yetshot
yetshot (üye)
İzmir / Meraklı

Mirror Lock-up Nedir?

Giriş seviyesi DSLR almayı düşünüyorum. Makineleri incelerken bir özellik ilgimi çekti, bazı makinelerde mirror lock-up varken bazılarında yok. Bu özelliğin aslı nedir, bana ne gibi faydalar sağlar? Makine seçimimde ne derece etkili olmalı? Yardımlarınızı bekliyorum.

Tarih: 14 Şubat 2007, 20:40 - İp: 85.***.**3.82
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Malumunuz, SLR ve DSLR makinalar, objektiften gelen goruntuyu, bir ayna vasitasi ile vizore iletirler. Ayrica bu aynadan yansiyan goruntu uzerinde isik olcumu ve otomatik fokuslama islemini de gerceklestirirler.

Cekim aninda, bu ayna hizla yukari cekilir, ayananin arkasindaki perde acilip kapanir, sonra ayna eski konumuna doner. Cekim aninda SLR/DSLR makinalarin vizorleri kararir.

Ayna hareketinin olusturacagi vibrasyonun, cekim aninda filmi,sensoru vs. titreterek goruntuyu bozacagi dusuncesiyle ayna cekimden cok once yukari kaldirilarak kilitlenir.

Gunumuzdeki makina makinelerin buyuk cogunlugu surekli ayna kilitleme ozelligi saglamaz. Bunun yerine makinalarda 2 saniyelik geri sayimli cekimde, ayna denklansore basildigi anda yukari kalkar, cekim anina kadar 2 saniye boyunca oyle kalir, cekimden sonra hemen yerine doner.

Aynayi surekli olarak kilitli tutmak ise ancak cok ozel objektiflerin kullanimi sozkonusuysa gerekli olur. Mesela eski manuel fokus Minoltalarda (1970 oncesi) boyle bir kilitleme ozelligi var. Sebebi astronomi icin kullanilan bazi optik aletlerin arkadaki ayna bosluguna kadar uzanabilmesi. ( Minolta bir daha 2 saniyelik cekim disinda hic ayna kilitleme ozelligi koymamais makinalarina)

 

Tarih: 14 Şubat 2007, 22:54 - İp: 85.***.**9.179
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Gece çekimlerinde telede 200-300mm gibi yüksek zoom değerlerinde bu özelliğin faydası oluyor. Geniş açıda çok faydalı değil.

 

Tarih: 15 Şubat 2007, 21:21 - İp: 88.***.**3.119
yetshot
yetshot (üye)
İzmir / Meraklı

Beni aydınlattığınız için teşekkür ederim

 

Tarih: 17 Şubat 2007, 13:25 - İp: 85.***.**8.134
  • 1