alonzo
alonzo (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Lensin Olcusu

Mediun formatli bir camera olan pentax in 645d modelinde 44 x 33 cm CCD sensor,

canon un 5d mark 2 modelinde 24 x 36 mm CMOS sensor var

diger cameralardada farkli mm lerde sensor var, benim bildigim full frameler 5d mark 2 deki gibi 24 x36 mm olursa goumuzle gordgumuz ayni odak uzakligindan goruyor.

diger senzor olculeriyle bunun genel olarak sensor olcusunun buyumesi ve kuculmesi fotografcilikta ne anlama gelir?

Tarih: 28 Temmuz 2011, 20:36 - İp: 85.***.**3.192
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Sensor olcusunun buyumesi demek daha fazla dinamik alan ve detaya yatkinlik olarak aciklanabilir.Fizik kurallari geregide,daha fazla alanda,ayni lens ile buyuk sensorlerde daha cok alan kapsama dahilinde olacaktir...50mm lens APS-C de 75mm,Full frame de 50mm,Medium formattada yaklasik 35mm ye tekabul edecektir.Tabi Medium format ile bu diger formatlarin ortak kullandiklari lens yok ama mantiksal olarak bu sekilde bir sonuc cikar.

Sensorler buyudukce benim en cok onemsedigim ozelliklerden birisi olan dinamik alan da iyilesme bariz bir sekilde farkeder.Yani bir fotografda karanlik alan ile aydinlik alanlar arasini daha iyi hesaplama ve dolayisiyla gercege daha yakin sonuclar elde edilecektir.

Kucuk sensorler kullanan bas-cek fotograf makinalari ile bir full frame kiyaslandiginda mesela,sonuclar bariz bir sekilde kendini gosterir,denemesi bedava.Point&shot denilen bas ceklerde bir golge ile golge olmayan noktayi ayni kareye aldiginizda,hangi alan karede daha fazla yer kapliyorsa makina ona gore ayar cekecek ve fotografda, ya golgeyi oldurup siyah,yada aydinlik alani oldurup beyaz bir sonuc ile karsiniza cikacaktir.

Iste bu yuzden ve baska bir cok sebepten dolayi,buyuk sensorlere ihtiyac duyulur ve Medium format denilen makinalar detaya onem veren prolar tarafindan kullanilir...


#ozansan' tarafından 29.07.2011 08:27:15 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Temmuz 2011, 08:23 - İp: 221.***.**3.132
  • 1