golden
golden (üye)
İzmir / Amatör

Full Time Af?cont. Af

Arkadaşlar cahilliğime verin şu full time af ve cont.(devamlı benım anladıgım kadarıyla)af kullanım açısından ne farklılık gösterıyo yada söle soruyım hangı çekimlerde bana daha çok faydası olur.ikisini kombine kullanmanın faydası olurmu yada başka bi öneriniz varsa onda açığım.Saygılar
not:makinam minolta z20

Tarih: 14 Aralık 2005, 09:25 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Genelde, iki türlü AF vardır: Single (tek) ve Continious (devamlı). Single olanı hareketsiz, diğeri ise hareketli konuların çekiminde kullanılır. Deklanşöre yarım basıldığında fokus kilitlenir ve tam basıldığında ise çekim gerçekleşir. Devamlı olanında ise, deklanşöre yarım basılı tutulduğu sürese AF yakalama (hunting) işlemi çekim yapılana kadar devam eder. Bazı makinelerde bu iki özellik; yardımcı bazı özelliklerle, bir miktar zenginleştirilmiş olsa da temel aynıdır. z20'deki full time AF ise; aklımda yanlış kalmadıysa, deklanşöre yarım basılmasa bile fokus yakalama işleminin devam etmesidir, ama yine aklımda yanlış kalmadıysa continious af ile beraber kullanılmıyor sanırım. Pil tüketimini de arttırır.

 

Tarih: 14 Aralık 2005, 10:34 - İp: 85.***.**5.234
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Once karismis olan bir iki kavrami acikliga kavusturmak lazim..

Yanlis: full time af
Dogru : full time manual (FTM)

"full time manual" objektifin bir ozelligidir, her objektifte bulunmaz. Otofokus objektiflerde eger netleme halkasini cevirmeye calisirsaniz rahat donmez, zorlanir, biraz daha zorlarsaniz netleme motoruna zarar verir. Halkanin rahat donup islevini yapmasi icin 'manuel netleme'ye almak gerekir. Ama FTM objektiflerde netleme halkasi her zaman kolaylikla doner ve netleme islemini yapar. Bunun temel amaci, otofokusla netleme yaptiktan sonra FTM ile 'ince ayar' yapabilmektir. Ozellikle otomatik netleme kullanarak macro cekenlerin isine yarayabilir.Yani bir nevi "otofokus modundayken bile manuel netleme yapabilen" objektiflerdir FTM ozelligine sahip objektifler. Ve de iyi bir ozellik olarak sunulur, fiyatinin yukselmesine neden olur objektifin

Continuous focus ise (AI Servo deniyor canon'da) fotograf makinasinin bir ozelligidir, ve siz deklansore yarim basili tuttugunuz sure boyunca netlemeyi hic kilitlemez. Farzedin ki Formula 1 e gittiniz, ve start finish duzlugunun tam on sirasindan yer bulmussunuz. Arabalar saginizdan solunuza dogru saatte 300 km ile geciyorlar. Siz de araba tam onunuzden gecerken fotografini cekmek istiyorsunuz. Ama bunun icin araba uzaktan size dogru yaklasirken vizorden onu gorup onunuze gelene kadar takip ederek tam onunuzdeyken deklansore basmaniz gereklidir.

Eger makinanin "one shot" netleme modunu kullanirsaniz sunlar olur:
1. Ya arabayi uzaktan takip ederken deklansore yarim basarsiniz ve netleme modu "one shot" oldugu icin netlik araba uzaktayken kilitlenir ve araba onunuze geldiginde mesafe degismis olcagi icin bulanik cikar.

2. Ya da deklansore basmadan takip edersiniz, araba tam onunuzden gecerken deklansore tam basarsiniz, ama o zaman da objektifin netleme yapmasi icin bir sure gececegi icin arabayi kacirirsiniz.

Eger makinanin "manuel netleme" modunu kullanirsaniz da sunlar olur:

1. Arabayi takip edersiniz ve bir yandan elle arabayi net tutmaya calisirsiniz , istediginiz zaman cekersiniz.

2. Arabayi cekeceginiz yeri onceden elle netlersiniz, sonra uzaktan gelirken takip edip tam sizin onceden netlediginiz yere gelince cekersiniz.

Ama cont. focus modunda olan bir makina icin yapmaniz gereken tek sey, deklansore yarim basarak arabayi takip etmek ve istediginiz zaman deklansore basmaktir. Makina araba yaklastikca netlemeyi ona gore ayarlamaya devam edecektir.

Yaris arabasinin nereye gidecegi bilindigi icin yukarida bahsettigim diger iki netleme modunda da uc asagi bes yukrai dogru sonuc alinabilir, ancak ucan bir kus gibi hareketleri onceden tahmin edilemeyen hareketli nesnelerin fotografini cekerken cont. focus olmazsa olmaz bir ozelliktir. Zorlugu, netleme onayi vermez hic bir zaman, sadece 'ben netleyemedim' diye kucuk bir uyari verir, onu takip etmeniz gerekir, etmezseniz makina net olup olmadigina bakmadan fotografi ceker (one shot modunda mutlaka netleme yapmasi gerekir yoksa cekmez). O yuzden eger takip ettiginiz nesneyi netleme noktasinin disina tasirirsaniz o nesne yerine arkadaki baska bir seye netleyecektir.. Benim cektigim kus fotograflarinda kac tanesi o yuzden heba olmustur saymiyorum bile artik.

Bu yuzden 'cok ve birbirine yakin netleme noktasi olan' makinalar cont. focus konusunda cok avantajlilardir.. Ama gelgelelim o makinalar da 4000 dolardan basliyor (canon 1D serisi - 45 netleme noktasi var)..

Umarim aydinlatici olmustur.

 

Tarih: 14 Aralık 2005, 10:34 - İp: 213.***.**3.82
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Ocaklilar benden once davranmis... Ben SLR makinalar icin yazdigim icin Full time AF yerine baska bir sey yazmisim. Demek full time Af diye bir sey de varmis.. Neyse bu vesileyle FTM yi de anlatmis oldum

Kavram karisikligi yok yani, sadece benim Minolta Z20 konusundaki cehaletim soz konusu

#juggler' tarafyndan 14.12.2005 10:39:50 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Aralık 2005, 10:37 - İp: 213.***.**3.82
golden
golden (üye)
İzmir / Amatör

SAĞOLUN VERDİĞNİZ BİLGİLER GERÇEKTEN ÇOK AYDINLATICI OLDU.MUTLU KALIN

 

Tarih: 14 Aralık 2005, 12:25 - İp: 85.***.**9.164
  • 1