tanthana
tanthana (üye)
Denizli / Amatör

Mp Ve Sensör Boyutu (350d Vs 400d)

Merhabalar,
Geçmiş tarihlere ait bir forum konusunda megapiksel ve sensör boyutu hakkında bilgiler verilmişti. Sonuç olarak mp'den önce sensör boyutunun daha önemli olduğundan bahsediliyordu. Yani yüksek mp'yi küçük sensörlere sığdırmak iyi sonuçlar vermeyecektir, dolayısıyla mp arttıkça sensör boyutu da artmalıdır diye düşünüyorum. Görüyorum ki Canon 350D ile 400D'nin sensör boyutları aynı (22.2 x 14.8mm), zaten hemen hemen aynı kasa kullanılmış. Peki bu durum 400D için bir dezavantaj sayılmaz mı? Çünkü 350D 8.0mp iken 400D 10mp. Böyle bir durumda 350D çekimleri daha mı iyi sonuç verecektir? Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

Tarih: 12 Kasım 2006, 23:46 - İp: 85.***.**6.78
a_hamit
a_hamit (üye)
İstanbul / Firma

saol arkadaşım bende böyle bir konu açmak istiyordum ,fakat ne zaman konu açsam -forumu biraz dolaşsan bu konuyu açmana gerek kalmazdı diyenler yüzünden çekiniyordum

d70 fiyatına bakıyorum 350d yada 400d fiyatından pahalı sebeb nedir acaba sensör yüzündenmi

 

Tarih: 13 Kasım 2006, 00:28 - İp: 85.***.**9.11
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

kaliteyi sadece pixel buyuklugu etkilemiyor baska kriterlerde var..

 

Tarih: 13 Kasım 2006, 00:42 - İp: 88.***.**0.58
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

Söylenenlere bakılırsa öyle olucaktır.
Sensör aynı sensör boyut aynı boyut ama kenarına bi 2 MP daha sıkıştırmışlar.
Bu tartışma konusu S2 ve S3 içinde yine gündeme gelmişlerdi vede Canonun A610 ve A6120 modelleri içinde aynı konular gündenmde hatta Canon A610 un A620 den daha keskin fotoğraflar verdiğini söyleyenlerde yok değil.

 

Tarih: 13 Kasım 2006, 00:46 - İp: 85.***.**5.168
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

düz hesapla bakında öyle duruyor ama biraz düşünüp hesap yapalım.

biri 10, biri 8 mp.
toplam %25 bir artış var. yalnız bu sensörün enine veya boyuna düşen toplam piksel artışını tam yansıtmıyor.
bunun kare kökünü alacağız o da 11.8 ediyor. yani sensörün bir kenarına düşen piksel sayısını yaklaşık %12 arttırmışlar.
iki makinenin piyasaya çıkış tarihları arasında kaç sene var tam olarak bilmiyorum ama benim bildiğim 3 sene civarında olması lazım. belki daha fazla.
bu 3 sene içinde daha çok piksel koyulmasına karşın kalitenin düşmemesi adına teknoojide bir çok adım atıldığına eminim.
piyasada aynı teknoloji ile üretilmiş makineler arasında böyle bir karşılaştırma yapmak mantıklı olabilir ama üretim teknolojileri de göz ardı edilemez.
valla ben de bilmiyorum ama biraz beyin cimnastiği yapayım dedim.
belki katılanlar çıkar.

 

Tarih: 14 Kasım 2006, 00:11 - İp: 84.***.**1.123
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

tanthana,

Gurultude en onemli faktor pikselin alani. Kaba hesap :

piksel_alani = sensor_alani / piksel_sayisi

Malum isik fotonlari sensorun uzerine yahmur damalalari gibi dusuyor. Ama karanlikta her bir damlanin degeri acaip artiyor. Bir fotonun bu piksele degilde bir yanindaki piksele isabet etmesi sonucu asiri etkilemeye basliyor, buda gurultu ile sonuclaniyor. Bu konuda makina ureticilerinin yapabilecegi pek birsey yok.

Gurultuyu etkileyen bu fiziksel fenomeni bir kenera birakirsak daha iyi analog devreler ve analog dijital donusturucu 2. bir faktor olabilirdi ama sanirim artik bu konuda butun ureticiler belli bir mukemmellige coktan erdiler. Yani burada da fazla ilerleme imkani yok, o devreler zaten olabildigince mukemmeller.

Son olarak gurultuyu engelleyici yazilimlar, yani makinanin icindeki yazilimdan bahsediyoruz. Walla acikcasi benim nacizane gorusum, bozuk veya eksik bir bilgiden nasil icerdiginden daha fazla detay elde edilir bilmiyorum. Mesela Sony A100 ile Nikon D80 ayni sensoru kullaniyorlar fakat, sonucta olusan goruntu farkli. Nikonseverler Nikon'a methiyeler duzuyorlar ama bana kalirsa "trash" cunku bence Nikon sadece gurultuyu daha hosa gidecek sekilde gizlemis, hepsi bu.

Yuksek MPli makinan varsa sonucta olusan goruntu daha gurultulu ama o goruntuyu bastirdigindan veya ekran boyunda goruntulediginde daha fazla kucultugun icin gurultu dusuk MPli makinaninkiyle ayni oluyor. Yani 8MPlik resmi ekrana sigdirmak icin 4.0 kere kucultuyorsan, 10MPlik olani 4.47 oraninda kucultuyorsun ( kare kok!.. ) oyle goruntuluyorsun, gurultu ayni oluyor.

