gladiator1155
gladiator1155 (üye)
Bursa / Amatör

Nikon D300 Nef (raw)fotoğrafları

arkadaşlar kısa bir ara önce bilgisayarımda vista 32 bit ten windows 7 64 bit ultim. de geçiş yaptım.

bilgisayara gereken nikon codeklerni yükledim.
nef formatında yüklediğim fotoğraflar sorunsuz açılıyor renkleride çok güzel fakat resimleri windows fotoğraf görüntüleyicisinde açtığımda aşlında viewnx2 programında açtığındada kumlama var fakat windows görüntüleyicisindeki bibi değil.
burada kumlama aşırı derecede fotoğrafı 100de 100e büyütüğümde bu kumlama sanki sprey boya ile bir yere boya sıkarsınızya tam kapanmaz o şekilde gibi.nikon d300 iso kalitesi pek iyi olmadığımı biliyorum fakat iso 200 de ve gün işiğinda çekilmiş fotoğraflar için çok fazla gren diyorum eğer grense tabi.
jpg fotoğrafta bu gren çok çok daha az.ben fottoğrafları nef ve jpeg fine olarak çekip bilgisayara yüklüyorum.nef kayıpsız sıkıştırma ayarında ve makinede tüm gürültü azaltmaları off durumda.
buraya aynı resimi bir orjinal işlem görmemiş makineden çıktığı gibi jpeg ve yine hiç işlenmemiş makineden çıktığı gibi yanlız buraya raw fotoğrafları yüklenemediği için viewnx2 programında jpeg fotoğrafa donüştürülmüş 2 fotoğraf yüklüyorum.orjinal nef formatında gren daha fazla jpgye dönüştürüldüğünde biraz azalma var grende

orjinal jpeg çekim:



buda nef önüştürülmüş hali.nef yüklenmiyor buraya sanırım o yüzden dönüştürmek zorunda kaldım



bana eskeden bu sorun yoktu gibi geliyor fakat eminde değilim acaba makinedenmi diye.başka bilgisayarda denememde mümkün değil.acaba fotoğrafmakinesindemi sorun var.raw formatın işlenmesi gerektiğini biliyorum fakat bu kumlama illa kalıyor camgibi pürüzsüs olmuyor fotoraflar lightroom4 te ve dier programlarda.cevaplarınız için şimdiden teşekür ederim

#gladiator1155' tarafından 13.02.2013 22:24:43 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Şubat 2013, 02:07 - İp: 78.***.**5.187
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Aklima gelenleri yazayim - bir yere baglayabilir miyim bilmiyorum .

Oncelikle D300 ISO performansi malum. 1:1 boyutlarda her makinada kumlanma/gurultu gorulur ; D300 artik 4.5 yasinda olduguna gore daha fazla olmasi normal. Acik tonlarda gurultu hic gozukmezken koyu alanlarda bolca gren gorulebilir. Yalniz sizin fotograflarda hakikaten daha fazla gibi - benim 30 saniyelik gece fotograflarinda bile 1:1 bakildiginda bu kadar gurultu yok.

NEFde de sorun olmasa, keskinlik/canlilik vs ayarlariniz asiri diyecegim. Yine de bir yerde / bir ayarda atlanilan bir sey var gibime geliyor. 2 fotografta da EXIF maalesef goremiyoruz - JPEG olani islem yapmadan yukleseniz, belki sizin gozden kacirdiginiz bir seyi EXIFten yakalayabiliriz.

RAW fotografin neden daha gurultulu olduguna gelirsek ...JPEGde noise onlemenin kapatilmasi, makina sifir noise onleme yapar demek degil. JPEGe cevirirken, tum ayarlar sifir/neutral olsa da bir dolu duzeltme islemi yapiliyor - keskinlik kapali olsa bile keskinlestiriliyor mesela. JPEGde daha iyi sonuc almaniz ondandir.

Bu arada, yuklenen fotograflar tam boy olmasina ragmen 1.5- 2 MB buyuklukte. Normalde 8-12 MB olmali . Kuculturken de kayiplar olusmus olabilir.

