hermitas
hermitas (üye)
Ankara / Amatör

Nıkon D60 Hakkında Her Şey

Arkadaşlar amatör bir fotograf gönüllüsü olarak 2 ay önce bir fotograf makinası almaya karar verdim. Piyasa daki en ucuz dslr makinalardan biri olan Nıkon D60'ı gözüme kestirerek aldım.
Total maliyeti 1,200 tl. ( Çanta, Hafıza Kartı, 18 - 55 Lensi ve 10megapiksellik body'siyle )

Sorunlar:
Biraz tembel olduğum için makinayı yeni yeni çözüyorum; tecrübeli fotografıçıların çoğu D60'ı yabancı ve menüsü karışık buluyorlar. Bende henüz çözebilmiş değilim. Ancak 2 aylık tecrübeyle pişman olduğumu söyleyebilirim. Makinanın en büyük sıkıntısı netlik noktası bulamaması! 3netlik noktası var ve makina auto'da netliğini bulana değin 1-2 sn geçiyor. ( bu sanırım estantaneyle de ilgili bir sorun ) Manuel'de ise saniyenin onda üçünde yada onda beşi sürecinde fotoyu cekebiliyorum. Ama ciddi bir sorun var; vizörden net olarak gördüğüm ve mini ekrandan beğendiğim foto pc'ye atınca flu ve netlikten uzak çıkabiliyor. Bu da benden kaynaklanan bir sorun olabilir.

...
Nıkon d60 hakkında tüm düşüncelerini öğrenmek istiyorum; ipucular ve tavsiyeler de elbette. Ve yeni başladığım için en çok hangi ortamda hangi estantenede ve diyaframda çalışmam gerektiğini bilemiyorum? Bir kaç örnekle ortalama diyafram ve estantane rakamları verebilir miyiz?

Tarih: 10 Şubat 2009, 21:11 - İp: 88.***.**5.137
drvolki
drvolki (üye)
Ankara / Meraklı

lens ne kullandığınızı yazarsanız iyi olur.
18-55 dx2 (VR) olmayan modeli dynamic area otofocus ayarında kullanırsan hedefi bulması 2-3 sn sürer. VR olanını kullanmadım muhtemelen oda yavaştır.
Bunu hızlandırmak için single area kullanabilirsin zaten 3 odak noktasının tek odaktan çok farkı olmuyor. kullanma kılavuzunda nasıl yapacağın yazılı. yavaş fokusun nedeni lens, makina değil. daha pahalı birşey kullanırsan anlarsın. Makina güzel, kullanma kılavuzunu ezberle, P,S,A,M modu harici kullanma ve denemeler yap.

 

Tarih: 11 Şubat 2009, 07:31 - İp: 85.***.**0.88
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Aldığınız makina hiçte kötü bir makina değildir. d60 TTL ölçümlü 3 noktalı AF sistemi kullanır ve bu oldukça hızlı bir AF sağlar. Ancak AF hızı ışık koşullarına göre değişkendir. Az ışıklı veya düşük kontrastlı ortamlarda AF hızı düşebilir bu normaldır. Kullandığınız oböjktifi yazmamışsınız ama sanırı mkit lensi olan 18 -55'i kullanıyorsunuz. 18 - 55 lens 3,5 - 5,6 diyafram değerleri taşıdığından düşük ışık koşullarında AF hızını biraz düşürür. Kullandığınız makina saniyede 3 fotoğraf çekebilen bir makinadır. Manuel modda ise kullandığınız enstantane değerine göre tabiiki saniyede çekebildiğiniz kare sayısı değişecektir.

18 - 55 kit lensiniz VR olmayan 18 - 55'se çektiğiniz fotoğraflarda netlik sorunu yaşayabilirsiniz ancak 18 - 55 aralığında çokta rahatsız edecek bir netlik sorunu olacağını sanmıyorum. Makinanızın keskinlik ayarlarını biraz artırıp birde öyle fotoğraf çekip birde öyle deneyin derim.

Her makinanın menüsü ve özellikleri kendine göre değşiyor bunun için kullanma kılavuzunu bir güzel okumanızı tavsiye ederim.

Diyafram ve enstantane ayarları her duruma göre değişir belirli bir kombinasyonu yok yani. Önce otomatik modda fotoğraflar çekip biraz alıştıktan sonra diğer ayarlara geçmeniz sizin için daha iyi olur çok daha kolay alışırsınız.

Sanırım Ankara'dasınız müsait olduğunuz bir zaman buyurun bir çayımı için bende size hızlandırılmış şekilde makinanızı nasıl kullanabileceğiniz konusunda yardımda bulunayım.

 

Tarih: 11 Şubat 2009, 16:27 - İp: 81.***.**0.54
  • 1