smaler
smaler (üye)
Konya / Reklam Fotoğrafçısı

Nikon D90 In Bilinmeyenleri.

Konuyu D90 ın bilinmeyenleri diye açtım ama ustalar alınmasın. Belki onların bildikleri özelliklerdir söyleyeceklerim. Ben uzun süredir kullanmama rağmen yeni keşfettim bu özellikleri. Sebebi sürekli p,a,s,m modlarını kullanmamdan kaynaklanıyor sanırım. Forumlarda da bu tür bilgilere hiç rastlamadığım için yazma gereği hissettim. Umarım faydalı olur.

1-) Otomatik modlardaki iso değerinin ne olması gerektiğine kullanıcı karar verebiliyor. Mesela makineyi tam otomatik modda bile 200 asa olacak şeklide sabitleyebiliyor kullanıcı. Bunu p,a,s,m modlarındaki iso tercihimi otomatiğe ayarladığım halde otomatik isoda isonun sabit kaldığını görünce farkettim ve üzerinde çeşitli denemeler yaptım. Gördüm ki iso ayarladığım değerde hep sabit kalıyor.

2-) Otomatik modlarda flaş ayarını p,a,s,m modlarındaki gibi flaş açma düğmesine basılı tutarken ayar tekerini çevirerek ihtiyacımıza göre değiştirip kullanabiliyoruz. Ama ayarladığımız değer mod değiştirince yada makineyi kapatıp açınca normale dönüyor.

3-) Gerçi bu kullanma kılavuzunda çok açık olmasada yazıyor ama yinede belirtmek istedim. Seçilen moda göre makine alan derinliğini sığ yada geniş olarak ayarlıyarak kolaylık sağlıyor. Mesela portrede sığ alan derinliği seçiyor. Renkleri ve keskinliğide yine kendisi seçiyor.

4-) P,a,s,m, modlarında otomatik isoya ayarladığımızda ve azami iso değerini belirttiğimizde bunlar sabit değer olarak kalıyor ama isonun en düşüktemi yoksa yüksektemi olması gerektiğine kısmen karar verebiliyoruz. Mesela Azami iso değeri olarak azami 1600 verdiysek, süre olarakta minimum 1/30 seçtiysek bile İso düğmesine basıp isoyu yükselterek makinenin 1/250 de bile 1600 isoda çekim yapmasını sağlayabiliyoruz. Bu da demek oluyor ki maximum iso 1600 e ayarladıysak 1600 ü geçmiyor ama minimum iso değerini iso tuşuna basarak 200-1600 arası bir değere ayarlayabilyoruz. Bu özellikte kullanıcının dikkat etmesi gereken şu. Auto isoya ayarladıysanız bile bilmeden bu özelliği kurcalayarak makinenin mesela hep iso 1600 de çekim yapmasına sebep olabilirsiniz. Bu yüzden dikkatli kullanmanızda fayda var. Makine otomatik isodaysa ve çok fazla gren veriyorsa muhtemelen sebebi bu özelliğin bilinçsiz kurcalanmış olması olabilir.

Not: Yazdıklarım özellikle yeni başlayanlara biraz karışık gelebilir. Yalnız bu özelliklerin ne olduğuna makinenizi elinize alıp kurcalayarak bi göz atmanızı tavsiye ederim. Bence bu özellikler profesyonel kişilerinde kısmen bile olsa faydalanabilecekleri özellikler. Herkese selamlar.

Tarih: 6 Ekim 2011, 17:40 - İp: 88.***.**6.234
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Katkıda bulunmanız güzel ama başlığı D90'ın " bilinmeyenleri " olarak açmak doğru değil - sizin de dediğiniz gibi. Bunlar ustaların değil, D90 kullanan her fotoğrafçıının bilmesi gereken temel ayarlar ; kıyıda köşede saklanmış ve üst seviyeye hitab edecek , normal kullanıcı için"olmasa da olur " ayarlar değil . Böyle yazılınca yanlış anlamaya müsait . Auto ISO'nun çalışma mantığını bilmeden D90'a hakim olmak zaten mümkün değil .

