz, tabii ki raw formatını seçmek kaydı ile.
Tripodsuz iyi fotograf çekmek zor. Eğer tripod olursa isoyu 400 den fazla açmazsanız, pozlandırmayı uzatarak güzel fotograflar çekersiniz.
Bir de deklanşöre basarken makine titreyebileceğinden makineyi birkaç saniye sonra kendi çekecek şekilde self timer modunda programlayabilrsiniz.
Meteringi matrix seçin.

 

Tarih: 1 Aralık 2005, 22:55 - İp: 85.***.**0.194
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Bir de deklanşöre basarken makine titreyebileceğinden makineyi birkaç saniye sonra kendi çekecek şekilde self timer modunda programlayabilrsiniz.

Çok isabetli bir öneri.

 

Tarih: 1 Aralık 2005, 23:18 - İp: 81.***.**1.234
polaris
polaris (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Ister film ister digital makinlarda uzun sureli pozlamali cekimlerde (3-4 saniyenin ustu) is tamamen deneme yanilma metoduna baglidir.dusuk isik yogunluklarinda ne makinanin olcum sisteminden iyi bir performans beklemek ve de film veya digital sensorlerin bu dusuk isik yogunluklarina cok lineer bir cevap vermesini beklemek yanlis olur.

sayet sorununuz sadece netlik problemi ise tripod kullanmak kacinilmaz.

beyaz ayarina sayet cekim yaptiginiz mekandaki hakim aydinlatma tipine gore deisir. sayet tungsten lamba ile aydinlatma yapilan bir yerdeyseniz makinanizin ''Incandescent'' ayarina getirmeniz gerekir, diger durumda yani fluresan aydinlatma yapiliyorsa gene ilgili ayara getirmeniz iyi olur veya en iyisi raw cekin.

 

Tarih: 4 Aralık 2005, 09:22 - İp: 24.***.**6.164
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

neden raw formatı ?

 

Tarih: 8 Aralık 2005, 20:56 - İp: 85.***.**4.215
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Polaris:

"digital sensorlerin bu dusuk isik yogunluklarina cok lineer bir cevap vermesini beklemek yanlis olur" cumlesini filmlerdeki tecrubene dayanarak mi soyluyorsun?.. cunku sensorler lineer cihazlar. Reciprocity gibi bir sey dijital makinalarda soz konusu degil diye biliyorum. Bu konuda bir kaynak gosterirsen hemen gidip okumaya baslarim.

Selamlar.

 

Tarih: 8 Aralık 2005, 21:52 - İp: 81.***.**3.132
  • 1