muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

H. Kartının Foto Kalitesine Etkisi?

Değerli üyeler merhabalar.

Aslında olmayacağını düşünmekle birlikte yine de sormak istedim bilenlere. Bilindiği üzere standart Hafıza kartları (yaygın olarak kullanılan SD ve SDHC kartları kastediyorum, compacktflash lar hakkında bilgim yok) class 4 oluyorlar. Yani yaklaşık 5mb/sn veri hızında olan vasat performanstan bahsediyoruz. Elbette piyasada class 10 kartlar gibi extreme kartlar gibi alternatifler var. Bunların veri hızları daha yüksek. Veri hızı yüksekliği elbette bir anlam ifade eder o tarafını anlıyorum ama daha kaliteli orijinal ve (Toshiba vs.) ünlü markaların kartlarını satın almanın foto kalitesi üzerinde bir etkisi olabilir mi?

Evet sayısal ortamda oluşan veriler halinde saklıyorlar bu anlamda olmaması gerekir diye düşünüyorum bende ama TV sistemlerinde sinyal kalitesini artırmak için kullanılan altın uçlu kablolar kafamı karıştırdı. Neticede orada aktarılan sayısal veride kayıp olabiliyor ise Fotoğraf ortamında neden olmasın diye düşünmeden edemedim. Uzunca oldu ama neyi merak ettiğimi tam anlatabildim umarım.

İlgilenen dostlara şimdiden teşekkürler.

Tarih: 16 Mayıs 2011, 17:52 - İp: 62.***.**2.1
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Yoktur.

 

Tarih: 16 Mayıs 2011, 19:35 - İp: 95.***.**5.32
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

hocam noktayı koymuş. yoktur. sadece seri çekimde tıkanmayı film çekinminde vs hızlı olması önler. ben 8 gb 10 serisi sdhc kartı 49 tl ye aldım bence fiyat farkı artık azaldı... 4 serisiyle 10 serisi arasında hız farkı ozellikle videoda vs hissediliyor...

#buzlucam' tarafından 16.05.2011 20:15:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Mayıs 2011, 20:15 - İp: 88.***.**6.118
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Yani olay sadece depolama ve dpoya giden hiz ile ilgili.Bir mali o depoya hizlida koysaniz,yavasda koysaniz koyulacak yere sonunda ulasir ve bir ozelligini yitirmez.

TV lerdeki altin uc su bu gibi kablolar tamamen hizli iletkenlik ve daha fazla sinyalin ayni anda hizli bir sekilde ulasmasi ile ilgili.Orda veri transferindeki hiz onem teskil edebilir cunku devamli bir aktarim soz konusu ama burda resmi cekersin ve is biter.

He dersenki video cekecegim,seri modda foto cekecegim,ozaman seninde tahmin edecegin gibi hizli kartlar farkini gostereceklerdir....Izlerken hizli karttan izlemek ile yavas karttan izlemek video gecisleri ve duraksamalar gibi durumlarda farkini gosterecektir...

 

Tarih: 17 Mayıs 2011, 12:55 - İp: 221.***.**3.132
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

O halde sorumu şöyle genişleteyim. Bildiğimiz üzere makinemizi en yüksek çekip hızında (ki benim D90 ımda bu 4.5 kare/sn.dir) kullandığımızda belli bir kare sonra yavaşlamaya başlar. Bu kartın yazım hızı ile ilgili midir? Yani daha hızlı bir kart kullanıldığında teorik olarak seri çekim kare sayısının artacağını söylemek olası mı?