 

Tarih: 13 Şubat 2013, 09:16 - İp: 96.***.**5.17
gladiator1155
gladiator1155 (üye)
Bursa / Amatör

sayın paperman (uğur abi),öncelikle bu problemimle ilgilenip bana yardımcı olmaya çalışmanıza size teşekürlerimi sunarım.

resimleri yeniden picturepush.com sitesinden upload ettim.hizliresim sitesi her nedense resimlede tam format vermemiş sanırım.sonradan baktığımda exif bilgileride gözükmedi.umarım bu kez sorun yoktur exif bilgileri ile.
ilk resim jpeg çekilip hiç bir müdahale bulunmadan direk upload yaptım.yani ne keskinleştirme nede rek ayarı ile oynandı.2 fotoğraf ise sadece nef formatından jpegye dönüştürüldü fotoğrafı upload edebilmek için.yani her iki fotoğrafta keskinlik ve renk ayarında müdahalede bulunmadı.
fotoğrafların jpegde herzaman biraz daha net göründüğünü doğrudur jpegde fotoğraflar sanki ütüleniyor gibi yani fazla renkler atılıyor vs. fakat benim makinede rawda gerçekten annormal bir durum.
fotoğraf işleme programlarında bile tam giderilmiyor giderilsede fotoğraf flulaşıyor buda hiç hoş bir durum değil.makinenin keskinlik (sharping)ayarı briliand modunda 8-9 bu oldukça daha öceleri 6 daydı keskinlik fakat bu haldeki fotoğraflarda değişen bir şey yok.acaba fotoğrafları kamaradan yüklerkenmi bu parazit oluşumu oluyor acaba usb kablasundanmı verikayıbı meydana geliyor diye düşünuyorum yoksa her hangi bir programmı eksik nikon tranfer mesela yüklü değil.codec versiyonu 1.16.0 verziyonu.
acaba yeni bir firmwaremi attırsam makineye bundanda kaynaklanabilirmi acaba?çünki halen ilk firmware i kullanıyorum.

sizin d300 ile çekilmiş fotoğraflarınız heleki gece çekimleri zaten hepsini izlemek ayrı bir zevk.hepsi muhteşem.4-5 yaşında lsa bile d300 lerimiz sizin makinanızla çekimleriniz başka bir makineye ihtiyaç yok deditiyor insana.

 

Tarih: 13 Şubat 2013, 22:56 - İp: 78.***.**5.187
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Fotograflar PhotoMe ile acip detayli EXIFlere bakilinca , gurultunun sebeplerini anlamak mumkun.

Oncelikle yuksek ISO disinda gurultuye sebep olan islemlerin basinda keskinlestirme ve golge/koyu alanlari acmak oldugunu hatirlatayim. Keskinligin sonradan PCde yapilmasi bile gerekmiyor; makina ici ayarlarda keskinlik biraz yuksek secildiginde, minimum ISOda bile gokyuzunde/koyu alanlarda grenlenme gormek mumkun.

Kendiniz de belirtmissiniz - keskinlikte makina ici 8-9 gibi maximim ayarlardan bahsediyorsunuz; bu cok ama cok yuksek bir deger. EXIF de zaten HARD keskinlik yapildigini gosteriyor. Boyle bir secimde , fotografta gurultu kacinilmaz. Benim ayarim degisik kullanici "bankalarina" gore 2-4 arasindadir.

JPEG fotograftaki keskinligi acikladik da, NEF/RAW bir fotograftakini nasil izah ederiz derseniz .... 2. fotografinizin EXIFi incelendiginde makinada ACTIVE-D seceneginin acik oldugu gozukuyor. Active-D ozetle pozlamayi azaltip, isik patlamalarini onlerken, diger yandan golge alanlarin tonlarini aciyor. Boyle bir ton acma mudahelesinin sonucu da en basta yazdigim gibi gurultu olusumu ( + kontrast kaybi )

Diyeceksiniz fotograf RAW, etkilememesi lazim. Baska RAW cevirici kullaniyor olsaniz evet ama View NX/Capture NX gibi Nikon'un kendi programlari "akilli" olduklarindan , dosyada yer alan Active-D bilgisini RAW dosyayi JPEGe cevirirken ekliyor. Siz farkinda olmasaniz da Active-D islemi uygulaniyor. Isin icine Active-D girince de bahsettigim gurultu olusuyor .