Otomatik ISO'nun basit olan çalışma mantığını kurunca da bu şekilde her detayın bilinmesine veya ezberlenmesine de gerek yok . Kullanım klavuzunda bu konunun uzun uzun anlatılmama sebebi de yine çalışma mantığının basit olması .

Preset tam otomatik mod kullanarak alan derinliği/sığlığa yakalamaya çalışmak veya yine bu tam otomatik modlarda ISO'ya müdahele etmek zaten olmaması gereken şeyler . O modlarda çeken kişinin alan derinliği/ISO ile işi yok - alan derinliği elde etmeyi ve ISO kullanmayı birinen birinin de o tam otomatik preset modlarda . Biraz boşuna kafa karışıklığı yaratılmış gibi geldi .

MANUEL çekimde Auto ISO'nun nasıl beklenmeyen şekilde reaksiyon gösterdiğini açıklasanız gerçekten "bilinmeyen" veya en azından "az bilinen " bir yöne değinmiş olurdunuz ( Makina sizin Manuel pozlama ayarınızı dinlemiyor - ISO ile oynayarak kendince doğru pozlamayı yapıyor . Tüm emeğiniz boşa gidiyor eğer nasıl olsa Manuel moddayım diye Auto ISO'ya dikkat etmezseniz )


#paperman' tarafından 06.10.2011 20:12:23 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Ekim 2011, 20:04 - İp: 96.***.**4.180
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör


"Ustalar alınmasın" demişsiniz ama asgari bu ayarlara hakim olacak kadar ustalığa erişmeye niyeti olmayanlar zaten hiç boşuna masraf edip Dslr almasın. Bu ayarlar sadece Nikon D90'da değil hemen tüm Dslr'lerde tuş, menü yerleşimleri farklı olsa da var olan ve Paperman'ın dediği gibi Dslr kullanan herkesin bilmesi ve hakim olması gereken ayarlar.

 

Tarih: 7 Ekim 2011, 11:00 - İp: 213.***.**5.242
smaler
smaler (üye)
Konya / Reklam Fotoğrafçısı

Sayın Uğur ağabeyim.
Şüphem yok ki manuel modlarda sizin tecrübeniz oldukça iyi. Bu yüzden sizin olduğunuz yerde manuel modlar hakkında ben yorum yapmam. Böyle birşey aklıma gelse bunu yapmanızı sizden rica ederdim. Sadece otomatik mod kullanmayı tercih eden arkadaşlar var. Ben aslında bu konuyu esas onlar için ve makineyi yeni alanlar için açtım.
Konu başlığına gelince iddialı olduğunun farkındayım, ama iddiası sizin gibi ustalar için değil. Başlıkta da yazdığı gibi bilmeyenler için. İddialı yazmamın sebebi ise önemli özellikler olmasına rağmen zor farkedildiği için olayı başlıkla vurgulamak istedim.
Aslında bu özelliklerin açılımınıda sizden rica ederdim ama sizi otomatik modlarla uğraştırmak istemedim. P,a,s,m modlarındaki çalışma mantığına sadece küçük bir dokunuş yaptım konunun içinde. Çünkü bazı kişiler tek bir yerde okumakla öğrenmez. Birkaç kez okumaları gerekir. Bu yüzden ara ara bilgi paylaşmakta fayda görüyorum. Detaylı açıklamasını yine sizlerden bekliyoruz.
Bazı arkadaşlar bilgiyi saklamayı tercih ediyorlar, ama sizin paylaşımcı birisi olduğunuzu biliyorum. Saygılarımla.

