caglarrock
caglarrock (üye)
Konya / Meraklı

Gece Çekim Tekniği Öğretebilecek?

Başlık biraz garip oldu ama kusura bakmayın
Evet asıl konuya geçeyim. Akşam güneş battıktan uzun bi süre sonra dışarıya çıktım fotğraf çekmek için amacım da bir yaya geçidi üzerinden yolu çekmek ve araba farlarını uzatarak artistik bir görüntü oluşturmaktı. Ama 100 tane çektim bir türlü doğru ayarı bulamadım. Gördüğünüz gibi bu adrese çektiğim fotoğrafı yükledim. Benim sizden istediğim gereken ayarlar ama sadece ayarlar değil, şunu da yaparsan iyi olur, şu açı güzel olur gibisinden cümleler. Ayrıca tripodum yoktu ben de akıllıca bi çözüm yaparak teleskopumun üst tarafı geniş olan tripodunu aldım ayarlaması geröekten sinir bozucuydu ama yine de işimi gördü. Tavsiyelerinizi sabırsızlıkla bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Not: Fotoğrafta sinema efekti vardır, isterseniz orjinal halini de paylaşabilirim.
http://www.flickr.com/photos/cdokme/8321634553/in/photostream[

Tarih: 29 Aralık 2012, 19:43 - İp: 46.***.**5.211
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör
caglarrock
caglarrock (üye)
Konya / Meraklı

ocaklilar abi biraz benim eksiklerimden bahseder misin? İlgilendiğin için teşekkür ederim.

 

Tarih: 29 Aralık 2012, 20:27 - İp: 46.***.**5.211
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Tek basina araba farlarini cizgi halinde goruntulemek fazla bir sey sunmaz seyredene. Beraberinde fotografta daha goz alici unsurlar olmali - aydinlatilmis bir tarihi yapi, kopru, sehir binalari v.s.

Yani aslinda cekilen o sehir manzarasi/bina v.s olmali - araba far cizgileri onu tamamlamali ...

 

Tarih: 29 Aralık 2012, 20:48 - İp: 96.***.**5.17
muratyurekli
muratyurekli (üye)
Bursa / Amatör

Merhaba Çağlar,

İstediğin efektler için tripod olmazsa olmaz bir ekipman. 50-60 tl'lik işini görür. Çekmek istediğin kadraja karar verdiketn sonra yapmana gerekenler şunlar;

Makianı tripoda sabitle, mümkün olan en düşük İSO ayarın al,netlemeyi sonsuza yap, netleme işini hallettikten sonra makine yeniden netleme yapmaya çalışmasın diye MF'ye al. Bir kumanda al tahmini 20TL, eğer bulamazsan makinanın gecikmeli çekim modunda enz 1-2 saniye pozlama yap.

Kolay gelsin.

 

Tarih: 30 Aralık 2012, 10:30 - İp: 213.***.**4.130
caglarrock
caglarrock (üye)
Konya / Meraklı

Cevap veren abilerime ilgileri için teşekkür ederim.
Paperman, haklısınız. Tek başına bir anlam ifade etmiyor. Umuyorum en kısa zamanda mekanla bütünleştirebileceğim daha güzel bir kompozisyonla karelere anlam katacağım.

Merhaba Muratyürekli;

Tripodun gerekliliği kesin, lakin ben elimdeki imkanlarla yapmaya çalıştım. Dediğiniz ayarları uyguladım fakat shutter uzun süre kapalı kaldığından ve bu sırada bir çok araba geçtiğinden dolayı ışıklar birbirine girdi hem de ISO ayarı en düşük(100) ayardayken...

Tavsiyelrinize uyacağım, diğer fotoğraflarım hakkındaki görüşlerinizi de bilmek isterim.
Teşekkürler

 

Tarih: 30 Aralık 2012, 14:41 - İp: 46.***.**5.211
muratyurekli
muratyurekli (üye)
Bursa / Amatör

Çağlar tekrar Merhaba, zaten çekmeye çalıştığın yol fotoğrafının en çekici tarafı yoldaki ışık çizgileridir. Bu konu için ışıkla boyama tekniği hakkında biraz araştırma yapmalısın. Benim en çok sevdiğim tekniktir. Gece fotoğrafçılığı candır, ama teknik noktasında biraz deneme yanılma gerektirir. Eğer yabancı dil sıkıntın yabancı kaynaklar veya youtube eğitim videoları insana ilham verebiliyor.

Diğer fotoğraflara gelince anladığım kadarıyla teknik noktasında çok sıkıntı görünememekle beraber, kompozisyon bilgisi gelişime açık yönün olarak ortaya çıkıyor. Bunun için mtlaka bolca örnek fotoğraf izle hatta mümkün olanları taklit et, bunda hiçbir mahsur yoktur. Bir kaynak okurken mutlaka uygulayarak denemek ve görmek gerekir. Fotoğraf refleksi için bu önemli bir noktadır.

Temel ışık düzeltmelerinin dışında PS vb.. düzenleme programlarının büyüsüne çok fazla kapılmamak gerek. Mümkünse flaş bile kullanmıyorum. Ortamdaki hiçbir gerçeği -ışık dahil- değiştirmemeyi tercih ediyorum.Tabii ki bunlar benim kişisel kanaatim baktıkça,çektikçe,okudukça insanın kendi fotoğraf karakteri oturuyor. Özetle kompozisyon ve ışık bilgisi en önemli noktalar bence buralara yoğunlaşırsan zaten diğer gereklilikleri farkında olmadan öğrenmiş oluyorsun. Bıkmak yok inatla denemek lazım.

 

Tarih: 31 Aralık 2012, 17:17 - İp: 213.***.**4.130
  • 1