eternity52
eternity52 (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon D5000 Otomatik Focus Hk

Merhabalar,

Benim sormak istediğim konu aslında otomatik focus hakkında. bende nikon d5000 modelinden var bir noktaya odaklandığımda etrafında farklı bir noktaya çevirdiğimde (denklanşöre yarım basmadan)otomatik olark o noktaya odaklamıyor.bu normal bişeymidir yoksa ayarlardan yapılabilcek bişeymidir. veya makinemin böyle bir özelliği olmamasımıdır. umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.

Cevaplarınızı beklicem,Şimdiden Teşekkür ederim...

Tarih: 19 Ağustos 2009, 13:59 - İp: 81.***.**1.89
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Makinenin otomatik odaklama yapması için, deklanşöre yarım basmanız zorunludur..O nedenle de siz odaklandığınız noktadan farklı bir noktaya makineyi çevirdiğinizde makinenin hiçbir tepki vermemmesi doğaldır..Deklanşöre yarım basarak otomatik odaklama talimatını veriyorsunuz..Umarım soruyu doğru anlayıp istediğiniz yanıtı verebilmişimdir..

 

Tarih: 19 Ağustos 2009, 19:11 - İp: 88.***.**8.57
eternity52
eternity52 (üye)
İstanbul / Amatör

aslında bende öyle diye tahmin ediyorum. yalnız bir arkadaşımdan aldığım bilgiye göre makine bir noktaya odaklandıktan sonra etrafında farklı bir noktaya çevirdiğinde denklanşöre basmadan odaklaması gerekiyormuş. aslında arkadaşım öyle söyleyince sormak istedim. teşekkür ederim...

 

Tarih: 20 Ağustos 2009, 08:57 - İp: 81.***.**1.89
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Arkadaşınız saçmalamış..

Saygılar, sevgiler..

 

Tarih: 20 Ağustos 2009, 22:33 - İp: 88.***.**8.57
mkgonc
mkgonc (üye)
İstanbul / Amatör

Saçmalığı d5000 için geçerli
Ama nikon'un kompakt modellerinde eğer isterseniz deklanşöre yarım basmadan sürekli yani yön değiştirdikçe netleme yapabiliyordu
Hani arkadaşının söylediği şey var ama d-slr modellerde geçerli olduğunu sanmam,

Selamlar

 

Tarih: 22 Ağustos 2009, 18:55 - İp: 78.***.**0.87
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Kompakt makinelerden, başta sensöründen tutun da AF sistemine kadar herşeyiyle daha gelişmiş olan SLR makinenin yapamadığını kompakt makineler mi yapıyor?

Olayın D5000 yada başka bir modelle alakası yok..Öncelikle arkadaşın sorusundan benim anladığım şu: Deklanşöre yarım basıp herhangi bir noktaya odaklandıktan sonra makineyi odaklandığımız noktadan farklı bir noktaya çevirdiğimizde DEKLANŞÖRE YARIM BASMADAN çevirdiğimiz son noktayı makine odaklamıyor.Bu durum normal midir?Yoksa Makinede olmayan bir özellik midir?...Yani soru bu..Daha önce yanıt vermiştim ama tekrar vereyim..

Sorunuzun yanıtı ve markası ve modeli ne olursa olsun bir SLR makinenin AF çalışma prensibi şudur:

Öncelikle deklanşöre yarım basmadan fokus yapamazsınız ; deklanşöre yarım basmak, makineye otomatik odaklama yap talimatını vermektir..
Ancak makinenin AF moduna göre otomatik odaklamayı bir defaya mahsus mu yoksa sürekli mi yapacağını ayarlamak mümkündür ve bu bizim kontrolümüzdedir.


Tek AF'li modda yani makinelerdeki ismiyşe Single shot'da sadece ilk bastığınız anda otomatik odaklamayı gerçekleştirir, daha sonra parmağınızı kaldırmazsanız çekene kadar bir daha otomatik odaklama YAPMAZ.

Hareketli AF modunda ise ( makinelerdeki ismiyle Continious mod'da), yarım basıp otomatik odaklamayı ilk kez gerçekleştirdiğiniz andan tam çekim yapana kadar geçen zamanda obje hareket etse dahi tekrar otomatik odaklama yapar...Ancak dikkat ederseniz arkadaşınız tekrar yarım basmadan bunu yapabileceğini söylemiş..burdaki tekrar yarım basmadan benim anladığım parmağınızı deklanşörden çekmek ve sonrasında tekrar yarım basmamak ise işte bu kısmı yanlış..Ancak bir kez bastıktan sonra PARMAĞIMIZI DEKLANŞÖRDEN KALDIRMADAN ilk odaklandığımnız nesne hareket edip netleme bozulsa dahi makine tekrar tekrar otomatik odaklamayı gerçekleştirecektir..

 

Tarih: 22 Ağustos 2009, 21:05 - İp: 88.***.**2.51
  • 1