Sayın bitpire. Sizde haklısınız ama usta adayları bu bilgileri, eğer bizler paylaşmazsak kimden öğrenecekler? Ben şahsen otomatik modları küçümsüyordum ve hiç kullanmıyordum. Geçenlerde bir kez kullanmaya kalktım ve çetiğim fotoğraflardaki exif bilgilerinden bu özellikleri farkettim. Biraz daha kurcalayınca ise dahasının da olduğunu gördüm. Anladım ki DSLR deki otomatik modlar kompakt makinelerden oldukça farklı. Öyle zannediyorum ki birçok bilgili arkadaşımızda otomatik modları benim gibi küçümsedikleri için hiç kullanmıyorlardır. Ben bunları farkedince otomatik modlarıda kişiselleştirip yeri geldikçe kullanmaya karar verdim.

Bu arada başlığı D90 kullanan her fotoğrafçıının bilmesi gereken temel ayarlar olarak değiştirecektim ama sığmadı.




#smaler' tarafından 07.10.2011 11:35:47 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Ekim 2011, 11:20 - İp: 88.***.**6.234
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Ben tam anlayamadım sizin amacınızı. Tam otomatik modlar, adı üstünde temel kavramlara hakim olmayan kişilere kolaylık olması amacıyla fotoğrafını çekmek istedikleri ortam ve ışık koşullarına uygun ayarları makinenin otomatik olarak yaptığı modlardır. Örneğin portre modunda çekerseniz makine sığ alan derinliği için öncelikle açık bir diyafram seçer ve ona uygun olarak da enstantane değerini. Veya spor modunda çekerseniz hareketi dondurmak mantığıyla öncelikle yüksek bir enstantane belirler.. manzara modunda geniş bir alan derinliği için kısık diyafram değeri belirler...gibi. Enstantane, diyafram, Iso ilişkisine hakim olanlar ise bu modları çok istisnai durumlar hariç kullanmazlar zaten. Bu modları kullanarak ayrıca bir takım manuel ayarlar yapmak bu modların ruhuna aykırı zaten. Hazır mod kullanmak durumunda olan birisi için "flaş ayarını p,a,s,m modlarındaki gibi flaş açma düğmesine basılı tutarken ayar tekerini çevirerek ihtiyacına göre değiştirmek" uzay mekiği kullanmak gibi bir şeydir herhalde. Flaş ayarını değiştirmesi gerektiğini akıl edebilecek kadar konuya hakim olan bir kişi o modları kullanmıyor zaten. Ben 5 senedir Dslr kullanıyorum ve açıkçası bugüne kadar hazır modlara girip de bu modlarda acaba hangi ayarları manuel olarak yapabiliyoruz diye bir araştırma yapma ihtiyacı duymadım. Temel kavramlara hakim hiç bir kullanıcının da böyle bir ihtiyaç duyacağını düşünmüyorum. Buna rağmen siz yararlı olabilecek bir takım özellikler keşfettiğinizi düşünüyorsanız, somut örneklerle hangi özelliğin hangi durumda işimize yarayabileceğini belirtirseniz ben de yararlanmak isterim.

 

Tarih: 7 Ekim 2011, 14:10 - İp: 213.***.**5.242
smaler
smaler (üye)
Konya / Reklam Fotoğrafçısı

Sayın bitpire.
Anladığım kadarıyla siz makinesine el sürdürmeyenlerdensiniz.
1-) Mesela benim ailemdeki herkes gerektiği zaman benim makinemi kullanırlar. Ama hiçbiri temel fotoğraf bilgisine sahip değillerdir. İso ne demek hiçbiri bilmez. Onlara oturup fotoğrafçılık öğretene kadarda anı kaçırırlar ve fotoğraf makinesinin hiçbir anlamı kalmaz.
2-) Ben hızı ayardan daha ön planda tutarım. Bu sebeple anı kaçırmamak adına bazen 2 tane a moduna 2 tane s moduna v.s. ihtiyaç duyuyorum. Bunuda anlamadınız sanırım. Şöyle izah edeyim. Manzara çekerken bir anda portre çekmek gerekiyor bazen. Bu birde çocuk portresiyse birde ışık biraz az ise yada flaş gerekiyorsa. Bunların hepsini değiştirinceye kadar çocuk bu yerinde durmaz ki. Böyle anlarda hazır olan portre moduna böyle durumlar için önceden genel bir ayar yaptıysam, ona geçivermek bunca ayarı yeniden yapmaktan daha kolay ve daha mantıklı geliyor bana. Çünkü düşünün ki bir iki portreden sonra hemen tekrar eski ayarlara dönmek zorunda kalacaksınız. Bu noktada mod tekeri en kolay çözüm. Çünkü benim tüm bu ayarları değiştirmem 2 sn den daha uzun bir zaman alıyor. Ama mod tekerini en geç 2 sn de çevirebiliyorum. Umarım anlatabilmişimdir.
Yani bence bu detaylar amatörlerinde profesyonellerinde yerine göre işine yarayabilir. Eminim ki Nikon bu otomatik modları azıcık daha geliştirip üzerindeki resimlerin yerine p1,a1,s1 yazsa çoğu fotoğrafçı bayıla bayıla kullanır bu özelllikleri.