Bu 2 programi da kullanmadim ama RAW/JPG ceviriminde bu ozellik istenirse kapatilabilir diye biliyorum. Kapatip denerseniz veya baska bir JPEG donusturucu kullanirsaniz, gozuken grenin azalmasi/yok olmasi lazim.

2 fotograf arasindaki gurultu "kalitesinin"/"texture"inin da farkli olmasi ilgincti; ona da degineyim.

JPEG fotograftaki gurultu keskinlik ile alakali. JPEG programda olusuyor,RAW olanda gozukmuyor - tum makina ici "picture" ayarlari gibi.

RAW olanda ise, haliyle keskinlik bilgisi kaale alinmadigi icin ona bagli gurultu yok ama Active-D sonucu olusan var.

JPEG fotografta otomatik gurultu azaltma yapildigi icin hem keskinlestirme, hem de Active-D'ye bagli olan gurultu biraz temizleniyor ve sonuc daha iyi oluyor.

Bahsettigim keskinlik ayarlari ve Active-D kapali cekimler denendiginde daha temiz sonuclar alabilmeniz lazim.

 

Tarih: 14 Şubat 2013, 09:01 - İp: 96.***.**5.17
gladiator1155
gladiator1155 (üye)
Bursa / Amatör

sayin paperman (uğur abi) değerli bilgileriniz için size çok teşekür ederim
ilk içim fotoğraf makinesindeki ayarlar bölümündeki değerleri fabrika değerlerine getireceğim.ben genellikle vivid seçeneğinde foroğraf çekiyorum ve makineyide 14 bit olarak kullanıyorum.activ-d bu durumda yarardan fazla dezavantaş sunuyor anladığım kadarıyla.bu nikonun bu activ ayarınıda bundan sonra kapalı tutup fotoğraf çekimlerine devam edeceğim.fakat halen anlamadığım konu avtiv-d neden fotoğraf işlem programi jpeg ye çeviriliken uyguladığı.aslinde tüm sorunda buradaya ben fotoğraflarımı hiç bir işlem yapmadan windows fotoğraf görüntüleyicisine yüklüyorum be resimleri oradan açtığımdada gürültü oluyor yani viewnx2 veva cupture nx gibi progranlarla bağlatı olmadığı halde yine bu activ-d olayında gürültü var.
bilgisayarımda değişik çeşitlerde fotoğraf işleme araçları yüklü başta photoshop cs4 ,lightroom 4.raw terapie.photo filter ve paint net.acaba bilmeden bu programlar arası bir çakışmamı oluşuyorda fotoğraflarda bu durum meydana geliyor sorusuda geliyor insana.

fakat ilk yapacağım iş sizin önerdiğiniz gibi makinedeki keskinliği azaltmak burada kısaca fabrika ayarlarına döneceğim.activ-d kapalı tutacağımbakalım bundan sonra bir değişiklik olmasa yeni firmware yazılımı attırırım makiyeye

 

Tarih: 15 Şubat 2013, 17:01 - İp: 78.***.**5.81
turnusol
turnusol (üye)
Ordu / Amatör

Hemen her makinede bu özellik var. Benimkinde de gradasyon diye geçiyor. Makine koyu bölgeleri yazılım ile otomatik açıyor. O da genellikle kumlanmaya yol sçıyor.

Bu konuda bence Adobe Camera Raw 7 çok daha başarılı. Eski versiyonlara göre. Ayarlamaları kendiniz yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız..

Ayrıca makinenin ayarlarını en keskin fotoğrafa göre değil, en fazla detay alacak şekilde yapmalısınız. Çünkü yapılan her düzenleme detaydan götürecektir. Oysa en detaylı fotoğrafı aldığınızda hengilerini koruyup hangilerinden fedakarlık yapacağınıza siz karar verirsiniz.

Mesela biraz noise karşılığı daha keskin ve daha detaylı bir fotoğraf gibi..

Ham dosyada koyu bölgeleri açtığımda 100 iso da bile noise oluşuyor... Hepsinin de öyle veya böyle çözümü var. Ama emek istiyor. Sadece makinenin çektiğiyle iş bitmiyor. Önemli olan işlemek.

