karakartal1903
karakartal1903 (üye)
Bursa / Amatör

Netleştirme Halkası Kafamı Karıştırdı?

Merhaba arkadaşlar,

Fotoğraf merakım yeni başladı henüz çok yeniyim ve makinemi tanımaya çalışıyorum.Forumu incelediğimde AF açıkken netleme halkası hareket ettirilirse bunun lense zarar verdiğini okudum.Kafama takılan netleme halkasının ne olduğu.Çevirdiğimizde uzaklaştıran veya yakınlaştıran halkamı yoksa lensin en ucundaki bilezik gibi olan parçamı?.İlgi ve yardımlarınıza şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla,

Ozan Arif DEMİRTAŞ

Tarih: 25 Kasım 2010, 03:07 - İp: 85.***.**2.119
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Netleme yaptığınız lensi ucundaki fokus halkasıdır.

Diğeri, daha geniş olan, yakınlaştırıp uzaklaştıran zoom halkasıdır.

Fokus halkasının müdahale edilebilirliği makinanın ve lensin marka ve modeline göre değişir, hepsini belirtmek için kocaman bir tablo hazırlamak gerekir. Fakat kısa ve kesin olarak özetlemek mümkündür :

Fokus halkasını ZORLAMADAN çevirebiliyorsanız çevirin, aksi takdirde dokunmayın, AF yaparken hareketine asla mani olmayın.

 

Tarih: 25 Kasım 2010, 04:13 - İp: 88.***.**1.173
ersinkaplan
ersinkaplan (üye)
İstanbul / Amatör

antika nın yazdıklarına ek olarak: AF'da çekim yaparken, netleme işlemi esnasında (deklanşör yarım basılı) netleştirme halkasına dokunmayın.
Otomatik netleme yaptıktan sonra fakat çekim yapmadan önceki arada netleme halkasını kullanırsanız oto netlemeye müdahale etmiş olursunuz. bunda bir mahsur görmüyorum.
AF'da çekim yapıyorsanız, önce netleme halkasını kullanarak netleme yapıp fotoğrafa çekmeye çalışırsanız otomatik netleme geçerli olduğu için elle ilk yaptığınız netleme geçerli olmayacatır. Makina yine kendi netlemesini yapacaktır.

 

Tarih: 29 Kasım 2010, 20:28 - İp: 94.***.**2.55
akkaymaz
akkaymaz (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın ozan bey Focus halkası objektifinizin en önündeki netlik ayarıdır ,
AF konumunda makinanın AF motoruna plastik dişliler ile bağlıdır ,
AF konumunda el ile sert bir zorlama dişlileri bozar , AF yapma kabiliyetine zarar verir .
el ile netlemeyi mutlaka MF konumunda yapın .

 

Tarih: 5 Aralık 2010, 22:01 - İp: 94.***.**5.247
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Üzerinde AF motoru olan lensler (hepsi değil, bazısı) , AF modunda olsalar dahi fokus halkasına müdahale edildiğinde bunu algılıyorlar ve MF moduna geçiyorlar. Elinizdeki lensin böyle bir özelliği yoksa, AF modundayken fokus halkasına dokunmayın, AF yaparken hareketine mani olmayın.

Nikon'un AF-S ve AF-I serisi lensleri AF motorludur. Canon'un bütün lensleri AF motorludur. Sony/Minolta'nın SAM ve SSM serisi lensleri motorludur. Yalnız bütün bu lenslerin sadece (pahalı) bir kısmı AF/MF geçişini yukarıdaki gibi yapılmasına imkan verir.

Ayrıca, Sony/Minolta gövdelerin bazı modelleri AF motorsuz lenslerde AF tamamlandıktan sonra gövdedeki AF motorununun lensle ilişiğini keserek MF'ye imkan sağlar. Diğer markaların böyle bir özelliği var mı bilmiyorum.

Uzun lafın kısası, fokus halkasını asla zorlamayın.

 

Tarih: 8 Aralık 2010, 02:22 - İp: 88.***.**0.189
  • 1