 

Tarih: 7 Ekim 2011, 15:27 - İp: 88.***.**6.234
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Sanırım ben anlatamadım. Yazdıklarınızdan ben "hazır modlara ne gerek var" demişim gibi bir anlam çıkıyor. Benim, temel kavramlara hakim olmayanlar için hazır mod kullanımına bir itirazım yok ki. Hatta, bakın bir önceki mesajımda ne demişim.Enstantane, diyafram, Iso ilişkisine hakim olanlar ise bu modları çok istisnai durumlar hariç kullanmazlar zaten. diyerek bu kavramlara hakim olanlar için de istisnai durumlar olabileceğini belirtmişim. Aynen sizin örnek verdiğiniz manzara çekerken aniden bir bebek portresi çekmek durumunda kalmak gibi. Gerçi böyle bir durumda hemen diyafram tekerleğini çevirerek diyaframı açmak bana çok daha pratik gelir ya, o da ayrı konu. Neyse,benim itirazım hazır modların içinde ayrıca manuel ayarlar yapmaya. Şimdi sizin verdiğiniz örnekle ilişkilendirirsek manzara çekerken bir anda portre çekmek gerektiğinde mod tekerleğini portre moduna çevirdikten sonra bir de flaş şiddetini ayarlamakla uğraşacaksanız zaten pozu kaçırdınız demektir. Amaç hız kazanmak değil miydi?

Eminim ki Nikon bu otomatik modları azıcık daha geliştirip üzerindeki resimlerin yerine p1,a1,s1 yazsa çoğu fotoğrafçı bayıla bayıla kullanır bu özelllikleri.

Bunu da pek anlamadım. Hangi durumda hangisini kullanacağımıza nasıl karar vereceğiz? Her birinin ayarlandığı diyafram, enstantane, Iso değerlerini ezberleyip aklımızda mı tutacağız?

 

Tarih: 7 Ekim 2011, 16:30 - İp: 213.***.**5.242
smaler
smaler (üye)
Konya / Reklam Fotoğrafçısı

Evet konu sadece diyafram değiştirmekse yada sadece enstantane hızını değiştirmekse bunu ayar tekerleğiyle yapıvermek çok kolay. Ama birden fazla şeyi aynı anda değiştirmeniz gereken durumlar olabiliyor.
Ben otomatik modları kişiselleştirip istisnai durumlar için kurtarıcı olarak kullanıyorum.
Çok acemi arkadaşlar ise bunları bilmezlerse otomatik modları bilmeden bozup her şekilde kötü fotoğraflar çekebilirler.
Ben sorun yaratılmasından yana değilim. Ortaya bi bilgi koydum. İsteyen bu bilgiyi kendi lehine kullanabilir. İsteyen de bu ne biçim bilgi der ve unutur. Tamamen tercih meselesi.
Eğer olmayan birşeyi var diye yazarsam bana muhalefet olmakta haklısınız. Ama bunlar var olan ve açığa çıkması gereken şeyler.

 

Tarih: 7 Ekim 2011, 19:50 - İp: 88.***.**6.234
  • 1