 

Tarih: 18 Mayıs 2011, 12:29 - İp: 62.***.**2.1
ersinkaplan
ersinkaplan (üye)
İstanbul / Amatör

d90 seri çekimde belli bir kareden sonra yavaşlaması makinanın ön/tampon belleği ile alakalıdır. fotoğraf kalitesiyle orantılı değişir. yani kaliteyi düşürüseniz yavaşlama geç olur. hafıza kartının bununla doğrudan ilgisi var mı tam bilmiyorum ama; birebir etkisi olmasa da dolaylı olarak etkileyeceğini söylemek mümkündür. sonuçta çekilen fotoğraf hafıza kartına kaydediliyor ve bu da belli bir hız gerektiriyor. ama seri çekimde esas belirleyici olan makinanın kendi tampon belleğidir. ki, seri çekim modunda netleme yaptığınızda ekranda görülen ön belleğe alınabilecek en fazla çekim sayısı (örn, r21 gibi) hafıza kartlarının yazma hızıyla pek alakalı değil.
hafıza kartının doğrudan belirleyici olduğunu söyleyebileceğimiz yer kamera kaydıdır. zira kart performansının hd kayıta dayanması gerekir ki makinadan tam verim alabilelim.

 

Tarih: 18 Mayıs 2011, 16:15 - İp: 195.***.**2.35
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Elinizdeki en adi karti takin ve deneyin,birde elinizdeki en iyi karti takin ve seri cekimde deneyi aradaki farki gorun.Cevabini bizimle paylasin...Ben tahmin edebiliyorum ama sizin denemenizi tavsiye ederim...

 

Tarih: 18 Mayıs 2011, 17:37 - İp: 221.***.**3.132
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Sn.Ozansan denedim hiç bir fark göremedim

Ancak asıl farkı tamamı RAW çekilmiş 8 GB gibi bir fotoğraf grubunu PC ye aktarırken gördüm. Sıradan kart ile bu işlem atıyorum 10 dk sürer iken class 10 kart ile 5 dk gibi sürüyor. Sıradan kartım zaman zaman hata verirdi, makine ya da PC bazen kartı görmezdi falan (bunun kart sınıfı ile ilgili olduğunu sanmam olsa olsa marka ile alakalıdır) bu yeni Class10 kart daha stabil çalışıyor gibi geldi bana. Ama anladığım kadarıyla asıl fark video çekerken olacak(mış) ki ben de makinem ile video çekmiyorum

Neyse en azından 16GB aldım da yerim genişlemiş oldu önceki kartım 4GB idi ve RAW çeker iken 230-250 arası bir kapasitesi vardı. Bu kartım ile direk 1.000 ve üzeri oldu (tam rakamı Nikon d90 1.000 üzerini direk 1K olarak gösterdiği için bilemiyorum)

 

Tarih: 23 Mayıs 2011, 18:36 - İp: 62.***.**2.1
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Başka topik altında da yazdım , makinanın hızına yetişecek kart daha icad edilmedi diye .

Teori ve matematik hesaplara göre :

D90 , 4.5 fps'de saniyede RAW çekimde +/- 50-55 MB data yazar . Buffer ilk 1.5 saniyede 7 çekim sonrası doluyor . Sonraki her kare kart hızına kalmış . Class 6 kartınız varsa , her fotoğrafı aktarması 2 sn , Class 10 kartınız varsa 1 sn sürer ( garanti edilen minimum hızda ) . Yani artık çekim hızınız buffer sonrası +/- 0.5 fps veya+/- 1 fps'dir - kartınıza göre .

Buffer'ın 25 kare olduğu JPEG fine çekimde veya 100 kare olduğu JPEG normalde fark edecek bir şey yok - makinaya eziyet edip 6 -25 saniye boyunca deklanşöre basacak biri değilseniz. Hangi spor olayında , hareketi o kadar uzun takip edeceksiniz ?

Buffer'ı +20 RAW karelerde dolaşan yeni DSLR'lerde kart hızının önemi daha da az - yüksek çözünürlük sebebiyle karta yazılacak datanın daha fazla olması sebebiyle. Class 6 hızdaki bir kartla arka arkaya diyelim 22 kare çekebilirseniz , Class 10 ile 24 kare çekersiniz olsa olsa . Sonrasında makinanın hızı her halikarda 1 fps'nin altında olur. Kim çekecek arka arkaya 20 küsur RAW 'u ?

 

Tarih: 23 Mayıs 2011, 19:51 - İp: 96.***.**4.180
  • 1