Yazılım şart...

 

Tarih: 18 Şubat 2013, 00:42 - İp: 88.***.**2.239
gladiator1155
gladiator1155 (üye)
Bursa / Amatör

sayın turnusol,sizinde öneriniz için size teşekür ederim.
sayın paperman (uğur abi) aynen yazdığı gibi bu gren/kumlama sorunu fazla keskinlik vermekten kaynaklı çıktı.ve active-d bu kumlanma olayıni dahada fazlalaştırıyor.bilgisayara cupture nx2 deneme sürümünü ekledim.hakikattende bu program ile tüm fotoğraflar küçücük ayar ile mükemmel oluyor.kendim bile inanasım gelmedi.makine ile dişarda ve içerde yeni fotoğraflar çekmedim.sadece bilgisayarımdaki fotoğrafları bu nikon capture nx2 deneme sürümü olan program ile açıp nef fotoğraflarını açıp değişik makina ayarlarından keskinliği 5-6 ya indirdiğimde birebir hatta 2 kat buyütmede bile çok çok az kumlama güründü.active-d kapatılınca sonuç mükembel sanki hiç gren yokmuş gibi.sonra işlemede unshark mask ile keskinleme yaptım fakat çok az bir miktar gerekiyor bide gürültü azaltma çok az sonuç beni gerçekten çok tetmin etti.ancak bu cupture ile hihgpass filtre ile keskinlik vermeye beceremedim.fotoğraf gri kalıyor yaki ps4 de gibi overlay olayı yok layer açılmıyor bu higpass filter haricinde cupture nx2 püzel bir program fakat nikonun bu kendi programını parayla satması çok üzücü.2 aylık deneme sürümünden sonra parayla satın alınması gerekiyor.
yapacağım ilk iş makinedeki keskinliği en fazla 5-6 getirmek ve diğer ayarları sıfırda birakmak.relki kontrast ve renk +1 yapılır ama gerek yok.sonra yeni olan 1.10 firmware yükleteceğim benim makinede halen ilk fabrika çıkışı olan firmware duruyor.

 

Tarih: 19 Şubat 2013, 01:55 - İp: 78.***.**7.201
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Cozum olduguna sevindim.

Makina ici keskinlik,vivid,doygunluk vs ayarlarda fazlaya kacilmamali diye hep yaziyorum - goruntu kalitesi/gurultu tamamen ona bagli sonucta .( sagolsun Ken Rockwell de herkese Vivid + bol saturasyon oneriyor ) . JPEGlerde geriye donusu yok kayiplarin; halbuki az yapilsa PCde eklemek mumkun.

Madem PCde bu kadar islem yapiyorsunuz, makina ici keskinlik ayarininda 2-4'u gecmeyin derim. Nasil olsa islemler sonrasi yine bir keskinlestirme gerekiyor PCde.

Pozlama,renkler konusunda Nikon'a en iyi uyan haliyle kendi programi - diger yonlerden PSdan cok zayif kalsa da.

 

Tarih: 19 Şubat 2013, 02:40 - İp: 96.***.**5.17
gladiator1155
gladiator1155 (üye)
Bursa / Amatör

uğur abi gerçekten çok haklısınız.sizin basettiğiniz ken rockwellin sayfasını buldum

http://www.kenrockwell.com/nikon/d300/picture-control.htm

yanı herkenzin renklerde bir sevdiği şekil vardır fakat bu adamın terci ettiği doygunluk oranındaki rakam çok yüksek gibime geliyor.ya mekineden makineye fark ediyor bu meselar aynı markanın aynı model aranında saki fark varmış gibi.beb bu doygunluk oranına çıkarsam mesela benim d300 deki orneğin kırmızı rek resmen neon gibi parlama yapmaya başlar yanı rekler gerçek dışı bir görünüm hali alır.adam keskinlikte 5 kullanıyor.bende 5-6 ya indireceğim 6 da parazit yapmay az başlıyor.

 

Tarih: 19 Şubat 2013, 05:11 - İp: 78.***.**7.201
  • 1