deparius
deparius (üye)
İstanbul / Amatör

Micro Four Thirds

Panasonic ve Olympus yeni değiştirilebilir lensli dijital fotoğraf makinesi standardını duyurdu. Yeni sistem alışık olduğumuz aynalı sitemi kullanmıyor ve dolayısıylada flange back distance olarak tabir edilen lens sensor arasındaki mesafe yarı yarıya daha kısa bu da daha ince ve hafif gövdeler anlamına geliyor. Sistem yine four third lensleri kullanacak yalnız lens sensor mesafesini koruyabilmek için mevcut lensler bir aparat yardımıyla gövdeden 20mm açıkta tutulacak yeni çıkacak lensler ise direk bu yapıya uygun olarak üretilecek. Yeni lenslerin bayonetleri çap olarak mevcut 4/3'lerden 6mm daha dar ve haberleşme için 2 adet fazladan (11+2) terminale sahip olacak. Sensör boytunda bir değişme yok yine panasonic tarafından üretilen livemos sensorlerle devam edilecek. Aynalı sistem bulunmadığı için optik viewfinder artık bulunmuyor bunun yerine liveview özelliği ile ekrandan yada EVF ile vizörden çekim yapılabilecek. Sistem kontrast af, yüz tanıma, otomatik karanlık kazanç kontrolü gibi güncel birçok özelliği barındırmaya devam edecek. Makineler bu ince halleriyle rangefinde makineleri anımsatacak.





Kaynak: Dpreview, Olympus Canada non official site

#deparius' tarafından 05.08.2008 15:25:27 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Ağustos 2008, 15:22 - İp: 78.***.**1.244
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Doğru M48-T1, unutmuşum. T2ler stabilizasyonlu olanlardı sanırım.


DSLR veya AF yapabilen SLR Nikon veya Pentax makinada şöyle bir deney yapabilirsin :

1. Üzerinde aperatür ayarı olan eski bir lensi makinaya tak, manuel olarak fokus ayarı yap, fokus bulununca makina vizörden bunu belirtecektir.

2. Diaframı kıs

3. Mandala basarak lensi yuvasından oynat ama çıkarma, elinle öylece yerinde tut, böylece lensin ayarlanan diafram değeri devreye girecek fakat fokus bozulmayacaktır

4. Vizörden bak bakalım hala makinanın fokus yardım sistemi "fokus bulundu" sinyalini veriyor mu?

Denemesi bedava, makina parçalaman da gerekmiyor.

Maalesef elimdeki Minolta ve Canon SLRlar kendi lensleri takılı değilken (elektronik koruma var zannedersem) fokus yardımını desteklemiyorlar ama Nikon ve Pentax eski lenslerine sadık kaldıkları için destekleyeceklerdir.

Ben aynısını eski bir Minolta XG ile denedim, vizörde gözümü gezdirdikçe imajın ya bir tarafı aydınlanıyor, yada diğeri, tam ortada üst tarafın yarısı aydınlık, alt tarafınki ise tam tersi, kısacası fokus için kullanmak imkansız.

 

Tarih: 30 Aralık 2008, 19:08 - İp: 78.***.**4.0