Yeni makina daima eskisinden iyidir. 400D, 350D'den iyidir, D80, d70'ten iyidir, A100, KM5D'den iyidir, bu konuda kafan karismasin.


a_hamit,

d70'in fiyati yurtdisinda da 400D'den pahali mi?

Nikon'un Turkiye distributoru yakin zamana kadar D70'i inanilmaz guzel fiyata pazarladi. Sony A100 cikti,birazcik daha ucuza her acidan D70'ten ustun makina yinede fiyati etkilenmedi, tabii sadece Turkiye'de. Nikon dunya genelindeki pazar payini Sony'e kaptiracagini dusunup can havliyle D80'i piyasaya surmese, Turkiye'de Nikon D70'in fiyatinin gerileyecegi falan yoktu. Turklerin marka sevdasi diye tanimlayabilecegimiz bir fenomen. Dijital makineyi yatirim araci olarak gorenlere allah akil fikir versin demekten baska carem yok.

 

Tarih: 14 Kasım 2006, 03:02 - İp: 88.***.**2.166
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Antika bana kalırsa dijital makinayı yatırım aracı olarak görmek mantıksızlık değil.Kişi DSLR alıp,bundan sonraki yatırımlarını lense yapmak isteyebilir.

Örneğin şu anda fiyat/performans değerine bakarsak,Sony A100 yada Nikon D80 iyi bir düzeyde.

Bu makinalardan birini seçip,yıllarca bu makinayı kullanmak(mesela 10 yıl),hiç de küçümsenecek bir durum değil.Üzerine Carl Zeiss 16-80mm lensi takarsan(R1'deki lensden) yada D80'e 18-200mm takıp kullanmak isterse kullanıcı,bu durumu garip karşılamak saçma olur.Sonuçta zevkler tartışılmaz.


Teknoloji devamlı gelişiyor ve insanın gözü hep yeni çıkan ürünlerde kalıyor fakat herkez body'sini devamlı güncelleyecek büütçeye sahip olmayabilir.Bu kişilere hak vermek gerekiyor.

Bana 3fps yetecek ise,niçin makinamı aldıktan yıllar sonra elimden ucuz

 

Tarih: 14 Kasım 2006, 09:20 - İp: 85.***.**5.57
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Osmanli,

Elindeki makinayi daha 5-6 yil daha kullanmak niyetindeysen degeri 1000 USD'dir, cunku yenisi o fiyata satiliyordur, ama 2.eli 200 USD bile etmez bence. Ben deniz boyle seyleri tuketim malzemesi olarak gordugum icin ve tukenene kadar kullanma cihhetine gitmisimdir hep. Hal boyleyken 2.el D70 fiyatlari da bir sure yukarilarda seyretti, sanki ortada a100, D80 diye makinalar yokmus gibi.

Bu arada hocam aman dikkat, makinaya 10 yillik yatirim gozuyle bakiyorsan neden bir turlu karar verip DSLR alamadigin belli oldu demektir. Bu durumda ben sana uzun omurler saglik sihhat diliyorum, en nihayetinde DSLRini aldiginda ihtiyacin olacak cunku.

 

Tarih: 14 Kasım 2006, 11:26 - İp: 85.***.**8.9
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Antika ne desem boş olacak ama neyse.Yani her şeyin açıklaması bu kadar basit değil hayatta ne yazık ki.Keşke herşey karar verebilmek kadar kolay olsa.

Eğer bana 2000ytl bulursan,makinayı almam o kadar kısa sürede gerçekleşir ki sen bile şaşarsın.

DSLR alamamamın sebebi bütçe,belki senin maddi imkanların fazla olabilir ama herkesin değil.Bu yüzden ben hep kendimi karşımdakinin yerine koyarak cevap veririm.Ciddi ve laubalilikden uzak

 

Tarih: 14 Kasım 2006, 13:07 - İp: 85.***.**7.168
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Osmanli hocam,

Yanlis anlama, allah bol para da versin. (Sagligi hic eksik etmesin ama)

Ama buradaki yazismalarinda oyle bir hava sezinledimki, imkansizliktan cok, kararsizliktan kaynaklanan bir bekleyis icinde oldugunu dusunduydum, kusuruma bakma. Kararsizlikla bosa gecen zaman kesinlikle cok trajik, buna sahit olmak istemedim.

Simdilik elindeki Fuji'yi tuketmeye bak, o tukendiginde, elinde paran varsa, o gun o dakika en uygun DSLR'i almani umarim.

Bu arada bu dunyada kimin ne olacagi kimse bilemeyeceginin gayet bilincindeyim, dolayisi ile param ile hava atmak gibi bir niyetim hic olmadi, bundan sonra da olmaz herhalde. Kaldiki kac kurus param varki, sadece evlilik-cocuk olaylarini epeyce bir sure erteleyerek boyle merak islerine butce acabilmis bordrolu bir elemanim. Bundan sonra bir DSLR daha alabilir miyim, bilmiyorum.

 

Tarih: 14 Kasım 2006, 14:16 - İp: 85.***.**8.9
  • 1